Σταϊκούρας σε Ρέγκλινγκ: Διεκδικούμε δημοσιονομικό χώρο λόγω κοροναϊού και μεταναστευτικού

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας σε Ρέγκλινγκ: Διεκδικούμε δημοσιονομικό χώρο λόγω κοροναϊού και μεταναστευτικού
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τόνισε πως η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μια αναπάντεχη διπλή απειλή, ήτοι τον κοροναϊό και τη μεταναστευτική κρίση.

Στην παραδοχή ότι οι επιπτώσεις του κοροναϊού θα είναι πιο επώδυνες και σημαντικές από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί για την ελληνική οικονομία, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε δηλώσεις που έκανε στον Τύπο μετά από συνάντηση με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Αρχικά ο υπουργός δήλωσε ότι εξέτασε με τον κ. Ρέγκλινγκ τις βραχυπρόθεσμες και μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές, ενόψει της έκτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης και παρέθεσε την πρόοδο που έχει καταγραφεί τους τελευταίους μήνες στην εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα. Ωστόσο, ο υπουργός τόνισε πως δεν χρειάζονται ούτε θριαμβολογίες ούτε εφησυχασμός.

Η Ελλάδα διεκδικεί πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για φοροελαφρύνσεις

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως η Ελλάδα διεκδικεί πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για φοροελαφρύνσεις, αλλά και προκειμένου να αντιμετωπίσει τον κοροναϊού και τις πιέσεις από το προσφυγικό.

Στο σημείο αυτό τόνισε πως από την πλευρά της Ευρωζώνης πρέπει να υπάρξει ανάληψη συντονισμένων και συγκεκριμένων δράσεων για τον κοροναϊό, ώστε να αντιμετωπιστεί ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει τη μεγέθυνση των οικονομιών και τα δημόσια οικονομικά. Στη βάση αυτή ζήτησε μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού, μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας και μέτρα προστασίας της απασχόλησης.

Στο σημείο αυτό ο υπουργός είπε πως αν και οι επιπτώσεις του ιού θα είναι παροδικές, ωστόσο θα είναι πιο επώδυνες και πιο σημαντικές από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Η Ελλάδα ζητά εξαίρεση συγκεκριμένων δαπανών για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας αποκάλυψε πως η Ελλάδα θα ζητήσει την εξαίρεση συγκεκριμένων δαπανών για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Η χώρα μας δέχεται μια οργανωμένη απειλή για την εθνική της ασφάλεια», ανέφερε σχετικά.

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μια αναπάντεχη διπλή απειλή

Αλλά και από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τόνισε πως η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μια αναπάντεχη διπλή απειλή, ήτοι τον κοροναϊό και τη μεταναστευτική κρίση. Στο σημείο αυτό είπε πως αν και το ευρωπαϊκό πλαίσιο προβλέπει ευελιξία και δημοσιονομικό χώρο για την αντιμετώπιση τέτοιων εκτάκτων κρίσεων, θα είναι το Eurogroup εκείνο που θα αποφασίσει για το σε ποιο βαθμό θα δοθεί αυτή η ευελιξία.

Τέλος, αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας αναγνώρισε πως η Ελλάδα έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη, ωστόσο τόνισε πως απαιτείται σημαντική προσπάθεια για να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα της έκτης αξιολόγησης που σχετίζονται με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider