ΤΧΣ: Στενότερο εύρος τιμών διάθεσης για το 27% της Τρ. Πειραιώς

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΧΣ: Στενότερο εύρος τιμών διάθεσης για το 27% της Τρ. Πειραιώς
Πλέον, το εύρος ορίζεται στα 3,90 έως 4,00 ευρώ ανά Προσφερόμενη Μετοχή, από προηγούμενο εύρος που είχε οριστεί με κατώτατο όριο τα 3,70 ευρώ και ανώτατο τα 4 ευρώ

Στενότερο εύρος τιμών στη διεθνή προσφορά του 27% της Πειραιώς ανακοίνωσε σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), επιβεβαιώνοντας πρωινό δημοσίευμα του insider.gr.

Πλέον, το εύρος ορίζεται στα 3,90 έως 4,00 ευρώ ανά Προσφερόμενη Μετοχή, από προηγούμενο εύρος που είχε οριστεί με κατώτατο όριο τα 3,70 ευρώ και ανώτατο τα 4 ευρώ

Το ΤΧΣ σημειώνει επίσης ότι οι διαχειριστές της διεθνούς προσφοράς έχουν λάβει εντολές ζήτησης που υπερβαίνουν κατά πολλαπλάσια τις Προσφερόμενες Μετοχές σε αυτό το Στενότερο Εύρος Τιμών.

Οι διαχειριστές της δημόσιας προσφοράς θα ενημερώσουν τους επενδυτές που συμμετέχουν στη διεθνή προσφορά ότι αιτήσεις για την αγορά Προσφερόμενων Μετοχών κάτω από το κατώτερο όριο του Στενότερου Εύρους Τιμών δεν θα ληφθούν υπόψη για την κατανομή των Προσφερόμενων Μετοχών, καταλήγει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα το insider.gr μετέδιδε τα εξής:

«Με θεαματική υπερκάλυψη αναμένεται να κλείσει σήμερα στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, το βιβλίο προσφορών για τη διάθεση 337.599.150 μετοχών (ποσοστό 27%) της Τράπεζας Πειραιώς, κυριότητας του ΤΧΣ.

Οι προσφορές που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής φέρεται να έχουν ξεπεράσει την υπερκάλυψη των 8 φορών που είχε σημειώσει το placement του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας τον περασμένο Νοέμβριο και δεν αποκλείεται να αγγίξουν επίπεδα κοντά στις 10 φορές υπερκάλυψη. Η μεγάλη ζήτηση αναμένεται να οδηγήσει τον πωλητή, ΤΧΣ, σε κλείσιμο του εύρους της τιμής διάθεσης που είχε οριστεί με κατώτατο όριο τα 3,70 ευρώ και ανώτατο τα 4 ευρώ, διαμορφώνοντας την τιμή διάθεσης κοντά στο ανώτατο άκρο, ίσως και πάνω από τα 3,90 ευρώ. Ενδιαφέρον θα έχει και η συμμετοχή των εγχώριων επενδυτών στο βιβλίο της ελληνικής προσφοράς. Δεν αποκλείεται, αναλόγως του ύψους των προσφορών από εγχώριους επενδυτές, το ΤΧΣ να αποφασίσει να αυξήσει την κατανομή μετοχών στην Ελλάδα από 15% σε 20%, όπως έκανε στην περίπτωση του placement της Εθνικής Τράπεζας.

Οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς θα διατεθούν:

(α) στην Ελλάδα, σε ιδιώτες και ειδικούς επενδυτές, με δημόσια προσφορά. Έως 41.262.118 κοινές μετοχές προσφέρονται μέσω της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς, και

(β) εκτός Ελλάδας μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε (i) ειδικούς θεσμικούς αγοραστές στις ΗΠΑ, και (ii) ορισμένους άλλους ειδικούς επενδυτές εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Βάσει των παραπάνω, η αναλογία κατανομής σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι 15% - 85%. Από τον συνολικό αριθμό των προσφερόμενων μετοχών που τελικά θα κατανεμηθούν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά, ποσοστό τουλάχιστον 30% θα κατανεμηθεί προς ικανοποίηση των αιτήσεων από ιδιώτες επενδυτές και το υπόλοιπο ποσοστό μέχρι 70% των προσφερόμενων μετοχών, μεταξύ ειδικών επενδυτών και ιδιωτών επενδυτών βάσει της ζήτησης που θα έχει εκδηλωθεί από κάθε κατηγορία αυτών των επενδυτών.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας του placement θα οδηγήσει σε πλήρη ιδιωτικοποίηση την Τράπεζα Πειραιώς, με την είσοδο νέων επενδυτών μακροπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα. Σημειώνεται ότι εκτός του ΤΧΣ που ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό 27%, οι επόμενοι μεγαλύτεροι μέτοχοι της Τράπεζας είναι ο Paulson & Co. Inc. με 232.758.919 μετοχές (ποσοστό 18,62%), το Helikon Investments Limited με αριθμό μετοχών 54.373.407 (ποσοστό 4,35%) και αριθμό δικαιωμάτων ψήφου επί 117.251.976 μετοχών (ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου 9,38%), ενώ λοιποί μέτοχοι με ποσοστό μικρότερο του 5% κατέχουν 625.635.747 μετοχές (50,03%) με δικαιώματα ψήφου σε 562.757.178 μετοχές (ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου 45,00% ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider