Wall Street: Με το «αριστερό» ξεκίνησε η εβδομάδα - Διασώθηκε η Disney με ράλι 6%

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Με το «αριστερό» ξεκίνησε η εβδομάδα - Διασώθηκε η Disney με ράλι 6%
Και οι τρεις δείκτες έκλεισαν στο «κόκκινο», με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνονται στις τεχνολογικές μετοχές του Nasdaq.

Την Δευτέρα οι συναλλαγές στη Wall Street συνέχισαν στο «τέμπο» της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς παρά τις «αναιμικές» προσπάθειες του Dow Jones να βρεθεί σε θετικό έδαφος, και οι τρεις δείκτες έκλεισαν στο «κόκκινο», με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνονται στις τεχνολογικές μετοχές του Nasdaq. Στα «βαρίδια» της ημέρας η είδηση πως η Κίνα επαναφέρει τους περιορισμούς για την COVID-19 καθώς κατεγράφη ο πρώτος θάνατος μετά από 6 μήνες.

Σήμερα σε συνέχεια των δηλώσεων κορυφαίων αξιωματούχων της Fed της προηγούμενης εβδομάδας, όπου έδωσαν «σήμα» για περαιτέρω αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, «διαλύοντας» έτσι την αισιοδοξία που ακολούθησε τα θετικά στοιχεία για τον αμερικάνικο πληθωρισμό, έδωσε και η Mary Daly της Fed του Σαν Φρανσίσκο η οποία, επικαλούμενη νέα περιφερειακή έρευνα από την τράπεζα της, δήλωσε ότι η στενότητα στις αγορές μοιάζει περισσότερο σαν να υπάρχει ένα επιτόκιο περίπου 6%. Αυτό είναι πολύ πάνω από το πραγματικό επίπεδο του 3,75%-4% το οποίο σύμφωνα με την αξιωματούχο, θα έπρεπε απλώς να επιβραδύνει την οικονομία «σε μέτρια» επίπεδα.

Έτσι, την Δευτέρα, ο Dow Jones έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,13% στις 33.700 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 0,39% στις 3.949 μονάδες, και ο Nasdaq υποχώρησε 1,09% στις 11.024 μονάδες.

Υπενθυμίζεται, πως η εβδομάδα που ξεκίνησε σήμερα, θα είναι ελλιπής, καθώς την Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου, είναι η Ημέρα των Ευχαριστιών όπου στις ΗΠΑ γιορτάζεται ως πανεθνική αργία και το χρηματιστήριο θα παραμείνει κλειστό.

Αλλά τις απώλειες στην αγορά μετοχών –που συνδυάστηκαν με μια ανάμεικτη περίοδο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων όπου τα «χαρτιά» του λιανικού εμπορίου ήταν αυτά που ξεχώρισαν- συνοδεύει και μία «βουτιά» στο αμερικανικό δολάριο, το οποίο χάνει 3,36% τον Νοέμβριο, σημειώνοντας έτσι τον χειρότερο μήνα από τον Ιούλιο 2020, όταν είχε υποχωρήσει κατά 4,15%.

Σε επιχειρηματικά νέα, την απρόσμενη επιστροφή του επί 4 δεκαετίες πρώην επικεφαλής της Disney, Μπόμπ Άιγκερ, στο τιμόνι του ομίλου ανακοίνωσε ο αμερικανικός γίγαντας της ψυχαγωγίας, με παράλληλη και άμεση απομάκρυνση του Μπομπ Τσάπεκ.

Η είδηση ξάφνιασε μεν, αλλά το τέλος του Μπομπ Τσάπεκ από την ηγεσία της εταιρείας δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Η θητεία του Τσάπεκ που διήρκεσε λιγότερο από έτος ήταν γεμάτη με μελανά σημεία από κακή δημοσιότητα, προβλήματα σε νέες κυκλοφορίες και στα ψυχαγωγικά πάρκα (από όπου και προερχόταν), με τελικό πλήγμα τα πλέον αποτελέσματα που ανακοίνωσε στις αρχές του Νοεμβρίου. Αξίζει δε να σημειωθεί πως ο Τσάπεκ ήταν προσωπική επιλογή του Άιγκερ ως διάδοχος του. Η μετοχή της Disney πραγματοποίησε ράλι περί του 6%.

Εμπορεύματα

Επεκτάθηκαν οι απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας για τον χρυσό τη Δευτέρα, καθώς τα νέα για την επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στην Κίνα ενίσχυσαν το δολάριο, ενώ επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τις τιμές των εμπορευμάτων και των μετοχών. Ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε 14,80 δολάρια ή 0,8%, για να διαμορφωθεί στα 1.739,60 δολάρια ανά ουγγιά στην Comex. Το ασήμι παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε 12 σεντς ή 0,6%, κλείνοντας στα 20,87 δολάρια ανά ουγγιά.

Με μικρές απώλειες έκλεισαν οι τιμές στα συμβόλαια πετρελαίου την Δευτέρα, ωστόσο σε υψηλότερα επίπεδα από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά τα οποία είχαν να παρατηρηθούν από τον Ιανουάριο, εξαιτίας δημοσιεύματος της Wall Street Journal στο οποίο αναφερόταν ότι η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του OPEC+ εξέταζαν το ενδεχόμενο μιας πιθανή αύξησης της ημερήσιας παραγωγής στη συνάντησή τους τον Δεκέμβριο. Έτσι, το αμερικάνικο αργό παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε 35 σεντς, ή 0,4%, για να κλείσει στα 79,73 δολάρια το βαρέλι ενώ το συμβόλαιο παράδοσης Ιανουαρίου έχασε 7 σεντς, ή λιγότερο από 0,1%, για να κλείσει στα 80,04 δολάρια το βαρέλι. To brent παράδοσης Ιανουαρίου, έκλεισε στα 87,45 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 0,17%.

Photo: GettyImages/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Daly (Fed): «Υπερβάλλουν» οι αγορές - Αντιδρούν όπως αν το επιτόκιο ήταν 6%

Xρυσός: Κίνα και δολάριο «βύθισαν» κι άλλο τις τιμές

Πετρέλαιο: Απέφυγε τις μεγαλύτερες απώλειες που προκάλεσε δημοσίευμα της WSJ

gazzetta
gazzetta reader insider insider