Τέλος επιτηδεύματος: Καταργείται για επαγγελματίες το 2025 – Παραμένει στις επιχειρήσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέλος επιτηδεύματος: Καταργείται για επαγγελματίες το 2025 – Παραμένει στις επιχειρήσεις
Φέτος θα είναι τελευταία χρονιά που 730.000 επαγγελματίες θα πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος. Όσοι εξαιρούνται από το νέο σύστημα του τεκμαρτού εισοδήματος θα συνεχίσουν να πληρώνουν τέλος έως 1.000 ευρώ.

Περίπου 730.000 επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα δουν για τελευταία χρονιά φέτος το «ραβασάκι» της φορολογικής δήλωσης να ενσωματώνει το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο μάλιστα θα είναι μειωμένο κατά 50% καθώς από τα 650 ευρώ περιορίστηκε στα 325 ευρώ. Το 2025 το «χαράτσι» που επιβλήθηκε στα χρόνια των μνημονίων θα καταργηθεί για τους επαγγελματίες, όπως εξήγγειλε χθες από το Delphi Forum ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Εκτός της μείωσης του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% καθώς και της κατάργησης από του χρόνου μένουν οι επιχειρήσεις (ΙΚΕ, ΟΕ, ΑΕ, ΕΠΕ, ΕΕ κ.λπ.) και όσοι εξαιρούνται από το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης όπως οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι». Για τις συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων των τέλος επιτηδεύματος θα καταργηθεί έως το 2027.

Φέτος το τέλος επιτηδεύματος διαμορφώνεται ως εξής:

  • 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
  • 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
  • 650 ευρώ για όσους αμείβονται με «μπλοκάκι» και εξαιρούνται από τα τεκμήρια. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι 3 φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή/ και νομικό πρόσωπο.
  • 325 ευρώ για τους επιτηδευματίες και τους ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, τους οποίους πιάνει ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης.
  • 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα ετησίως, αν συστήνεται από επιτηδευματία και ασκούντα ελεύθερο επάγγελμα, και 600 ευρώ ετησίως, αν συστήνεται από νομικό πρόσωπο που ασκεί εμπορική επιχείρηση.

Απαλλαγή

Από την πληρωμή του τέλους απαλλάσσονται:

- Επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ που αύξησαν το 2023 τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 3/12 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

- Εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

- Ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.

- Τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.

- Επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής τους. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται για τη φορολογική νομοθεσία το 65ο έτος της ηλικίας.

- Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

- Οι αλιείς παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είχε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων, μεταξύ καθέτων.

- Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος - παραγωγοί, οι οποίοι διαθέτουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) 47.81.10.01 «Λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές» και 47.89.10.01 «Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές».

- Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί Εργαζομένων, αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, αγροτικοί συνεταιρισμοί, σχολικοί συνεταιρισμοί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Τη Δευτέρα το επίσημο αίτημα στον SSM για τα μερίσματα – Τι ζητούν και τι περιμένουν

ΕΝΦΙΑ 2024: Στα 772 δισ. ευρώ η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων - Ο χάρτης ανά περιφέρεια

Συνεχίζονται οι αιτήσεις για το Εξοικονομώ - Επιχειρώ – Επιδοτήσεις 176,75 εκατ. για την ενεργειακή απόδοση στον τριτογενή τομέα

gazzetta
gazzetta reader insider insider