BACKSTORY

Ένας χρόνος... - Η προστασία των τραπεζών - Φύκια... PRO FORMA

06-03-2024 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ένας χρόνος... - Η προστασία των τραπεζών - Φύκια... PRO FORMA
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ένας χρόνος...

Πέρασε ένας χρόνος χωρίς την κριτική ματιά του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου, του Δημήτρη μας. Και πράγματι αυτή η ματιά του μας λείπει πολύ. Ο Δημήτρης έφυγε αθόρυβα και έτσι για όλους εμάς επέτεινε το συναίσθημα πως αυτό δεν έχει συμβεί. Μια πλάνη που βοηθάει να συνεχίσουμε χωρίς θόρυβο να τον έχουμε στο μυαλό και την καρδιά μας.

Η προστασία των τραπεζών

Και πηγαίνοντας στα καθημερινά και απολύτως πεζά: Όπως αναμενόταν μετά την Eurobank προχώρησε και η Alpha Bank σε παράταση της προστασίας των δανειοληπτών της που είναι συνεπείς με έναν ακόμη χρόνο παράτασης του παγώματος των επιτοκίων.

Σε ανάλογη κίνηση θα προχωρήσουν και οι λοιπές τράπεζες συστημικές και μη....

Πάντως να σημειώσουμε πως τα επιτόκια φέτος αναμένεται να πέσουν, επομένως οι δανειολήπτες δεν θα δουν στο τέλος του έτους σταθερότητα αλλά μείωση.

Το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών

Σήμερα κλείνει το βιβλίο για την Τράπεζα Πειραιώς και εκτιμάται πως τα μεγέθη θα είναι απολύτως εντυπωσιακά, τόσο που ίσως και να εκπλήξουν. Εκείνο, ωστόσο, που περιμένουμε να είναι εντυπωσιακότερο αφορά την ποιότητα των επενδυτών που θα εισέλθουν στο μετοχολόγιο της τράπεζας. Κάτι μου λέει πως είναι ένας και ένας. Το βιβλίο κλείνει στις 16.00 και μετά ξεκινάει η αναμονή.

Τα αποτελέσματα της Optima

Όμως σήμερα θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα της Optima τα οποία αναμένεται να είναι εξίσου εντυπωσιακά.

Οι τιμές των ακινήτων

Μπορεί η φούσκα των ακινήτων να σκάει σε Ευρώπη και Αμερική τρομάζοντας τις τράπεζες, εδώ ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν πως η αγορά καλά κρατεί και θα συνεχίσει να κρατεί καλά. Να είναι καλά οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό αλλά και η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή.

Η εξαγορά και η Unicredit

Μιας και μιλάμε για ακίνητα η Trastor αγόρασε κτίριο γραφείων 1681 μέτρα στο Κολωνάκι έναντι 5,8 εκ ευρώ. Το ενδιαφέρον είναι ότι στο κτίριο στεγάζεται η Unicredit Bank Ελλάδας ενώ η τιμή μάλλον ιδιαίτερα ικανοποιητική μπορεί να χαρακτηριστεί για Κολωνάκι.

Μη κερδοσκοπική Τεχνική Ολυμπιακή

Αυτές οι ανακοινώσεις της Τεχνικής Ολυμπιακής πάντα εκπλήσσουν. Έτσι και χθες που ενημέρωσε για τη συμμετοχή του ομίλου σε … ενεργειακή κοινότητα. Για όσους δεν το γνωρίζουν πρόκειται για αστικό συνεταιρισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που θέλει να προάγει δράσεις στην ενέργεια και έχει ήδη φωτοβολταϊκούς σταθμούς 8 MW. Και είναι απορίας άξιον μια εταιρία που επιδιώκει το κέρδος τι είδους ενδιαφέρον έχει για να κάνει τη συγκεκριμένη επένδυση.

Φύκια... PRO FORMA

Κλείνω για σήμερα με μια απορία προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αν μια εταιρία ανακοινώνει pro forma αποτελέσματα χωρίς να δημοσιεύει οικονομικές καταστάσεις και αποκρύπτει τα πραγματικά οικονομικά αποτελέσματα μέχρι τη δημοσίευση δημιουργεί ή όχι εντυπώσεις που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα; Γιατί αν δεν κάνει λάθος η ταπεινότητά μου αυτά που μετράνε είναι τα καθαρά προ φόρων κέρδη που από αυτά μπορείς να προσδοκάς μέρισμα και όχι τα κέρδη και ο τζίρος που θα είχες αν οι εξαγορές που έκανες μέσα στη χρήση είχαν γίνει από την αρχή της χρήσης. Με αυτά που συμβαίνουν στο Χρηματιστήριο θα ξεχάσουμε και τα βασικά στην μικροοικονομία. Τα επισημαίνω γιατί όταν έλθει το φρένο να θυμάστε ότι θα εξαφανιστούν και τα Pro Forma και μαζί τους όσοι πουλούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:16

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ετοιμάζεται να λάβει την «τελική του απόφαση» για μια πιθανή συμφωνία με το Ιράν

18:07

Σιδηρόδρομοι Ελλάδος: Από 30/6 ξεκινούν τα δρομολόγια Θεσσαλονίκη - Έδεσσα - Φλώρινα

18:00

Κέρδη 8,41% τον Μάιο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας – Τζίρος 1 δισ. ευρώ στο κλείσιμο του μήνα

17:58

Ρωσία: Ο Μεντβέντεφ προειδοποιεί την Ευρώπη να προετοιμαστεί για περισσότερα επεισόδια με drone

17:46

Συμφωνία Ελλάδας, ΗΠΑ, Ν. Κορέας: 10.000 θέσεις εργασίας σε νέο ναυπηγικό κόμβο στην Ελευσίνα - Επενδύσεις 1,35 δισ. ευρώ

17:44

Alpha Bank: Μεταρρυθμίσεις της φορολογικής διοίκησης, αύξηση εσόδων και ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα

17:44

Ζαχάροβα: Κανένα στοιχείo για ρωσικά drones στην ΕΕ

17:35

Νετανιάχου: «Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διέσχισαν τον ποταμό Λιτάνι στον Λίβανο»

17:22

Πηγές ΥΠΕΝ για ανάπτυξη υδρογονανθράκων: Επιπόλαιο το ΠΑΣΟΚ

17:18

Παπασταύρου: Οι δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα

17:15

ΓΣΕΒΕΕ: Να μην αποκλείονται κλάδοι της οικονομίας από τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών πόρων

17:10

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Διπλό «δίχτυ» Τροχαίας και υπ. Μεταφορών για τους εκδρομείς

17:10

Ρωσία: Ουκρανικά πλήγματα σε διυλιστήριο στο Βόλγκογκραντ και σε σταθμό άντλησης στο Γιαροσλάβ

17:02

Γιώργος Κώτσηρας: Επεκτείνουμε τα κίνητρα για τον επαναπατρισμό Ελλήνων του εξωτερικού

17:00

Μπενρουμπή (ΜΕΤΚΑ): Το μεγάλο στοίχημα των υποδομών στην Κρήτη και την Ελλάδα

16:59

Χωρίς φρένα η Wall Street: Πάει για τρίτο τριπλό ρεκόρ - Ισχυρά κέρδη σε Μάιο και εβδομάδα

16:54

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε εξέλιξη οι απολογίες των πρώτων κατηγορουμένων για παράνομες επιδοτήσεις στην Κρήτη

16:49

Ιράν: «Η Τεχεράνη δεν εμπιστεύεται τα λόγια, θα κρίνει από τις πράξεις»

16:42

Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): «Η Κρήτη μπορεί να γίνει το πρότυπο ανθεκτικότητας για όλη την Ελλάδα»

16:33

Η Ρουμανία θα απελάσει τον Ρώσο πρόξενο μετά τη συντριβή μη επανδρωμένου αεροσκάφους

16:23

Πόσα παιδιά και έφηβοι έως 15 ετών κάνουν χρήση προϊόντων καπνού και νικοτίνης;

16:21

Κομισιόν: Αποδέσμευση κονδυλίων 16 δισ. ευρώ για την Ουγγαρία με την προϋπόθεση μεταρρυθμίσεων

16:15

«Πυρά» από ΥΠΕΘΟΟ σε ΠΑΣΟΚ για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων

16:11

Τσάφος: Στην τελική ευθεία το roadmap για τα πυρηνικά στην Ελλάδα

16:10

Στουρνάρας: Στο 5,6% ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ στην Κρήτη την περίοδο 2022-2024

16:07

Μετάθεση προθεσμιών επικαιροποίησης των νέων Ευρωπαϊκών ΚΑΔ - Έως 30/10

15:54

Δημοσκόπηση Alco: Από ποια αφετηρία ξεκινούν τα κόμματα Τσίπρα και Καρυστιανού

15:38

Οι συνιδρυτές της Astera Labs αναδείχθηκαν EY World Entrepreneur Of The Year 2026

15:32

Μητσοτάκης: Πραγματική η ακρίβεια - Παρεμβάσεις εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων

15:24

Ζελένσκι: Η Ρωσία προετοιμάζει νέα μεγάλη επίθεση στην Ουκρανία