BACKSTORY

Μία τραπεζική ιστορία εγγυήσεων και χορηγήσεων - Η περίεργη απαίτηση της Procter & Gamble - Το τετράγωνο MIG, Attica, Πειραιώς, ΑΝΕΚ - Η «ματιασμένη» στάση της ΕΡΓΟΣΕ στο Κρυονέρι

22-12-2022 | 07:04
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μία τραπεζική ιστορία εγγυήσεων και χορηγήσεων - Η περίεργη απαίτηση της Procter & Gamble - Το τετράγωνο MIG, Attica, Πειραιώς, ΑΝΕΚ - Η «ματιασμένη» στάση της ΕΡΓΟΣΕ στο Κρυονέρι

Μια μεγάλη ιστορία εγγυήσεων και χορηγήσεων

Μέσα στον πακτωλό πληροφοριών που διέρχονται καθημερινά από τούτη τη στήλη, ξεχώρισα την πιο χριστουγεννιάτικη, την πιο λαμπερή, ακίνητη και ανίκητη ιστορία. Γιατί είναι λαμπερά τα Χριστούγεννα στο… City Link που λέει και η διαφήμιση της Τρ. Πειραιώς… (άσχετο, απλώς μου αρέσει πολύ το City Link…)

Υποθέστε λοιπόν πως υπάρχει ένα μεγάλο μαγαζί που χορηγεί! Τράπεζα το λένε και μάλιστα του συστήματος του ευρύτερου και του στενότερου. Και αυτή η επιχείρηση- η τράπεζα δηλαδή- που είναι και μεγάλη που είναι και συστημική έχει υπογράψει χρόνια τώρα σύμβαση με έναν προμηθευτή της. Το έργο δεν είναι μικρό γι' αυτό και απαιτείται ο προμηθευτής να δώσει εγγυητική επιστολή.

Μια τράπεζα δεν θα μπορούσε να δώσει η ίδια εγγυητική στον προμηθευτή της γιατί άμα το «έργο» εκπέσει τότε θα πρέπει να κυνηγήσει τον εαυτό της. Έτσι λοιπόν μια άλλη τράπεζα έδωσε την εγγυητική. Ξαφνικά όμως η συνεργασία με την τρίτη τράπεζα σταμάτησε και η πρώτη αποφάσισε να δώσει την εγγυητική στον ίδιο της τον προμηθευτή. Αυτός δεν παρείχε τις σωστές υπηρεσίες ή πιο σωστά δεν τήρησε τους όρους των συμβολαίων και η εγγυητική εξέπεσε και η τράπεζα άρχισε να κυνηγά την «ουρά» της. Και επειδή από το πολύ κυνήγι η τράπεζα ζαλίστηκε και επειδή ο προμηθευτής είχε και προβλήματα ρευστότητας αποφάσισε να του δώσει και δάνεια.

Εκεί που μας χρωστούσαν, λαμπερά λαμπερά, μας πήραν και το βόδι.

Τώρα βέβαια με την αέναη μόχλευση των συστημάτων τα πάντα τα ρουφάει η χοάνη των πωλήσεων... αλλά τα αποτυπώματα υπάρχουν και είναι ισχυρά.

Οι προβλέψεις «γκριζάρουν»

Λίγο γκρι προς μαύρη την είδα την έκθεση του κου. Διοικητή. Και προσγείωση στο 1,5% η ανάπτυξη και βεβαίως βεβαίως εκτίμηση για μείωση των χορηγήσεων στις επιχειρήσεις. Λογική αλληλουχία. Ας ελπίσουμε πως οι προβλέψεις αυτές δεν θα επαληθευθούν αν και οφείλω να ομολογήσω πως οι εκθέσεις του κου Διοικητή σταδιακά εναρμονίζονται με όσα προβλέπει η της Ευρώπης.

Και τραπεζικούς λογαριασμούς;

Δεν ξέρω ειλικρινά τι έχουν στο μυαλό τους ορισμένες πολυεθνικές. Και αυτό που συμβαίνει στα super market ειλικρινά με ξεπερνά. Άνθρωποι της Procter & Gamble σε προτρέπουν να αγοράσεις προϊόντα αξίας 15 ευρώ για να λάβεις έκπτωση 5 ευρώ. Ως εδώ όλα καλά καθώς σκέφτεσαι ότι είναι πολύ καλή η προσφορά. Όμως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Για να πάρεις τα 5 ευρώ θα πρέπει να συμπληρώσεις τα προσωπικά σου στοιχεία και τον τραπεζικό σου λογαριασμό (ναι, καλά διαβάσατε τον τραπεζικό λογαριασμό) για να σου γίνει κατάθεση(!!!) των 5 ευρώ. Δεν ξέρω ειλικρινά πως είναι δυνατόν να ζητούνται με αυτόν τον τρόπο προσωπικά δεδομένα καταναλωτών. Είναι όλα αυτά νόμιμα; Υπάρχει κάποιος που ελέγχει;

Το «τετράγωνο» MIG – Attica – Πειραιώς – ΑΝΕΚ και τα «σήματα» στο ταμπλό

Πολλά γράφονται και ακούγονται για τη συμφωνία ανάμεσα σε MIG και STRIX Holdings (δηλαδή, Τράπεζα Πειραιώς) για τα «μάτια» της ακτοπλοϊκής Attica Group, δηλαδή το deal που σας έλεγε προ εβδομάδας η στήλη. Αν θα γίνει δημόσια πρόταση και σε τι τιμή (κάποιοι λένε για υψηλότερα επίπεδα, βάσει deal και αποτιμήσεων), τι θα κάνει η MIG προσεχώς (που μένει με τα ακίνητα στη Σερβία) και πόσο θα τη βοηθήσει (καθώς θα «φύγει» ο δανεισμός) προσεχώς σε όρους equity value η όλη διαδικασία, θα φανούν στην πορεία. Άλλωστε, χρειάζεται χρόνος, ενώ εκκρεμούν διαδικασίες και για την ΑΝΕΚ που «μπαίνει» στον ακτοπλοϊκό πόλο. Εμείς θέλουμε να μεταφέρουμε ένα πράγμα, καθώς συζητείται στην αγορά και έχει χρηματιστηριακή διάσταση.

Η μετοχή της Attica άρχισε να κινείται κυρίως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, αν και οι πιο προσεκτικοί ίσως δούνε μια «δειλή» τάση… ξεκολλήματος από την περιοχή που βρίσκονταν. Και σε λίγες συνεδριάσεις από το 1 ευρώ «σκαρφάλωσε» στα 1,8 ευρώ. Όμως, ο τίτλος της MIG είχε ξεκινήσει έναν μήνα νωρίτερα να «αφυπνίζεται» και βρέθηκε να «διπλώνει» σχεδόν (από τα 0,28 ευρώ προς τα 0,45 ευρώ), ενίοτε, με αυξημένους όγκους συναλλαγών. Κατά πόσο ο «ούριος άνεμος» έτυχε να προηγηθεί της ανακοίνωσης, η στήλη δεν μπορεί να το ξέρει ή να το βρει. Απλώς το επισημαίνει. Βέβαια, και η μετοχή της ΑΝΕΚ (σε επιτήρηση) σχεδόν έχει πάρει 100% σε λίγες συνεδριάσεις (και με συναλλαγές, για τα δεδομένα της) αλλά τουλάχιστον αυτό έγινε μετά τις επίσημες ανακοινώσεις (αν και τις προηγούμενες συνεδριάσεις είχαμε όγκους «τσιμπημένους»).

ΧΑ: Οι «πέντε και σήμερα» και τα περιθώρια για window dressing

«Πέντε και σήμερα», που λένε και στον στρατό, συνεδριάσεις μένουν για να ολοκληρωθεί το «χρηματιστηριακό έτος» και η στήλη είναι περίεργη να δει ποιες μετοχές, από τα blue chips έως την πάλαι ποτέ «παιχνιδιάρικη» περιφέρεια του ΧΑ, έχουν διάθεση, λόγους και «δυνάμεις» για να συνεχίσουν ή αρχίσουν κάποιου είδους window dressing, ή αλλιώς, «καλλωπισμός τιμών», που λέγανε και οι traders παλιά μεταξύ τους. Όχι, βέβαια, όπως τα παλιά που συνήθιζαν να κάνουν μετοχές ή και ολόκληροι όμιλοι, αλλά έστω κάτι πιο… «σφιχτό» σε εύρος και κίνηση. Βλέπετε, έχουν αλλάξει οι εποχές, οι κινήσεις είναι πιο μετρημένες και επιλεκτικές, οπότε, δεν ξέρουμε ποια περιθώρια υπάρχουν, μάλλον μικρά. Αλλά εδώ είμαστε, να τα δούμε αυτά, γιατί ποτέ δεν ξέρεις.

Το σερί της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το rerating

Δεν το λες δα και μικρό. Ο λόγος για το ανοδικό σερί του τίτλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που μέσα σε λίγες συνεδριάσεις έχει «σκαρφαλώσει» στα επίπεδα άνω των 10,6 ευρώ, όταν ήταν κάπου στα 9,3 ευρώ στις 2 Δεκεμβρίου (αν είδαμε σωστά). Και κυκλοφόρησε στην αγορά και μια ανάλυση με τιμή-στόχο στα 15 ευρώ. Προφανώς, στο ταμπλό γίνεται rerating του ομίλου που έχει μπροστά του όχι μόνο το θέμα της πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και το «gap» στις μεταξύ τους αποτιμήσεις, αλλά και τα μεγάλα μερίδια σε παραχωρήσεις (οδικές, αεροδρόμιο κ.α.) και ΣΔΙΤ, που σημαίνουν εκατοντάδες εκατ. ευρώ σε ροές, μερίσματα κ.α., το Καζίνο στο Ελληνικό, το ανεκτέλεστο – «μαμούθ», τα κατασκευαστικά projects και την ενέργεια. Να δούμε, λοιπόν, τι θα γίνει προσεχώς.

Τα θετικά πρόσημα στη Mid Cap

Δεν ξέρουμε αν οφείλεται στο… εορταστικό mood που μπαίνει η αγορά, μια φορά πάντως, χτες, στην λεγόμενη Mid Cap οι μετοχές είχαν τα κέφια τους. Τι εννοούμε; Ζήτημα ήταν 3-4 μετοχές να είχαν αρνητικό πρόσημο ή να ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση στα «ίσια», όλες οι άλλες «έκλεισαν» με θετικό πρόσημο από οριακά κέρδη έως και της τάξεως σχεδόν του +6% με +8% (π.χ., Intracom). Όχι και άσχημα δηλαδή. Ονόματα δεν λέμε, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ψάξει. Άλλωστε, πρέπει πρώτα τα χαρτιά και οι traders να επιβεβαιώσουν τα χτεσινά πεπραγμένα και να μην έχουμε «φωτοβολίδες».

Ο αρχιτέκτονας

Νέο εκτελεστικό μέλος του ομίλου Intracom ανέλαβε ο Γιάννης Παπαβασιλείου. Πρόκειται για τον άνθρωπο που είχε καθοριστικό ρόλο στις κινήσεις αποεπένδυσης του ομίλου από συμμετοχές που είχε χρόνια και μάλιστα σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά τιμήματα, αλλά και τον αρχιτέκτονα της αναδιάρθρωσης χρέους της Intralot. Ο Γιάννης Παπαβασιλείου είναι μέλος του ΔΣ της Real Consulting στης οποίας την ανοδική πορεία έχει επίσης καθοριστικό ρόλο.

Η… μεγάλη επιστροφή

Σε cash cow αναδεικνύεται η Medicon και πάλι μετά από δύσκολα χρόνια που πέρασε από το κούρεμα των ομολόγων με τα οποία πλήρωνε στο παρελθόν το ελληνικό δημόσιο και το ανελέητο κυνήγι που δέχτηκε στη συνέχεια από τραπεζικά ιδρύματα. Η εταιρία όχι μόνο πέτυχε να ορθοποδήσει, αλλά και να πετυχαίνει σημαντική ανάπτυξη τέτοια που της δίνει τη δυνατότητα να διανείμει προμέρισμα 500.000 ευρώ για τη χρήση του 2022.

Η «ματιασμένη» στάση της ΕΡΓΟΣΕ στο Κρυονέρι και οι μικρο-εργολάβοι

Το άκουσε η στήλη και το αναφέρει. Ούτε πρώτη, ούτε δεύτερη, αλλά τρίτη φορά ορίζεται από την ΕΡΓΟΣΕ η ημερομηνία κατάθεσης προσφορών στον διαγωνισμό για την κατασκευή σιδηροδρομικής στάσης στο Κρυονέρι Αττικής. Αρχικά το χρονοδιάγραμμα «έδειχνε» Οκτώβριο, μετά πήγε για Νοέμβριο και τώρα μεταφέρεται για τις 17/01/2023. Ο προϋπολογισμός δεν είναι μεγάλος, κοντά στα 6 εκατ. ευρώ. Αλλά δεδομένου ότι η ΕΡΓΟΣΕ μας έχει συνηθίσει να προωθεί διαδικασίες και όχι να τις εκτροχιάζει, μάλλον αλλού υπάρχει το πρόβλημα. Στην δε κατασκευαστική πιάτσα, ακούγονται διάφορα για απαιτήσεις μικρο-εργολάβων. Τι εννοούνε, θα σας γελάσουμε, δεν το ξέρουμε. Μόνο μην τους πάρει τη δουλειά, στο τέλος, κάποιος μεγάλος όμιλος και μετά γκρινιάζουν πάλι ότι ξέμειναν.

«Κλείδωσαν» πόροι για Παράκαμψη Χαλκίδας, αναμένονται υπογραφές με Μυτιληναίο

Το «ΟΚ» για την ένταξη του έργου «ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΧΑΛΚΙΔΑΣ και ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΨΑΧΝΩΝ» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» έδωσε το υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρχικού ύψους 210 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το σημαντικό οδικό έργο της Εύβοιας, συνολικού μήκους περί τα 24 χλμ., που έχει αναλάβει να υλοποιήσει ο όμιλος Μυτιληναίου. Όπως λέει και η απόφαση, η χρηματοδότηση «κλείδωσε» καθώς το έργο είναι ώριμο προς υλοποίηση στο ΕΣΠΑ 2021-2027, έχει λάβει το «πράσινο φως» από Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά και τις άλλες αναγκαίες εγκρίσεις. Άρα, μπορεί να «πέσουν» και οι υπογραφές προσεχώς, τη νέα χρονιά λογικά, με τη Μυτιληναίος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:52

Ρεύμα: Ξεκινούν οι δημοπρασίες «πράσινων» πιστοποιητικών

17:42

Προκήρυξη για την ενίσχυση της αστικής καινοτομίας με κονδύλια ύψους 90 εκατ. ευρώ από την πολιτική συνοχής

17:17

Μεσανατολικό: Ομάδα Ισραηλινών αξιωματούχων μεταβαίνει στο Κάιρο για να αξιολογήσει τη θέση της Χαμάς

17:04

Για νέα ρεκόρ ανοίγει πανιά η κρουαζιέρα

17:03

Peloton: Εκτοξεύεται η μετοχή λόγω δημοσιεύματος που την κάνει στόχο εξαγοράς

16:55

Wall Street: Ήπιες μεταβολές καθώς οι traders «ζυγίζουν» την Fed

16:37

Κασελάκης: Τα δημόσια αγαθά είναι εθνική υπόθεση

16:27

Το Κίεβο ανακοίνωσε τη σύλληψη δύο «πρακτόρων» που σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι

16:10

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ουάσιγκτον έχει ξεκαθαρίσει στο Ισραήλ τις απόψεις της για την επιχείρηση στη Ράφα

16:01

Πετρέλαιο: Υποχωρεί καθώς ο πόλεμος στη Γάζα έχει αβέβαιη εξέλιξη

15:51

ΣΥΡΙΖΑ: Κατώτερη των περιστάσεων η αντίδραση του ΥΠΕΞ στη μετατροπή της Μονής της Χώρα σε τζαμί

15:46

Γαλλία: Kαταγγέλλει μια βούληση «εκφοβισμού» εκ μέρους της Μόσχας, μετά την κλήση του Γάλλου πρέσβη στη Ρωσία

15:32

Η Γιούλια Ναβάλναγια αποκάλεσε τον Πούτιν «ψεύτη, κλέφτη, δολοφόνο» λίγο πριν από την έναρξη της τελετής ορκωμοσίας

15:26

Η Amazon επενδύει επιπλέον 9 δισ. δολάρια στη Σιγκαπούρη για το cloud

15:10

Καιρίδης: Απαράδεκτη η κίνηση του Ερντογάν να κάνει τέμενος τη «Μονή της Χώρας»

14:59

Γάζα: Τα αποθέματα καυσίμων του ΟΗΕ φτάνουν μόνο για μια ημέρα για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του

14:45

Ημέρα της Ευρώπης: Μνημεία σε όλη την ΕΕ φωταγωγούνται για τις εκλογές

14:44

ΕΕ: Το Συμβούλιο των Υπουργών υιοθέτησε για πρώτη φορά νόμο της ΕΕ για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

14:25

Επίσκεψη Σι Τζινπίνγκ στο Βελιγράδι- «Ατσάλινη» χαρακτήρισε ο Κινέζος πρόεδρος τη φιλία με τη Σερβία

14:22

Η Αιολική Ενέργεια στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024: «Εννέα ερωτήσεις για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές»

14:11

Disney: Κατάφερε να περιορίσει τις ζημιές του streaming χάρη στα Disney+ και Hulu

13:50

Ορκίστηκε ο Πούτιν - «Θα νικήσουμε μαζί»

13:45

Κικίλιας από αυτοψία στην Πεντέλη: Προχωρούν τα έργα καθαρισμών σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας

13:36

Ακόμη και με μειωμένα κέρδη, η Aramco διατηρεί το μέρισμα των 31 δισ. δολαρίων της Σαουδικής Αραβίας

13:17

«Ταύρος» η Goldman Sachs για Ελλάδα και Χρηματιστήριο

13:12

Θεσσαλονίκη: Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα

12:58

DW: Η Ελλάδα υποδέχεται πανέτοιμη τους τουρίστες

12:37

Βρετανία: Κινέζοι χάκερς ανάγκασαν το υπουργείο Άμυνας να θέσει εκτός λειτουργίας μια βάση δεδομένων

12:08

Μπορέλ: Κίνδυνος για νέες απώλειες αμάχων στη Ράφα, όπου ζουν 600.000 παιδιά

12:05

Γερμανία: Απρόσμενη πτώση στις παραγγελίες των εργοστασίων - Αύριο τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή