BACKSTORY

Ένας χρόνος... - Η προστασία των τραπεζών - Φύκια... PRO FORMA

06-03-2024 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ένας χρόνος... - Η προστασία των τραπεζών - Φύκια... PRO FORMA
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ένας χρόνος...

Πέρασε ένας χρόνος χωρίς την κριτική ματιά του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου, του Δημήτρη μας. Και πράγματι αυτή η ματιά του μας λείπει πολύ. Ο Δημήτρης έφυγε αθόρυβα και έτσι για όλους εμάς επέτεινε το συναίσθημα πως αυτό δεν έχει συμβεί. Μια πλάνη που βοηθάει να συνεχίσουμε χωρίς θόρυβο να τον έχουμε στο μυαλό και την καρδιά μας.

Η προστασία των τραπεζών

Και πηγαίνοντας στα καθημερινά και απολύτως πεζά: Όπως αναμενόταν μετά την Eurobank προχώρησε και η Alpha Bank σε παράταση της προστασίας των δανειοληπτών της που είναι συνεπείς με έναν ακόμη χρόνο παράτασης του παγώματος των επιτοκίων.

Σε ανάλογη κίνηση θα προχωρήσουν και οι λοιπές τράπεζες συστημικές και μη....

Πάντως να σημειώσουμε πως τα επιτόκια φέτος αναμένεται να πέσουν, επομένως οι δανειολήπτες δεν θα δουν στο τέλος του έτους σταθερότητα αλλά μείωση.

Το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών

Σήμερα κλείνει το βιβλίο για την Τράπεζα Πειραιώς και εκτιμάται πως τα μεγέθη θα είναι απολύτως εντυπωσιακά, τόσο που ίσως και να εκπλήξουν. Εκείνο, ωστόσο, που περιμένουμε να είναι εντυπωσιακότερο αφορά την ποιότητα των επενδυτών που θα εισέλθουν στο μετοχολόγιο της τράπεζας. Κάτι μου λέει πως είναι ένας και ένας. Το βιβλίο κλείνει στις 16.00 και μετά ξεκινάει η αναμονή.

Τα αποτελέσματα της Optima

Όμως σήμερα θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα της Optima τα οποία αναμένεται να είναι εξίσου εντυπωσιακά.

Οι τιμές των ακινήτων

Μπορεί η φούσκα των ακινήτων να σκάει σε Ευρώπη και Αμερική τρομάζοντας τις τράπεζες, εδώ ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν πως η αγορά καλά κρατεί και θα συνεχίσει να κρατεί καλά. Να είναι καλά οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό αλλά και η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή.

Η εξαγορά και η Unicredit

Μιας και μιλάμε για ακίνητα η Trastor αγόρασε κτίριο γραφείων 1681 μέτρα στο Κολωνάκι έναντι 5,8 εκ ευρώ. Το ενδιαφέρον είναι ότι στο κτίριο στεγάζεται η Unicredit Bank Ελλάδας ενώ η τιμή μάλλον ιδιαίτερα ικανοποιητική μπορεί να χαρακτηριστεί για Κολωνάκι.

Μη κερδοσκοπική Τεχνική Ολυμπιακή

Αυτές οι ανακοινώσεις της Τεχνικής Ολυμπιακής πάντα εκπλήσσουν. Έτσι και χθες που ενημέρωσε για τη συμμετοχή του ομίλου σε … ενεργειακή κοινότητα. Για όσους δεν το γνωρίζουν πρόκειται για αστικό συνεταιρισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που θέλει να προάγει δράσεις στην ενέργεια και έχει ήδη φωτοβολταϊκούς σταθμούς 8 MW. Και είναι απορίας άξιον μια εταιρία που επιδιώκει το κέρδος τι είδους ενδιαφέρον έχει για να κάνει τη συγκεκριμένη επένδυση.

Φύκια... PRO FORMA

Κλείνω για σήμερα με μια απορία προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αν μια εταιρία ανακοινώνει pro forma αποτελέσματα χωρίς να δημοσιεύει οικονομικές καταστάσεις και αποκρύπτει τα πραγματικά οικονομικά αποτελέσματα μέχρι τη δημοσίευση δημιουργεί ή όχι εντυπώσεις που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα; Γιατί αν δεν κάνει λάθος η ταπεινότητά μου αυτά που μετράνε είναι τα καθαρά προ φόρων κέρδη που από αυτά μπορείς να προσδοκάς μέρισμα και όχι τα κέρδη και ο τζίρος που θα είχες αν οι εξαγορές που έκανες μέσα στη χρήση είχαν γίνει από την αρχή της χρήσης. Με αυτά που συμβαίνουν στο Χρηματιστήριο θα ξεχάσουμε και τα βασικά στην μικροοικονομία. Τα επισημαίνω γιατί όταν έλθει το φρένο να θυμάστε ότι θα εξαφανιστούν και τα Pro Forma και μαζί τους όσοι πουλούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:34

Νότια Κορέα: Ο πρόεδρος Λι πρότεινε γυναίκα για τη θέση του πρωθυπουργού

12:28

Βόρεια Κορέα: Το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας είναι απολύτως μη διαπραγματεύσιμο

12:22

Κώτσηρας: Κοινωνικά επωφελείς ρυθμίσεις που στηρίζουν την οικογένεια, τη ρευστότητα και τη συνέπεια

12:19

Λίβανος: Δίχως τέλος οι εχθροπραξίες

12:14

Ουκρανία: Δύο νεκροί σε ρωσικά πλήγματα

12:10

Πάπας Λέων ΙΔ': Κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να σταματήσουν να διχάζουν τους ψηφοφόρους με στείρες απλουστεύσεις

12:02

Φελώνη: Διπλασιάστηκαν τα αποθέματα νερού αλλά οφείλουμε να κοιτάζουμε τη μεγάλη εικόνα

11:56

Αρμενία: Κρίσιμες εκλογές εν μέσω στροφής προς τη Δύση που προκαλεί εντεινόμενο εκνευρισμό στη Ρωσία

11:48

ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν την κατάρριψη ιρανικών drones στο στενό του Ορμούζ

11:39

ΗΠΑ: Τραυματίες από σφαίρες κοντά στον χώρο φεστιβάλ στην πολιτεία Οχάιο

11:33

Bloomberg: Τι θα συμβεί αν σκάσει η «φούσκα» της Τεχνητής Νοημοσύνης

11:08

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν συζητείται στην Ευρώπη ως μέρος του προβλήματος αλλά ως παράδειγμα προόδου και σταθερότητας

10:57

Tα ελληνικά ναυπηγεία επενδύουν σε διεθνείς συνεργασίες και διεκδικούν ρόλο στο ευρωπαϊκό αμυντικό οικοσύστημα

10:48

Η ποντοπόρος ναυτιλία χαράζει «ρότα» για το Euronext Athens

10:41

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας έως τις 12:00 λόγω της διεξαγωγής του «6ου Αγώνα Run Bike Care »

10:32

Έξι χρόνια gov.gr

10:29

Μπορεί η φύση να αντιστρέψει την εγκατάλειψη της υπαίθρου;

10:24

Κατσαφαδος στα Ποσειδώνια 2026: Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τη Λέσχη Αποφοίτων ΑΕΝ Ύδρας

10:19

Κρήτη: Συνελήφθη Παλαιστίνιος για συμμετοχή στη Χαμάς - Φέρεται να ετοίμαζε χτύπημα

10:05

ΕΚΤ: Αναμένεται αύξηση 25 μονάδων βάσης στα επιτόκια την Πέμπτη

09:56

Ενίσχυση της δηλωμένης απασχόλησης και αύξηση των ασφαλιστικών εσόδων μέσω της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας

09:48

Κομισιόν, ΟΟΣΑ και αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

09:36

Καλοκαίρι στην Αράχωβα: Δροσερές βόλτες στη φύση και τοπία που κόβουν την ανάσα

09:07

Τσιμεντοβιομηχανία: 358 εκατ. ευρώ για το CO₂, αλλά με ενεργειακές απαιτήσεις έως 300% υψηλότερες

09:00

Απρόσκοπτα συνεχίζει τις επενδύσεις η Στέλιος Κανάκης – Η επόμενη μέρα

08:44

Παπασταύρου: Μία επιτυχημένη γεώτρηση μπορεί να αλλάξει το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας

08:34

Τσιόδρας: Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερα δίκτυα, νέες πηγές ενέργειας και ρεαλισμό στην πράσινη μετάβαση

08:27

Χρήσιμα tips που επιταχύνουν την διαδικασία έκδοσης της σύνταξης - Τι πρέπει να κάνουν οι 60αρηδες

08:21

Οι χώρες με το φθηνότερο ρεύμα στον κόσμο και το παράδοξο των συχνών blackout

08:11

Οι μπαταρίες «σώζουν» τις περικοπές πράσινης ενέργειας – Το ενδεικτικό παράδειγμα του Απριλίου