BACKSTORY

Πανί με… Πανά, Χρήστο μου - Έλληνας ο Χόλντερμαν - Τι θα γίνει με Άκτωρ - Το «κέλυφος» MIG

23-12-2022 | 07:11
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πανί με… Πανά, Χρήστο μου - Έλληνας ο Χόλντερμαν - Τι θα γίνει με Άκτωρ - Το «κέλυφος» MIG

Πανί με πανί ή πανί με Πανά αν προτιμάτε

Θυμάστε εκείνη την τράπεζα του συστήματος που λέγαμε χθες και η οποία κυνηγάει την ουρά της; Εκείνη ντε που έδωσε εγγυητική για καλή εκτέλεση του έργου στον ίδιο τον προμηθευτή της και μετά τον δανειοδότησε για να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του προς αυτήν; Πανί με Πανά τούτος ο προμηθευτής, αλλά ποιος νοιάζεται; Πάντα υπάρχουν τρόποι να καλυφθούν μισθώματα 1,8 εκατ. ευρώ, έ Χρήστο μου;

Το όχημα MIG

Σε εταιρία κέλυφος έχει μετατραπεί πλέον ο όμιλος MIG με φήμες διάφορες να κυκλοφορούν για το μέλλον του όπως για παράδειγμα η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ωστόσο έχουμε την αίσθηση ότι η αξιοποίηση θα γίνει με ένταξη περιουσιακών στοιχείων ώστε να αυξηθεί η αξία της εταιρίας και να υπάρξει χρηματιστηριακό όφελος. Κάποιοι μάλιστα φαίνεται να έχουν προσεγγίσει την Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να διερευνήσουν προθέσεις.

Ο Έλληνας Χόλντερμαν

Βγήκε στις 20 Δεκεμβρίου το ΦΕΚ της Προέδρου της Δημοκρατίας με το οποίο απονέμεται τιμητικά η πολιτογράφηση σε Έλληνα στον Χόλντερμαν, το αφεντικό της Reggeborgh και την οικογένειά του. Όπως αναφέρεται, διατηρώντας ιδιαίτερους προσωπικούς δεσμούς με τη χώρα, έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην Ελλάδα. Ειδικότερα, έχουν υλοποιήσει σειρά σημαντικών επενδύσεων στη χώρα μέσω ίδιων κεφαλαίων, συμβάλλοντας στην τόνωση του επενδυτικού της προφίλ, έχουν προβεί σε δράσεις για την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, καθώς και σε δωρεές προς το ελληνικό Δημόσιο και προς μη κερδοσκοπικούς φορείς για την υλοποίηση κοινωφελών σκοπών. Σας τα λέγαμε… Ο Χόλντερμαν επενδυτικά ήρθε για να μείνει…

Έχει «σφυγμό» το μεγάλο κατασκευαστικό deal με επίκεντρο την ΑΚΤΩΡ;

Μια και η στήλη πριν από 10-11 ημέρες είχε «φωτογραφίσει» νέες εξελίξεις, και μάλιστα μεγάλου βεληνεκούς (δίχως να παραθέσει, για ευνόητους λόγους, ονόματα) στον κατασκευαστικό κλάδο, τώρα που λίγο «έπεσε η σκόνη», λέει να επανέλθει. Οι περισσότερες πλευρές το έχουν «γειώσει» ή το θεωρούν ακραίο σενάριο, ωστόσο, κάποιοι, που μάλιστα θεωρούνται από αυτό που λέμε «σοβαρές πηγές», θεωρούν ότι έχει «βάση», ενώ δεν διστάζουν να ισχυριστούν ότι παρά την πολυπλοκότητα, τις εύλογες δυσκολίες, τους εξονυχιστικούς ελέγχους (από τράπεζες, οικονομικά επιτελεία, δικηγόρους κ.α.) και το πλήθος των ενεργειών που απαιτούνται (due diligence για να βγούνε αποτιμήσεις, ενδεχομένως έκτακτη Γ.Σ. αν φτάσουμε μέχρι εκεί, ίσως αποσχίσεις κ.α.), το deal… έχει «σφυγμό» και μάλιστα όταν γίνει (εμείς πάλι θα πούμε «εάν»), θα «ανατρέψει την τράπουλα» εκ νέου και για τα καλά.

Προφανώς και μιλάμε για το σενάριο γύρω από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ και τη θυγατρική της ΑΚΤΩΡ (για τα «μάτια» της οποίας γίνεται ο ντόρος) και για τον Δ. Κούτρα μαζί με την WadeAdams η οποία δραστηριοποιείται στις χώρες του Κόλπου, που πρόσφατα «έκλεισαν την πόρτα» στη Δομική. Αν υπάρχει πολύ προχωρημένη διαπραγμάτευση με την κανονική έννοια του όρου, «κλεισμένη» συμφωνία (με την αίρεση του τιμήματος), αν ετοιμάζεται συγκεκριμένη οικονομική πρόταση, το ξέρουν καλύτερα οι εμπλεκόμενες πλευρές. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι Κούτρας και Wade Adams (που όπως έχει αποκαλύψει παλιότερα η στήλη έχει «χτυπήσει και άλλες πόρτες», εταιρειών εβδόμης και έκτης τάξης) έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να «μπούνε» δυνατά στην αγορά, εξετάζοντας την αγορά της θυγατρικής της Ελλάκτωρ, ΑΚΤΩΡ. Αλλά να δούμε τι θα φέρει το μέλλον, γιατί άλλο πράγμα οι ζυμώσεις ή τα σενάρια και άλλο η πραγματικότητα. Άλλωστε, υπάρχουν και ερωτηματικά για το τι θα γίνει με τα έργα (μάλιστα, υπάρχουν και κοινοπραξίες), ο Κούτρας ακόμα φέρεται να κατέχει το 8% της Intrakat, ενώ πέραν του Ολλανδού Χόλντερμαν υπάρχει και η πλευρά Βαρδινογιάννη. Αλλά όπως λένε και στην πιάτσα «όλα έχουν την τιμή τους».

Ποιος θα προηγηθεί στο ΤΧΣ

Σε ό,τι αφορά το ΤΧΣ ας σημειώσουμε πως δεν γνωρίζουμε ποια διαδικασία, ποιας τράπεζας θα τρέξει πρώτη.
Η ευκολότερη είναι η Eurobank μιας και το ποσοστό του ΤΧΣ είναι ελάχιστο. Ωστόσο δεν είναι βέβαιο αν θα προηγηθεί άλλων... Σε κάθε περίπτωση την επόμενη χρονιά θεωρείστε την έτος αποεπένδυσης.

Αttica: Την άλλη εβδομάδα τα σπουδαία

Μια αγωνία όσο να πεις για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα την επόμενη κρίσιμη για την Attica εβδομάδα την έχω. Και να σας πω και κάτι; Εγώ προσωπικά καθόλου δεν πιστεύω πως τα πράγματα εκεί είναι τακτοποιημένα.

Ας πάμε όμως στα γεγονότα και ας παραμερίσουμε τις διαδικασίες.

Για το θέμα της στρατηγικής εξυγίανσης που θα ακολουθήσει η Τράπεζα, συνεδριάζει στις 28 Δεκεμβρίου το Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank, το οποίο θα εγκρίνει παράλληλα και θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα εννεαμήνου. Η συνεδρίαση πραγματοποιείται λίγο πριν θυμίζω από την σύγκληση της γενικής συνέλευσης των μετόχων (30/12/22) για την ΑΜΚ, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού αυτό που θα συζητηθεί είναι το θέμα του χειρισμού των κόκκινων δανείων.

Intrakat: Στην τελική ευθεία για την ΑΜΚ

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διενέργεια της ΑΜΚ από πλευράς της Intrakat, ύψους 100 εκατ. ευρώ, με την οποία ο κατασκευαστικός όμιλος, υπό την διοίκηση Εξάρχου, «θωρακίζεται» και αποκτά κεφαλαιακή επάρκεια για την επίτευξη των στόχων του, μέσω εξαγορών, ανάπτυξης και άλλων κινήσεων. Λογικά, ο βασικός «πυρήνας» της διαδικασίας θα γίνει στις αρχές του 2023, με τα σενάρια να έχουν κυκλοφορήσει από χτες καθώς συνεδρίαζε και το Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που έδωσε και το «πράσινο φως». Σε κάθε περίπτωση, αναμένονται άμεσα επίσημες ανακοινώσεις, ίσως και εντός της ημέρας. Με την ΑΜΚ (τιμή διάθεσης 1,17 ευρώ και σχέση ανταλλαγής 1,13878275664266 νέες μετοχές για κάθε μία παλιά) θα καλυφθούν οι υφιστάμενες απαιτήσεις τρίτων (περί τα 30 εκατ. ευρώ) ενώ τα 50 εκατ. θα διατεθούν σε εξαγορές, οι οποίες δύναται να αφορούν και μικρότερες τεχνικές εταιρείες.

Από Σεπτέμβριο τα σπουδαία του τουρισμού

Το ταξιδιωτικό ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 1.308,2 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2022 και 15.436,4 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2022. Παρόλα αυτά οι πάντες και μπορεί να έχουν και δίκιο τελικώς ανησυχούν πως ένα θεματάκι θα υπάρξει μέχρι το Σεπτέμβριο του 2023 και τούτο γιατί στεγνώνει το εισόδημα των Ευρωπαίων πολιτών που πως θα μπορέσουν να καταναλώσουν για διακοπές. Αλλά και σε ότι αφορά τους Αμερικανούς τουρίστες και εκεί θα παρατηρηθεί κάμψη.

Και βέβαια όλα αυτά χωρίς του Ρώσους τουρίστες.

Η Συμβουλευτική και οι συνήθεις ύποπτοι

Αίσθηση προκάλεσε στην αγορά η δημιουργία συμβουλευτικής Επιτροπής στην ΕΛΤΕ. Και αυτό γιατί δεν έγινε με τις συνήθεις διαδικασίες αλλά με όρους αγοράς. Κάποιοι βέβαια που έχουν μάθει να τριγυρίζουν σε Υπουργικά γραφεία για να παίρνουν θέσεις έστω και μη αμειβόμενες έχουν να αρχίσει τους ψιθύρους και τα τηλέφωνα. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι στην Επιτροπή δεν συμμετέχουν οι «συνήθεις» ύποπτοι Καθηγητές Πανεπιστημίου αλλά τέσσερις ορκωτοί από τους μεγάλους και από τους μικρούς του κλάδου, ένα κορυφαίο στέλεχος της ΑΑΔΕ, και τρία κορυφαία στελέχη εισηγμένων με ειδίκευση στον έλεγχο, τα φορολογικά θέματα και την κανονιστική συμμόρφωση με τη συμμετοχή του κ. Φώντα Αυλωνίτη από την Alpha Bank να ξεχωρίζει λόγω της προηγούμενης θητείας του στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

ΒΙΣ: Αύξηση ασπιρίνη

Με μεγάλη καθυστέρηση εγκρίθηκε χθες το ενημερωτικό δελτίο της ΒΙΣ αφού χρειάστηκε πριν να γίνει μια «βαθιά διόρθωση» στις οικονομικές καταστάσεις και να αυξηθεί και το ποσό της αύξησης. Μια αύξηση που θα καλύψει τις υποχρεώσεις προς τη βασική μέτοχο και προς προμηθευτές. Αρκεί; Προφανώς και όχι δεδομένου του παρελθόντος της εταιρίας. Το ερώτημα βεβαίως είναι με ποια λογική ο τελικός βασικός μέτοχος ακολουθεί την τακτική των ασπιρινών χωρίς ποτέ να λάβει δραστικά μέτρα για να μπορέσει να ανακάμψει η εταιρία. Ικανοποιείται με τις συνεχείς ζημίες; Και αν ναι ποιος ο λόγος παραμονής στο ΧΑ πλην ίσως της παροχής καλυμμάτων στις τράπεζες των οποίων το αντίκρισμα είναι αμφίβολο;

Των «ερωτευμένων» προσφορές για το «ιατρικό» ΣΔΙΤ

Μεταφέρεται για τις 14 Φεβρουαρίου 2023, την «ημέρα των ερωτευόμενων», η ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για την ανέγερση κτιρίου παροχής υπηρεσιών εξατομικευμένης ιατρικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, μέσω ΣΔΙΤ, ύψους 71,8 εκατ. ευρώ (αντί στις 30/12/2022). Το έργο διεκδικούν, εφόσον υποβάλουν όλοι προσφορές, οι ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, INTRAKAT. Ωστόσο, οι δύο τελευταίες φέρονται να ζήτησαν μετάθεση της προθεσμίας, την οποία και έδωσε το Δ.Σ. του ΙΙΒΕΑΑ. Και μια και πιάσαμε τις μεταθέσεις, για λίγες εβδομάδες δόθηκε παράταση στην υποβολή προσφορών για δύο έργα κατασκευής φραγμάτων (δημόσιες συμβάσεις αυτές), του Μπραμιανού – Μύρτου (Κρήτη) και των εγγειοβελτιωτικών έργων σε Αμφιλοχία – Αμβρακία. Οι διαδικασίες μεταφέρθηκαν για τις 16 και 17 Ιανουαρίου αντίστοιχα.

Αλλαγές στο project του «Κέντρου Καινοτομίας»

Τα δεδομένα ανατρέπουν τα projects, όχι ως προς την προώθησή τους, αλλά τουλάχιστον σε σχέση με κάποιες παραμέτρους. Πάρτε παράδειγμα τον διαγωνισμό ΣΔΙΤ για το νέο «Κέντρο Καινοτομίας» στο εργοστάσιο της παλιάς ΧΡΩ.ΠΕΙ., στην οδό Πειραιώς, για τον οποίον αναμένονται προσφορές τον προσεχή Μάρτιο (αν δεν έχουμε νέα παράταση). Για το έργο ακούγεται ότι προκύπτουν τροποποιήσεις σε θέματα όπως την παροχή δυνατότητας χορήγησης χρηματοδοτικής συμβολής του Δημοσίου, την επιφάνεια δόμησης, την αύξηση του συνολικού κόστους κατασκευής χώρων κύριας χρήσης και την αύξηση του κόστους επένδυσης. Βλέπετε, από την εκκίνηση της διαδικασίας μέχρι σήμερα έχουν ανακύψει διάφορα προβλήματα (αύξηση κόστους υλικών, ενέργειας κ.α.). Μη δεσμευτικές προσφορές στην πρώτη φάση του διαγωνισμού είχαν υποβάλει ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΙΝΤΡΑCOM και Dimand, μαζί με εξειδικευμένους εταίρους ο κάθε ένας.

Στον Αναπτυξιακό (και) η DELOITTE

Καθημερινό, πλέον, το φαινόμενο των εγκρίσεων για υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στα διατάξεις του Αναπτυξιακού νόμου. Ανάμεσα σε αυτές «μπήκε» και επενδυτικό σχέδιο της «DELOITTE BUSINESS SOLUTIONS», της γνωστής συμβουλευτικής εταιρείας, που αναφέρεται στη «δημιουργία μονάδας παροχής υπηρεσιών σχεδιασμού και ανάπτυξης τεχνολογιών της πληροφορίας για εφαρμογές και παροχής συμβουλών για θέματα συστημάτων και λογισμικού» στην Πάτρα, συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 4,8 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται ποσό ενίσχυσης με τη μορφή της επιδότησης κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης ύψους 1,5 εκατ. ευρώ καθώς, όπως λέει η απόφαση, το σχέδιο είναι «δυναμικότητας 188.000 ανθρωποωρών/έτος». Σε καλή μεριά…

Αποτιμητής για τη μαρίνα Mega yachts στην Κέρκυρα

Πρόσκληση υποβολής προσφορών για ανεξάρτητο αποτιμητή σχετικά την υπο-παραχώρηση της Μαρίνας Mega yachts στην Κέρκυρα έχει απευθύνει το ΤΑΙΠΕΔ. Που συνηθίζει να κάνει τέτοιες ενέργειες για να έχει «εικόνα» εν όψει της κατάθεσης των προσφορών για το εν λόγω asset, διαδικασία που έχει οριστεί σε περίπου 3 μήνες από τώρα. Οπότε, το Ταμείο κάνει τα κουμάντα του ενώ οι ΑΒΑΞ – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, DMarinas (CVC), Lamda Marinas (Lamda), ΤΕΚΑΛ θα ετοιμάζουν τις οικονομικές προσφορές τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:03

ΕΚΤ: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβιο του 2021 οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό

12:57

DoValue: Κοντά σε συμφωνία για χρηματοδότηση 450 εκατ. ευρώ για την απόκτηση της Gardant

12:39

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Π. Μαρινάκης έπεσε για μία ακόμη φορά πολύ χαμηλά σχολιάζοντας την επίσκεψη Κασσελάκη στην Παλαιστίνη

12:34

Το Ισραήλ κατηγορεί την Ισπανία ότι είναι «συνεργός στις εκκλήσεις για γενοκτονία των Εβραίων»

12:20

«Γαλάζια Νύχτα» στον Πειραιά στις 31/5 - Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 11:00 το βράδυ

12:20

Γιατί το Telegram διχάζει την Ευρώπη: «Ανεξέλεγκτο φιλορωσικό app με κρεμλινική προπαγάνδα»

12:15

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 77,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών τον Φεβρουάριο

12:11

ΔΕΗ blue – Visa: Νέα συνεργασία για τους οδηγούς ηλεκτρικών οχημάτων

12:00

Ρόκο Κομίσο: Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της Φιορεντίνα - Από τις Pfizer και JP Morgan στους «Βιόλα»

11:55

ΓΣΕΒΕΕ: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Επιχειρηματικότητας

11:40

Συνεργασία Alpha Bank και Skroutz για το Πρόγραμμα «Δόσεις για όλους»

11:38

Συνάντηση Ουκρανού πρωθυπουργού με ηγέτες της ΕΕ σήμερα στην Πράγα

11:17

Σκυλακάκης: Μέχρι αρχές 2026 οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις για αέριο

11:10

Παρατείνεται η 2η φάση του διαγωνισμού διάθεσης του 20% της Αριάδνη Interconnection

11:01

Κασκάρι (Fed) για πληθωρισμό: Χρειάζονται μήνες θετικών στοιχείων πριν μειώσουμε τα επιτόκια

10:51

Καθαρισμοί οικοπέδων: Παράταση για τις δηλώσεις έως 30 Ιουνίου

10:50

Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

10:47

9ο Συμπόσιο για την Ενεργειακή Μετάβαση: Εστιάζοντας στο παρόν και το μέλλον της ενεργειακής αγοράς σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον

10:45

Μιχαηλίδου: Πάνω από 1.200 γιατροί έκαναν αίτηση για τα ΚΕΠΑ

10:43

Βραζιλία: Η αποψίλωση στη σαβάνα Σεχάντου ξεπέρασε -για πρώτη φορά- αυτήν στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου

10:35

Noval Property: Από 2,6 έως 2,82 ευρώ το εύρος διάθεσης της μετοχής

10:29

Σνάμπελ: Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης πρέπει να χρησιμοποιούνται προσεκτικά εκτός κρίσεων

10:18

Σάντσεθ: Απαραίτητη για την επίτευξη ειρήνης η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης

10:07

Επενδυτική αδιαφορία στο Χρηματιστήριο με τζίρο στα τάρταρα

10:03

Conference League: Όλα τα μέτρα της αστυνομίας για τον τελικό - Οι ρυθμίσεις σε Μετρό και Τραμ

10:00

Epsilon Net: Αύξηση σε κέρδη προ φόρων και κύκλο εργασιών το α' τρίμηνο

09:42

Motor Oil: Μπόνους 2 μισθών στους εργαζόμενους - Θα μοιραστούν 12 εκατ. ευρώ

09:32

Συμβολαιογράφοι: Σε δεύτερο γύρο εκλογών ο Στυλιανός Ρεβέλας και η Ελένη Κοντογιώργου

09:20

Έρχονται νέα ρεκόρ όλων των εποχών για χρυσό, ασήμι και χαλκό

09:08

Κικίλιας για σύλληψη Τούρκου εμπρηστή: «Πλανώνται ερωτήματα για την υπόθεση»