INSIDE OUT

Τι ετοιμάζει ο Πιερρακάκης: Μη κρατικά, επαγγελματική εκπαίδευση και ευτυχισμένα παιδιά, Ποιος είναι ο Μίλτος Ζαμπάρας

06-12-2023 | 07:02
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι ετοιμάζει ο Πιερρακάκης: Μη κρατικά, επαγγελματική εκπαίδευση και ευτυχισμένα παιδιά, Ποιος είναι ο Μίλτος Ζαμπάρας

Οι επιδόσεις μαθητών της Ελλάδας στον διαγωνισμό Pisa του ΟΟΣΑ στεναχώρησαν και σόκαραν πολλούς χθες. Ο πάτος δεν έχει τέλος, κι ας προσπαθούν πολλοί να μετριάσουν τις εντυπώσεις μιλώντας για την επίδραση της πανδημίας, την χαμηλή χρηματοδότηση της Παιδείας, τους μισθούς των εκπαιδευτικών, την στάση της ελληνικής οικογένειας κλπ κλπ.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης δεν έχει μιλήσει ακόμα. Αντίθετα. Μόλις τώρα αρχίζει να δίνει μια ιδέα του τι σχεδιάζει στο υπουργείο Παιδείας με τους συνεργάτες του. Μιλώντας στην 34η Ετήσια Ελληνική Οικονομική Συνόδου (GES2023) του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ανακοίνωσε την μεγάλη μεταρρύθμιση στο δημόσιο σχολείο, η οποία θα θεσμοθετηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Το τρίγωνο του νέου σχολείου

Η τοποθέτηση του σαρωτικού Πιερρακάκη που έβαλε ψηλά τον πήχη στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο υπ. Παιδείας, είναι ένα από τα στοιχήματα του rotation. Μέχρι στιγμής οι τόνοι είναι χαμηλοί. Χθες για πρώτη φορά, ο υπουργός μισάνοιξε τα χαρτιά του για το όραμα στην δημόσια εκπαίδευση και έκανε την διαφορά με μια και μόνο λεπτομέρεια: ήταν συγκεκριμένος. Αντί για αερολογίες περί του σχολείου του μέλλοντος κλπ κλπ είπε τα εξής:

«Το νέο σχολείο χρειάζεται να υπακούει σε ένα τρίγωνο: Αλγοριθμική (και όχι απλώς μαθηματική) σκέψη, λογοτεχνία, δηλαδή φαντασία, και ήπιες δεξιότητες και εθελοντισμός με την έννοια της κοινωνίας, της ομάδας, του ανήκειν, να νοιάζεται ο μαθητής για όσα γύρω του συμβαίνουν και τον περιλαμβάνουν».

Ευτυχισμένα παιδιά

Και συνέχισε: «Αυτό το τρίγωνο θα χαρακτηρίζει το νέο σχολείο, με αποστολή να κάνουμε ευτυχισμένα παιδιά και να αρνηθούμε τον υπερανταγωνισμό, που δεν οδηγεί πουθενά. Προς τα εκεί θέλουμε να βαδίσουμε, αυτός είναι ο στόχος».

Πριν από τις μεγάλες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των σχολείων, και πριν το τέλος του χρόνου, θα έρθουν οι αλλαγές στην Επαγγελματική εκπαίδευση και φυσικά η θεσμοθέτηση μη κρατικών πανεπιστημίων με στόχο την μείωση της διαρροής χιλιάδων μαθητών στο εξωτερικό. Για τον επανασχεδιασμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης, θα γίνουν 130 νέες ειδικότητες σε 60 συγκρότημα σε ολόκληρη την χώρα.

Προειδοποιώ: στους Δελφούς δέχομαι μόνο φροντιστές τακτοποίησης ουράς γιατί μερικές φορές υπάρχουν τσακωμοί ποιος θα με δει πρώτος.

Η ενέργεια του Συριζα

Ενίοτε αντί να με ψάχνουν, τους ψάχνω. Αυτός που μου έλειψε τελευταία είναι ο Νικόλας Φαραντούρης (χρόνια πολλά). Την ώρα που ο κόσμος όλος έχει τρελαθεί με τα πράσινα, κίτρινα και μπλε τιμολόγια, και δέχεται κατακλυσμό μηνυμάτων από τους παρόχους ενέργειας, ο διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομικά της Ενέργειας στο ΠαΠει, ο καλός φίλος και συνάδελφος πανεπιστημιακός του Θανάση Δαγούμα της ΡΑΑΕΥ που σχεδιάζει και εποπτεύει τις χρωματικές ενεργειακές παλέτες, έχει εξαφανιστεί. Από την στιγμή που τον όρισε υπεύθυνο και σύμβουλο σε θέματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής ο νέος Πρόεδρος του Συριζα, έχει αποσυρθεί από ηλεκτρικές μάχες. Εντάξει, χρειάζεται να κινητοποιηθεί και για την κάθοδό του στο ευρωψηφοδέλτιο του Συριζα, είναι μια αλήθεια. Όμως ποιος τον αντικαθιστά;

Ο Μίλτος Ζαμπάρας!

Ένας άγνωστος.

Ο Μίλτος Ζαμπάρας, ο οποίος επί κυβερνήσεως Συριζα (2015-2019), είχε στα χέρια του μερίδιο της τύχης της δημόσιας Υγείας στην Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Ήπειρο και Ιόνια νησιά ως υποδιοικητής της 6η ΥΠΕ, ανέλαβε τομεάρχης Ενέργειας. Επίσης εξελέγη βουλευτής Συριζα στην Αιτωλοακαρνανία. Το κατάλαβα κι εγώ και πολλοί ακόμα στο κόμμα, από την ωραία επίκαιρη που έκανε στην Βουλή για τις ενεργειακές κοινότητες και τα προβλήματά τους.

Ο Ζαμπάρας όμως δεν είναι ούτε της υγείας, ούτε της ενέργειας. Όπως λέει στο επίσημο βιογραφικό του https://www.syriza.gr/article/id/145228/Zamparas-Miltos.html έχει σπουδάσει περιβαλλοντικές επιστήμες κάπου. Ενώ είναι κάτοχος δύο Μεταπτυχιακών (MSc) διπλωμάτων στις “Τεχνολογίες Αειφορικής Διαχείρισης” και στους “Θεσμούς & Πολιτικές Υγείας”.

Στο ίδιο βιογραφικό αναφέρει:

  • Ερευνητής στο Ίδρυμα Έρευνας & Τεχνολογίας, Ινστιτούτο Χημικής Μηχανικής.
  • Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό ΕΑΠ, Σχολή Θετικών Επιστημών.
  • Έχει υπηρετήσει ως Διδακτικό προσωπικό σε Τμήματα Ιονίου Πανεπιστημίου, Πατρών, Θεσσαλίας.
  • Συγγραφέας πολλών δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά με πάνω από 30 διεθνή συνέδρια σε Ελλάδα- Ευρώπη.
  • Συγγραφέας τριών ξενόγλωσσων επιστημονικών βιβλίων με θέμα το περιβάλλον, την ρύπανση υδάτων και την κυκλική οικονομία.

Ο σχετικά άγνωστος βουλευτής του Συριζα έχει και σπουδαίο έργο στα κινήματα, και τον εθελοντισμό. Ο ίδιος ξεχωρίζει ότι λίγες μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία (6 Φεβρουαρίου 2023), ανέλαβε μια πρωτοβουλία αλληλεγγύης να βρεθεί στο σημείο του σεισμού, ώστε να βοηθήσει τους πληγέντες συλλέγοντας είδη πρώτης ανάγκης και φαρμακευτικό υλικό.

Ολ' αυτά θα τον βοηθήσουν να δώσει μάχες στην Βουλή και στα ΜΜE για τα χρωματιστά τιμολόγια του ρεύματος και να εξηγήσει στον κόσμο τι πρέπει να κάνει.

Το χωράφι του Φάμελλου

Στην πραγματικότητα βέβαια, αυτός που κρατάει τα βαριά ηνία της Ενέργειας στον Συριζα, δεν είναι ούτε ο Φαραντούρης, ούτε ο Ζαμπάρας, αλλά ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΚΟ και πρώην υπουργός Σωκράτης Φάμελλος.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:46

ΕΚΤ: Η αξιοσωμείωτη πορεία της Ελλάδας προς την ανάκαμψη και οι προκλήσεις που παραμένουν

12:34

Επίθεση drone στις ιρακινές υπηρεσίες πληροφοριών στη Βαγδάτη - Ένας νεκρός

12:17

Θεοδωρικάκος: «Είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν και νέα μέτρα στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας»

12:04

Τράπεζα που δάνεισε χρήματα σε πάπες και αυτοκράτορες βγαίνει προς πώληση

11:47

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 27 Μαρτίου

11:32

Ιρανικά ΜΜΕ: ΗΠΑ και Ισραήλ έπληξαν εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στη Νατάνζ

11:09

Δήμας: «Πόροι 2,6 δισ. ευρώ για έργα σε όλη τη χώρα το 2026»

10:51

Ένοχος για εξαπάτηση των μετόχων του Twitter ο Έλον Μασκ

10:36

Σχεδόν 300 drones κατά ρωσικού εδάφους εξαπέλυσε η Ουκρανία

10:26

Το Ιράν προειδοποιεί τα ΗΑΕ για επιθέσεις σε διαφιλονικούμενα νησιά στον Κόλπο

10:08

Μαρινάκης: «Δεύτερη σειρά μέτρων όταν κριθεί αναγκαίο» - Τι είπε για τη μείωση του ΕΦΚ

10:02

Οι ΗΠΑ αίρουν τις κυρώσεις στο ιρανικό πετρέλαιο

09:57

Εφεδρικό απόθεμα σε καινοτόμα αντιβιοτικά στα νοσοκομεία ζητούν οι λοιμωξιολόγοι

09:45

Γκουτέρες: Ο ΟΗΕ μπορεί να συμβάλει στην επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ

09:33

«Δια χειρός» ΤΕΡΝΑ το οικιστικό project «Park Rise» της Lamda στο Ελληνικό

09:24

Τι σηματοδοτεί για τη βιομηχανία χαρτικών το deal Endless - Finezza

09:13

Demand Destruction: Ο αόρατος μηχανισμός που μπορεί να ρίξει τις τιμές ενέργειας

09:06

Trastor: Με ποιους όρους και πότε θα γίνει η ΑΜΚ των 150 εκατ. ευρώ - Στόχος οι ξένοι επενδυτές

09:00

Ακρίβεια: Ετοιμάζεται το «οπλοστάσιο» για τα μέτρα κατά του νέου σοκ

08:52

Μέση Ανατολή: Στόχος ιρανικών πυραύλων η βάση Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό

23:53

Νίκη NYT κατά Τραμπ για την πρόσβαση των δημοσιογράφων στο Πεντάγωνο

23:40

Στα ύψη οι τιμές των πασχαλινών αυγών στις ΗΠΑ παρά την πτώση στο κακάο

23:26

Γαλλία: Έκκληση στις τουρκικές αρχές για δίκαιη δίκη στον Εκρέμ Ιμάμογλου

23:17

«Βουτιά» σχεδόν 10% στην εβδομάδα για τον χρυσό

23:04

Scope Ratings: Αμετάβλητη η αξιολόγηση ΒΒΒ του ελληνικού χρέους, διατηρεί θετικό outlook

23:03

Προκήρυξη για 15 προσλήψεις αξιωματικών Ειδικών Καθηκόντων στην Πυροσβεστική

22:51

Το CBS κλείνει τη ραδιοφωνική ενημερωτική υπηρεσία του και όλοι οι εργαζόμενοι θα απολυθούν

22:40

Κέρδη για το πετρέλαιο την Παρασκευή - Πάνω από τα 112 δολάρια το Brent

22:24

Τριγμοί στη Wall Street λόγω Μέσης Ανατολής - Εβδομαδιαίες απώλειες

22:10

Οι τιμές πετρελαίου που βλέπετε, δεν λένε την πραγματική ιστορία