Τρ. Πειραιώς: Εκρηκτική η ζήτηση για τη διάθεση του 27% - Στο ανώτατο άκρο των 4 ευρώ η τιμή διάθεσης

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρ. Πειραιώς: Εκρηκτική η ζήτηση για τη διάθεση του 27% - Στο ανώτατο άκρο των 4 ευρώ η τιμή διάθεσης
Τράπεζα Πειραιώς
Με θεαματική υπερκάλυψη έκλεισε σήμερα στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, το βιβλίο προσφορών για τη διάθεση 337.599.150 μετοχών (ποσοστό 27%) της Τράπεζας Πειραιώς, κυριότητας του ΤΧΣ. 

(upd 16:14) Με θεαματική υπερκάλυψη έκλεισε σήμερα στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, το βιβλίο προσφορών για τη διάθεση 337.599.150 μετοχών (ποσοστό 27%) της Τράπεζας Πειραιώς, κυριότητας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Η ζήτηση φαίνεται να σπάει κάθε ρεκόρ, όπως φαίνεται και από την ανακοίνωση του ΤΧΣ μία ώρα πριν κλείσει το βιβλίο ότι με απόφαση του δ.σ., από τις 6 Μαρτίου του 2024, οι διαχειριστές θα πρέπει να ενημερώσουν τους επενδυτές που συμμετέχουν στη διεθνή προσφορά, ότι αιτήσεις αγοράς προσφερόμενων μετοχών κάτω από το ποσό των 4 ευρώ ανά μετοχή, πιθανότατα δεν θα ληφθούν υπόψιν για την κατανομή των προσφερόμενων μετοχών.

Οι προσφορές που έχουν υποβληθεί έχουν ξεπεράσει την υπερκάλυψη των 8 φορών που είχε σημειώσει το placement του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας τον περασμένο Νοέμβριο και πιθανότατα αγγίζουν επίπεδα κοντά στις 10 φορές υπερκάλυψη.

Η μεγάλη ζήτηση οδήγησε νωρίτερα το ΤΧΣ, να στενέψει το εύρος της τιμής διάθεσης που είχε οριστεί με κατώτατο όριο τα 3,70 ευρώ και ανώτατο τα 4 ευρώ, διαμορφώνοντας το μεταξύ 3,90 και 4 ευρώ.

Ενδιαφέρον θα έχει και η συμμετοχή των εγχώριων επενδυτών στο βιβλίο της ελληνικής προσφοράς. Δεν αποκλείεται, αναλόγως του ύψους των προσφορών από εγχώριους επενδυτές, το ΤΧΣ να αποφασίσει να αυξήσει την κατανομή μετοχών στην Ελλάδα από 15% σε 20%, όπως έκανε στην περίπτωση του placement της Εθνικής Τράπεζας.

Οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς θα διατεθούν:

(α) στην Ελλάδα, σε ιδιώτες και ειδικούς επενδυτές, με δημόσια προσφορά. Έως 41.262.118 κοινές μετοχές προσφέρονται μέσω της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς, και

(β) εκτός Ελλάδας μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε (i) ειδικούς θεσμικούς αγοραστές στις ΗΠΑ, και (ii) ορισμένους άλλους ειδικούς επενδυτές εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Βάσει των παραπάνω, η αναλογία κατανομής σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι 15% - 85%. Από τον συνολικό αριθμό των προσφερόμενων μετοχών που τελικά θα κατανεμηθούν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά, ποσοστό τουλάχιστον 30% θα κατανεμηθεί προς ικανοποίηση των αιτήσεων από ιδιώτες επενδυτές και το υπόλοιπο ποσοστό μέχρι 70% των προσφερόμενων μετοχών, μεταξύ ειδικών επενδυτών και ιδιωτών επενδυτών βάσει της ζήτησης που θα έχει εκδηλωθεί από κάθε κατηγορία αυτών των επενδυτών.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας του placement θα οδηγήσει σε πλήρη ιδιωτικοποίηση την Τράπεζα Πειραιώς, με την είσοδο νέων επενδυτών μακροπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα. Σημειώνεται ότι εκτός του ΤΧΣ που ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό 27%, οι επόμενοι μεγαλύτεροι μέτοχοι της Τράπεζας είναι ο Paulson & Co. Inc. με 232.758.919 μετοχές (ποσοστό 18,62%), το Helikon Investments Limited με αριθμό μετοχών 54.373.407 (ποσοστό 4,35%) και αριθμό δικαιωμάτων ψήφου επί 117.251.976 μετοχών (ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου 9,38%), ενώ λοιποί μέτοχοι με ποσοστό μικρότερο του 5% κατέχουν 625.635.747 μετοχές (50,03%) με δικαιώματα ψήφου σε 562.757.178 μετοχές (ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου 45,00% ).

Η ανακοίνωση του ΤΧΣ

Σχετικά με την προσφορά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (το «ΤΧΣ») υφιστάμενων, κοινών, ονομαστικών άυλων μετοχών με δικαίωμα ψήφου, εισηγμένων στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ονομαστικής αξίας €0,93 εκάστης (οι «Προσφερόμενες Μετοχές») στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς Financial Holdings Α.Ε. («PFH»).

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17, παρ. 2 του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129 και σε συνέχεια ανακοίνωσης δημοσιεύτηκε νωρίτερα σήμερα (06.03.2024), και σύμφωνα με την σημερνή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του (06.03.2024), το ΤΧΣ ανακοινώνει ότι από την 6 Μαρτίου 2024, οι διαχειριστές θα ενημερώσουν τους επενδυτές που συμμετέχουν στη διεθνή προσφορά ότι αιτήσεις αγοράς Προσφερόμενων Μετοχών κάτω από το ποσό των τεσσάρων (€4,00) Ευρώ ανά Προσφερόμενη Μετοχή πιθανότατα δεν θα ληφθούν υπόψη για την κατανομή των Προσφερόμενων Μετοχών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μετρό Αθήνας: Αναζητείται μοντέλο χρηματοδότησης για τη νέα «γενιά» επεκτάσεων – Τα σχέδια δεκαετιών

gazzetta
gazzetta reader insider insider