BACKSTORY

Ο Ρέστης και το 1,2 δισ. για το Ορφανοτροφείο - Κατασκευαστικές: οι παίκτες μυρίζουν εξελίξεις - Interlife: Η ακίνητη διασπορά - Ο ΒΟΑΚ, η Αττική Οδός και οι Καραμπόλες

13-01-2023 | 07:02
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Ρέστης και το 1,2 δισ. για το Ορφανοτροφείο - Κατασκευαστικές: οι παίκτες μυρίζουν εξελίξεις - Interlife: Η ακίνητη διασπορά - Ο ΒΟΑΚ, η Αττική Οδός και οι Καραμπόλες

Τζακ ποτ 1,2 δισ. ευρώ το Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης

Τζακ ποτ μαθαίνω ότι έκανε ο Αρχιεπίσκοπος με το ακίνητο του ορφανοτροφείου της Βουλιαγμένης. Βέβαια πριν φτάσουμε στο τζακ ποτ έγινε στην κυριολεξία της κακομοίρας και με 6 υποψήφιους επενδυτές να εμφανίζονται (ο ένας εκ Κύπρου αλλά χωρίς κανένας να γνωρίζει τον τελικό επενδυτή αλλά να τον μαντεύουν ότι λόγω της σχέση του με τον Αρχιεπίσκοπο είχε το ρόλο του... λαγού που τελικά δεν ανέλαβε) και δύο να «σφάζονται» στα μαρμαρένια αλώνια. Τελικά το ακίνητο κατέληξε στον Ρέστη ο οποίος, με βάση τα όσα πρόσφερε, θα πληρώσει τα επόμενα 99 χρόνια, κρατηθείτε, το ποσό του 1,2 δισ. ευρώ σε ενοίκιο. Γιατί όταν ξεκινάς με 3,4 εκατ. ευρώ το χρόνο και ετήσια αναπροσαρμογή μισθώματος 8,75% πάνω από δείκτη τιμών καταναλωτή εκεί καταλήγεις. Θα εισπραχθούν όμως τελικά αυτά τα χρήματα; Ιδού η απορία.

Χρηματιστήριο – Κατασκευαστικές: «Μυρίζονται» εξελίξεις και rerating οι «παίκτες»

Έχουμε αναφερθεί τόσο στο ράλι που έχει ξεκινήσει η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τις αιτίες αυτού (κάμποσες φορές στο πρόσφατο παρελθόν) αλλά και στην αφύπνιση του τίτλου της Ελλάκτωρ (συμπωματικά μόλις χτες). Δεν θα επανέλθουμε με τα γνωστά για τον κλάδο. Η χρηματιστηριακή αγορά «μυρίζεται» διεργασίες, deals, ζυμώσεις, εξελίξεις και βέβαια, διαισθάνεται ότι έρχεται μια περίοδος στην οποία οι υποδομές μπορούν να ξεχωρίσουν (με τις όποιες, διόλου αμελητέες, εστίες προβληματισμού). Παράλληλα, όμως, λαμβάνει χώρα κι ένα άτυπο rerating στον κλάδο. Θεωρητικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η επικείμενη ολοκλήρωση της πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής «βγάζει στον αφρό» την έτσι κι αλλιώς ισχυρή ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που θα αποκτήσει ενισχυμένη χρηματοοικονομική εικόνα. Ο τίτλος βρέθηκε σε πολυετή υψηλά, σχεδόν 15ετίας. Και θυμίζουμε ότι πρόσφατα κάποια «πακέτα» που ρευστοποιήθηκαν κατέληξαν σε «φίλια» χαρτοφυλάκια που δείχνουν εμπιστοσύνη.

Για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ (υψηλά 5μήνου το χαρτί), τα είπαμε και χτες, είναι… «μέσα σε όλα» με ισχυρό μέτοχο, αναμένονται εξελίξεις στο εσωτερικό της. Η INTRAKAT έχει «εξασφαλισμένη» την ΑΜΚ και ετοιμάζει νέες κινήσεις ενίσχυσης (κάθε μορφής). Ακόμα και στην πιο «βαριά» ΑΒΑΞ εσχάτως είχαμε ενεργοποίηση ιδιωτικών χαρτοφυλακίων που έδωσαν μια σπιρτάδα» στο χαρτί, με την αγορά να αναζητάει «τον καπνό πίσω από τη φωτιά». Για τη Μυτιληναίος δεν επαναλαμβανόμαστε, τα έχουμε πει. Αν μη τι άλλο, ο κλάδος έχει κάνει come back. Και επανήλθε στο ραντάρ της αγοράς. Αναλυτές και ειδικοί δεν είμαστε, ούτε κάνουμε προβλέψεις για το μέλλον. Αλλά στο ταμπλό γίνεται rerating, όπως λένε και οι αναλυτές, και «παιχνίδι» δίχως όλες οι εισηγμένες να είναι στην ίδια «αφετηρία».

Η ακίνητη διασπορά

Πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία για τη διασπορά του μετοχικού κεφαλαίου της Interlife Ασφαλιστικής η οποία διαπραγματεύεται στη Νέα Αγορά. Οι επενδυτές είναι περί τους 1300 και η διασπορά στο ευρύ κοινό γύρω στο 30%. Δηλαδή κατά μέσο όρο ο κάθε επενδυτής της ευρείας διασποράς έχει στην κατοχή περί τις 4400 μετοχές ή έχει βάλει σε τρέχουσες τιμές 16.000 ευρώ στην εταιρεία. Με τέτοια διασπορά όμως δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται η μετοχή να κάνει συναλλαγές από 200 έως 2000 κομμάτια την ημέρα. Όλοι ακίνητοι κάθονται και περιμένουν. Τι άραγε;

Στο δρόμο της εξόδου από το ΧΑ και η ΒΙΣ

Στο 88% έφτασε το ποσοστό της οικογένειας Φιλίππου στη ΒΙΣ καθώς μαζεύει πακέτα. Με τέτοιο ποσοστό είναι προφανές ότι λίαν συντόμως και λόγω της αύξησης κεφαλαίου θα έλθει και η υπέρβαση του 90% . Η συνέχεια μπορεί να γίνει κατανοητή. Έξοδος από το Χρηματιστήριο. Και έτσι μια ακόμα εταιρεία, η οποία βέβαια είτε είναι στο ΧΑ είτε δεν είναι δεν έχει σημασία καθώς επί χρόνια βγάζει ζημιές και ελάχιστοι ασχολούνται μαζί της, οδηγείται προς την έξοδο.

Οι πιο ευέλικτοι servicers

Μπορεί το χθεσινό ραντεβού Σταϊκούρα και Servicers να διενεργήθηκε σε πιο ήρεμα νερά, όμως το πνεύμα ήταν το ίδιο. Βιαστείτε ή αλλιώς δώστε πόνο. Κοινώς επισπεύσατε τις ρυθμίσεις. Ισως προς αυτήν την κατεύθυνση να βοήθησε και το γεγονός πως οι servicers είναι πάντα πιο ευέλικτοι σε αυτά που κάνουν και σε εκείνα που πιστεύουν έναντι των τραπεζών τουλάχιστον.

Ο ΒΟΑΚ, η Αττική Οδός και οι «καραμπόλες

Εδώ και λίγο χρονικό διάστημα κυκλοφορούν διάφορα σενάρια στην αγορά για δύο πολύ μεγάλες συμβάσεις παραχώρησης, του ΒΟΑΚ και της νέας 25ετούς σύμβασης της Αττικής Οδού. Σενάρια που σχετίζονται (και) με επικείμενες αλλαγές σε ομίλους και κοινοπραξίες που είναι στη «λίστα» των διεκδικητών των δύο «φιλέτων» που έχουν βέβαια διαφορετικά χαρακτηριστικά. Τα σενάρια που κυκλοφορούν κάνουν λόγο για πιθανές αποχωρήσεις, συγχωνεύσεις, παραχωρήσεις μεριδίων, για διάφορες «καραμπόλες» σε τουλάχιστον 2-3 κοινοπραξίες που διεκδικούν την Αττική Οδό (διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ). Και περιλαμβάνουν εγχώρια αλλά και ξένα σχήματα. Άλλωστε, έχουμε το προηγούμενο της «εισόδου» της Intrakatσε σχήμα (με μερίδιο 30%). Και θυμίζουμε πως όλα τα μεγάλα ονόματα των υποδομών (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ μέσω της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, Μυτιληναίος, Κοπελούζος) είναι στο «παιχνίδι» με ξένους εταίρους. Εξάλλου, αν προκύψει μια… αλλαγή, μοιραία μπορεί να φέρει νέες αναζητήσεις. Πάντως, ο διαγωνισμός δεν έχει τεχνικό αντικείμενο, άρα, μιλάμε για χρηματοοικονομικό προφίλ, «βαθιά πορτοφόλια» και τεχνογνωσία. Βαδίζοντας προς τα τέλη Μαΐου, δηλαδή στις προσφορές, θα φανούν πολλά.

Αλλά και για τη mega Παραχώρηση του ΒΟΑΚ (σχεδόν 1,5 δις ευρώ, το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο), θεωρείται «φιλέτο», όμως με άλλα χαρακτηριστικά καθώς πέραν της χρηματοδοτικής ισχύος υπάρχει και πολύ μεγάλο κατασκευαστικό αντικείμενο. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις (όμιλος Ελλάκτωρ), ΑΒΑΞ, Vinci Highways S.A.S. – Vinci Concessions S.A.S., Μυτιληναίος – Acciona Concesiones, που ετοιμάζονται για τις οικονομικές προσφορές. Αλλά στην «πιάτσα» δεν αποκλείουν ανακατατάξεις όταν φτάσουμε στην τελική φάση. Άλλωστε, έχει γίνει και σε άλλους διαγωνισμούς, όχι παλιά, πέρυσι μόλις, οπότε γιατί να μην έχουμε κι εδώ ζυμώσεις. Η «δουλειά» θεωρείται μεγάλη, όλη τη θέλουν, αλλά ίσως κάποιοι σπεύσουν να συνεργαστούν. Το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών έχει βάλει ως ορόσημο το τέλος Μαρτίου. Κατά συνέπεια, υπάρχουν μίνιμουμ δυόμιση μήνες για ζυμώσεις. Η στήλη δεν θα μπει σε ονοματολογία για καμία από τις δύο περιπτώσεις, υπάρχει χρόνος μέχρι τις προσφορές.

Πάρτυ από εκείνα τα παλιά

Πάρτυ από εκείνα τα παλιά ήταν αυτό που έλαβε χώρα στο Ταεκβοντό για τη συνένωση σε ένα Νova και Wind.

To σκηνικό θύμιζε άλλες εποχές πολύ προ covid. Και μιλάμε για κέφι και για πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά την ουσία... εκφράζεται αισιοδοξία!

Η «ευαίσθητη» περίοδος των οικονομικών αποτελεσμάτων στη Wall Street

Ανεξάρτητα από τα νέα για τον πληθωρισμό ή τις κινήσεις της FED με τα επιτόκια, στις ΗΠΑ εισερχόμαστε σταδιακά σε μια ακόμα «ευαίσθητη» περίοδο. Η οποία σχετίζεται με την ανακοίνωση των εταιρικών οικονομικών αποτελεσμάτων για το σύνολο του 2023, διαδικασία η οποία, ως γνωστόν, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού δεν καθυστερεί όσο σε εμάς (σε όλα τα τρίμηνα). Και παραδοσιακά, ανάμεσα στους πρώτους ομίλους που ανακοινώνουν μεγέθη είναι οι μεγάλες τράπεζες. Κατά συνέπεια, ας τσεκάρουμε προσεχώς τα νέα από τη Wall Street και τις ΗΠΑ και σε αυτό το επίπεδο. Για να το λένε οι αναλυτές, κάτι θα ξέρουν. Εμείς απλώς σας το μεταφέρουμε.

Η ΕΡΓΟΣΕ και η τροποποίηση στην Πάτρα

Μου είπαν για κάποια αλλαγή τροποποίηση σε σιδηροδρομικό έργο που προωθεί η ΕΡΓΟΣΕ στη περιοχή της Πάτρας, δηλαδή στη γραμμή από το Ρίο έως τον λιμένα της πόλης. Αλλά μάλλον δεν πρόκειται για κάτι ιδιαίτερο, μια αλλαγή ως προς τον επιλιμένιο Επιβατικό Σταθμό Πάτρας, μια μικρή μετακίνηση. Κάτι που απαιτεί τροποποίηση και των περιβαλλοντικών όρων της κατασκευής του έργου. Σε κάθε περίπτωση, ο φορέας, μαζί με το αρμόδιο υπουργείο, προχωρά τις διεργασίες για να ολοκληρώσει μελέτες και χρηματοδότηση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:49

Ο αμερικανικός στρατός άρχισε την κατασκευή προβλήτας στη Γάζα

23:36

Microsoft: Νίκησε τις προβλέψεις και έσοδα για το τρίμηνο - Ώθηση από AI

23:20

Άλμα για την μετοχή της Alphabet - 1ο μέρισμα στην ιστορία της

23:11

Απώλειες στη Wall Street - «Κόκκινα» τα ταμπλό από τα μάκρο των ΗΠΑ

23:01

Πλημμύρες: 4.850 επιχειρήσεις και αγρότες έλαβαν το 50% της προβλεπόμενης κρατικής αρωγής

22:51

Κέρδη 1% για το πετρέλαιο - Σκαρφάλωσε σε υψηλό 9 ημερών

22:38

Viohalco: Πρόταση για διανομή μεικτού μερίσματος 0,12 ευρώ ανά μετοχή στη ΓΣ

22:27

Έυα Καϊλή: Θα μετακομίσω στην Ιταλία

22:14

Εφορία: Άνοιξε η πλατφόρμα των φορολογικών δηλώσεων - Οι νέες προθεσμίες

22:01

Τζόκερ Κλήρωση: Οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν

21:51

Άνοδος για τον χρυσό στην σκιά του ΑΕΠ των ΗΠΑ

21:41

Ζαχαράκη: Προτεραιότητα η εθνική στρατηγική για το δημογραφικό

21:31

Έρευνα Focus-Bari: Πιο σφικτό ζωνάρι για το 55% των Ελλήνων τους επόμενους 12 μήνες

21:21

Καταρρίφθηκε πύραυλος των Χούθι από πολεμικό πλοίο της Βρετανίας

21:11

Τσακλόγλου: Άνω των 10.000 ευρώ συνολικά τα επιδόματα για στήριξη της νέας εργαζόμενης μητέρας

21:01

Αλεξοπούλου: Εντός του Μάϊου η κυκλοφορία των 140 αστικών ηλεκτρικών λεωφορείων

20:51

Σκυλακάκης: Χωρίς τον ΟΔΥΘ δεν σώζονται τα νερά της Θεσσαλίας

20:42

Στα 12 ευρώ ανά μετοχή η Δημόσια Πρόταση για την Epsilon Net

20:34

Τριαντόπουλος: Καταβλήθηκαν 21,2 εκατ. ευρώ του 2ου κύκλου της πρώτης αρωγής προς αγρότες

20:25

Μητσοτάκης για ευρωεκλογές: Πήχης το 33% του 2019 - H οικονομία πηγαίνει καλά

20:21

Θετική πρεμιέρα για την IPO της Rubrik - Ράλι 20% για την μετοχή της

20:19

H Βρετανία ανακοίνωσε νέο πακέτο κυρώσεων κατά του Ιράν

20:14

Η Ρωσία θα υποβαθμίσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ αν κατασχεθούν περιουσιακά στοιχεία

20:07

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Παρασκευή στην Αττική

20:07

Cenergy Holdings: Πρόταση για μικτό μέρισμα 0,08 ευρώ ανά μετοχή - Στις 28/5 η ΓΣ

20:02

Αθήνα: Διακοπή κυκλοφορίας σε δρόμους του κέντρου λόγω βλάβης σε αγωγούς της ΕΥΔΑΠ

19:59

ΣΥΡΙΖΑ: ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά γνήσια δεκανίκια της ΝΔ

19:58

ΟΠΑΠ: Διανέμει υπόλοιπο καθαρό μέρισμα 0,5799 ευρώ ανά μετοχή

19:47

Ευρωαγορές: Συνέχισαν πτωτικά για δεύτερη μέρα - Ράλι 16% της Anglo American

19:35

Προς μετωπική σύγκρουση Ευρώπη - Κίνα; Στο επίκεντρο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δημόσιες συμβάσεις