Tip of the Day

Tip of the Day: Πώς θα κινείστε από σήμερα σε όλες τις περιπτώσεις

05-07-2021 | 07:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Από σήμερα και για μία εβδομάδα, έως τη Δευτέρα 12 Ιουλίου, έχουν δημοσιευτεί στο σχετικό ΦΕΚ τα έκτακτα μέτρα που ισχύουν για τις μετακινήσεις και τη λειτουργία διάφορων δραστηριοτήτων.

Για τις δημόσιες υπηρεσίες

Να προτιμήσετε να κλείσετε ραντεβού για να εξυπηρετηθείτε. Να θυμηθείτε ότι ισχύει αναλογία 1 ατόμου ανά 16 τμ και με υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο, εφόσον δεν τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις.

Λειτουργία κλειστών κινηματογραφικών αιθουσών

Λειτουργούν οι αίθουσες που είναι δωδεκάμηνης λειτουργίας. Για να μπείτε θα χρειαστείτε να επιδείξετε:
1. Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή
2. Αρνητικό τεστ με τη μέθοδο PCR (μοριακό) εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προβολής ή
3. Αρνητικό τεστ αντιγόνου κορονοϊού (rapid test), εντός 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προβολής ή
4. Αρνητικό τεστ αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) εντός 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προβολής.
5. Πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ενώ η αντίστοιχη διάγνωση με self-test αποδεικνύεται με την επίδειξη βεβαίωσης «COVID-19: Δήλωση αποτελέσματος self-test/Self test declaration» ηλεκτρονικά καταχωρισμένης ή χειρόγραφης.

Κέντρα διασκέδασης

Τα κέντρα διασκέδασης που θα λειτουργούν θα πρέπει να είναι ανοιχτά (υπαίθρια) ή να έχουν ανοιγόμενη οροφή και πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
1. 25% πληρότητα
2. Να επιδεικνύετε κατά την είσοδο είτε:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή
  • Αρνητικό τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορoνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προσέλευσης ή
  • Πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Αν θα πάρετε ΜΜΜ

Τα ΜΜΜ θα κινούνται περιορισμένα εξασφαλίζοντας ότι θα υπάρχει επαρκής μετακίνηση τις ώρες που κινούνται οι εργαζόμενοι. Η μέγιστη πληρότητα είναι 65% σε όλα τα λεωφορεία κάθε τύπου, στο μετρό, στον ηλεκτρικό αλλά και στα τελεφερίκ.

Τα ΚΤΕΛ και οι σιδηρόδρομοι θα δουλεύουν με πληρότητα 85%.

Τα τουριστικά λεωφορεία και τα τουριστικά λεωφορεία περιήγησης πόλεων (ανοιχτά και κλειστά) θα δουλεύουν με πληρότητα 85%

Αν θέλετε να πάρετε το πλοίο

Τα επιβατηγά και οχηματαγωγά πλοία έχουν πληρότητα ως 80% και ως 85% εφόσον το πλοίο διαθέτει καμπίνες. ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα καθίσματα αεροπορικού τύπου έχουν πληρότητα 50%.

Για να μπουν σε καμπίνα 4 άτομα πρέπει να είναι είτε σύζυγοι/συμβιούντες, είτε συγγενείς α' ή β' βαθμού είτε άτομα με αναπηρία μετά του συνοδού τους. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις επιτρέπονται μόνο 2 μεμονωμένοι επιβάτες ή μέλη πληρώματος, αντιστοίχως.

Τα ταχύπλοα και τα υδροπτέρυγα (καταμαράν) έχουν πληρότητα 80% μόνο στην περίπτωση που διαθέτουν φίλτρα τύπου HEPA (High Efficiency Particulate Air) και εφόσον βεβαιώνονται, με ευθύνη του πλοιοκτήτη, του διαχειριστή και των πλοιάρχων, καθώς και των φορέων κυβερνητικής πιστοποίησης αυτών, η τοποθέτηση και η λειτουργία τους σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Αν δεν υπάρχει το φίλτρο τύπου HEPA η πληρότητα πέφτει στο 50%.

Για να μπείτε στο πλοίο πρέπει:
1. Να έχετε ολοκληρώσει τουλάχιστον 14 ημέρες πριν τον εμβολιασμό σας και να έχετε μαζί σας το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή
2. Να έχετε αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού ή
3. Αρνητικό rapid test 48 ωρών ή
4. Πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Ποιοι υποχρεούνται στα μέτρα;

Όλοι οι πολίτες από 12 ετών και πάνω. Οι ανήλικοι από 12 έως 17 ετών μπορούν να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Ποιοι εξαιρούνται;

1. Οι επιβάτες που μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, μπορούν να επιδεικνύουν εβδομαδιαίο self-test.
2. Οι επιβάτες που μετακινούνται σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας μπορούν να επιδεικνύουν εβδομαδιαίο self-test ή self-test 24 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα μετακίνησης.
3. Οι επιβάτες που μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο-Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική Χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρος-Γαλατάς, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή-Αμμουλιανή Χαλκιδικής, οι οποίοι μπορούν να επιδεικνύουν self-test 24 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα μετακίνησης.

Σε κάθε περίπτωση, για την επιβίβαση των επιβατών από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας προς τα νησιά και αντίστροφα, συμπληρώνεται υποχρεωτικά το Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας πριν την επιβίβαση που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα 1 των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής https://www.ynanp.gr/el/.

Αν θα πάρετε το αεροπλάνο

Για να μεταφερθείτε σε κάποιον νησιωτικό προορισμό πρέπει:
1. Να έχετε ολοκληρώσει τουλάχιστον 14 ημέρες πριν τον εμβολιασμό σας και να έχετε μαζί σας το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή
2. Να έχετε αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού ή
3. Αρνητικό rapid test 48 ωρών ή
4. Πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.
Στις πτήσεις αυτές ο έλεγχος θα πραγματοποιείται από τις αεροπορικές εταιρίες με την αγορά του εισιτηρίου και την επισύναψη των ψηφιακών βεβαιώσεων, καθώς και δειγματοληπτικά από αστυνομικές αρχές σε αεροδρόμια.

Αν έρχεστε από το εξωτερικό

Ανεξαρτήτως υπηκοότητας πρέπει να δείχνετε στα σημεία ελέγχου την ηλεκτρονική φόρμα Passenger Locator Form (PLF) η οποία εκδίδεται μέσω της διαδικτυακής πύλης https://travel.gov.gr.

Αν φέρετε μαζί σας τη φόρμα PLF σε άλλη γλώσσα εκτός της ελληνικής ή αγγλικής, ο έλεγχος εναπόκειται στην αεροπορική εταιρία.

Υποχρέωση για τα παραπάνω έχουν όλοι οι πολίτες από 12 ετών και άνω.

Οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος υποχρεούνται, πριν από την επιβίβαση, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, καθώς και κατά την αποβίβαση των επιβατών, να συμμορφώνονται και προς τα λοιπά μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων κορονοϊού COVID-19 που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας https://www.ypa.gr.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Απαγορεύεται η είσοδος σε όλα τα μέσα μεταφοράς χωρίς μάσκα.

Πώς θα λειτουργήσει ο αθλητισμός;

Μπορείτε να παρακολουθήσετε με πληρότητα 50%, μόνο αγώνες ατομικών αθλημάτων εξωτερικού χώρου αλλά πρέπει:
1. Να έχετε ολοκληρώσει τουλάχιστον 14 ημέρες πριν τον εμβολιασμό σας και να έχετε μαζί σας το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή
2. Να έχετε αρνητικό rapid test 48 ωρών ή
3. Πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:08

Χαρδούβελης: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν γυρίσει σελίδα - Παροδική η αύξηση του πληθωρισμού

15:03

Επίτροπος Ντομπρόβσκις στο Insider: Mέτρα στήριξης με σύνεση - Πιο δύσκολες σήμερα οι συνθήκες στην ΕΕ

14:50

Τα καλύτερα αεροδρόμια του κόσμου για φαγητό και ψώνια

14:47

Κώτσηρας: «Στηρίζουμε την κοινωνία και την οικονομία με σεβασμό και στις επόμενες γενιές»

14:45

Συνάντηση Στουρνάρα-Ντομπρόβσκις: «Η Ελλάδα διατηρεί την αναπτυξιακή της δυναμική το 2026»

14:44

Κατατέθηκε ρύθμιση στη Βουλή για αποζημίωση ακτοπλοϊκών εταιρειών

14:39

Μπρατάκος: Συνεχής διάλογος πολιτείας-αγοράς για ομαλή μετάβαση στην ψηφιακή διακίνηση αποθεμάτων

14:35

Γαλλία: Ενώσεις υποστήριξης εργαζομένων προσέφυγαν κατά των Deliveroo και Uber Eats

14:33

Ρωσία: Πυρκαγιά σε σταθμό άντλησης πετρελαίου στo Νίζνι Νόβγκοροντ μετά από επίθεση ουκρανικών drones

14:28

Μολυβιάτης (ΕΤΕ): Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί να κάνει θαύματα αν δεν υπάρχει υψηλή ποιότητα δεδομένων

14:27

Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση για ιδιώτες μετόχους

14:27

«Σύννεφα» στασιμοπληθωρισμού στην Ευρωζώνη

14:23

Χατζηδάκης: Συνεργασία με ΟΟΣΑ, ΤτΕ και ΙΟΒΕ για την οικονομική και κοινωνική πολιτική 2028-2034

14:22

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Οι μισθοί στην Ελλάδα δεν θα αυξηθούν, εάν δεν βελτιωθεί η παραγωγικότητα

14:20

Τσουκάτος (McKinsey & Company): Η αξιοπιστία καταλύτης ενσωμάτωσης εργαλείων ΑΙ στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

14:16

Βουλή: Εγκρίθηκε στην Επιτροπή Θεσμών ο διορισμός 5 μελών στη ΡΑΑΕΥ

14:14

Γεωργιάδης: Κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη της Ελλάδας

13:56

ΠΟΥ: 136 εκατ. επιπλέον άνθρωποι καλύφθηκαν με βασικές υπηρεσίες υγείας από τον Οργανισμό το 2025

13:50

Μαρινάκης: «Kανονικά στα ψηφοδέλτια» οι βουλευτές που ελέγχονται για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

13:35

Βουλή: Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη και το επιχειρείν

13:34

Αρνητική απόδοση 1,9% για το νορβηγικό κρατικό fund το α' τρίμηνο - Βαρίδι οι τεχνολογικές μετοχές

13:32

Καραβίας (Eurobank): Η διαφοροποίηση ως «δίχτυ ασφαλείας» στην ανάπτυξη

13:29

Χαρδαλιάς: Πάνω από 100 εκατ. ευρώ για νέες σχολικές μονάδες στην Αττική

13:23

Αύξηση 2,5% για τον γενικό δείκτη τιμών έργων κατασκευής νέων κτιρίων το α' τρίμηνο

13:21

ΗΠΑ: Ο Χέγκσεθ «καρατόμησε» και τον υπουργό Πολεμικού Ναυτικού εν μέσω της κρίσης στο Ορμούζ

13:18

Χίλιες νέες θέσεις εργασίας στη Γερμανία από Tesla

13:11

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ντομπρόβσκις: Αξιοσημείωτη ανάκαμψη της Ελλάδας από κάθε άποψη

13:04

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι πληρώθηκαν τα πρώτα «διόδια» για διέλευση από το Ορμούζ

13:01

Τσακλόγλου: Η Ελλάδα αποδεικνύει ότι υπάρχει χώρος για υψηλές αμυντικές δαπάνες

13:00

Ευρωζώνη: Συρρικνώθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Απρίλιο - Πρώτη φορά μετά από 16 μήνες