Ορόσημο της ευρωζώνης για τον κοροναϊό το Πάσχα των Καθολικών

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ορόσημο της ευρωζώνης για τον κοροναϊό το Πάσχα των Καθολικών
Αυτό το χρονικό διάστημα των έξι εβδομάδων έχει χαρακτηριστεί ως εξαιρετικά κρίσιμο, στην βάση της εμπειρίας από την επέκταση του ιού στην Κίνα.

Το Πάσχα των Καθολικών, το οποίο εφέτος πέφτει στις 12 Απριλίου, θεωρούν οι ευρωπαϊκές αρχές ως το κρίσιμο ορόσημο προκειμένου να υπάρξει μια ασφαλής εκτίμηση για το εύρος της επέκτασης του κοροναϊού.

Αυτό το χρονικό διάστημα των έξι εβδομάδων έχει χαρακτηριστεί ως εξαιρετικά κρίσιμο, στην βάση της εμπειρίας από την επέκταση του ιού στην Κίνα. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εκτιμούν πως μετά την παρέλευση αυτών των έξι εβδομάδων θα είναι σε θέση να κάνουν πιο ασφαλή εκτίμηση τόσο για την δυναμική της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού, όσο και για τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει ήδη επιφέρει ή θα προκαλέσει.

Στη βάση αυτή, το προσεχές Eurogroup της 16ης Μαρτίου θα δώσει την ευκαιρία για την καταγραφή των εθνικών στρατηγικών αντιμετώπισης των επιπτώσεων του ιού και τον προσδιορισμό των πανευρωπαϊκών μέτρων ανάσχεσης της κρίσης, ήτοι τον τρόπο με τον οποίον Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα επικουρίσουν χώρες και οικονομικούς κλάδους που έχουν πληγεί από τον κοροναϊό.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι σε ποιο βαθμό θα προβλεφθεί μία δημοσιονομική ευελιξία, ώστε οι χώρες να μπορέσουν να δαπανήσουν περισσότερο ή να προχωρήσουν σε στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις για να βοηθήσουν όσους έχουν πληγεί ή θα επηρεαστούν από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Αυτή η παράμετρος είναι κρίσιμη για την Ελλάδα, αλλά για κάποιες χώρες «είναι θέμα ζωής ή θανάτου». Ειδικά για την Ιταλία η οποία έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα στην οικονομία της -καθώς ο ιός κτύπησε στη Λομβαρδία που είναι η καρδία βιομηχανίας της γειτονικής χώρας- η δημοσιονομική ευελιξία είναι απαραίτητη για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις έκτακτες ανάγκες.

Δεδομένου του μεγάλου χρέους της Ιταλίας και των μεγάλων ακαθαρίστων χρηματοδοτικών αναγκών της, έχει ανοίξει ήδη η συζήτηση για το τι θα μπορούσε να συμβεί εάν οι αγορές είναι απρόθυμες να δανείσουν τη χώρα. Καθώς η Ιταλία ήταν πάντα «ο ελέφαντας στο δωμάτιο» για την ευρωζώνη, ήδη κάποιοι μιλούν για την ανάγκη παρέμβασης της ίδιας της ΕΚΤ για την αγορά ιταλικού χρέους από τη δευτερογενή αγορά, κατά παρέκκλιση του άρθρου 123 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση που απαγορεύει την νομισματική χρηματοδότηση.

Αυτή η ανάγκη ενδεχομένως να προκύψει και από τον αποπληθωρισμό που πιθανότατα θα προκαλέσει η κρίση του κοροναϊού. Σήμερα ο πληθωρισμός στην ζώνη του ευρώ είναι κατά μέσο όρο 1,2% όταν ο μεσοπρόθεσμος στόχος που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα είναι το 2%. Θεωρείται πάντως δεδομένο πως το Μάρτιο και τον Απρίλιο θα καταγράφει σημαντική πτώση του πληθωρισμού, εν πολλοίς και λόγω της μεγάλης υποχώρησης των τιμών των καυσίμων. Στη βάση αυτή, τα έκτακτα γεγονότα θα απαιτήσουν έκτακτες λύσεις για να αντιμετωπισθούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider