Τη λίστα με τους πλουσιότερους ιδιοκτήτες αθλητικών ομάδων στις ΗΠΑ δημοσίευσε το Forbes, με «πάτωμα» τα 12,2 δισ. δολάρια - ένα όριο αυξημένο 21% σε σχέση με τα 10,1 δισ. δολάρια του 2025. Συνολικά, η περιουσία των 20 κορυφαίων ιδιοκτητών εκτιμάται στα 666 δισ. δολάρια, σημειώνοντας ράλι 10% από τα 607 δισ. δολάρια της περασμένης χρονιάς.
Στα assets τους περιλαμβάνονται 37 μεγάλες ομάδες, στις οποίες τελούν ως μεγαλομέτοχοι: δέκα στο NFL, οκτώ στο NBA, επτά στο MLS, τέσσερις στο NHL, τρεις στην Πρέμιερ Λιγκ, δύο στη Women’s Super League και από μία σε MLB, WNBA και την Σέριε Α. Στην κορυφή με πλούτο 156 δισ. δολαρίων και ένατος ισχυρότερος άνθρωπος παγκοσμίως, βρίσκεται ένας άνδρας γνωστός για τον ενθουσιασμό του ως οπαδός της ομάδας του στο NBA. Ωστόσο, δεν θα δει από κοντά κανέναν αγώνα τη φετινή σεζόν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσιτσιπάς και Σάκκαρη στους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες τένις του 2026;
Κι αυτό επειδή ο Στιβ Μπάλμερ, ο οποίος αγόρασε τους Λος Άντζελες Κλίπερς το 2014 -αφού το ΝΒΑ επέβαλε ισόβιο αποκλεισμό στον προηγούμενο ιδιοκτήτη, Ντόναλντ Στέρλινγκ λόγω ρατσιστικών σχολίων- βρίσκεται πλέον και ο ίδιος υπό καθεστώς «διωγμού» από το πρωτάθλημα, αν και αυτή τη φορά για διάστημα ενός έτους. Το NBA ανακοίνωσε την ποινή, η οποία περιλάμβανε επίσης την απώλεια πέντε μελλοντικών πικς στον πρώτο γύρο του ντραφτ και πρόστιμο 30 εκατ. δολαρίων.
Παράλληλα, το ριπόρτ της λίγκας, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η ομάδα είχε παρακάμψει το salary cap μέσω μυστικών συμφωνιών για να αποκτήσει τον Καουάι Λέοναρντ. Οι Κλίπερς δεσμεύτηκαν να «αμφισβητήσουν τα ευρήματα και τις ποινές, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμη οδό», ωστόσο ο Μπάλμερ συμμορφώθηκε και θα αποκλειστεί προσωρινά από τις προπονήσεις και τους αγώνες στο Intuit Dome, το υπερσύγχρονο γήπεδο μπάσκετ αξίας 2 δισ. δολαρίων που εγκαινίασε ο ίδιος πριν από δύο χρόνια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι πιο ακριβοπληρωμένοι podcasters του 2026
Ο 70χρονος βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για 12η συνεχή χρονιά, αν και το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Microsoft προέρχεται από τις μετοχές που κατέχει στον τεχνολογικό κολοσσό. Όσον αφορά αποκλειστικά τις αθλητικές ομάδες, κανείς δεν διαθέτει μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο από τον Σταν Κρένκε -ο οποίος διαχειρίζεται έξι μεγάλες ομάδες και διαθέτει περιουσία 27,6 δισ. δολαρίων, γεγονός που τον καθιστά τον έβδομο πλουσιότερο Αμερικανό ιδιοκτήτη.
Η αθλητική του αυτοκρατορία αναμένεται να επεκταθεί περαιτέρω χάρη στη συμφωνία που σύναψε αυτόν τον μήνα για την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών των Λος Άντζελες Έιντζελς από τον Άρτε Μορένο. Από πέρυσι, η περιουσία του 79χρονου Κρένκε -ο οποίος κατέχει, μεταξύ άλλων, τους Λος Άντζελες Ραμς και την Άρσεναλ έχει εκτιναχθεί 30%.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τελειομανής που δεν κυνηγά λεφτά - Νέος δισεκατομμυριούχος της ραπ ο Dr Dre
Ωστόσο, αυτή η αύξηση της αξίας ξεπεράστηκε κατά τους τελευταίους 12 μήνες από δύο άλλους ιδιοκτήτες αθλητικών ομάδων. Ο Νταν Φρίντκιν (νο. 17), ιδιοκτήτης των ομάδων ποδοσφαίρου ανδρών και γυναικών της Έβερτον καθώς και της Ρόμα, σημείωσε άνοδο 31% στα 12,7 δισ. δολάρια, ενώ ο Τζίμι Χάσλαμ (νο. 20), ιδιοκτήτης των Κλίβελαντ Μπράουνς, των Μιλγουίκι Μπας και των Κολύμπους Κρου, ηγείται με ανάπτυξη 40%, στα 12,2 δισ. δολάρια.
Μόνο τρεις από τους 20 κορυφαίους ιδιοκτήτες είναι λιγότερο πλούσιοι σε σχέση με το 2025: η Μίριαμ Άντελσον των Ντάλας Μάβερικς (νο. 4 με 33,5 δισ. δολάρια και διολίσθηση 12%), ο Νταν Γκίλμπερτ των Κλίβελαντ Καβαλίερς (νο. 10 με 22,9 δισ. δολάρια με απώλειες 14%) και ο Φίλιπ Άνσουτς των Λος Άντζελες Κινγκς και Λος Άντζελες Γκάλαξι (νο. 12 με 19,3 δισ. δολάρια και πτώση -0,5%).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι 22 σελέμπριτις δισεκατομμυριούχοι του 2026
Ακολουθεί το Τοπ 20:
- Στιβ Μπάλμερ (Περιουσία: 156 δισ. δολάρια) - Ομάδα / Λος Άντζελες Κλίπερς
- Ρομπ Γουόλτον (Περιουσία: 132 δισ. δολάρια) - Ομάδα / Ντένβερ Μπρόνκος
- Χένρι Σάμουελι (Περιουσία: 33,8 δισ. δολάρια) / Ομάδα - Άναχαϊμ Ντακς
- Μίριαμ Άντελσον (Περιουσία: 33,5 δισ. δολάρια) / Ομάδα - Ντάλας Μάβερικς
- Ρόμπερτ Πέρα (Περιουσία: 29,6 δισ. δολάρια) - Ομάδα / Μέμφις Γκρίζλις
- Ντέιβιντ Τέπερ (Περιουσία: 28,5 δισ. δολάρια) - Ομάδες / Καρολάινα Πάνθερς, Σάρλοτ
- Σταν Κρένκε (Περιουσία: 27,6 δισ. δολάρια) - Ομάδες / Λος Άντζελες Ραμς, Ντένβερ Νάγκετς, Κολοράντο Άβαλανς, Κολοράντο Ράπιντς, Άρσεναλ
- Στιβ Κοέν (Περιουσία: 26,7 δισ. δολάρια) - Ομάδα / Νιου Γιορκ Μετς
- Τζέρι Τζόουνς (Περιουσία: 23,5 δισ. δολάρια) - Ομάδα / Ντάλας Κάουμποϊς
- Νταν Γκίλμπερτ (Περιουσία: 22,9 δισ. δολάρια) - Ομάδα / Κλίβελαντ Καβαλίερς
- Στίβεν Ρος (Περιουσία: 21,5 δισ. δολάρια) - Ομάδα / Μαϊάμι Ντόλφινς
- Φίλιπ Άνσουτς (Περιουσία: 19,3 δισ. δολάρια) - Ομάδες / Λος Άντζελες Κινγκς, Λος Άντζελες Γκάλαξι
- Σαχίντ Καν (Περιουσία: 16,5 δισ. δολάρια) - Ομάδες / Τζάκσονβιλ Τζάγκουαρς, Φούλαμ και Πίτερ Μαλούκ (Περιουσία: 16,5 δισ. δολάρια) - Ομάδα / Σπόρτινγκ Κάνσας Σίτι
- Ρόμπερτ Κραφτ (Περιουσία: 15,2 δισ. δολάρια) - Ομάδες / Νιου Ίνγκλαντ Πάτριοτς, Νιου Ίνγκλαντ Ρεβολούσιον
- Άρθουρ Μπλανκ (Περιουσία: 13,2 δισ. δολάρια) - Ομάδες / Ατλάντα Φάλκονς, Ατλάντα Γιουνάιτεντ
- Νταν Φρίντκιν (Περιουσία: 12,7 δισ. δολάρια) - Ομάδες / Έβερτον, Ρόμα
- Τίλμαν Φερτίτα (Περιουσία: 12,6 δισ. δολάρια) - Ομάδες / Χιούστον Ρόκετς, Κονέκτικατ Σαν
- Τζος Χάρις (Περιουσία: 12,4 δισ. δολάρια) - Ομάδες / Ουάσινγκτον Κομάντερς, Φιλαδέλφεια 76ερς, Νιου Τζέρσεϊ Ντέβιλς
- Τζίμι Χάσλαμ (Περιουσία: 12,2 δισ. δολάρια) - Ομάδες / Κλίβελαντ Μπράουνς, Μιλγουόκι Μπακς, Κολόμπους Κρου