Tip of the Day

Αυτοκίνητο: Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την οδήγηση στον πάγο ή στο χιόνι

07-02-2023 | 14:02
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αυτοκίνητο: Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την οδήγηση στον πάγο ή στο χιόνι

Η οδήγηση στον πάγο ή στο χιόνι απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή. Τα χιόνια που ήδη έχουν πέσει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας δημιουργούν παγίδες στο οδόστρωμα τις οποίες ο οδηγός κατά τη διάρκεια της οδήγησης θα πρέπει να έχει στο μυαλό του.

Όταν κινείται στα χιόνια πρέπει να έχει το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου του γεμάτο με καύσιμα. Η απόσταση ακινητοποίησης στο χιόνι και τον πάγο είναι 10 φορές υψηλότερη από ό,τι είναι στο στεγνό οδόστρωμα. Έτσι αυτόν τον παράγοντα θα πρέπει να έχει υπόψη του όταν θέλει να φθάσει έγκαιρα στο προορισμό του. Έτσι οφείλει να τετραπλασιάσει την απόσταση ασφαλείας. Η απόσταση από τον προπορευόμενο θα πρέπει να είναι αρκετή για να ακινητοποιήσει χωρίς πρόβλημα το αυτοκίνητό του. Οφείλει μάλιστα να προβλέπει τις κινήσεις των άλλων οδηγών.

Τα φώτα διασταυρώσεως (μεσαία) πρέπει αν είναι πάντα αναμμένα, ώστε να μας βλέπουν, αλλά και για να μην πιάνουν χιόνι. Σε περίπτωση που χρειαστεί ο οδηγός να βάλει αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες πρέπει να γνωρίζει να τις τοποθετεί. Οι αλυσίδες ή οι χιονοκουβέρτες μπαίνουν στους κινητήριους τροχούς, ενώ η ανώτατη ταχύτητα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 50 χλμ./ώρα.

Ο οδηγός πρέπει να κρατάει καθαρό του αυτοκίνητό του, γιατί με αυτό τον τρόπο θα μειώσει τη διάβρωσή του, κυρίως από το αλάτι που υπάρχει στο δρόμο. Οφείλει να δείξει μεγάλη προσοχή στις γέφυρες και τις άνω διαβάσεις. Σε αυτές τις επιφάνειες ο πάγος σχηματίζεται γρηγορότερα. Επίσης οφείλει να φροντίσει για τη σωστή ορατότητα κρατώντας τα φώτα αναμμένα και το παρμπρίζ καθαρό.

Όταν πρόκειται να ακινητοποιήσει για ώρες το αυτοκίνητό του, καλό είναι μην τραβάει πολύ το χειρόφρενο γιατί παγώνει και δεν επανέρχεται. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιήσει τάκους.

Αν υποψιαστεί ότι θα χιονίσει, οφείλει να σηκώσει τους υαλοκαθαριστήρες από το παρμπρίζ για να μην κολλήσουν με τον πάγο. Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ξεχάστε τα «πιτσιλιστήρια». Το νερό, ακόμα και με αντιπηκτικό, παγώνει ακαριαία, γίνεται φιλμ πάγου και χρειάζεται ειδική ξέστρα ή να περιμένουμε αρκετή ώρα να δουλέψει το καλοριφέρ για να λιώσουν οι πάγοι στα τζάμια.

Ο οδηγός πάντα όταν ξεκινάει πρέπει να πατάει λίγο γκάζι, ενώ καλό είναι όταν αλλάζει ταχύτητα ο κινητήρας να έχει λίγες στροφές. Κατά την αλλαγή κατεύθυνσης, οι χειρισμοί πρέπει να είναι αργοί και προοδευτικοί, αφού πάνω στο χιόνι και ειδικά στον πάγο η αλλαγή πορείας και γενικά η μεταβολή της κινητικής κατάστασης του αυτοκινήτου πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ομαλότερη.

Αν δεν μπορεί ο οδηγός να προσπεράσει με ασφάλεια, καλό είναι να αφήσει το προπορευόμενο όχημα να φύγει μπροστά. Το καλοριφέρ πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση και να φροντίσει να έχει ιδανική θερμοκρασία στην καμπίνα.

Τέλος, όταν το αυτοκίνητο γλιστράει στο χιόνι, ο οδηγός πρέπει να οδηγεί προς την πλευρά τις ολίσθησης (ανάποδο τιμόνι), να μη φρενάρει απότομα και να προσπαθήσει να διορθώσει την πορεία με απαλές κινήσεις στο τιμόνι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:02

Ακυρώνονται 50 δρομολόγια ΚΤΕΛ στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη λόγω των μπλόκων

16:58

Μαρινάκης: Νέα πρόσκληση στους αγρότες να συναντηθούν με Μητσοτάκη την Τρίτη

16:51

Μικτά πρόσημα στη Wall Street μετά τα ρεκόρ - Ράλι για τις αμυντικές μετοχές

16:36

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας»

16:34

Ζελένσκι: Ουσιαστικά έτοιμο το έγγραφο για τις εγγυήσεις ασφαλείας Κιέβου - Ουάσιγκτον

16:30

Αυτοκίνητο: Σταθερή ανάπτυξη αναμένεται να σημειώσει φέτος η ευρωπαϊκή αγορά

16:28

Μερτς: Η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει το τίμημα του πολέμου στην Ουκρανία

16:19

ΔΥΠΑ: Ξεκινά η υποβολή προγραμμάτων κατάρτισης για ανέργους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

16:09

ΗΠΑ: Οριακή αύξηση στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

16:04

Συνάντηση Στ. Παπασταύρου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος

16:04

Σε εφαρμογή ο νέος εργασιακός νόμος: Πώς δηλώνονται ωράριο, άδεια και 6ήμερη απασχόληση

15:59

Ρωσία κατά ΗΠΑ για τη σύλληψη τάνκερ: «Επιτείνει στρατιωτικές και πολιτικές εντάσεις»

15:54

Πράσινο φως από τον ΕΟΦ σε νέα δοσολογία της θεραπείας για την παχυσαρκία

15:53

Τουρκία: Δεξαμενόπλοιο στην Μαύρη Θάλασσα με προορισμό της Ρωσία έγινε στόχος drone

15:50

Ισραήλ: Ανεπαρκείς οι προσπάθειες του Λιβάνου να αφοπλίσει τη Χεζμπολάχ

15:38

Μακρόν: Νεοαποικιακή επιθετικότητα και δίψα για διαμοιρασμό του κόσμου ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις

15:30

«Ενεργή μάχη»: Το πλαίσιο για φωτιές και πλημμύρες πριν εξελιχθούν σε κρίσεις - Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο

15:29

Παπαθανάσης: Στο ΕΣΠΑ δράσεις 124,7 εκατ. ευρώ για εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου

15:23

Eurobank: Έχασε θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στην εκπλήρωση οροσήμων του ΤΑΑ

15:08

Κομισιόν: Εντολή στο Χ για διατήρηση εγγράφων και δεδομένων του Grok μέχρι τέλος του 2026

15:01

Όλες οι αλλαγές που θα γίνουν στην εκπαίδευση το 2026 - Πώς επηρεάζονται μαθητές και φοιτητές

14:46

Εκσυγχρονίζεται η διαδικασία έκδοσης διαβατηρίων: Τι αλλάζει

14:33

Η Ρωσία θεωρεί «θεμιτό στόχο» οποιαδήποτε δυτική στρατιωτική παρουσία στην Ουκρανία

14:26

Γαλλία και Βρετανία προετοιμάζονται για ισχυρές χιονοπτώσεις - Θερμοκρασίες υπό το μηδέν και στη Γερμανία

14:25

ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές Δεκεμβρίου για επιδόματα & προγράμματα απασχόλησης

14:20

Ισπανία: Ο Σάντσεθ έτοιμος να στείλει στρατιώτες στην Παλαιστίνη για «διατήρηση της ειρήνης»

14:15

Ιταλία: Κοντά στο ανώτατο επίπεδο διάδοσης η εποχική γρίπη με 800.000 κρούσματα

14:06

Ζαχαράκη: Θα υποβληθούν παραπάνω από πέντε νέες αιτήσεις για ξένα πανεπιστήμια - Τέλη Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία

14:02

ΗΠΑ: Νέες διαδηλώσεις στη Μινεάπολη μετά τη δολοφονία γυναίκας από μέλος της ICE

13:48

Γερμανία: Δυσαρέσκεια για τους επικεφαλής των κυβερνήσεων σε Βερολίνο και Βρανδεμβούργο