Άφησε τη σχολή και άνοιξε επιχείρηση μέσα στην κρίση - Την πούλησε για 345 εκατ. ευρώ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άφησε τη σχολή και άνοιξε επιχείρηση μέσα στην κρίση - Την πούλησε για 345 εκατ. ευρώ
«Ήταν μακράν η πιο αμφιταλαντευόμενη απόφαση που πήρα στη ζωή μου».

Το 2008 στο ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η 24χρονη τότε Αλέξα φον Τόμπελ αναλύτρια της Morgan Stanley και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ, ζήτησε επίσημη άδεια για να απουσιάσει άδεια για ένα διάστημα ώστε να ξεκινήσει τη δική της επιχείρηση.

Οι σπόροι της ιδέας για τη LearnVest, μια διαδικτυακή εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών συμβουλών με έδρα τη Νέα Υόρκη, φυτεύτηκαν στο μυαλό της σε ηλικία 14 ετών, όταν ο πατέρας της πέθανε. Παρακολούθησε τη νοσοκόμα μητέρα της να αναλαμβάνει τον έλεγχο των οικονομικών της οικογένειας και συνειδητοποίησε ότι ο μέσος άνθρωπος χρειαζόταν περισσότερες χρήσιμες συμβουλές ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της καθημερινότητας.

Η ίδια ήδη από το 2007, είχε επεξεργαστεί ένα επιχειρηματικό σχέδιο 75 σελίδων για να ξεκινήσει μια επιτυχημένη startup αλλά όταν χτύπησε η οικονομική κρίση, το ένστικτό της, της είπε ότι οι άνθρωποι χρειάζονταν άμεσα οικονομικές συμβουλές, με αποτέλεσμα να παρατήσει στη μέση τις μεταπτυχιακές της σπουδές και να λανσάρει την LearnVest. «Ήταν μακράν η πιο αμφιταλαντευόμενη απόφαση που πήρα στη ζωή μου», παραδέχεται στη στήλη Make It του CNBC η 39χρονη πλέον επιχειρηματίας.

Οι φίλοι της αμφισβήτησαν τo τρόπο σκέψης της, λέγοντάς της πως: «καταστρέφεις την καριέρα σου ενώ έχεις μια εκπληκτική πορεία», με την νεαρή να κλαίει από φόβο όσο πλησιάζουν οι κρίσιμες ημέρες, καθώς επί του πρακτέου δεν είχε ιδέα πώς να ξεκινήσει μια εταιρία και η Νέα Υόρκη δεν έσφυζε από επιχειρηματική χρηματοδότηση εκείνη την δύσκολη εποχή.

Ωστόσο, μέσα σε ένα χρόνο, συγκέντρωσε περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια από επενδυτικά κεφάλαια, επισημαίνοντας πως η συνταγή της επιτυχίας της ήταν αφενός το λεπτομερές της επιχειρηματικό σχέδιο και αφετέρου η ακλόνητη πεποίθησή της ότι μια εταιρία που θα βοηθούσε τους ανθρώπους να διαχειριστούν καλύτερα τις καθημερινές οικονομικές τους υποχρεώσεις, ειδικά εν μέσω κρίσης, θα «θριάμβευε». Η Αλέξα φον Τόμπελ αύξησε τους συνδρομητές της LearnVest σε 1,5 εκατομμύριο, προτού την πουλήσει στη Northwestern Mutual για 375 εκατομμύρια δολάρια (345 εκατ. ευρώ) το 2015. Σήμερα, διαχειρίζεται την Inspired Capital, ένα fund, το οποίο συνίδρυσε το 2019 ώστε να επενδύει σε startups.

«Όταν είδα τη μητέρα μου να σηκώνει όλα τα βάρη μετά τον θάνατο του πατέρα μου, σημαδεύτηκα βαθιά. Για το υπόλοιπο της ζωής μου, ορκίστηκα να διαχειρίζομαι τα οικονομικά μας, να είμαι πολύ εξοπλισμένη σε αυτό το κομμάτι και να μάθω εις βάθος για αυτά» υπογραμμίζει ενώ στην ερώτηση πώς πήρε ένα τόσο τεράστιο ρίσκο, δηλαδή να ανοίξει επιχείρηση ενώ η παγκόσμια οικονομία κατέρρεε αντί να τελειώσει τη σχολή επιχειρήσεων, απαντά πως ήθελε να «βγει» από τη «φούσκα» που ζούσε μέχρι τότε και να αναλάβει έναν πιο αποφασιστικό ρόλο ώστε να αλλάξει τη ζωή της ριζικά.

«Για μένα, ένας ήταν ο φόβος: Δεν ξέρω καν πώς να το κάνω αυτό. Τώρα, υπάρχουν εγχειρίδια. Πληκτρολογείς "θέλω να ξεκινήσω μια εταιρεία" στο διαδίκτυο και έχεις έναν μπούσουλα. Υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία που οικοδομήθηκε ακριβώς πάνω σε αυτό το ερώτημα. Τίποτα από αυτά δεν υπήρχε όταν μπήκα εγώ στην αγορά. Δεν είχαμε μονοπάτι. Αλλά το πιο τρομακτικό για μένα ήταν ότι δεν θα ζούσα μια κανονική ζωή, όπως όλοι οι άλλοι γύρω μου» εκμυστηρεύεται.

Σύμφωνα με την ίδια, οι ευκαιρίες για επιχειρείν ελέω κρίσης «ούρλιαζαν μπροστά μου» και είχε στην κατοχή της ένα «πολύ σχολαστικά επιμελημένο πλάνο με υπολογισμένο ρίσκο». «Διέτρεχα πολύ μεγάλο κίνδυνο, μην με παρεξηγείτε. Υπήρχαν τεράστιες πιθανότητες να αποτύχω και ένιωθα ΟΚ με αυτό. Αλλά τουλάχιστον θα προσπαθούσα. Ένα από τα πράγματα που έμαθα είναι ότι οι ηλικιωμένοι, ή οι άνθρωποι που βρίσκονται στο τελευταίο κεφάλαιο της ζωής τους, σπάνια απολογούνται για πράγματα που έκαναν, αλλά κυρίως μετανιώνουν για όλα εκείνα που δεν τόλμησαν να κάνουν από φόβο. Εγώ δεν θα μετανιώσω για ανεκπλήρωτες επιθυμίες, ούτε θα σκέφτομαι "τι θα γινόταν εάν...". Κι αυτό είναι νίκη για εμένα» καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Δουλεύω 4 ώρες την ημέρα και βγάζω 2 εκατ. ευρώ ετησίως»: H «λύτρωση» μίας 29χρονης

«Με 8 ώρες δουλειάς από το σπίτι, βγάζω 18.500 ευρώ»: Πώς τα κατάφερε ένας 50χρονος πατέρας

«Δουλεύω 6 ώρες την ημέρα και βγάζω 140.000 ευρώ» - 25χρονη μεγαλουργεί χωρίς πτυχίο

gazzetta
gazzetta reader insider insider