Κοροναϊός: Τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη επαγγελματιών και επιχειρήσεων

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κοροναϊός: Τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη επαγγελματιών και επιχειρήσεων
Η κυβέρνηση κινείται σε τέσσερις πυλώνες για την αντιμετώπιση του ιού. Τι περιλαμβάνει η πρώτη δέσμη των οικονομικών μέτρων.

Διευκολύνσεις για την πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων επιχειρήσεων και επαγγελματιών που έχουν πληγεί από τον κοροναϊό ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Σε κοινή ενημέρωση που έγινε από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, το πρωί της Δευτέρας, παρουσιάστηκε η πρώτη δέσμη οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κοροναϊού.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως οι παγκόσμιες επιπτώσεις από τον κοροναϊό θα είναι πιο επώδυνες και σημαντικές από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Μέτρα σε 4 πυλώνες

Στο σημείο αυτό, ο υπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση κινείται σε τέσσερις πυλώνες για την αντιμετώπιση του ιού.

Ο πρώτος πυλώνας αφορά σε πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών, ο δεύτερος πυλώνας σε πρωτοβουλίες ενίσχυσης του εθνικού συστήματος υγείας, ο τρίτος πυλώνας σε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του κοροναϊού στο μέτωπο της ανάπτυξης και των δημοσίων οικονομικών και ο τέταρτος πυλώνας σε πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να υπάρξουν συντονισμένες ευρωπαϊκές δράσεις.

Τα μέτρα

Τα μέτρα του τρίτου πυλώνα για την υποστήριξη επαγγελματιών και επιχειρήσεων συνοψίζονται στα εξής:

- Αναστολή πληρωμής ΦΠΑ για 4 μήνες στις περιοχές που πληγούν από τον κοροναϊό.

- Αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών και ρυθμίσεων προς τις ΔΟΥ για 4 μήνες.

- Δυνατότητα σε εργοδότες να παρεμβαίνουν στο ωράριο της επιχείρησης τους και των εργαζομένων τους, π.χ αποφασίζοντας τη σταδιακή προσέλευση στο χώρο εργασίας.

- Αναστολή έως τις 30 Ιουνίου 2020 της πληρωμής ασφαλιστικών οφειλών για τις επιχειρήσεις και κλάδους των περιοχών που έχουν πληγεί.

Οι παρεμβάσεις στα εργασιακά

Όπως διευκρινίστηκε από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, οι παρεμβάσεις στα εργασιακά θα αφορούν σε όλη τη χώρα και οι διευκολύνεις στην πληρωμή ασφαλιστικών οφειλών μόνο στις περιοχές οι οποίες πλήττονται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider