Tip of the Day

Αυτοκίνητο: Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την οδήγηση στον πάγο ή στο χιόνι

07-02-2023 | 14:02
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αυτοκίνητο: Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την οδήγηση στον πάγο ή στο χιόνι
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η οδήγηση στον πάγο ή στο χιόνι απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή. Τα χιόνια που ήδη έχουν πέσει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας δημιουργούν παγίδες στο οδόστρωμα τις οποίες ο οδηγός κατά τη διάρκεια της οδήγησης θα πρέπει να έχει στο μυαλό του.

Όταν κινείται στα χιόνια πρέπει να έχει το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου του γεμάτο με καύσιμα. Η απόσταση ακινητοποίησης στο χιόνι και τον πάγο είναι 10 φορές υψηλότερη από ό,τι είναι στο στεγνό οδόστρωμα. Έτσι αυτόν τον παράγοντα θα πρέπει να έχει υπόψη του όταν θέλει να φθάσει έγκαιρα στο προορισμό του. Έτσι οφείλει να τετραπλασιάσει την απόσταση ασφαλείας. Η απόσταση από τον προπορευόμενο θα πρέπει να είναι αρκετή για να ακινητοποιήσει χωρίς πρόβλημα το αυτοκίνητό του. Οφείλει μάλιστα να προβλέπει τις κινήσεις των άλλων οδηγών.

Τα φώτα διασταυρώσεως (μεσαία) πρέπει αν είναι πάντα αναμμένα, ώστε να μας βλέπουν, αλλά και για να μην πιάνουν χιόνι. Σε περίπτωση που χρειαστεί ο οδηγός να βάλει αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες πρέπει να γνωρίζει να τις τοποθετεί. Οι αλυσίδες ή οι χιονοκουβέρτες μπαίνουν στους κινητήριους τροχούς, ενώ η ανώτατη ταχύτητα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 50 χλμ./ώρα.

Ο οδηγός πρέπει να κρατάει καθαρό του αυτοκίνητό του, γιατί με αυτό τον τρόπο θα μειώσει τη διάβρωσή του, κυρίως από το αλάτι που υπάρχει στο δρόμο. Οφείλει να δείξει μεγάλη προσοχή στις γέφυρες και τις άνω διαβάσεις. Σε αυτές τις επιφάνειες ο πάγος σχηματίζεται γρηγορότερα. Επίσης οφείλει να φροντίσει για τη σωστή ορατότητα κρατώντας τα φώτα αναμμένα και το παρμπρίζ καθαρό.

Όταν πρόκειται να ακινητοποιήσει για ώρες το αυτοκίνητό του, καλό είναι μην τραβάει πολύ το χειρόφρενο γιατί παγώνει και δεν επανέρχεται. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιήσει τάκους.

Αν υποψιαστεί ότι θα χιονίσει, οφείλει να σηκώσει τους υαλοκαθαριστήρες από το παρμπρίζ για να μην κολλήσουν με τον πάγο. Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ξεχάστε τα «πιτσιλιστήρια». Το νερό, ακόμα και με αντιπηκτικό, παγώνει ακαριαία, γίνεται φιλμ πάγου και χρειάζεται ειδική ξέστρα ή να περιμένουμε αρκετή ώρα να δουλέψει το καλοριφέρ για να λιώσουν οι πάγοι στα τζάμια.

Ο οδηγός πάντα όταν ξεκινάει πρέπει να πατάει λίγο γκάζι, ενώ καλό είναι όταν αλλάζει ταχύτητα ο κινητήρας να έχει λίγες στροφές. Κατά την αλλαγή κατεύθυνσης, οι χειρισμοί πρέπει να είναι αργοί και προοδευτικοί, αφού πάνω στο χιόνι και ειδικά στον πάγο η αλλαγή πορείας και γενικά η μεταβολή της κινητικής κατάστασης του αυτοκινήτου πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ομαλότερη.

Αν δεν μπορεί ο οδηγός να προσπεράσει με ασφάλεια, καλό είναι να αφήσει το προπορευόμενο όχημα να φύγει μπροστά. Το καλοριφέρ πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση και να φροντίσει να έχει ιδανική θερμοκρασία στην καμπίνα.

Τέλος, όταν το αυτοκίνητο γλιστράει στο χιόνι, ο οδηγός πρέπει να οδηγεί προς την πλευρά τις ολίσθησης (ανάποδο τιμόνι), να μη φρενάρει απότομα και να προσπαθήσει να διορθώσει την πορεία με απαλές κινήσεις στο τιμόνι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:16

Shoko Kawata: Η νεότερη δήμαρχος της Ιαπωνίας γράφει ξανά ιστορία ως η πρώτη που παίρνει άδεια μητρότητας

16:15

Αγνοεί το tech sell off ο CEΟ της Nvidia: «Είναι ευκαιρία για επενδύσεις»

16:00

Χεζμπολάχ: «Καμία άμεση επαφή» με τον Τραμπ

15:54

ΚΕΚΡΟΨ: Τι έρχεται για Λαύριο, Π. Ψυχικό και Παλαιά Αγορά

15:48

ΙΟΒΕ: Επτά στα δέκα νοικοκυριά εξακολουθούν να τα βγάζουν πέρα με δυσκολία - Πιο ευάλωτοι οι νέοι και οι οικογένειες

15:45

Πεζεσκιάν: Το Ιράν παραμένει στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων»

15:35

Πιερρακάκης: «Τα μέτρα για το ιδιωτικό χρέος, είναι η πληρέστερη παρέμβαση που έχει γίνει από την κρίση και μετά»

15:32

Βενιζέλος για ΑΙ: Η ΕΕ δεν ορίζει, ούτε επηρεάζει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις εξελίξεις

15:21

Θεοδωρικάκος: «Ενισχύουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον και τις παραγωγικές επενδύσεις για την Ελλάδα του 2030»

15:10

Συνάντηση εργασίας της Enaon με τους Χρήστες Διανομής

15:03

Πενταμερής για το Κυπριακό τον Ιούλιο

14:54

Aποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Ιράν και Ισραήλ σταματούν τις επιθέσεις - Οι προειδοποιήσεις

14:43

Πηγές ΝΔ: Ο Στράτος Σιμόπουλος αναλαμβάνει νέος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος

14:42

Το πεδίο της μάχης του Γρανικού ανακηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος από το τουρκικό ΥΠΠΟ

14:36

Έργα αναβάθμισης και εκσυχρονισμού 500.000 ευρώ στην Ακαδημία Αθηνών

14:31

Ρωσία: Μακρόν, Μερτς και Στάρμερ συζητούν για την ειρήνη, αλλά βοηθούν το Κίεβο με νέα όπλα

14:26

Η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει πάνω από 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών το 2026

14:18

Το Ισραήλ έχει βομβαρδίσει τον Λίβανο σχεδόν 3.500 φορές μετά την έναρξη της εκεχειρίας

14:14

Ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός: Στο Μεταφορών ο Κώτσηρας - Παραμένει στη θέση του ο Μαρινάκης

14:06

Μάργαρης (ΑΔΜΗΕ): Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τις ΑΠΕ και επιταχύνει την αποθήκευση

14:02

Deloitte: Τα 5 παράδοξα που διαμορφώνουν το μέλλον της κυβερνοασφάλειας

14:01

Διακοπές στην άκρη της Ελλάδας: 5 νησιά για απόλυτη χαλάρωση

13:49

Ουκρανία: Η ΕΕ συζητά πώς θα διαθέσει τα 6,6 δισ. βοήθειας μετά την άρση του ουγγρικού βέτο

13:48

Motor Oil: Προς έκδοση νέου ομολόγου έως 400 εκατ. ευρώ - Σειρά συναντήσεων με επενδυτές

13:46

Εξάρχου: Μία ανατροπή στην οικονομία μπορεί να μας οδηγήσει πίσω στο 2010

13:40

Βαριά δίωξη σε βάρος του 37χρονου Παλαιστίνιου - Αναλυτικά οι κατηγορίες

13:33

Τέμπη: Αναβολή επ΄ αόριστον της δίκης του ελεγκτή της Αρχής Διαφάνειας για τη σύμβαση 717

13:30

ΟΛΠ: Στήριξη στο έργο της Helmepa με τη δημιουργία του νέου «Helmepa Home» στον Πειραιά

13:24

Παραδόθηκε στον Κακλαμάνη η Ετήσια Έκθεση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

13:24

Μαρινάκης: Η ελληνική οικονομία κατέγραψε υπερδιπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο