Evergrande: Η κινεζική εταιρεία ακινήτων κήρυξε πτώχευση στις ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Evergrande: Η κινεζική εταιρεία ακινήτων κήρυξε πτώχευση στις ΗΠΑ
Η Evergrande χρεοκόπησε στα τέλη του 2021.

Αίτηση προστασίας στο πτωχευτικό Κεφάλαιο 15 κατέθεσε στη Νέα Υόρκη η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Κίνας, η Evergrande, αυξάνοντας τους φόβους ότι τα προβλήματα του κλάδου ακινήτων θα επεκταθούν σε άλλα μέρη της οικονομίας της χώρας.

Η προστασία που παρέχει το Κεφάλαιο 15 είναι ένας τρόπος για τις ξένες εταιρείες να προστατεύονται από τους Αμερικανούς πιστωτές, ενώ αναδιαρθρώνονται στο εξωτερικό. Σύμφωνα με το Reuters, η αίτηση είναι διαδικαστικής φύσεως και προβλέπεται στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης.

Η αίτηση στο πτωχευτικό δικαστήριο του Μανχάταν αναφέρει πως η Evergrande, με υποχρεώσεις που ξεπερνούν τα 300 δισ. δολάρια, είναι σε διαπραγματεύσεις αναδιάρθρωσης χρέους στο Χονγκ Κονγκ, τις Νήσους Κέιμαν και τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Η Tianji Holdings, θυγατρική της Evergrande και η θυγατρική της Scenery Journey, κατέθεσαν επίσης αίτηση προστασίας στο πτωχευτικό δικαστήριο του Μανχάταν.

Η Evergrande χρεοκόπησε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2021, όταν αθέτησε πληρωμή για ένα ομόλογο σε δολάρια, ενώ νωρίτερα αυτό τον μήνα ανακοίνωσε μείωση των ζημιών για το 2022.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της έχει ανασταλεί από τον Μάρτιο του 2022.

Από τα μέσα του 2021, εταιρείες που αντιπροσωπεύουν το 40% των πωλήσεων κατοικιών στην Κίνα έχουν αθετήσει πληρωμές τους, ενισχύοντας φόβους για την ανθεκτικότητα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. Ο τομέας ακινήτων αντιπροσωπεύει έως και το 30% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Κίνας.

Μάλιστα, οι ανησυχίες για τον κινεζικό κλάδο ακινήτων επιδεινώθηκαν καθώς τα ομόλογα μιας από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες, της Country Garden Holdings υποβαθμίστηκαν από τη Moody’s, σε συνέχεια αθέτησης πληρωμών τόκων σε ομόλογο δολαρίου. Επιπλέον, ο χρηματοπιστωτικός όμιλος Zhongzhi Enterprise Group σήμανε συναγερμό αφού συνδεδεμένες εταιρείες έχασαν τις πληρωμές για ορισμένα επενδυτικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider