BACKSTORY

Συμβιβασμός για την Johnson & Johnson - H επιμονή αποδίδει... - Τι καταλαβαίνει ο Κοντόπουλος

06-04-2023 | 07:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Συμβιβασμός για την Johnson & Johnson - H επιμονή αποδίδει... - Τι καταλαβαίνει ο Κοντόπουλος

Συμβιβασμός για την Johnson & Johnson

Η Johnson & Johnson πραγματοποιεί μια ακόμη προσπάθεια να τερματίσει τη μακροχρόνια αντιδικία σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι κάποια προϊόντα της σε σκόνη ταλκ προκάλεσαν καρκινογενέσεις, προτείνοντας να πληρώσει 8,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε χιλιάδες ενάγοντες μέσω ενός αμφιλεγόμενου ελιγμού πτώχευσης που ονομάζεται «Texas Two-Step». Η συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες θα επιτρέψει στην εταιρεία να αποδεσμεύσει προβλέψεις σε μια νέα επιχειρηματική μονάδα και να χρησιμοποιήσει το σύστημα πτώχευσης ως ασπίδα έναντι μελλοντικής νομικής έκθεσης.

Τα προβλήματα της UBS

Η UBS δείχνει τη δύναμή της στους μετόχους. Πολύς θόρυβος έγινε στην ετήσια συνάντηση των μετόχων στη Βασιλεία της Ελβετίας για τις κλιματικές πολιτικές της τράπεζας και τους κινδύνους που αυτές εγκυμονούν, με ακτιβιστές να διαμαρτύρονται με πλακάτ. Ωστόσο, η διοίκηση της τράπεζας έχει επικεντρωθεί σε έναν πιο σκληρό, πιο άμεσο και πιο αμείλικτο κίνδυνο: το έργο της απορρόφησης της Credit Suisse, του αντιπάλου που αγόρασε σε μια πυροσβεστική πώληση με μεσολάβηση της κυβέρνησης τον περασμένο μήνα.

H επιμονή αποδίδει...

Η επιμονή Σταϊκούρα, έχει, όσο να πεις αποτελέσματα. Μόνον ως τέτοια μπορούν να λογιστούν το πάγωμα των στεγαστικών δανείων που πρώτη δημοσίευσε η Νένα Μαλλιάρα.

Γιατί μπορεί τα επιτόκια να μην ανέβουν πολύ από εδώ και πέρα, αλλά όπως και να το κάνεις, θα ανέβουν. Και η αλήθεια είναι πως τα νοικοκυριά δεν αντέχουν περισσότερο.

Οι τράπεζες λοιπόν ανταμείβουν τους συνεπείς δανειολήπτες των στεγαστικών δανείων. Και έχουν και ένα μεγάλο όφελος. Λιγότερα νέα κόκκινα δάνεια, σε μια περίοδο που η πιστωτική επέκταση στη στεγαστική πίστη δείχνει να φρενάρει.

Τι καταλαβαίνει ο Κοντόπουλος

Έχω την εντύπωση ότι ο Κοντόπουλος έχει αρχίσει να καταλαβαίνει πού ακριβώς βρίσκεται και με ποιους έχει να κάνει. Και επειδή ξέρει ότι οι εγχώριοι θεσμικοί δεν ασχολούνται σοβαρά (κομψά το λέω γιατί παίρνουν πακέτα με discount και μετά τα χώνουν στο κεφάλι του βασικού μετόχου) με τη μεσαία κεφαλαιοποίηση αποφάσισε να βγει προς τα έξω και να κάνει παρουσιάσεις εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Όσων θέλουν δηλαδή, γιατί κάποιοι δεν επιθυμούν να χαλάσουν το μετοχικό τους βιλαέτι και κακώς βρίσκονται στο Χρηματιστήριο. Αν του βγει του Κοντόπουλου, βλέπω τους Ελληνάρες φωστήρες να τρέχουν πίσω από τους ξένους, γιατί φθηνά χαρτιά υπάρχουν, και αυτό που τους λείπει είναι η διασπορά και η εμπορευσιμότητα. Τα ίδια νομίζω θέλει να κάνει και με τις χρηματιστηριακές, που για να ανοίξεις κωδικό, σου βγαίνει η ψυχή και αν δεν έχεις αντοχές, απλά δεν πλησιάζεις.

Θεματικός έλεγχος σε Attica Bank από ΕΛΤΕ

Από έγκυρη πηγή πληροφορούμαι ότι η ΕΛΤΕ αποφάσισε να διεξάγει θεματικό έλεγχο επί των οικονομικών καταστάσεων της Attica Bank. Πρόκειται για ειδικό έκτακτο έλεγχο σε συγκεκριμένα πεδία και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αφορά στα κόκκινα δάνεια και τη γενικότερη διαχείρισή τους και τις τιτλοποιήσεις. Δεν μπορώ να μαντέψω τι θα βγάλει ο έλεγχος, αλλά για να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση η ΕΛΤΕ, κάτι θα έχει στο νου της. Ούτε ψύλλος στον κόρφο της KPMG που υπογράφει τις οικονομικές καταστάσεις αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδος που έχει την ευθύνη εποπτείας της Τράπεζας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Θεμιστοκλέους: Η Ελλάδα θα αναλάβει πρωτοβουλία για θέσπιση ενιαίου ευρωπαϊκού πλαισίου στη δωρεά σπέρματος και ωαρίων

23:37

Συνελήφθη 59χρονος οδηγός που απείλησε με τσεκούρι άλλο οδηγό στην Αργυρούπολη

22:47

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση ας σταματήσει το κρυφτό και ας απαντήσει τι φοβάται και συνεχίζει να ταυτίζεται με τον κ. Χιλετζάκη

22:16

Συνάντηση Κων. Τασούλα με την Πρόεδρο της Μολδαβίας, Μ. Σάντου, τη Δευτέρα

21:47

Συρία: Εκτίμηση για παραγωγή φυσικού αερίου 15 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων στα τέλη του 2026

21:18

Γρεβενά: Εξιχνιάστηκε έπειτα από πολύμηνη έρευνα κλοπή από μονή

20:58

Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας σε εορταστικές εκδηλώσεις για το Χάνουκα σε όλο τον κόσμο μετά τη φονική επίθεση στο Σίδνεϊ

20:47

Διεθνείς αντιδράσεις για την τρομοκρατική επίθεση στην Αυστραλία

20:39

Τραμπ: Καθαρά αντισημιτική ενέργεια η επίθεση στο Σίδνεϊ

20:30

Ολοκληρώθηκε η διήμερη σύνοδος των προέδρων ΔΕΕΠ και ΔΗΜΤΟ της ΝΔ

20:20

Αγροτικά μπλόκα: Κανονικά η διέλευση των οχημάτων από τους συνοριακούς σταθμούς στη Β.Ελλάδα, εκτός από Ευζώνους

20:02

Δένδιας: Η τρομοκρατική επίθεση στη γιορτή του Χανουκά στο Σίδνεϊ προκαλεί τον αποτροπιασμό μας

19:46

Νετανιάχου: Η κυβέρνηση της Αυστραλίας «έριξε λάδι στη φωτιά του αντισημιτισμού»

19:37

Χρυσοχοΐδης:Τεράστια η δραστηριότητα ελληνικού FBI - Στον ΟΠΕΚΕΠΕ ήλεγξε 6.000 ατομικά ΑΦΜ

19:32

Παπασταύρου: Ο φετινός Προϋπολογισμός είναι εφαλτήριο για ένα νέο κεφάλαιο οικονομικής προόδου

19:00

Το «μέταλλο του διαβόλου» σαρώνει τις αγορές - Αναλυτές βλέπουν το ασήμι στα 100 δολάρια

18:57

Μακέδος (ΤΜΕΔΕ): Υποδομές για τις επόμενες γενιές - Η στρατηγική που θωρακίζει τη βιωσιμότητα της χώρας

18:45

Ανδρουλάκης για τρομοκρατική επίθεση στην Αυστραλία: Απολύτως καταδικαστέες η μισαλλοδοξία και η τυφλή βία

18:32

Χατζηδάκης για αγρότες: Τα προβλήματα απαιτούν διάλογο, δεν αντιμετωπίζεται η κατάσταση με τελεσίγραφα

18:22

Μελόνι: Από την πρώτη ημέρα ήμασταν στο πλευρό της Ουκρανίας

18:06

Στα χέρια του πρωθυπουργού η λίστα με τα αιτήματα των αγροτών

17:59

Κωνσταντοπούλου: Οι αγρότες πήραν μια αξιοπρεπή απόφαση, να μην ενδώσουν στην κοροϊδία του πρωθυπουργού

17:52

Χρυσοχοΐδης για τη στάση της αστυνομίας στις αγροτικές κινητοποιήσεις: Η ΕΛΑΣ δεν διαθέτει πλαστικές σφαίρες

17:41

Μαρινάκης: Αν το 2027 δεν πετύχουμε τους στόχους μας, τότε είμαι βέβαιος, ότι όλα όσα συζητάμε δεν θα είναι δεδομένα

17:25

Πετραλιάς: Προϋπολογισμός με έντονα μεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά

17:00

Το 9,5% των Ελλήνων βιώνει «καταστροφικές» ιδιωτικές δαπάνες υγείας - Η χειρότερη θέση στην Ευρωζώνη

16:46

Wall Street: Εν αναμονή κρίσιμων στοιχείων που θα της δώσουν κατεύθυνση

16:25

ΙΣΑ: Πραγματοποιήθηκε το δεύτερο Μεταπτυχιακό Σεμινάριο «Η ορθολογική διαχείριση των αντιβιοτικών στο νοσοκομείο»

16:17

Κικίλιας: Επενδύσεις σε ναυτιλία και λιμενικές υποδομές η μεγάλη ευκαιρία της ελληνικής οικονομίας για ανάπτυξη

15:52

Μητσοτάκης: Ο αντισημιτισμός και το μίσος δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας