BACKSTORY

Ένας χρόνος... - Η προστασία των τραπεζών - Φύκια... PRO FORMA

06-03-2024 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ένας χρόνος... - Η προστασία των τραπεζών - Φύκια... PRO FORMA
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ένας χρόνος...

Πέρασε ένας χρόνος χωρίς την κριτική ματιά του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου, του Δημήτρη μας. Και πράγματι αυτή η ματιά του μας λείπει πολύ. Ο Δημήτρης έφυγε αθόρυβα και έτσι για όλους εμάς επέτεινε το συναίσθημα πως αυτό δεν έχει συμβεί. Μια πλάνη που βοηθάει να συνεχίσουμε χωρίς θόρυβο να τον έχουμε στο μυαλό και την καρδιά μας.

Η προστασία των τραπεζών

Και πηγαίνοντας στα καθημερινά και απολύτως πεζά: Όπως αναμενόταν μετά την Eurobank προχώρησε και η Alpha Bank σε παράταση της προστασίας των δανειοληπτών της που είναι συνεπείς με έναν ακόμη χρόνο παράτασης του παγώματος των επιτοκίων.

Σε ανάλογη κίνηση θα προχωρήσουν και οι λοιπές τράπεζες συστημικές και μη....

Πάντως να σημειώσουμε πως τα επιτόκια φέτος αναμένεται να πέσουν, επομένως οι δανειολήπτες δεν θα δουν στο τέλος του έτους σταθερότητα αλλά μείωση.

Το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών

Σήμερα κλείνει το βιβλίο για την Τράπεζα Πειραιώς και εκτιμάται πως τα μεγέθη θα είναι απολύτως εντυπωσιακά, τόσο που ίσως και να εκπλήξουν. Εκείνο, ωστόσο, που περιμένουμε να είναι εντυπωσιακότερο αφορά την ποιότητα των επενδυτών που θα εισέλθουν στο μετοχολόγιο της τράπεζας. Κάτι μου λέει πως είναι ένας και ένας. Το βιβλίο κλείνει στις 16.00 και μετά ξεκινάει η αναμονή.

Τα αποτελέσματα της Optima

Όμως σήμερα θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα της Optima τα οποία αναμένεται να είναι εξίσου εντυπωσιακά.

Οι τιμές των ακινήτων

Μπορεί η φούσκα των ακινήτων να σκάει σε Ευρώπη και Αμερική τρομάζοντας τις τράπεζες, εδώ ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν πως η αγορά καλά κρατεί και θα συνεχίσει να κρατεί καλά. Να είναι καλά οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό αλλά και η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή.

Η εξαγορά και η Unicredit

Μιας και μιλάμε για ακίνητα η Trastor αγόρασε κτίριο γραφείων 1681 μέτρα στο Κολωνάκι έναντι 5,8 εκ ευρώ. Το ενδιαφέρον είναι ότι στο κτίριο στεγάζεται η Unicredit Bank Ελλάδας ενώ η τιμή μάλλον ιδιαίτερα ικανοποιητική μπορεί να χαρακτηριστεί για Κολωνάκι.

Μη κερδοσκοπική Τεχνική Ολυμπιακή

Αυτές οι ανακοινώσεις της Τεχνικής Ολυμπιακής πάντα εκπλήσσουν. Έτσι και χθες που ενημέρωσε για τη συμμετοχή του ομίλου σε … ενεργειακή κοινότητα. Για όσους δεν το γνωρίζουν πρόκειται για αστικό συνεταιρισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που θέλει να προάγει δράσεις στην ενέργεια και έχει ήδη φωτοβολταϊκούς σταθμούς 8 MW. Και είναι απορίας άξιον μια εταιρία που επιδιώκει το κέρδος τι είδους ενδιαφέρον έχει για να κάνει τη συγκεκριμένη επένδυση.

Φύκια... PRO FORMA

Κλείνω για σήμερα με μια απορία προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αν μια εταιρία ανακοινώνει pro forma αποτελέσματα χωρίς να δημοσιεύει οικονομικές καταστάσεις και αποκρύπτει τα πραγματικά οικονομικά αποτελέσματα μέχρι τη δημοσίευση δημιουργεί ή όχι εντυπώσεις που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα; Γιατί αν δεν κάνει λάθος η ταπεινότητά μου αυτά που μετράνε είναι τα καθαρά προ φόρων κέρδη που από αυτά μπορείς να προσδοκάς μέρισμα και όχι τα κέρδη και ο τζίρος που θα είχες αν οι εξαγορές που έκανες μέσα στη χρήση είχαν γίνει από την αρχή της χρήσης. Με αυτά που συμβαίνουν στο Χρηματιστήριο θα ξεχάσουμε και τα βασικά στην μικροοικονομία. Τα επισημαίνω γιατί όταν έλθει το φρένο να θυμάστε ότι θα εξαφανιστούν και τα Pro Forma και μαζί τους όσοι πουλούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:50

ΕΛΑΣ: «Το Μαξίμου επιλέγει την ανούσια πόλωση και τη διχαστική ρητορική»

13:49

ΕΛΓΑ: Oλοκληρώθηκαν οι πληρωμές αποζημιώσεων του 2025 - Καταβλήθηκαν ακόμα 6,62 εκατ. ευρώ σε 5.201 παραγωγούς

13:47

Κίνδυνος πυρκαγιάς: Στο «κόκκινο» αύριο Αττική, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησος

13:46

Αναβάθμιση του κλειστού γηπέδου στο Μετς

13:39

Το ΣτΕ ακύρωσε τρεις άδειες λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων

13:35

Στα 5.000 ευρώ το μέσο ενοίκιο στο Μανχάταν τον Ιούλιο

13:28

Τουρνάς: «Δύσκολο τριήμερο με ισχυρούς ανέμους - 2.700 πυρκαγιές από την έναρξη της αντιπυρικής»

13:09

Κάθε πέρσι και φθηνότερο το σουβλάκι: Έως 6,5 ευρώ το τυλιχτό - Πόσο ανέβηκαν οι τιμές

13:09

ΕΚΤ: Τα μετρητά παραμένουν το πιο αποδεκτό μέσο πληρωμής στην ευρωζώνη

12:53

Υπ. Παιδείας: Από 14 Αυγούστου οι αιτήσεις για προσλήψεις αναπληρωτών

12:41

Ρουμανία: Καθολική διακοπή της λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού της Τσερναβόντα

12:12

Στα 135,8 δισ. ευρώ ο τζίρος των ελληνικών επιχειρήσεων το β' τρίμηνο με αύξηση 6,4%

12:03

Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου της Πολιτικής Προστασίας για την εξέλιξη των θυελλωδών ανέμων

12:01

UBS για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Θετικό το feedback των επενδυτών - Γιατί βλέπει περιθώρια ανόδου

11:48

Maersk: Στα 3 δισ. δολάρια τα EBITDA το β' τρίμηνο - Αναβάθμιση guidance

11:45

«Ατμομηχανή» τα Αμοιβαία Κεφάλαια για την Alpha Bank

11:41

ΠΟΞ: Το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό χρειάζεται μεγαλύτερο ρεαλισμό και ευελιξία

11:36

7 παραλίες στην Αττική για τις βουτιές του Αυγούστου

11:17

Lenovo: Αύξηση 43% στα έσοδα τριμήνου - Άλμα της μετοχής

11:12

Χρηματιστήριο: Συνεχίζεται η συσσώρευση λίγο πάνω από τις 2.600 μονάδες

11:05

Ιράν: Η ΕΕ και γύρω στις 30 χώρες καταδικάζουν τις εκτελέσεις διαδηλωτών

11:02

Ευρωαγορές: Ήπια άνοδος στους δείκτες - Ισχυρά κέρδη για τη Maersk

10:59

Εντοπίστηκε σορός άνδρα στη Διώρυγα της Κορίνθου

10:44

Συγκροτείται επιτροπή της ΑΠΑ για την προσγείωση ελικοπτέρου στην περιοχή Σαρακήνικο της Μήλου

10:35

GSI: Κατατέθηκε στους ρυθμιστές Κύπρου - Ισραήλ το αίτημα για έγκριση της επένδυσης από τον ΑΔΜΗΕ

10:19

Γιατί η Ευρώπη δυσκολεύεται να «μαζέψει» αποθέματα φυσικού αερίου για το χειμώνα

09:54

Βρετανική οικονομία: Το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,4% το β’ τρίμηνο παρά τον πόλεμο

09:52

Δημοσιευμένη η πλατφόρμα, εγκλωβισμένο το ΟΣΔΕ 2026…

09:47

Η Νότια Κορέα ξαναγοράζει χρυσό μετά από 13 χρόνια

09:17

Anthropic: Σε συζητήσεις για την εξαγορά της Decart αντί 6 δισ. δολαρίων