Τράπεζες: Σχέδιο για πλαφόν 2,85% στο επιτόκιο Euribor των στεγαστικών δανείων – Νέα στήριξη στους δανειολήπτες

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Σχέδιο για πλαφόν 2,85% στο επιτόκιο Euribor των στεγαστικών δανείων – Νέα στήριξη στους δανειολήπτες
Σχέδιο ευρείας προστασίας των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων από την άνοδο των επιτοκίων, μελετούν, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, οι τράπεζες. Αναλόγως της τελικής περιμέτρου των δικαιούχων που θα αποφασιστεί, το κόστος για τις τράπεζες θα κινηθεί στα 5 – 10 εκατ. ευρώ ανά 1 δισ. ευρώ προστασίας.

Σχέδιο ευρείας προστασίας των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων από την άνοδο των επιτοκίων, μελετούν, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, οι τράπεζες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο σχεδιασμός των τραπεζών αφορά στον καθορισμό πλαφόν στο επιτόκιο του Euribor τριών μηνών, στη βάση του οποίου διαμορφώνονται τα τελικά κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων. Το πλαφόν του Euribor συζητείται να οριστεί στο 2,85%, δηλαδή στα επίπεδά του στο τέλος του α΄ τριμήνου 2023, και να αφορά μεγάλο εύρος δανειοληπτών. Στην παρούσα φάση, οι τράπεζες διερευνούν την δυνατότητα εφαρμογής του νέου μέτρου σε όλους τους πελάτες τους με στεγαστικά δάνεια. Ωστόσο, εκτιμάται ως το πλέον πιθανό ότι από την νέα μορφής επιτοκιακή στήριξη που σχεδιάζουν οι τράπεζες για τους πελάτες τους, θα εξαιρεθούν μεγάλοι δανειολήπτες, με στεγαστικά δάνεια που καλύπτουν μεγάλης αξίας ακίνητα και στην πλειοψηφία τους δευτερεύοντα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, αναλόγως της τελικής περιμέτρου των δικαιούχων που θα αποφασιστεί, το κόστος για τις τράπεζες θα κινηθεί στα 5 – 10 εκατ. ευρώ ανά 1 δισ. ευρώ προστασίας. Το μέτρο σχεδιάζεται να ισχύσει για 12 μήνες, με τις τράπεζες να επωμίζονται το κόστος από την αύξηση του επιτοκίου Euribor και να χαρίζουν, τρόπον τινά, στον πελάτη, το option που θα αγόραζε για να καλυφθεί από την άνοδο των επιτοκίων.

Το νέο μέτρο που σχεδιάζουν οι τράπεζες έρχεται μετά την ανακοίνωση της διεύρυνσης κατά 30% των κριτηρίων ευαλωτότητας για τους επιλέξιμους δανειολήπτες που θα επιδοτηθούν από τις τράπεζες για την αύξηση των επιτοκίων. Το μέτρο ανακοινώθηκε την Δευτέρα από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, μετά τη συνάντησή του με τις τράπεζες και οι διατάξεις αναμένεται να κατατεθούν σήμερα στη Βουλή με τροπολογία σε προς ψήφιση νομοσχέδιο.

Υπενθυμίζεται ότι με το μέτρο αυτό, τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται έως τα 27.300 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 21.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, ενώ τα περιουσιακά κριτήρια αυξάνονται έως τα 234.000 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 180.000 ευρώ που ισχύει σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, περίπου 45.000 δανειολήπτες, έναντι αρχικής περιμέτρου 30.000, θα υπολογιστούν ως οικονομικά ασθενείς και θα μπορέσουν να επιδοτηθούν από τις τράπεζες για να αντιμετωπίσουν την αύξηση των μηνιαίων δόσεων των δανείων τους εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων της ΕΚΤ. Η επιδότηση, ποσοστού 50% της αύξησης της μηνιαίας δόσης, καλύπτεται αποκλειστικά από το τραπεζικό σύστημα χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, με ημερομηνία αναφοράς για τον υπολογισμό της αύξησης την 30ή Ιουνίου 2022, για διάστημα 12 μηνών, ενώ αφορά στεγαστικά δάνεια ή και δάνεια μικρών επιχειρήσεων, με εμπράγματη ασφάλεια στην πρώτη κατοικία.

Το νέο μέτρο που ετοιμάζονται να ανακοινώσουν οι τράπεζες για την επιβολή πλαφόν στο επιτόκιο Euribor το οποίο χρησιμοποιείται για τον καθορισμό των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια, θα βοηθήσει χιλιάδες δανειολήπτες να ανταποκριθούν στην ομαλή εξυπηρέτηση των δανείων τους. Κατόπιν αυτού, πρόκειται για μέτρο που θα βοηθήσει και τις ίδιες τις τράπεζες να περιορίσουν την δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ από τον περασμένο Ιούλιο έχουν ανατρέψει τον σχεδιασμό των νοικοκυριών για την αποπληρωμή των δανείων τους, αυξάνοντας κατακόρυφα το ύψος της μηνιαίας δόσης. Από αρνητικό -0,50% που ήταν Εuribor τριμήνου πριν ξεκινήσει η άνοδος των επιτοκίων, το επιτόκιο το οποίο αποτελεί την βάση για την τιμολόγηση των στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου σκαρφάλωσε τον προηγούμενο μήνα σε υψηλό 15 ετών, στο 2,86%. Μαζί δε με το περιθώριο (spread) που διαμορφώνει το τελικό κόστος δανεισμού για τον δανειολήπτη, το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου διαμορφώνεται λίγο άνω του 5,25%. Επιτόκιο που για ένα δάνειο 100.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής στα 15 έτη, διαμορφώνει την μηνιαία δόση στα 810 ευρώ. Η δόση αυτή είναι αυξημένη κατά 138 ευρώ από την μηνιαία δόση των 672 ευρώ που πλήρωνε ο δανειολήπτης όταν το Euribor ήταν μηδενικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευάλωτοι Δανειολήπτες: Όλα τα νέα κριτήρια ανά αριθμό τέκνων - Αυξάνονται και τα όρια για καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα

Σταϊκούρας: Εκτιμούμε ότι θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και για τη μονιμοποίηση κάποιων παρεμβάσεων

Η τραπεζική κρίση «επισπεύδει» τις κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών για... ψηφιακά νομίσματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider