ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Το άτυπο δείπνο και η επόμενη μέρα του

Γιάννης Παπαγεωργίου
15-06-2024 | 13:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το άτυπο δείπνο και η επόμενη μέρα του

Πίσω από κλειστές πόρτες γίνονται οι πιο σκληρές και συχνά ιστορικές διαπραγματεύσεις. Το άτυπο δείπνο των ηγετών των 27 το βράδυ της Δευτέρας -λογικά- δεν είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις. Το εκλογικό αποτέλεσμα συνέδραμε περισσότερο από όσο μπορεί κανείς να φανταστεί ώστε να κυριαρχήσει το βασικό σενάριο. Το είχαμε περιγράψει διεξοδικά από τον Μάιο: Τα φαβορί για τις «top EU θέσεις» είναι η Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν, ο Αντόνιο Κόστα, η Ρομπέρτα Μέτσολα και η Κάγια Κάλλας. Το μόνο που άλλαξε έκτοτε είναι η ανάγκη να πιάσει άμεσα δουλειά η νέα Επιτροπή. Έγινε μεγαλύτερη, σχεδόν επιτακτική. Άρα ατόνισαν και τα (βάσιμα αρχικά) σενάρια περί υπερψήφισης της Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν για την προεδρία της Επιτροπής το φθινόπωρο.

Η αλήθεια είναι ότι ο απερχόμενος πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έκανε ότι μπορούσε -χωρίς αποτέλεσμα, άλλωστε ελάχιστοι του δίνουν σημασία στις Βρυξέλλες καιρό τώρα- για να μπλοκάρει την υποψηφιότητα Φον Ντερ Λέιεν. Ούτε ο Μακρόν τη στήριξε αλλά πλέον έχει πολύ σοβαρότερα θέματα για να καταναλώσει το εναπομείναν πολιτικό του κεφάλαιο. Εάν λοιπόν δεν προκύψει κάποια απροσδόκητη εξέλιξη, αυτό που απομένει είναι να διαπιστώσουμε είναι αν η Γερμανίδα πολιτικός πέραν του 55% των ηγετών (15 στους 27) που αντιστοιχούν κατ’ ελάχιστο στο 65% του πληθυσμού των κρατών της ΕΕ, θα έχει στο πλευρό της και τουλάχιστον 361 εκ των 720 ευρωβουλευτών. Ήδη Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι μετρούν 400.

Γιατί η Φον Ντερ Λέιεν είναι σχεδόν αδύνατο να χάσει στο Ευρωκοινοβούλιο

Κατά την άποψή μας τρία βασικά δεδομένα συνηγορούν στη στήριξη της υποψηφιότητάς της ακόμα και πέρα των ευρωκομματικών γραμμών.

Πρώτον: Αυτή τη φορά η διαδικασία του spitzenkandidat τηρήθηκε. Η Φον Ντερ Λέιεν ήταν η υποψήφια που πρότεινε το Λαϊκό Κόμμα. Συνεπώς δεν υφίσταται το περί του αντιθέτου επιχείρημα της προηγούμενης (δύσκολης) ψηφοφορίας το 2019.

Δεύτερον: Η Φον Ντερ Λέιεν είναι η βολικότερη λύση για τους Πράσινους προκειμένου να κρατήσουν ζωντανό όσο μεγαλύτερο μέρος του Green Deal είναι εφικτό. Οποιοσδήποτε άλλος υποψήφιος του ΕΛΚ θα είχε ακόμη πιο περιοριστική ατζέντα στην εφαρμογή της τρέχουσας νομοθεσίας. Αν προσθέσετε σε αυτό και την πολιτική για την προώθηση του «πράσινου αγροτικού τομέα» η οποία οδήγησε στους δρόμους τους αγρότες στις μισές χώρες της ΈΕ, αντιλαμβάνεστε ότι το καλύτερο σενάριο για τους “Greens” είναι η επανεκλογή της Προέδρου που στήριξε τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Τρίτον: Η Τζόρτζια Μελόνι, νικήτρια στην ιταλική εκλογική διαδικασία, έχει κάθε λόγο να διατηρήσει και να εκμεταλλευτεί τη σχέση που έχει αναπτύξει με την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά και προσωπικά με την Φον Ντερ Λέιεν. Μη την πολιτική της συμπεριφορά και τις επιλογές της στις Βρυξέλλες από την εκλογή της στην πρωθυπουργία της χώρας της έως σήμερα, έχει εύλογα πετύχει να τη θεωρούν πλέον ως εκπρόσωπο μίας mainstream δεξιάς δύναμης. Σε καιρούς που η ακροδεξιά αποτελεί κόκκινο πανί για κάθε δημοκράτη Ευρωπαίο -και με τη Γαλλία να δείχνει ολοένα και πιο ξεκάθαρα το δρόμο της πολιτικής ανωμαλίας (δε βρίσκω πιο politically correct τρόπο να περιγράψω την κατάσταση)- η Μελόνι έχει κάθε λόγο να συνεχίσει να υποστηρίζει και να εκμεταλλεύεται πολιτικά το τρέχον πολιτικό της προφίλ.

Αν λοιπόν έχει κάτι να φοβάται η Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν είναι περισσότερο κάποιο εσωτερικό παιχνίδι του Λαϊκού Κόμματος παρά κάποια έξωθεν απειλή. Και η συγκυρία κάθε άλλο παρά ευνοεί τέτοια παιχνίδια εντός της Ευρωομάδας της. Συνεπώς, ξεκινώντας από το άτυπο δείπνο της Δευτέρας και οδεύοντας προς τη Σύνοδο της 27ης Ιουνίου, το κυρίαρχο σενάριο για τις υποψηφιότητες των επικεφαλής των θεσμών και ειδικά της Φον Ντερ Λέιεν πολύ δύσκολα θα διαφοροποιηθεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:50

Λίβανος: «Οι Φρουροί της Επανάστασης διευθύνουν τις επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ»

23:29

ΕΟΦ: Σε αυξημένη ετοιμότητα για πιθανές ελλείψεις φαρμάκων λόγω του πολέμου στον Κόλπο

23:04

Δέκα χρόνια από τις τζιχαντιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες με τους 32 νεκρούς

22:42

Σκιάθος: Tο πρώτο νησί στην Ελλάδα με οργανωμένη στρατηγική τουρισμού για άτομα στο φάσμα του αυτισμού

22:27

Τουρκία: Σύλληψη δημοσιογράφου αντιπολιτευόμενης εφημερίδας για «διασπορά fake news»

22:06

Δημοτικές εκλογές στη Γαλλία: Νικητής στο Παρίσι ο σοσιαλιστής Εμανουέλ Γκρεγκουάρ

21:58

Το νερό, μέγα διακύβευμα στον πόλεμο στην Μέση Ανατολή

21:32

Εκλογές στη Σλοβενία: Μάχη «στήθος με στήθος» για το φιλελεύθερο και το φιλοτραμπικό κόμμα

21:18

Παπαστεργίου: «Η Ελλάδα πρωτοπορεί υλοποιώντας για πρώτη φορά τον ευρωπαϊκό μηχανισμό επαλήθευσης ηλικίας»

20:55

Μπέσεντ: Έχουμε «άφθονα λεφτά» για τον πόλεμο στο Ιράν - Δεν θα αυξήσουμε τους φόρους

20:43

Οι νέες οικονομικές συμμαχίες που προκύπτουν από τον πόλεμο στο Ιράν

20:23

Ζελένσκι: «Η Ρωσία επιχειρεί να εντείνει τις επιθετικές επιχειρήσεις»

19:58

Η Κάγια Κάλας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΥΠΕΞ του Ιράν

19:33

Γερμανία: Νίκη του CDU στη Ρηνανία - Παλατινάτο έπειτα από 35 χρόνια

19:15

Τι σηματοδοτεί η εμπλοκή των ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία

18:57

Κεφαλογιάννης για αντιπυρική περίοδο: «Ο καθαρισμός οικοπέδων είναι από τα βασικά εργαλεία πρόληψης»

18:34

Πρόεδρος του Λιβάνου: «Προοίμιο χερσαίας εισβολής οι επιθέσεις του Ισραήλ σε υποδομές»

18:17

Ιράν: Σοβαρές ζημιές σε υποδομές νερού και ενέργειας από επιθέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ

17:59

Η Βόρεια Μακεδονία μειώνει τον ΦΠΑ στα καύσιμα για δύο εβδομάδες

17:40

Bitcoin: Κάτω από τα 69.000 δολάρια - «Βαρίδι» ο πόλεμος για την αγορά crypto

17:28

Έκρηξη από διαρροή αερίου στη Ρώμη: Κατέρρευσε κτήριο - Δύο σοβαρά τραυματίες

17:10

Τραμπ: Στέλνει πράκτορες της ICE στα αεροδρόμια για ενίσχυση της ασφάλειας

16:51

Φρουροί της Επανάστασης σε Τραμπ: «Πλήρες κλείσιμο του Ορμούζ σε περίπτωση επίθεσης σε ενεργειακές υποδομές»

16:36

Νέα πλήγματα του ισραηλινού στρατού στον νότιο Λίβανο - Χτύπημα σε γέφυρα

16:19

Η Σλοβενία επιβάλλει περιορισμούς στις αγορές καυσίμων λόγω του πολέμου

16:01

Στις 26 Μαρτίου η ανακοίνωση του νέου κατώτατου μισθού - Συνετή αύξηση εισηγείται η Νίκη Κεραμέως

15:50

Ισραηλινός στρατός: Το Ιράν έχει εκτοξεύσει πάνω από 400 πυραύλους - Αναχαιτίστηκε το 92%

15:33

Πανελλαδική 24ωρη απεργία στα ταξί τη Δευτέρα

15:23

7 μέρη στον κόσμο που απαγορεύεται να επισκεφθούμε

15:04

Δημοψήφισμα στην Ιταλία: Οι πολίτες αποφασίζουν για μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη