ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Το άτυπο δείπνο και η επόμενη μέρα του

Γιάννης Παπαγεωργίου
15-06-2024 | 13:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το άτυπο δείπνο και η επόμενη μέρα του
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Πίσω από κλειστές πόρτες γίνονται οι πιο σκληρές και συχνά ιστορικές διαπραγματεύσεις. Το άτυπο δείπνο των ηγετών των 27 το βράδυ της Δευτέρας -λογικά- δεν είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις. Το εκλογικό αποτέλεσμα συνέδραμε περισσότερο από όσο μπορεί κανείς να φανταστεί ώστε να κυριαρχήσει το βασικό σενάριο. Το είχαμε περιγράψει διεξοδικά από τον Μάιο: Τα φαβορί για τις «top EU θέσεις» είναι η Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν, ο Αντόνιο Κόστα, η Ρομπέρτα Μέτσολα και η Κάγια Κάλλας. Το μόνο που άλλαξε έκτοτε είναι η ανάγκη να πιάσει άμεσα δουλειά η νέα Επιτροπή. Έγινε μεγαλύτερη, σχεδόν επιτακτική. Άρα ατόνισαν και τα (βάσιμα αρχικά) σενάρια περί υπερψήφισης της Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν για την προεδρία της Επιτροπής το φθινόπωρο.

Η αλήθεια είναι ότι ο απερχόμενος πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έκανε ότι μπορούσε -χωρίς αποτέλεσμα, άλλωστε ελάχιστοι του δίνουν σημασία στις Βρυξέλλες καιρό τώρα- για να μπλοκάρει την υποψηφιότητα Φον Ντερ Λέιεν. Ούτε ο Μακρόν τη στήριξε αλλά πλέον έχει πολύ σοβαρότερα θέματα για να καταναλώσει το εναπομείναν πολιτικό του κεφάλαιο. Εάν λοιπόν δεν προκύψει κάποια απροσδόκητη εξέλιξη, αυτό που απομένει είναι να διαπιστώσουμε είναι αν η Γερμανίδα πολιτικός πέραν του 55% των ηγετών (15 στους 27) που αντιστοιχούν κατ’ ελάχιστο στο 65% του πληθυσμού των κρατών της ΕΕ, θα έχει στο πλευρό της και τουλάχιστον 361 εκ των 720 ευρωβουλευτών. Ήδη Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι μετρούν 400.

Γιατί η Φον Ντερ Λέιεν είναι σχεδόν αδύνατο να χάσει στο Ευρωκοινοβούλιο

Κατά την άποψή μας τρία βασικά δεδομένα συνηγορούν στη στήριξη της υποψηφιότητάς της ακόμα και πέρα των ευρωκομματικών γραμμών.

Πρώτον: Αυτή τη φορά η διαδικασία του spitzenkandidat τηρήθηκε. Η Φον Ντερ Λέιεν ήταν η υποψήφια που πρότεινε το Λαϊκό Κόμμα. Συνεπώς δεν υφίσταται το περί του αντιθέτου επιχείρημα της προηγούμενης (δύσκολης) ψηφοφορίας το 2019.

Δεύτερον: Η Φον Ντερ Λέιεν είναι η βολικότερη λύση για τους Πράσινους προκειμένου να κρατήσουν ζωντανό όσο μεγαλύτερο μέρος του Green Deal είναι εφικτό. Οποιοσδήποτε άλλος υποψήφιος του ΕΛΚ θα είχε ακόμη πιο περιοριστική ατζέντα στην εφαρμογή της τρέχουσας νομοθεσίας. Αν προσθέσετε σε αυτό και την πολιτική για την προώθηση του «πράσινου αγροτικού τομέα» η οποία οδήγησε στους δρόμους τους αγρότες στις μισές χώρες της ΈΕ, αντιλαμβάνεστε ότι το καλύτερο σενάριο για τους “Greens” είναι η επανεκλογή της Προέδρου που στήριξε τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Τρίτον: Η Τζόρτζια Μελόνι, νικήτρια στην ιταλική εκλογική διαδικασία, έχει κάθε λόγο να διατηρήσει και να εκμεταλλευτεί τη σχέση που έχει αναπτύξει με την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά και προσωπικά με την Φον Ντερ Λέιεν. Μη την πολιτική της συμπεριφορά και τις επιλογές της στις Βρυξέλλες από την εκλογή της στην πρωθυπουργία της χώρας της έως σήμερα, έχει εύλογα πετύχει να τη θεωρούν πλέον ως εκπρόσωπο μίας mainstream δεξιάς δύναμης. Σε καιρούς που η ακροδεξιά αποτελεί κόκκινο πανί για κάθε δημοκράτη Ευρωπαίο -και με τη Γαλλία να δείχνει ολοένα και πιο ξεκάθαρα το δρόμο της πολιτικής ανωμαλίας (δε βρίσκω πιο politically correct τρόπο να περιγράψω την κατάσταση)- η Μελόνι έχει κάθε λόγο να συνεχίσει να υποστηρίζει και να εκμεταλλεύεται πολιτικά το τρέχον πολιτικό της προφίλ.

Αν λοιπόν έχει κάτι να φοβάται η Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν είναι περισσότερο κάποιο εσωτερικό παιχνίδι του Λαϊκού Κόμματος παρά κάποια έξωθεν απειλή. Και η συγκυρία κάθε άλλο παρά ευνοεί τέτοια παιχνίδια εντός της Ευρωομάδας της. Συνεπώς, ξεκινώντας από το άτυπο δείπνο της Δευτέρας και οδεύοντας προς τη Σύνοδο της 27ης Ιουνίου, το κυρίαρχο σενάριο για τις υποψηφιότητες των επικεφαλής των θεσμών και ειδικά της Φον Ντερ Λέιεν πολύ δύσκολα θα διαφοροποιηθεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:03

Ουκρανία: Νέος διευθύνων σύμβουλος της Naftogaz ο Σέργκιι Φεντορένκο

16:02

Ρωσία: Χτύπησε 24 σκάφη που χρησιμοποιούσε ο ουκρανικός στρατός την περασμένη εβδομάδα

16:01

Wall Street: «Κοκκινίζουν» τα futures λόγω chip - «Βουτιά» 11% της Netflix

15:58

Ταϊλάνδη: Σχεδόν 6.000 δημόσιοι υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα ύστερα από σκάνδαλο παρατυπιών σε εξετάσεις

15:54

Πυροσβεστική: Εξαιρετικά επικίνδυνες οι συνθήκες το επόμενο διάστημα - Έκκληση για αυξημένη προσοχή

15:45

Μαρινάκης για έκθεση Κομισιόν: Παρεμβάσεις διαφάνειας στα ΜΜΕ - Πρόοδος στο Κράτος Δικαίου

15:43

Ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εμίρη του Κατάρ

15:41

Και επίσημα ο Άντι Μπέρναμ στην ηγεσία των Εργατικών - «Νέα εποχή για τη Βρετανία»

15:40

Ο Ζελένσκι πρότεινε τον Κλιμένκο ως πρόεδρο του Συμβουλίου Άμυνας και Ασφάλειας

15:35

Δρένια: Ο γαλαζοπράσινος παράδεισος της Χαλκιδικής

15:35

Alpha Bank: Σημάδια επιβράδυνσης στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ - Τι σημαίνει για τη Fed

15:27

Η Ρωσία παρέλαβε το πρώτο φορτίο βενζίνης από το Καζακστάν

15:13

Η ιδανική ημερήσια κατανάλωση γαλακτοκομικών για την υγεία των οστών

15:09

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Σταθερή και συστηματική η πρόοδος της Ελλάδας σε ζητήματα κράτους δικαίου

15:05

Agrino: Αύξηση πωλήσεων το 2025 και νέες επενδύσεις

15:00

Εκτός κούρσας για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ο Πολάκης

14:59

ΑΑΔΕ: Εγκαινιάστηκε το myPoint Γαλατσίου - Η νέα γενιά εξυπηρέτησης αποκτά ακόμη ένα σημείο αναφοράς

14:57

Γεραπετρίτης: Έμφαση στην οικονομική συνεργασία και τη θαλάσσια ασφάλεια με το Βιετνάμ

14:49

Πέντε Διεθνείς Διακρίσεις για την Πειραιώς στα Euromoney Awards for Excellence 2026

14:40

ΕΥΑΘ: Διανομή μερίσματος 0,07 ευρώ ανά μετοχή από 1η Σεπτεμβρίου

14:33

Αισιόδοξα τα πρώιμα αποτελέσματα της πρώτης κλινικής μελέτης για το Αλτσχάιμερ - Η κρίσιμη πρωτεΐνη

14:31

Η UBS αναβαθμίζει τις ευρωπαϊκές μετοχές – Στο επίκεντρο τράπεζες, βιομηχανία και κυκλικοί κλάδοι

14:25

Το Ιράν καλεί τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος

14:25

Ένας στους τέσσερις ενοικιαστές ψάχνει νέο σπίτι

14:22

Σχοινάς: «Κάλυψη όλων των επιλέξιμων επενδύσεων για τα θερμοκήπια» - Στα 270 εκατ. ευρώ οι αιτήσεις

14:15

Μητσοτάκης για δωρεά τραπεζών: «Αποφασιστικό βήμα αναβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου»

14:14

Δύο νεκροί από ρωσική επίθεση με drone σε ουκρανικό λιμάνι

14:10

Ισπανία: Μαίνεται για τρίτο 24ωρο η φωτιά στην Αραγονία - Στάχτη πάνω από 120.000 στρέμματα

14:06

Reuters: Η Ελλάδα διαφώνησε με τις νέες κυρώσεις της ΕΕ στο ρωσικό LNG

14:03

Νέα δωρεά 160 εκατ. ευρώ σε ΕΚΠΑ, ΑΠΘ και ΕΜΠ από τις 4 συστημικές τράπεζες