Moody's: Πιστοληπτικά αρνητικό το βρετανικό σχέδιο για μείωση των φόρων - Στο 0,3% η ανάπτυξη το 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Moody's: Πιστοληπτικά αρνητικό το βρετανικό σχέδιο για μείωση των φόρων - Στο 0,3% η ανάπτυξη το 2023
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, το οικονομικό πακέτο της Λιζ Τρας «θαοδηγήσει σε υψηλότερα ελλείμματα λόγω της αύξησης του κόστους δανεισμού, σε πιο αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης».

Τελευταία ενημέρωση: 11:24

Αρνητικό μήνυμα για την πορεία της οικονομίας της Βρετανίας στέλνει η Moody's, μετά από το σχέδιο περικοπής φόρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Λις Τρας και το οποίο δοκιμάζει τις αντοχές του Λονδίνου μεταξύ των διεθνών αγορών.

Σε σχετικό report, οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης χαρακτηρίζουν ως πιστοληπτικά αρνητικό (credit negative) το σχέδιο περικοπής φόρων, υποστηρίζοντας πως «θα οδηγήσει σε υψηλότερα ελλείμματα λόγω της αύξησης του κόστους δανεισμού, σε πιο αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης και ενίσχυση των δημοσίων δαπανών μετά από την πανδημία και μια δεκαετία λιτότητας».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Moody's αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας, αναμένοντας πλέον ανάπτυξη 0,3% για το 2023 από 0,9% που προέβλεπε ο οίκος προηγουμένως.

Παράλληλα, ο Moody's υποστηρίζει πως προκύπτει «πλεονάζον σοκ εμπιστοσύνης των από τις ανησυχίες των αγορών για τη αξιοπιστία της δημοσιονομικής στρατηγικής της κυβέρνησης» της Λιζ Τρας, που μπορεί να «εξασθενήσει μόνιμα την προσιτότητα που έχει η Βρετανία στο να δανείζεται».

«Καμπάνες» και από το ΔΝΤ

Οι προειδοποιήσεις της Moody's έρχονται μετά από τα μηνύματα που έστειλε το ΔΝΤ στη βρετανική κυβέρνηση, λέγοντας πως «δεδομένων των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν συνιστούμε μεγάλα και μη στοχευμένα δημοσιονομικά πακέτα σε αυτή τη συγκυρία, καθώς είναι σημαντικό η δημοσιονομική πολιτική να μην λειτουργεί σε αντιπαράθεση με τη νομισματική πολιτική».

Το Ταμείο κατανοεί ότι το «μεγάλο δημοσιονομικό πακέτο» της Βρετανίας είχε σκοπό να βοηθήσει τους κατοίκους να αντιμετωπίσουν τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και να τονώσουν την ανάπτυξη μέσω φορολογικών περικοπών και μέτρων προστασίας, αλλά τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να βάλουν τη δημοσιονομική πολιτική σε αντιπαράθεση με τη νομισματική πολιτική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Moody's - Standard & Poor's: Ανάμεσα σε «συμπληγάδες» Μελόνι και Ιταλία - «Καμπανάκι» για RRF, χρέος

gazzetta
gazzetta reader insider insider