BACKSTORY

Ένας χρόνος... - Η προστασία των τραπεζών - Φύκια... PRO FORMA

06-03-2024 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ένας χρόνος... - Η προστασία των τραπεζών - Φύκια... PRO FORMA

Ένας χρόνος...

Πέρασε ένας χρόνος χωρίς την κριτική ματιά του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου, του Δημήτρη μας. Και πράγματι αυτή η ματιά του μας λείπει πολύ. Ο Δημήτρης έφυγε αθόρυβα και έτσι για όλους εμάς επέτεινε το συναίσθημα πως αυτό δεν έχει συμβεί. Μια πλάνη που βοηθάει να συνεχίσουμε χωρίς θόρυβο να τον έχουμε στο μυαλό και την καρδιά μας.

Η προστασία των τραπεζών

Και πηγαίνοντας στα καθημερινά και απολύτως πεζά: Όπως αναμενόταν μετά την Eurobank προχώρησε και η Alpha Bank σε παράταση της προστασίας των δανειοληπτών της που είναι συνεπείς με έναν ακόμη χρόνο παράτασης του παγώματος των επιτοκίων.

Σε ανάλογη κίνηση θα προχωρήσουν και οι λοιπές τράπεζες συστημικές και μη....

Πάντως να σημειώσουμε πως τα επιτόκια φέτος αναμένεται να πέσουν, επομένως οι δανειολήπτες δεν θα δουν στο τέλος του έτους σταθερότητα αλλά μείωση.

Το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών

Σήμερα κλείνει το βιβλίο για την Τράπεζα Πειραιώς και εκτιμάται πως τα μεγέθη θα είναι απολύτως εντυπωσιακά, τόσο που ίσως και να εκπλήξουν. Εκείνο, ωστόσο, που περιμένουμε να είναι εντυπωσιακότερο αφορά την ποιότητα των επενδυτών που θα εισέλθουν στο μετοχολόγιο της τράπεζας. Κάτι μου λέει πως είναι ένας και ένας. Το βιβλίο κλείνει στις 16.00 και μετά ξεκινάει η αναμονή.

Τα αποτελέσματα της Optima

Όμως σήμερα θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα της Optima τα οποία αναμένεται να είναι εξίσου εντυπωσιακά.

Οι τιμές των ακινήτων

Μπορεί η φούσκα των ακινήτων να σκάει σε Ευρώπη και Αμερική τρομάζοντας τις τράπεζες, εδώ ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν πως η αγορά καλά κρατεί και θα συνεχίσει να κρατεί καλά. Να είναι καλά οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό αλλά και η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή.

Η εξαγορά και η Unicredit

Μιας και μιλάμε για ακίνητα η Trastor αγόρασε κτίριο γραφείων 1681 μέτρα στο Κολωνάκι έναντι 5,8 εκ ευρώ. Το ενδιαφέρον είναι ότι στο κτίριο στεγάζεται η Unicredit Bank Ελλάδας ενώ η τιμή μάλλον ιδιαίτερα ικανοποιητική μπορεί να χαρακτηριστεί για Κολωνάκι.

Μη κερδοσκοπική Τεχνική Ολυμπιακή

Αυτές οι ανακοινώσεις της Τεχνικής Ολυμπιακής πάντα εκπλήσσουν. Έτσι και χθες που ενημέρωσε για τη συμμετοχή του ομίλου σε … ενεργειακή κοινότητα. Για όσους δεν το γνωρίζουν πρόκειται για αστικό συνεταιρισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που θέλει να προάγει δράσεις στην ενέργεια και έχει ήδη φωτοβολταϊκούς σταθμούς 8 MW. Και είναι απορίας άξιον μια εταιρία που επιδιώκει το κέρδος τι είδους ενδιαφέρον έχει για να κάνει τη συγκεκριμένη επένδυση.

Φύκια... PRO FORMA

Κλείνω για σήμερα με μια απορία προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αν μια εταιρία ανακοινώνει pro forma αποτελέσματα χωρίς να δημοσιεύει οικονομικές καταστάσεις και αποκρύπτει τα πραγματικά οικονομικά αποτελέσματα μέχρι τη δημοσίευση δημιουργεί ή όχι εντυπώσεις που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα; Γιατί αν δεν κάνει λάθος η ταπεινότητά μου αυτά που μετράνε είναι τα καθαρά προ φόρων κέρδη που από αυτά μπορείς να προσδοκάς μέρισμα και όχι τα κέρδη και ο τζίρος που θα είχες αν οι εξαγορές που έκανες μέσα στη χρήση είχαν γίνει από την αρχή της χρήσης. Με αυτά που συμβαίνουν στο Χρηματιστήριο θα ξεχάσουμε και τα βασικά στην μικροοικονομία. Τα επισημαίνω γιατί όταν έλθει το φρένο να θυμάστε ότι θα εξαφανιστούν και τα Pro Forma και μαζί τους όσοι πουλούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:11

ABC: Ο Τραμπ δεν εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης της εκεχειρίας με το Ιράν

08:59

«Ψηφιακή ασπίδα» για τους ανήλικους: Με πλήρη εφαρμογή από το 2027

08:33

Τα φθηνά εισιτήρια τελείωσαν - Πώς το ESG αλλάζει την τιμή των πτήσεων

08:22

Στο Πεκίνο ο Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη να «ισοσκελίσει» το έλλειμμα ενεργειακών πόρων της Κίνας

08:15

Κοινωνικός τουρισμός: Δωρεάν διακοπές για 300.000 δικαιούχους από 1η Μαΐου, νέα κριτήρια για τα vouchers

08:00

Τελειομανής που δεν κυνηγά λεφτά - Νέος δισεκατομμυριούχος της ραπ ο Dr Dre

07:51

"Bras de fer" στη Βουλή, τρυπάνι στο Ιόνιο, αντιπολίτευση για κλάματα

07:44

Μετρό Αθήνας: Συνθήκες «βρασμού» στους συρμούς για 3 ακόμα (τουλάχιστον) καλοκαίρια - Πότε έρχεται κλιματισμός

07:34

Δορυφόροι «σκανάρουν» τη γη από τέλος Απριλίου - Τι θα βλέπει πλέον το Κτηματολόγιο

07:25

Μέση Ανατολή: Οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ιράν φέρνουν πιο κοντά την... κλιμάκωση

07:18

Αυτόματες φορολογικές δηλώσεις: Τελευταία ευκαιρία για έλεγχο από 1,5 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους

07:12

Ακίνητα: Στην Ελλάδα η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση ενοικίων στην ΕΕ - Η προσιτότητα κατοικίας

07:05

Με όρους καζίνο το ΧΑ - Σενάριο για 110 δολάρια το βαρέλι - Yπερπλεόνασμα τέρας

23:53

e-ΕΦΚΑ: Προσωρινή διακοπή υπηρεσιών Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας και ασφαλιστικής ικανότητας

23:38

Μουντιάλ 2026: Η FIFA θέλει να ζητήσει από τον Τραμπ προσωρινή παύση των επιχειρήσεων της ICE

23:26

Γάζα: Τουλάχιστον 11 νεκροί, ανάμεσά τους δύο παιδιά, εξαιτίας ισραηλινών πληγμάτων

23:12

Τεχνολογικό ράλι στην Wall Street - Κέρδη 2% για τον Nasdaq

22:58

Ζελένσκι: «Οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ δεν έχουν χρόνο για την Ουκρανία»

22:42

Πτώση ως 8% για το πετρέλαιο εν μέσω αισιοδοξίας για τις συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν

22:24

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Ισραήλ - Λιβάνου στην Ουάσιγκτον, το σχέδιο 3 ζωνών του Τελ Αβίβ

22:12

Κλήρωση Τζόκερ σήμερα 14/04/2026: Οι αριθμοί που κερδίζουν - Δείτε τα αποτελέσματα

22:11

Κέρδη άνω του 1% για τον χρυσό

22:00

Ρωσία: O Λαβρόφ καταγγέλλει τα «επικίνδυνα παιχνίδια» ΗΠΑ και συμμάχων τους στην Ασία

21:45

Γκουτέρες: «Ιδιαίτερα πιθανό» να υπάρξει νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Iράν

21:31

Η Renault θα απολύσει ως και 2.400 μηχανικούς μέσα στα επόμενα δύο χρόνια

21:20

ΗΠΑ: Ο Τραμπ θα επισκεφθεί την Κίνα τον Μάιο μαζί με τον γιο του Έρικ

21:09

Γκρίφιν της Citadel: Αναπόφευκτη η παγκόσμια ύφεση με κλειστό Ορμούζ για καιρό

20:51

Ινδία: Τουλάχιστον 10 νεκροί και 40 τραυματίες από έκρηξη σε ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό

20:34

«Πόλεμος» και πολυτελή ακίνητα: Οι πλούσιοι εγκαταλείπουν το Ντουμπάι και στρέφονται στην Ευρώπη

20:23

Κούβα: Το νέο Ιράν; - Ενεργειακή ασφυξία και το αφήγημα της «επόμενης μέρας»