BACKSTORY

Το Ντυνάν και το ευνοημένο Farralon - Η Baerbock στην Κομαντατούρ - Η Μπλε Κέδρος και το μέρισμα

01-08-2022 | 07:47
Μοιράσου το
Το Ντυνάν και το ευνοημένο Farralon - Η Baerbock στην Κομαντατούρ - Η Μπλε Κέδρος και το μέρισμα

Όσο το σκέφτομαι, τώρα που είμαστε λόγω καλοκαιριού λίγο πιο χαλαροί, τόσο με παραξενεύει αυτή η ιστορία με τον… γάμο του Ερρίκος Ντυνάν με την Euromedica. Όπου ουσιαστικά η Τράπεζα Πειραιώς επέλεξε ως προτιμητέο στρατηγικό εταίρο για το Ντυνάν, το Farralon. Τώρα ποιος έκανε καλό σε ποιον; Γιατί για το Ντυνάν μάλλον μπορεί να βρεθεί ενδιαφέρον και χωρίς την παντρειά. Για τη Euromedica δύσκολο και τα σύννεφα λέγεται ότι είχαν αρχίσει να μαζεύονται πάνω από τα εδώ γραφεία του fund. Γιατί οι Αμερικανοί βλέπετε θέλουν αποτελέσματα και έχουν περάσει δυο χρόνια χωρίς να δουν χαΐρι…

Τώρα που αλλάζει το deal αλλάζει και το παιχνίδι και η αρχική έμπνευση του κ. Δουμάνογλου που διεσώθη, κερδίζει νέο χρόνο ενώ και το concept αλλάζει. Ιδίως αν πειστούν στο fund να βάλουν κι άλλα λεφτάκια. Αλλά και τι θα την έκανε τη Euromedica… Όμως για την Τράπεζα δεν θα ήταν πιο λογικό να αναζητηθεί πρώτα μήπως υπάρχει κανένας πρόθυμος να αποκτήσει το Ντυνάν πριν δοθεί το κλειδί της… εξώπορτας δια της πλαγίας στο Farralon; Τι να σας πω, στην πιάτσα λένε ότι υπάρχουν ενδιαφερόμενοι. Για το Ντυνάν βέβαια, όχι για τη Euromedica. Αυτή δεν ενδιέφερε κανέναν. Τέλος πάντων… Θα τα ξαναπούμε και γι αυτήν την υπόθεση…

Λοιπόν από τα αποτελέσματα των τραπεζών ξεχώρισα τα εξής:

  • Ότι πραγματικά ήταν πολύ καλά. Είχαμε πολύ καιρό να δούμε τόσο καλά αποτελέσματα στον κλάδο.
  • Οι τραπεζίτες απέφυγαν επισταμένως προβλέψεις για το 2023 μολονότι θεωρούν πως το 2022 θα τερματίσει θετικά
  • Κάποια λίγα νέα κόκκινα δάνεια έκαναν την εμφάνισή τους σε ότι αφορά τους ιδιώτες. Επόμενο....

Η Eurobank ρωτήθηκε για το μέρισμα και απάντησε πως έχει επικοδομητικό διάλογο με τον επόπτη. Δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό. Εκείνο πάντως που ακούω είναι πως τελικώς ο διάλογος χτίζει οικοδόμημα. Είναι πολύ κοντά να επιτραπεί στη Eurobank να δώσει μέρισμα για τη χρήση 2022.

Δεν υπήρξε αντίστοιχο ενδιαφέρον στη συζήτηση για την Εθνική και το λέω αυτό γιατί η τράπεζα πραγματικά έχει διαμορφώσει ποιοτικές καταστάσεις.

Εντυπωσιάστηκα από την επιλογές της Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας κας Baerbock κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη χώρα μας. Θα μείνω ιδιαίτερα στην επίσκεψή της στο Χώρο Ιστορικής Μνήμης 1941-1944 τον οποίο η Γερμανία ΥΠΕΞ διάλεξε να επισκεφθεί. Πρόκειται για το κολαστήριο της Κομαντατούρ. Ειρήσθω εν παρόδω όποιος δεν έχει πραγματοποιήσει επίσκεψη σε αυτό το χώρο καλό είναι να το πράξει.

Δεν ξέρω λοιπόν αν δεν ήθελε να τη συνοδεύουν Έλληνες πολιτικοί για να μην τεθεί σε έναν τέτοιο χώρο το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων- πιθανότατα- όμως είδα πως και από την Εθνική Ασφαλιστική την εταιρία που πρόσφατα βρέθηκε στα χέρια του CVC, παρόντες ήταν μόνον οι κ.κ. Γ.Σηφάκης, Διευθυντής Marketing, και Δ. Λαδάς, Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών της Εταιρίας. Και πραγματικά να' ναι καλά οι άνθρωποι! Κυριολεκτικά άψογοι!

Επειδή όμως δεν πραγματοποιούνται συχνά επισκέψεις από Γερμανό Αξιωματούχο σε έναν τέτοιο χώρο δεν γινόταν να παραβρίσκεται και κάποιος πιο υψηλόβαθμος; Είτε από την κυβέρνηση είτε και από την εταιρία; Υπουργούς εξωτερικών της Γερμανίας ήταν η επισκέπτρια… Όλα τα μεγαλοστελέχη και αυτά του CVC διακοπές είναι; Όσο να ναι, μια εντύπωση μου την έκανε και την καταθέτω.

Και για να αλλάξουμε πνεύμα να σας πω τα καθέκαστα. Όπως ίσως μάθατε, υπεγράφη η πολυθρύλητη επιχειρησιακή Σύμβαση του Συλλόγου Εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΤΠ) και της Τράπεζας Πειραιώς. Αν καταλαβαίνω καλά πρόκειται για τον αντιπροσωπευτικότερο σύλλογο στην τράπεζα.

Σημασία έχει ότι με κείνα και με τα άλλα έπεσαν τα «μεγάλα» κάστρα. Μια οι φασαρίες με το ΣΕΠΕ, μια οι απεργίες η τράπεζα έπρεπε να κλείσει το θέμα και καλώς το έκλεισε όσο είναι νωρίς. Γιατί μπορεί ο ΣΕΠΕ να μην πλάκωσε τους ελέγχους έχοντας δώσει δίμηνη ανοχή για την κάρτα εργασίας καθόλου όμως δεν αποκλείεται να το πράξει στο άμεσο μέλλον και μετά την περίοδο ανοχής.

Τώρα τι καταλαβαίνουν οι μέτοχοι εξ Αμερικής από συμβάσεις εργασίας δεν το ξέρω, φαντάζομαι όμως πως οι ανακοινώσεις των συλλόγων είναι αρκούντως αναλυτικές και παρακολουθούνται (σ.σ. και έπεσε και μια mini οικονομική ενίσχυση από 150 έως 360 ευρώ για τον Ιούλιο, ένεκα πληθωρισμού).

Εντύπωση μου κάνει και η σιγή ιχθύος για τη ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ όπου το ερώτημα είναι: Υπάρχουν ή όχι λεφτά για την καταβολή μερίσματος; Βέβαια αν δεν υπάρχουν μπορεί οι βασικοί μέτοχοι να περιμένουν και να έχουν λαμβάνειν γιατί να βρεθεί τρόπος να μην πληρωθεί το μέρισμα στους μετόχους που μετείχαν στη δημόσια εγγραφή δεν το βλέπω. Γιατί αν υποθέσουμε ότι βρεθεί με... πατέντα τότε ανοίγουν κερκόπορτες.

Κατά τα λοιπά διαβάζοντας βιογραφικά προτεινόμενων μελών ΔΣ της ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ μου προκάλεσε το ενδιαφέρον το εξής: «Ο τάδε εισήχθη στη Νομική Αθηνών που παρακολούθησε σειρά μαθημάτων κλπ κλπ». Κοινώς μπήκε και δεν βγήκε αλλά κατά τα λοιπά «έχει εμπειρία στις αξιολογήσεις επενδύσεων και την ανάπτυξη ακινήτων». Αυτά είναι... προσόντα.

Εν τω μεταξύ πολύ προσεκτικά συνεχίζεται το hacking λογαριασμών ανυποψίαστων πελατών των τραπεζών. Ωστόσο φαίνεται πως κάποιοι δικηγόροι το παλεύουν με αξιώσεις και οι τράπεζες δεν θα συνεχίσουν επί μακρόν να τη βγάζουν καθαρή από αυτήν την ιστορία. Σας το λέω να το ξέρετε.

Μου λένε ότι γνωστός από την παρουσία του σε εισηγμένες με «ειδίκευση» σε επιτροπές ελέγχου έχει «διαμορφώσει»... δίκτυο και διεκδικεί έργα τα οποία δύσκολα κάποιος έχει ακούσει όπως τη δημιουργία χαρτών εσωτερικού ελέγχου νοσοκομείων. Και όταν λέμε δίκτυο εννοούμε από εκείνα που μοιράζονται τις δουλειές. Η υπόθεση μου προκάλεσε είναι αλήθεια το ενδιαφέρον και τη διερευνώ καθώς υπάρχουν τουλάχιστον ενδείξεις. Γενικώς όμως με τον εσωτερικό έλεγχο διαπιστώνω ότι εδώ και κανένα δύο χρόνια έχει στηθεί μια φάμπρικα με ινστιτούτα και παρέες που όσο να είναι μου προκαλούν απορίες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Μελόνι: Η ενεργειακή κρίση είναι ευρωπαϊκή υπόθεση κι έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί

23:45

Πόρους 4,9 δισ. ευρώ για την κατάρτιση, έχει στη «φαρέτρα» του το υπουργείο Εργασίας

23:32

Ρουμανία: Έφοδος των αρχών στα γραφεία σερβικής θυγατρικής της Gazprom

23:21

ΗΠΑ για συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης: Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται να μην υπογράφει νέες συμφωνίες

23:10

Wall Street: Στις +800 μονάδες... σταμάτησε το ράλι του Dow Jones - Κέρδη άνω του 22% για την Twitter λόγω του Μασκ

22:57

Μπακογιάννης: «Η αντιπολίτευση να καταδικάσει τους προπηλακισμούς και τη βία στο Λόφο του Στρέφη»

22:42

Γεωργιάδης: Η Ελλάδα καταφέρνει και προσελκύει μεγάλες επενδύσεις

22:30

Twitter: Επίσημα το νέο αίτημα του Μασκ για την εξαγορά των 44 δισ. δολαρίων

22:20

NATO: Στα χέρια του Στόλτενμπεργκ η αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στη Συμμαχία

22:13

Ισχυρά κέρδη για το πετρέλαιο, πριν από τις ανακοινώσεις του OPEC+ για μείωση της παραγωγής

21:58

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία

21:54

Λευκός Οίκος: Καμία ένδειξη ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα

21:50

Κομισιόν: Εξετάζεται ένα «ευέλικτο» πλαφόν για τις τιμές του φυσικού αερίου

21:42

Γεωργιάδης-Παπαθανάσης για ΣΥΡΙΖΑ: Εμμονή στην άγνοια, την τοξικότητα και το ψέμα

21:32

WSJ: Ελλάδα και Κύπρος εγείρουν επιφυλάξεις για το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο

21:28

Λιζ Τρας: Εξετάζουμε μακροπρόθεσμες ενεργειακές συμφωνίες με άλλες χώρες

21:17

Ταμβακάκης (EOS Capital): Το πρόβλημα για τις επιχειρήσεις είναι η έλλειψη κεφαλαίων – Μεγάλη η προοπτική των private equity funds

21:02

Γκουτέρες: «Κλιμάκωση» η εκτόξευση πυραύλου από Β. Κορέα

20:56

Σε υψηλό 3 εβδομάδων ο χρυσός - Ρεκόρ από τα τέλη Ιουνίου για το ασήμι

20:51

Υπόθεση Novartis: Ολοκλήρωσε την κατάθεση του ο Α. Λοβέρδος στο Ειδικό Δικαστήριο - Ξεκίνησε η Εύη Χριστοφιλοπούλου

20:40

Μετά την Meta, και η Amazon «παγώνει» τις προσλήψεις προσωπικού λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας

20:37

Μπρετόν: Πρέπει να αποφύγουμε τον κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς

20:33

ΙΑΕΑ: «Κανένας κίνδυνος» για την ασφάλεια του πυρηνικoύ σταθμού της Ζαπορίζια από την εκδίωξη του διευθυντή του

20:28

Η Apple πληρώνει 85 εκατ. δολάρια στην πολιτεία της Αριζόνα για απάτη

20:13

Χαρδούβελης (ΕΤΕ): Η βιωσιμότητα του χρέους θα είναι το ζητούμενο στο απώτερο μέλλον

20:06

Ουκρανία: Σημαντική υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την επαρχία της Χερσώνας

20:05

Τουρισμός: Με καλούς οιωνούς μπαίνει ο Οκτώβριος

20:04

Reuters: Η Γερμανία προς επιπλέον ενισχύσεις σε επιχειρήσεις για τις εισαγωγές φυσικού αερίου

19:53

Βρετανός ΥΠΕΞ: Η χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία δεν θα μείνει χωρίς απάντηση

19:52

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν δίνει επιπλέον 625 εκατ. δολαρία για στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία