Βρετανία: Αύξηση επιτοκίων 0,5% για την BoE - Αναμένει πληθωρισμό άνω του 10% τους επόμενους μήνες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Αύξηση επιτοκίων 0,5% για την BoE - Αναμένει πληθωρισμό άνω του 10% τους επόμενους μήνες
Διχασμένα τα μέλη της της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας για την αύξηση των επιτοκίων, ώστε να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός.

Τελευταία ενημέρωση: 14:40

Σε αύξηση των βασικών επιτοκίων της κατά 0,5% προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), προβλέποντας πως ο πληθωρισμός στη βρετανική οικονομία θα παραμείνει άνω του 10% για τους επόμενους μήνες.

Μετά από τη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας, αποφασίστηκε η αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού στο 2,25%, από 1,75% που ήταν μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για τον 7ο συνεχόμενο μήνα αύξησης των επιτοκίων της BoE, καθώς η βρετανική οικονομία δοκιμάζεται από τις υψηλές τιμές και την ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, με 3 μέλη της επιτροπής να ψηφίζουν για αύξηση επιτοκίων κατά 0,75%, 5 μέλη για αύξηση 0,50% και 1 μέλος για αύξηση 0,25%.

Διψήφιος πληθωρισμός

Η αύξηση των επιτοκίων έρχεται προκειμένου ο πληθωρισμός στη βρετανική οικονομία να επανέλθει στον στόχο του 2% που έχει θέσει η BoE, ενώ τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 9,9%.

Η τράπεζα εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 10% για τον Οκτώβριο και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα για «κάποιους μήνες» προτού αρχίσει να υποχωρεί στη συνέχεια.

Οι αξιωματούχοι της BoE υποστηρίζουν πως το σχέδιο της κυβέρνησης της νέας πρωθυπουργού, Λιζ Τρας, για «πάγο» στις τιμές ενέργειας θα περιορίσει τη συρρίκνωση του εισοδήματος των νοικοκυριών, «δείχνοντας» πως η βαθιά ύφεση που είχε προβλέψει η BoΕ τον Αύγουστο για τη βρετανική οικονομία ενδεχομένως να είναι ηπιότερη από αυτή που αναμενόταν.

Σημειώνεται πως το σχέδιο της Τρας θα παρουσιαστεί αύριο, Παρασκευή.

Η BoE εκτιμά ότι η οικονομία της Βρετανίας θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το γ' τρίμηνο - εν μέρει λόγω της επιπλέον αργίας για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ - η οποία, σε συνδυασμό με την πτώση της παραγωγής το β' τρίμηνο, ανταποκρίνεται στον ορισμό της τεχνικής ύφεσης.

Η BoE υπογραμμίζει παράλληλα πως η ισχυρότερη καταναλωτική ζήτηση «πιθανά θα προσθέσει πληθωριστικές πιέσεις σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νορβηγία: Αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,50% - Προς νέα άνοδο τον Νοέμβριο

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Συνέχιση στην αύξηση των επιτοκίων - «Ίσως αναπόφευκτη» η ύφεση στη Γερμανία

Ελβετία: Αύξησε κατά 75 μ.β. τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα, πλέον με θετικό πρόσημο

gazzetta
gazzetta reader insider insider