WSJ: Απρόσμενη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον OPEC; - Διαψεύδει η Σ. Αραβία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
WSJ: Απρόσμενη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον OPEC; - Διαψεύδει η Σ. Αραβία
Τον περασμένο μήνα, ο OPEC+ αποφάσισε να μειώσει απότομα τους στόχους παραγωγής και είναι ασυνήθιστο να αυξάνει την παραγωγή σε μια εποχή πτώσης των τιμών και ανησυχίας για τις οικονομικές προοπτικές.

Τελευταία ενημέρωση 19:46

«Βουτιά» στις τιμές του πετρελαίου προκάλεσε δημοσίευμα της Wall Street Journal τη Δευτέρα πως η Σαουδική Αραβία και άλλοι παραγωγοί πετρελαίου του OPEC συζητούν μια απρόσμενη αύξηση της παραγωγής, με την αραβική χώρα ωστόσο να διαψεύδει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πρόκειται για μια προσθήκη έως και 500.000 βαρελιών την ημέρα στην παραγόμενη ποσότητα, η οποία είναι τώρα υπό συζήτηση για τη συνεδρίαση του OPEC+ στις 4 Δεκεμβρίου.

Οι τιμές του πετρελαίου, που ήταν ήδη μειωμένες την ίδια ημέρα, υποχώρησαν περισσότερο από 5% κάτω από τα 83 δολάρια το βαρέλι μετά την είδηση, αν και μετά την διάψευση μαζεύτηκαν οι απώλειες.

Τον περασμένο μήνα, ο OPEC+ αποφάσισε να μειώσει απότομα τους στόχους παραγωγής και είναι ασυνήθιστο να αυξάνει την παραγωγή σε μια εποχή πτώσης των τιμών και ανησυχίας για τις οικονομικές προοπτικές.

Η WSJ ανέφερε επίσης ότι η συζήτηση για αύξηση της παραγωγής προέκυψε όταν η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε σε ομοσπονδιακό δικαστή ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν πρέπει να έχει ασυλία σε ομοσπονδιακό επίπεδο σχετικά με τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Η απόφαση για την ασυλία ισοδυναμεί με παραχώρηση στον πρίγκιπα Μοχάμεντ, ενισχύοντας τη θέση του ως de facto ηγέτης του βασιλείου, αφού η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε επί μήνες να τον απομονώσει, ανέφερε η εφημερίδα.

Σαουδική Αραβία: Δεν αυξάνουμε την παραγωγή

Ωστόσο, ο αρμόδιος Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο OPEC συζητά την αύξηση της παραγωγής καθώς όπως μεταδίδει το Reuters φέρεται να δήλωσε ότι είναι ευρέως γνωστό πως ο OPEC+ δεν συζητούν τις επερχόμενες αποφάσεις ενόψει των συνεδριάσεων του Οργανισμού.

Ο υπουργός είπε ακόμα ότι η τρέχουσα μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα θα συνεχιστεί για όλο το 2023, ενώ πρόσθεσε μάλιστα ότι ο OPEC ενδέχεται να παρέμβει με επιπλέον μειώσεις εάν χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για την εξισορρόπηση του ισοζυγίου προσφοράς - ζήτησης.

Επί του παρόντος, το brent παραδόσεως Ιανουαρίου διαπραγματεύεται στα 86,2 δολάρια το βαρέλι με πτώση 1,6%, ενώ νωρίτερα είχε βρεθεί να υποχωρεί έως και στο χαμηλό των 82,36 δολαρίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

O OPEC μειώνει για 5η φορά τον στόχο για τη ζήτηση πετρελαίου εντός του 2022

Απώλειες 10% για το πετρέλαιο στην εβδομάδα- Στα 80 δολάρια ανά βαρέλι το αμερικανικό αργό

gazzetta
gazzetta reader insider insider