Tip of the Day

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας - Πόσο είναι

01-12-2021 | 07:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ποιοι δικαιούνται το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας - Πόσο είναι

Δικαιούχοι του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων είναι Έλληνες υπήκοοι και οι υπήκοοι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι ασφαλισμένοι κατά της ανεργίας.

Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται στο ποσό των 200 ευρώ και χορηγείται προσωπικά στον ίδιο το δικαιούχο για όσο χρονικό διάστημα είναι άνεργος και σε καμία περίπτωση πέραν των 12 μηνών. Το επίδομα αυτό δεν επιδέχεται προσαυξήσεις, είναι προσωποπαγές και δεν μεταβιβάζεται.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος θα πρέπει να έχουν ηλικία από 20 μέχρι 66 ετών και να έχουν εξαντλήσει την 12μηνη τακτική επιδότηση ανεργίας, ακόμη και αν την έλαβαν τμηματικά (δηλ. με αναστολές και συνεχίσεις), και υποβάλλουν την αίτηση εντός προθεσμίας δυο (2) μηνών, από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης.

Οι τακτικά επιδοτούμενοι λόγω συνέχισης με βάση το άρθρο 20 του ν.δ. 2961/54, που κατά τη λήξη του υπολοίπου της 12μηνης επιδότησης δεν έχουν συμπληρώσει χρόνο παραμονής αδιαλείπτως επί 12μηνο στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, δύνανται να υποβάλλουν τη σχετική με το επίδομα μακροχρονίως ανέργων αίτηση, μέσα σε αποσβεστική προθεσμία δύο (2) μηνών από τη συμπλήρωση της αδιάλειπτης 12μηνης παραμονής.

ΠΡΟΣΟΧΗ: δεν είναι δικαιούχοι οι άνεργοι των οποίων η εγκριτική απόφαση χορήγησης τακτικής επιδότησης ανεργίας είναι μικρότερη των δώδεκα μηνών.

Παράλληλα θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί δωδεκάμηνο, παραμένουνεγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Τέλος το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 586,08 ΕΥΡΩ για κάθε ανήλικο τέκνο (που δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του).

Έτσι π.χ. για το δικαιούχο που έχει 2 ανήλικα τέκνα, το ετήσιο οικογενειακό του εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 11.172,16 (10.000 + 587 + 587 = 11.172,16) ΕΥΡΩ

Υπενθυμίζεται πως ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό, απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο, εισόδημα από κάθε πηγή – με εξαίρεση τις αποζημιώσεις απόλυσης – του προηγούμενου από την άσκηση του δικαιώματος οικονομικού έτους του ανέργου, της συζύγου και των ανήλικων τέκνων του.

Δεν προσμετράται στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα: το επίδομα ανεργίας, ασθενείας, μητρότητας, καθώς και το επίδομα μακροχρονίως ανέργου (για τυχόν χορήγηση του κατά το επόμενο ημερολογιακό έτος). Για ενήλικες άγαμους δικαιούχους ως οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το ατομικό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:59

ΕΚΤΕΡ: Placement με έσοδα 6,4 εκατ. ευρώ από Αθ. Σίψα

18:45

Μερτς: Η διεθνής τάξη βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής

18:35

Βαθαίνει η κόντρα Στουρνάρα - Τσίπρα μέσω διαρροών

18:20

Υπ. Ανάπτυξης: Ομάδα Εργασίας για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο ΕΕ 2028-2034

18:02

ΑΔΜΗΕ: Εγκρίθηκε από τη ΓΣ η ΑΜΚ ύψους 1 δισ. ευρώ

17:59

ΧΑ: «Βουτιά» για τον Γενικό Δείκτη - Στο 3,11% οι απώλειες της εβδομάδας

17:57

Bloomberg: Σκέψεις από ΕΕ για δικό της πυρηνικό οπλοστάσιο μετά το «reality check» των ΗΠΑ

17:55

Σε 912 ανέρχονται οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων

17:44

Ο κρυφός κίνδυνος της ευρωπαϊκής τραπεζικής: Όταν οι ασφαλιστές κρατούν τα κλειδιά

17:35

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ορίζει την 13χρονη κόρη του ως διάδοχό του

17:28

Η ΕΕ εγκαινιάζει νέα εργαλειοθήκη για την ασφάλεια της αλυσίδας ΤΠΕ

17:16

Αυτοψία Δήμα σε αντιπλημμυρικά έργα στον αυτοκινητόδρομο «Κόρινθος - Πάτρα»

17:07

Νότιγχαμ Φόρεστ: Έχει ξοδέψει πάνω από 18 εκατ. ευρώ φέτος σε αποζημιώσεις προπονητών!

16:57

Πτωτικές διακυμάνσεις στη Wall Street - «Βουτιά» 20% για Pinterest

16:52

Λαμπίμπ: Εντυπωσιακά ανθεκτική η Ουκρανία - Η Ευρώπη θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της

16:44

Πάνω από 1.000 αγρότες στο Σύνταγμα - Κλειστοί οι δρόμοι στο κέντρο

16:42

Αλέξης Τσίπρας: Τη Δευτέρα η παρουσίαση της «Ιθάκης» στη Λάρισα

16:33

Χατζηδάκης: Εφικτή η δωδεκάμηνη τουριστική περίοδος - Στην τελική φάση το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο

16:31

Μητσοτάκης για δωρεά Ιδρύματος Κανελλοπούλου στο ΚΑΤ: «Μία πολύ σημαντική μέρα για το ΕΣΥ»

16:21

Από Δευτέρα ξεκινά η διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους στα ιδιωτικά φαρμακεία

16:02

Ο έρωτας στα χρόνια του ΑΙ: Πρώτος γάμος γυναίκας με chatbot στην Ιαπωνία

15:50

Κατώτατος μισθός: Έως 5% οι αυξήσεις που προτείνουν οι κοινωνικοί εταίροι - Επιπλέον ελαφρύνσεις ζητούν οι εργοδότες

15:40

Σε χαμηλό εννεαμήνου ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ: Στο 2,4% ο CPI τον Ιανουάριο

15:34

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εξάμηνων εντόκων 400 εκατ. ευρώ την Τετάρτη

15:24

ΕΕ vs Ουγγαρίας για 10 δισ. ευρώ: Η επιστροφή κονδυλίων και η αντίδραση Όρμπαν

15:15

Από 1η Μαΐου φέτος ο Κοινωνικός Τουρισμός

15:08

Υγεία: Πώς να αποτρέψετε την οστεοπόρωση πριν να είναι πολύ αργά

15:04

ΟΗΕ: «Εξαιρετικά ανήσυχος» για την κοινωνικοοικονομική κρίση στην Κούβα

14:49

Ο Ιμάμογλου προκαλεί τον Ερντογάν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές «τώρα»

14:43

Reuters για OPEC: Στο τραπέζι η επανέναρξη αυξήσεων στην παραγωγή πετρελαίου