ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Το άτυπο δείπνο και η επόμενη μέρα του

Γιάννης Παπαγεωργίου
15-06-2024 | 13:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το άτυπο δείπνο και η επόμενη μέρα του
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Πίσω από κλειστές πόρτες γίνονται οι πιο σκληρές και συχνά ιστορικές διαπραγματεύσεις. Το άτυπο δείπνο των ηγετών των 27 το βράδυ της Δευτέρας -λογικά- δεν είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις. Το εκλογικό αποτέλεσμα συνέδραμε περισσότερο από όσο μπορεί κανείς να φανταστεί ώστε να κυριαρχήσει το βασικό σενάριο. Το είχαμε περιγράψει διεξοδικά από τον Μάιο: Τα φαβορί για τις «top EU θέσεις» είναι η Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν, ο Αντόνιο Κόστα, η Ρομπέρτα Μέτσολα και η Κάγια Κάλλας. Το μόνο που άλλαξε έκτοτε είναι η ανάγκη να πιάσει άμεσα δουλειά η νέα Επιτροπή. Έγινε μεγαλύτερη, σχεδόν επιτακτική. Άρα ατόνισαν και τα (βάσιμα αρχικά) σενάρια περί υπερψήφισης της Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν για την προεδρία της Επιτροπής το φθινόπωρο.

Η αλήθεια είναι ότι ο απερχόμενος πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έκανε ότι μπορούσε -χωρίς αποτέλεσμα, άλλωστε ελάχιστοι του δίνουν σημασία στις Βρυξέλλες καιρό τώρα- για να μπλοκάρει την υποψηφιότητα Φον Ντερ Λέιεν. Ούτε ο Μακρόν τη στήριξε αλλά πλέον έχει πολύ σοβαρότερα θέματα για να καταναλώσει το εναπομείναν πολιτικό του κεφάλαιο. Εάν λοιπόν δεν προκύψει κάποια απροσδόκητη εξέλιξη, αυτό που απομένει είναι να διαπιστώσουμε είναι αν η Γερμανίδα πολιτικός πέραν του 55% των ηγετών (15 στους 27) που αντιστοιχούν κατ’ ελάχιστο στο 65% του πληθυσμού των κρατών της ΕΕ, θα έχει στο πλευρό της και τουλάχιστον 361 εκ των 720 ευρωβουλευτών. Ήδη Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι μετρούν 400.

Γιατί η Φον Ντερ Λέιεν είναι σχεδόν αδύνατο να χάσει στο Ευρωκοινοβούλιο

Κατά την άποψή μας τρία βασικά δεδομένα συνηγορούν στη στήριξη της υποψηφιότητάς της ακόμα και πέρα των ευρωκομματικών γραμμών.

Πρώτον: Αυτή τη φορά η διαδικασία του spitzenkandidat τηρήθηκε. Η Φον Ντερ Λέιεν ήταν η υποψήφια που πρότεινε το Λαϊκό Κόμμα. Συνεπώς δεν υφίσταται το περί του αντιθέτου επιχείρημα της προηγούμενης (δύσκολης) ψηφοφορίας το 2019.

Δεύτερον: Η Φον Ντερ Λέιεν είναι η βολικότερη λύση για τους Πράσινους προκειμένου να κρατήσουν ζωντανό όσο μεγαλύτερο μέρος του Green Deal είναι εφικτό. Οποιοσδήποτε άλλος υποψήφιος του ΕΛΚ θα είχε ακόμη πιο περιοριστική ατζέντα στην εφαρμογή της τρέχουσας νομοθεσίας. Αν προσθέσετε σε αυτό και την πολιτική για την προώθηση του «πράσινου αγροτικού τομέα» η οποία οδήγησε στους δρόμους τους αγρότες στις μισές χώρες της ΈΕ, αντιλαμβάνεστε ότι το καλύτερο σενάριο για τους “Greens” είναι η επανεκλογή της Προέδρου που στήριξε τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Τρίτον: Η Τζόρτζια Μελόνι, νικήτρια στην ιταλική εκλογική διαδικασία, έχει κάθε λόγο να διατηρήσει και να εκμεταλλευτεί τη σχέση που έχει αναπτύξει με την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά και προσωπικά με την Φον Ντερ Λέιεν. Μη την πολιτική της συμπεριφορά και τις επιλογές της στις Βρυξέλλες από την εκλογή της στην πρωθυπουργία της χώρας της έως σήμερα, έχει εύλογα πετύχει να τη θεωρούν πλέον ως εκπρόσωπο μίας mainstream δεξιάς δύναμης. Σε καιρούς που η ακροδεξιά αποτελεί κόκκινο πανί για κάθε δημοκράτη Ευρωπαίο -και με τη Γαλλία να δείχνει ολοένα και πιο ξεκάθαρα το δρόμο της πολιτικής ανωμαλίας (δε βρίσκω πιο politically correct τρόπο να περιγράψω την κατάσταση)- η Μελόνι έχει κάθε λόγο να συνεχίσει να υποστηρίζει και να εκμεταλλεύεται πολιτικά το τρέχον πολιτικό της προφίλ.

Αν λοιπόν έχει κάτι να φοβάται η Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν είναι περισσότερο κάποιο εσωτερικό παιχνίδι του Λαϊκού Κόμματος παρά κάποια έξωθεν απειλή. Και η συγκυρία κάθε άλλο παρά ευνοεί τέτοια παιχνίδια εντός της Ευρωομάδας της. Συνεπώς, ξεκινώντας από το άτυπο δείπνο της Δευτέρας και οδεύοντας προς τη Σύνοδο της 27ης Ιουνίου, το κυρίαρχο σενάριο για τις υποψηφιότητες των επικεφαλής των θεσμών και ειδικά της Φον Ντερ Λέιεν πολύ δύσκολα θα διαφοροποιηθεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:13

Η EE παρατείνει την υποδοχή ουκρανών προσφύγων, αποκλείει τους άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία

14:06

ΓΓΕΚ: Πρόσκληση για τον συμψηφισμό clawback με δαπάνες Ε&Α και επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ έως το 2027

14:06

CrediaBank: Πέρασαν οι μετοχές του placement μέσω του ΧΑ

14:00

Η Γαλλία βιώνει μια «πολύ ανησυχητική» ξηρασία - Περιορισμοί χρήσης του νερού σε 99 περιοχές

13:56

Τέσσερις νεκροί, ανάμεσά τους ένα παιδί, από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας

13:54

Νέο κύμα αμερικανικών επιθέσεων στο Ιράν μετά τις επιθέσεις σε βάσεις των ΗΠΑ στον Κόλπο

13:52

Θεσσαλονίκη: Προφυλακιστέος και ο 24χρονος για τη φονική επίθεση στο σπίτι της οικογένειας Νέστορα

13:48

Ολοκλήρώθηκε η επεξεργασία νομοσχεδίου για ΤΝ - Αύριο η ψήφισή του από την Ολομέλεια

13:45

ΑΑΔΕ-ΔΕΟΣ: Φρένο σε παράνομα συμπληρώματα διατροφής στην Αττική - Φοροδιαφυγή άνω των 200.000 ευρώ

13:45

Κικίλιας: Ελλάδα και Γαλλία συνδέονται με πραγματικούς και ειλικρινείς δεσμούς

13:44

Ιταλία: Συνεργάτες της Μελόνι διαψεύδουν ενδεχόμενο παραίτησης της κυβέρνησης

13:33

Ισραήλ: Στρατιώτης καταδικάστηκε για την αποστολή βίντεο αναχαίτισης πυραύλων σε Ιρανό πράκτορα

13:29

Erste: Προσωρινή η επιβράδυνση στην Ευρωζώνη, ανάκαμψη από το 2027

13:17

Πανέτα: Η ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσει σταθερές τις προσδοκίες της για τον πληθωρισμό

13:14

Πυρκαγιές: «Πορτοκαλί» συναγερμός αύριο σε Κρήτη και Βόρειο Αιγαίο

13:14

Διαρροή υδροφθορικού οξέος από φορτηγό πλοίο στο λιμάνι της Αμβέρσας - Νοσηλεύονται 28 εργαζόμενοι

13:09

Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες περί ζημιών σε κτίρια στην Κυψέλη από τις εργασίες του Μετρό

13:01

IWG: Το AI αλλάζει τα δεδομένα - Οι επιχειρήσεις εγκαταλείπουν τις μακροχρόνιες μισθώσεις γραφείων υπέρ ευέλικτων χώρων εργασίας

13:01

Με 17 βουλευτές έμεινε ο ΣΥΡΙΖΑ - Ανεξαρτητοποιήθηκαν Κοντοτόλη, Μεϊκόπουλος, Μαμουλάκης

12:55

Καφούνης από Αρχαία Κόρινθο: Υψηλή επισκεψιμότητα, χαμηλό αποτύπωμα στην τοπική οικονομία

12:49

Παπασταύρου: Νέο υπερσύγχρονο σκάφος για την προστασία των θαλάσσιων περιοχών – Υπογράφηκε το ΠΔ για το Θαλάσσιο Πάρκο Νοτίου Αιγαίου

12:46

ΑΒ Βασιλόπουλος: Διευρύνεται το οικοσύστημα στρατηγικών συνεργασιών

12:44

Ουκρανία: Έξι νεκροί σε Σούμι και Οδησσό από ρωσικά πλήγματα

12:41

Η Κίνα εκφράζει έντονη αντίθεση σε νομοσχέδιο για κυρώσεις των ΗΠΑ σχετικά με αγορές ρωσικού πετρελαίου

12:41

Νάγκελ: Η ΕΚΤ θα παραμείνει σε εγρήγορση μετά την αναζωπύρωση του πολέμου στο Ιράν

12:37

Αυξάνεται κατά 10 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ» - Ως 31/12 οι αιτήσεις

12:30

ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ: Ενισχύθηκε η κερδοφορία το 2025 - Στα 97,4 εκατ. ευρώ ο τζίρος

12:27

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 4,9% στις τιμές εκροών στη γεωργία - κτηνοτροφία τον Μάιο

12:24

Παράσιτο που προκαλεί διάρροια έχει μεταδοθεί σε 34 αμερικανικές πολιτείες

12:24

ΕΣΠΑ: Διευρύνονται τα κριτήρια επιλεξιμότητας για ανακαίνιση και ήπια ενεργειακή αναβάθμιση στις κλειστές κατοικίες