Ο 65χρονος κροίσος που έχασε το 98% της περιουσίας του - Είχε 40 δισ. ευρώ το 2017

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο 65χρονος κροίσος που έχασε το 98% της περιουσίας του - Είχε 40 δισ. ευρώ το 2017
Ποιος είναι ο Μίστερ Κραχ. Η άνοδος και η πτώση του. Υπήρξε κάποτε ο 2ος πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας.

Ο Χούι Κα Γιαν, ο ιδρυτής και ο πρόεδρος της κινεζικής εταιρείας ακινήτων Evergrande, ήταν κάποτε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας, ενώ το 2017 είχε περιουσία 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 40 δισ. ευρώ. Ωστόσο, πλέον έχει πάρει την κάτω βόλτα με τον πλούτο του να εξανεμίζεται, ερευνάται ως ύποπτος για μεταφορά περιουσιακών στοιχείων offshore και για διάπραξη άλλων απροσδιόριστων εγκλημάτων.

Ειδικότερα, ο Κινέζος μεγιστάνας, ο οποίος βρίσκεται τώρα ένα βήμα πριν τη σύλληψή του από τις αστυνομικές αρχές - απώλεσε πρόσφατα την ιδιότητα του δισεκατομμυριούχου αφού η περιουσία του συρρικνώθηκε κατά 98% σύμφωνα με το Bloomberg Billionaire's Index εν μέσω της κρίσης στο real estate της 2ης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Επί του παρόντος, η περιουσία του ύψους 979 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπαρασύρετσι καθοδικά από την κατρακύλα της τιμής της μετοχής της Evergrande στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ενώ αν και δεν είναι σαφές πόσος από τον πλούτο του προέρχεται από το μερίδιό του στην επιχείρηση, ο «Μίστερ Κραχ» σίγουρα κατέχει το 60% του κινεζικού κολοσσού και είναι ο μεγαλύτερος μέτοχός του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άφησε τη σχολή και άνοιξε επιχείρηση μέσα στην κρίση - Την πούλησε για 345 εκατ. ευρώ

Η μετοχή της Evergrande επέστρεψε στα ταμπλό των χρηματιστηριακών συναλλαγών τον Αύγουστο μετά από 17μηνη αναστολή από τις διαπραγματεύσεις, ήδη από τον Μάρτιο του 2022. Ωστόσο, η μετοχή «πάγωσε» ξανά στις 28 Σεπτεμβρίου μετά την είδηση ότι ο επικεφαλής της επιχείρησης βρισκόταν σε κατ'οίκον περιορισμό. Η μετοχή ξανάρχισε τις διαπραγματεύσεις μέρες αργότερα, στις 3 Οκτωβρίου και προσπαθεί να διακόψει το ραγδαίο sell off.

Από την κορυφή στη χρεοκοπία

Η κάποτε δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρία της Κίνας, Evergrande έχει βυθιστεί σε κρίση ρευστότητας από το 2021. Χρεοκόπησε το 2021 και δεν κατάφερε να εκδώσει νέα ομόλογα για την αναδιάρθρωση του χρέους της λόγω της έρευνας των Αρχών για τη θυγατρική της, Hengda Real Estate Group. Τον Αύγουστο, η Evergrande, μαζί με τις επίσης θυγατρικές της Tianji Holdings και Scenery Journey υπέβαλαν αίτηση για προστασία του Κεφαλαίου 15 κατά της πτώχευσης σε δικαστήριο των ΗΠΑ αλλά, όπως όλα δείχνουν, οι περιπέτειες του ασιατικού κολοσσού δεν θα λήξουν τόσο εύκολα.

«Βουνό» τα χρέη της θυγατρικής Evergrande

Αξίζει να σημειωθεί πως η Hengda απέτυχε να πληρώσει το κεφάλαιο και τους τόκους για ένα ομόλογο 4 δισεκατομμυρίων γουάν (547 εκατομμύρια δολάρια) που έληγε στις 25 Σεπτεμβρίου. Το σύνολο των απλήρωτων χρεών της Hengda ανήλθε σε περίπου 278,53 δισεκατομμύρια γιουάν, με ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς περίπου 206,777 δισεκατομμυρίων γουάν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Τώρα βγάζω 220.000 ευρώ τον μήνα»: 30χρονος «εκδικήθηκε» 15 σχολές Ιατρικής

Ζει τζάμπα σε Airbnb εδώ και 541 ημέρες - Τα 2 μοιραία λάθη του ιδιοκτήτη

Από ντελιβεράς στην Pizza Hut και χωρίς πτυχίο, έγινε «γίγαντας» 1 δισ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider