BACKSTORY

Ένας χρόνος... - Η προστασία των τραπεζών - Φύκια... PRO FORMA

06-03-2024 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ένας χρόνος... - Η προστασία των τραπεζών - Φύκια... PRO FORMA
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ένας χρόνος...

Πέρασε ένας χρόνος χωρίς την κριτική ματιά του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου, του Δημήτρη μας. Και πράγματι αυτή η ματιά του μας λείπει πολύ. Ο Δημήτρης έφυγε αθόρυβα και έτσι για όλους εμάς επέτεινε το συναίσθημα πως αυτό δεν έχει συμβεί. Μια πλάνη που βοηθάει να συνεχίσουμε χωρίς θόρυβο να τον έχουμε στο μυαλό και την καρδιά μας.

Η προστασία των τραπεζών

Και πηγαίνοντας στα καθημερινά και απολύτως πεζά: Όπως αναμενόταν μετά την Eurobank προχώρησε και η Alpha Bank σε παράταση της προστασίας των δανειοληπτών της που είναι συνεπείς με έναν ακόμη χρόνο παράτασης του παγώματος των επιτοκίων.

Σε ανάλογη κίνηση θα προχωρήσουν και οι λοιπές τράπεζες συστημικές και μη....

Πάντως να σημειώσουμε πως τα επιτόκια φέτος αναμένεται να πέσουν, επομένως οι δανειολήπτες δεν θα δουν στο τέλος του έτους σταθερότητα αλλά μείωση.

Το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών

Σήμερα κλείνει το βιβλίο για την Τράπεζα Πειραιώς και εκτιμάται πως τα μεγέθη θα είναι απολύτως εντυπωσιακά, τόσο που ίσως και να εκπλήξουν. Εκείνο, ωστόσο, που περιμένουμε να είναι εντυπωσιακότερο αφορά την ποιότητα των επενδυτών που θα εισέλθουν στο μετοχολόγιο της τράπεζας. Κάτι μου λέει πως είναι ένας και ένας. Το βιβλίο κλείνει στις 16.00 και μετά ξεκινάει η αναμονή.

Τα αποτελέσματα της Optima

Όμως σήμερα θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα της Optima τα οποία αναμένεται να είναι εξίσου εντυπωσιακά.

Οι τιμές των ακινήτων

Μπορεί η φούσκα των ακινήτων να σκάει σε Ευρώπη και Αμερική τρομάζοντας τις τράπεζες, εδώ ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν πως η αγορά καλά κρατεί και θα συνεχίσει να κρατεί καλά. Να είναι καλά οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό αλλά και η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή.

Η εξαγορά και η Unicredit

Μιας και μιλάμε για ακίνητα η Trastor αγόρασε κτίριο γραφείων 1681 μέτρα στο Κολωνάκι έναντι 5,8 εκ ευρώ. Το ενδιαφέρον είναι ότι στο κτίριο στεγάζεται η Unicredit Bank Ελλάδας ενώ η τιμή μάλλον ιδιαίτερα ικανοποιητική μπορεί να χαρακτηριστεί για Κολωνάκι.

Μη κερδοσκοπική Τεχνική Ολυμπιακή

Αυτές οι ανακοινώσεις της Τεχνικής Ολυμπιακής πάντα εκπλήσσουν. Έτσι και χθες που ενημέρωσε για τη συμμετοχή του ομίλου σε … ενεργειακή κοινότητα. Για όσους δεν το γνωρίζουν πρόκειται για αστικό συνεταιρισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που θέλει να προάγει δράσεις στην ενέργεια και έχει ήδη φωτοβολταϊκούς σταθμούς 8 MW. Και είναι απορίας άξιον μια εταιρία που επιδιώκει το κέρδος τι είδους ενδιαφέρον έχει για να κάνει τη συγκεκριμένη επένδυση.

Φύκια... PRO FORMA

Κλείνω για σήμερα με μια απορία προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αν μια εταιρία ανακοινώνει pro forma αποτελέσματα χωρίς να δημοσιεύει οικονομικές καταστάσεις και αποκρύπτει τα πραγματικά οικονομικά αποτελέσματα μέχρι τη δημοσίευση δημιουργεί ή όχι εντυπώσεις που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα; Γιατί αν δεν κάνει λάθος η ταπεινότητά μου αυτά που μετράνε είναι τα καθαρά προ φόρων κέρδη που από αυτά μπορείς να προσδοκάς μέρισμα και όχι τα κέρδη και ο τζίρος που θα είχες αν οι εξαγορές που έκανες μέσα στη χρήση είχαν γίνει από την αρχή της χρήσης. Με αυτά που συμβαίνουν στο Χρηματιστήριο θα ξεχάσουμε και τα βασικά στην μικροοικονομία. Τα επισημαίνω γιατί όταν έλθει το φρένο να θυμάστε ότι θα εξαφανιστούν και τα Pro Forma και μαζί τους όσοι πουλούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:16

Νίκη Κεραμέως: Πρόσθετοι ωφελούμενοι από τη ρύθμιση για τις συντάξεις χηρείας

21:11

Πρακτικά Fed: Διχασμός για την πορεία των επιτοκίων – Ανοιχτά όλα τα σενάρια για τη νομισματική πολιτική

20:54

Ερντογάν σε Μητσοτάκη για F-35: «Δεν έπρεπε να κάνει το λάθος του Νετανιάχου»

20:44

Ο Τραμπ σχεδιάζει να αποσύρει τη Συρία από τον κατάλογο των χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία

20:35

Μελόνι μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Ενότητα της Δύσης και συνέχιση της στήριξης στην Ουκρανία

20:32

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας εξαίρει τις «πολύ θετικές» σχέσεις με τις ΗΠΑ

20:21

Μερτς: Νωρίτερα από το προγραμματισμένο θα φτάσει η Γερμανία το 5% στις αμυντικές δαπάνες

20:13

Απαγορεύει τις εξαγωγές ντίζελ η Ρωσία - Πούτιν: Έχουμε από τα ισχυρότερα ενεργειακά συστήματα

20:11

«Αχίλλειος πτέρνα» της Ευρώπης οι κρίσιμες πρώτες ύλες

19:57

Κλυδωνισμοί στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τις απειλές Τραμπ κατά του Ιράν

19:50

Τραμπ: Δεν έχω αποφασίσει ακόμη για τα F-35 στην Τουρκία - Νέο μήνυμα για Ιράν

19:41

Πενταετές ομόλογο Seanergy: Δύο φορές υπερκάλυψη - Άντλησε 100 εκατ. ευρώ

19:32

Θεοδωρικάκος: Να υπερβούμε την κομματική αντιπαράθεση σε θέματα προστασίας καταναλωτών

19:20

Ταχιάος: «Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στο παράπλευρο δίκτυο του Πάτρα – Πύργος»

19:08

Δούρος: Πλήρης κάλυψη της ΑΜΚ των 3 εκατ. ευρώ

18:55

Μητσοτάκης στο A Haber: Η μόνη διαφορά Ελλάδος - Τουρκίας η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών

18:43

Βουλή: Στην Ολομέλεια το ν/σ για κύρωση Παραχώρησης του Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας

18:30

Χατζηδάκης στον Economist: Ψέματα και ασχετοσύνη θα πάνε την Ελλάδα πίσω - 8 στόχοι για το 2030

18:19

Παραιτήθηκε από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ η Κατερίνα Νοτοπούλου

18:07

Ρούτε: Πιο ενωμένο από ποτέ το ΝΑΤΟ - Ζήτημα ΗΠΑ και Τουρκίας οι S-400

17:55

«Ωστικό κύμα» από τη Μέση Ανατολή στο ταμπλό του ΧΑ - Πτώση 2,1% για τον Γενικό Δείκτη

17:42

Κικίλιας: «Αντάξιος της ομορφιάς και της τουριστικής δυναμικής των Παξών ο νέος Επιβατικός Σταθμός»

17:32

Μακρόν: Οι συνομιλίες ΗΠΑ με Ιράν θα συνεχιστούν - Δεν μας εξέφρασε παράπονα ο Τραμπ

17:21

Νέες απώλειες στη Wall Street μετά τις απειλές Τραμπ κατά Ιράν

17:10

Μητσοτάκης: Το 2027 Έλληνες πιλότοι θα εκπαιδεύονται στα F-35 - Υπάρχουν νομικά εμπόδια για να τα πάρει η Τουρκία

16:56

Κεραμέως για συντάξεις χηρείας: «Συνεχίζουμε να αποκαθιστούμε κοινωνικές αδικίες του παρελθόντος»

16:42

Κοινή διακήρυξη ΝΑΤΟ: Εξοπλιστικά άνω των 50 δισ. δολαρίων - «Ακλόνητη» δέσμευση στο Άρθρο 5

16:42

Βενεζουέλα: Μητέρα διατήρησε στη ζωή τα τρία παιδιά της επί 11 ημέρες κάτω από τα συντρίμμια

16:31

Νέα προειδοποίηση Τραμπ: «Θα χτυπήσουμε σκληρά απόψε το Ιράν» - «Ναι» για Patriot στην Ουκρανία

16:27

Ο Τραμπ είπε στους ηγέτες του ΝΑΤΟ ότι θέλει να διατηρήσει τις ΗΠΑ στη συμμαχία