Βρετανία: Η BoE προσπαθεί να «μαζέψει» την κρίση - Εκτοξεύονται οι τιμές των ομολόγων

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Η BoE προσπαθεί να «μαζέψει» την κρίση - Εκτοξεύονται οι τιμές των ομολόγων
Το βρετανικό 10ετές ομόλογο οδεύει στη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση του από το 1957.

Τελευταία ενημέρωση: 14:23

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) ανακοίνωσε πως προχωρά σε έκτακτες αγορές μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, με στόχο να συγκρατήσει την άνοδο των αποδόσεων που σημειώνουν οι κρατικοί τίτλου της χώρας, στον απόηχο της αναταραχής που έχει προκαλέσει το σχέδιο περικοπής των φόρων από την κυβέρνηση της Λιζ Τρας.

Σε σχετική ανακοίνωση της, η BoΕ αναφέρει πως θα ξεκινήσει τις αγορές από σήμερα, 28 Σεπτεμβρίου, έως και τις 14 Οκτωβρίου, προσθέτοντας πως η κίνηση γίνεται για να «αποκατασταθούν στην κανονικότητα οι συνθήκες των αγορών».

«Εάν η δυσλειτουργία στις αγορές συνεχιστεί, θα μπορούσε να αυξηθεί το ρίσκο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό θα οδηγούσε σε μια ανεπιθύμητη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και σε μείωση των πιστωτικών ροών στην πραγματική οικονομία» υποστηρίζει η τράπεζα.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως οι αγορές ομολόγων θα γίνουν «σε όποιο εύρος χρειαστεί» ώστε να υποχωρήσουν οι ανησυχίες των επενδυτών.

Παράλληλα, η BoE γνωστοποίησε πως αναβάλει την δημοπρασία ομολόγων που ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει την τρέχουσα εβδομάδα, μεταφέροντας την για την 31η Οκτωβρίου. Σημειώνεται πως το βρετανικό 10ετές οδεύει στη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση του από το 1957, όπως μετέδωσε το Reuters.

Στα ύψη οι τιμές των βρετανικών ομολόγων

Οι τιμές των βρετανικών κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκαν μετά την απόφαση της ΒοΕ να παρέμβει, με στόχο να καθησυχάσει την αγορά σύμφωνα με το Reuters. Σημειώνεται πως όταν η τιμή των ομολόγων αυξάνεται, η απόδοσή του πέφτει.

Μετά από τις ανακοινώσεις, η απόδοση του 30ετούς βρετανικού ομολόγου υποχώρησε κατά 40 μονάδες βάσης, στο 4,57%. Η Capital Economics, μια συμβουλευτική εταιρεία, είπε ότι η απότομη πτώση στις αποδόσεις υποδηλώνει ότι το σχέδιο της BoE λειτουργεί ήδη.

Ο Πολ Ντέιλς, επικεφαλής οικονομολόγος του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμά πως πάντως πως η κατάσταση στη βρετανική αγορά είναι επικίνδυνη και «δεν θα ήταν μεγάλη έκπληξη εάν ένα άλλο πρόβλημα στις χρηματοπιστωτικές αγορές εμφανιζόταν σύντομα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη αυξάνονται» τόνισε.

«Παράθυρο» για έκτακτη αύξηση των επιτοκίων

Η BoE τονίζει πως η νομισματική επιτροπή της τράπεζας «δεν θα διστάσει να αυξήσει τα επιτόκια της όσο χρειάζεται για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%».

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα αποφασίστηκε η αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού της BoE στο 2,25%, από 1,75%.

Πρόκειται για τον 7ο συνεχόμενο μήνα αύξησης των επιτοκίων της BoE, καθώς η βρετανική οικονομία δοκιμάζεται από τις υψηλές τιμές και την ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο λόγος της αναταραχής

Οι εν λόγω κινήσεις της BoE έρχονται μετά από την αναταραχή που συνεχίζει να προκαλεί το σχέδιο περικοπής φόρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Λιζ Τρας την περασμένη Παρασκευή, οδηγώντας σε πτώση το χρηματιστήριο του Λονδίνου από τη Δευτέρα έως και σήμερα και τη στερλίνα σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου στην αγορά συναλλάγματος, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται τη Δευτέρα σε 1,03 δολάρια ανά 1 στερλίνα.

Προειδοποιητικά μηνύματα για τα σχέδια του Λονδίνου απέστειλαν τόσο η Moody's όσο και το ΔΝΤ.

Ο οίκος αξιολόγησης χαρακτήρισε ως πιστοληπτικά αρνητικό για τη Βρετανία το σχέδιο της Τρας, ενώ το ΔΝΤ υπογράμμισε πως «δεδομένων των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν συνιστούμε μεγάλα και μη στοχευμένα δημοσιονομικά πακέτα σε αυτή τη συγκυρία, καθώς είναι σημαντικό η δημοσιονομική πολιτική να μην λειτουργεί σε αντιπαράθεση με τη νομισματική πολιτική».

Μερίδα των αναλυτών τονίζει πως οι κινήσεις της βρετανικής κυβέρνησης θα αυξήσουν το κόστος δανεισμού για τη χώρα, εν μέσω της γενικότερης ανόδου των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Citi: Το «ξεφόρτωμα» των ευρωπαϊκών μετοχών είναι ανάλογο με της κρίσης του 2011-2012

Γερμανία: Σε ιστορικό ναδίρ το καταναλωτικό κλίμα τον Οκτώβριο - Στο χειρότερο επίπεδο από το 2008 η τάση για αγορές