Χατζηδάκης: Παρεμβάσεις στήριξης ύψους 870 εκατ. το 2025 – Στο 2,1% το πρωτογενές πλεόνασμα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χατζηδάκης: Παρεμβάσεις στήριξης ύψους 870 εκατ. το 2025 – Στο 2,1% το πρωτογενές πλεόνασμα
Το περίγραμμα των παρεμβάσεων που θα έχει ο προϋπολογισμός του 2025 αξίας περίπου 870 εκατομμυρίων ευρώ περιέγραψε μιλώντας από το Συνέδριο των Δελφών ο ΥΠΕΘΟ Κωστής Χατζηδάκης.

Το περίγραμμα των παρεμβάσεων που θα έχει ο προϋπολογισμός του 2025 αξίας περίπου 870 εκατομμυρίων ευρώ περιέγραψε μιλώντας από το Συνέδριο των Δελφών ο ΥΠΕΘΟ Κωστής Χατζηδάκης.

Από τον Απρίλιο ξέρουμε «με σχετική ακρίβεια πώς θα κινηθούμε ήδη για το 2025, νομίζω αυτό δείχνει ότι έχουμε ένα επιτελείο το οποίο δουλεύει συστηματικά» ανέφερε o υπουργός Εθνικής Οικονομίας αλλά και «λαμβάνει υπόψη του τους καινούργιους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας πως «στόχος είναι το πρωτογενές πλεόνασμα να κινείται σε ένα ύψος της τάξεως του 2,1% για το 2025».

Αναλυτικά, ο ΥΠΕΘΟ ανήγγειλε τις εξής 6 παρεμβάσεις για το 2025:

1. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σύμφωνα με το πρόγραμμα μας κατά 0,5%, με κόστος 215 εκατομμύρια ευρώ που θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό.

2. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες με κόστος 120 εκατομμύρια ευρώ.

3. Μόνιμη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους αγρότες. Θα θεσμοθετηθεί από του χρόνου θα εφαρμοστεί μάλλον από του χρόνου με κόστος 100 εκατομμύρια ευρώ.

4. Αύξηση του στεγαστικού επιδόματος για τους φοιτητές για την οποία έχει μιλήσει ο πρωθυπουργός με κόστος 15 εκατομμύρια ευρώ.

5. Αύξηση των συντάξεων με βάση τον γνωστό μαθηματικό τύπο είναι νωρίς ακόμα ξέρουμε αλλά υπολογίζουμε ότι πάνω κάτω θα είναι 400 εκατομμύρια ευρώ.

6. Αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές, για μια ακόμη χρονιά, κόστους 20 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε πως με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες κάθε υπερπλεόνασμα θα πρέπει «να το κρατάς για δύσκολες στιγμές». Επισήμανε επίσης πως ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης των επόμενων ετών εκτιμάται στο 2,5%. «Μπορούμε να πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, μέχρι τώρα τους έχουμε πιάσει όλους. Εκείνο που θέλουμε να κάνουμε να έχουμε στην άκρη περισσεύματα για να τα χρησιμοποιούμε τις δύσκολες χρονιές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συμφωνία ή νομοθετική ρύθμιση για τις προμήθειες των POS

Κάνοντας ειδική αναφορά στα μέτρα για την φοροδιαφυγή και την αύξηση των φορολογικών εσόδων ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως «αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη 11 διαφορετικές πρωτοβουλίες από τα POS και τη σύνδεση με τις ταμειακές έως τη μάχη με το λαθρεμπόριο. Δεν νομίζω ότι υπήρξε άλλη περίοδος με τόσες πολλές συγκροτημένες πρωτοβουλίες».

Για τις προμήθειες των POS ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για τη μείωση των χρεώσεων, και προειδοποίησε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση. «Πρέπει όμως να βλέπουμε και την μεγάλη εικόνα», σημείωσε ο ΥΠΕΘΟ τονίζοντας πως εκτός από το POS υπάρχουν και τα συστήματα ψηφιακών συναλλαγών όπως το IRIS που έχει μηδενικές προμήθειες από πολίτη σε πολίτη και από πολίτη σε επαγγελματίες για μέχρι 500 ευρώ και πολύ χαμηλές προμήθειες όταν πληρώνουν επαγγελματίες άλλους επαγγελματίες.

Παράλληλα, ο ΥΠΕΘΟ προειδοποίησε πως η κυβέρνηση θα περιμένει μερικές μέρες ώστε να μειωθούν οι χρεώσεις στις μικρής αξίας συναλλαγές με POS, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα προχωρήσει στη νομοθέτηση μέτρων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

- Για το διεθνές περιβάλλον: «Η Ελλάδα δεν είναι σε γυάλα και προφανώς επηρεάζεται από τις εξελίξεις Αλλά έχοντας περάσει την κρίση της πανδημίας και την ενεργειακή κρίση, είδαμε ότι η οικονομία έχει αντέξει και έχουμε πολύ ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης. Συνδυάζουμε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, δηλαδή να κρατάμε τα υπερπλεονάσματα για τις δύσκολες χρονιές, με τη δική μας πολιτική βούληση, ώστε να έχουμε σταθερή, στιβαρή και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, όπως θα έκανε κάθε συνετός νοικοκύρης. Ακριβώς επειδή ζούμε σε ασταθές περιβάλλον, πρέπει να έχουμε στην άκρη περισσεύματα και να τα χρησιμοποιούμε στις δύσκολες στιγμές».

- Για τις επενδύσεις και τις εξαγωγές: Τους επόμενους μήνες θα κατατεθεί νέο θεσμικό πλαίσιο για την ενθάρρυνση των συγχωνεύσεων επιχειρήσεων και της καινοτομίας, με φορολογικά και άλλα κίνητρα. «Έχουμε σημαντικό επενδυτικό κενό, αλλά και πολύ σημαντική αύξηση, ιδίως στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, όπου σημειώθηκε ρεκόρ 20ετίας. Και στις εξαγωγές έχουμε τη μεγαλύτερη αύξηση από οποιοδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα, αλλά πλησιάζουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», τόνισε.

Ειδικότερα, σε σχέση με την κριτική που διατυπώνεται για υψηλή συμμετοχή του Real Estate στις επενδύσεις, ο Υπουργός τόνισε ότι το ποσοστό των επενδύσεων σε ακίνητα ως προς το σύνολο των επενδύσεων μειώθηκε κατά την περίοδο 2019 – 2023 σε 35% από 42%, που ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια περίοδο το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν σημαντικά υψηλότερο (49,7%).

- Για τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και τις προμήθειες στα POS: Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι είναι σε εξέλιξη 11 διαφορετικές πρωτοβουλίες για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, που περιλαμβάνουν από τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS μέχρι τα μέτρα που λαμβάνονται για το λαθρεμπόριο καυσίμων. Πρόκειται, όπως είπε, για τις περισσότερες πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στη σύγχρονη πολιτική ιστορία, οι οποίες ήδη αποφέρουν αποτελέσματα, καθώς το 2023 υπολογίζεται ότι εξασφαλίστηκαν 500 εκατ. ευρώ επιπλέον έσοδα εξαιτίας της διεύρυνσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Αναφερόμενος στις προμήθειες που επιβάλλονται στις συναλλαγές αυτές, υπενθύμισε ότι εκτός από τα κλασικά συστήματα υπάρχουν και τα συστήματα άμεσων πληρωμών, όπως είναι το IRIS με μηδενικές προμήθειες για τους πολίτες και πολύ χαμηλές για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες. Ξεκαθάρισε ωστόσο «ότι αν δεν υπάρξουν το επόμενο διάστημα οι εξελίξεις που όλοι ευχόμαστε, θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για τη μείωση των προμηθειών, ιδίως στις συναλλαγές μικρού ύψους».

- Για τα εισοδήματα και τον πληθωρισμό. O κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι ο κατώτατος μισθός –αντίστοιχα είναι τα στοιχεία και για τον μέσο μισθό– έχει αυξηθεί σωρευτικά από το 2019 κατά 27,7%, ενώ ο πληθωρισμός το ίδιο διάστημα μαζί με την εκτίμηση για το 2024 είναι 16,5%. Δηλαδή χαμηλότερος από την αύξηση των εισοδημάτων. Τόνισε δε ότι αυτό εν πολλοίς εξηγεί και την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας το 2023. «Ασφαλώς έχει επηρεαστεί η οικονομία από την κρίση όπως και από τις άνευ προηγουμένου φυσικές καταστροφές», σημείωσε ο υπουργός τονίζοντας ωστόσο ότι την ίδια στιγμή είμαστε στην κορυφή του πίνακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την αύξηση του Α.Ε.Π. «Αυτός είναι ο καλύτερος δρόμος για να πετύχουμε την πραγματική σύγκλιση. Τα επόμενα χρόνια όπως θα αποτυπώνεται και στο πρόγραμμα που θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιδιώξουμε μέσο ρυθμό ανάπτυξης 2,5%».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τις πολιτικές εξελίξεις σε σχέση με τις ευρωεκλογές, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι το πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας είναι διττό: αφενός ότι κάποιοι στην Ελλάδα (αλλά και σε όλη την Ευρώπη) θεωρούν ότι αυτές οι εκλογές δεν έχουν τόση σημασία και αφετέρου ότι η Νέα Δημοκρατία πηγαίνει «επικίνδυνα καλά» στις δημοσκοπήσεις.

«Εμείς λέμε ότι οι ευρωεκλογές έχουν σημασία για την σοβαρή, υψηλού επιπέδου εκπροσώπηση της χώρας στην ευρωβουλή, ιδιαίτερα μετά τα προβλήματα που είχε η εικόνα της Ελλάδας την προηγούμενη δεκαετία. Έχει σημασία ποιοι θα πάνε, δεν μπορεί να εξάγουμε την γραφικότητα στις Βρυξέλλες. Επιπλέον, οι ευρωεκλογές παράγουν πολιτικά μηνύματα. Αν προκύψει ένα πολιτικό μωσαϊκό, αυτό θα είναι αρνητικό για την οικονομία. Η κυβέρνηση προφανώς θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις αγνοώντας το πολιτικό κόστος, αλλά το θετικό αφήγημα που υπάρχει διεθνώς για την οικονομία θα «νερώσει». Το 2023 πήραμε 41% και έκτοτε διερωτώμαι τι έχει χειροτερέψει στην οικονομία και συνολικά στη χώρα. Δεν ισχυρίζομαι ότι είμαστε αλάνθαστοι και τα κάναμε όλα τέλεια, αλλά πρέπει να δούμε το πράγμα πιο ψύχραιμα και σφαιρικά», κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τζεντιλόνι: Να υπάρξει νέο χρηματοδοτικό σχήμα μετά το Ταμείο Ανάπτυξης – Εύσημα για την επιτυχία της Ελλάδας, οι 3 προκλήσεις για το μέλλον

Δημοσιονομικοί κανόνες: Θερμό καλοκαίρι και διαβουλεύσεις έως τον Δεκέμβριο – Όλα τα ορόσημα

gazzetta
gazzetta reader insider insider