ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Το άτυπο δείπνο και η επόμενη μέρα του

Γιάννης Παπαγεωργίου
15-06-2024 | 13:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το άτυπο δείπνο και η επόμενη μέρα του

Πίσω από κλειστές πόρτες γίνονται οι πιο σκληρές και συχνά ιστορικές διαπραγματεύσεις. Το άτυπο δείπνο των ηγετών των 27 το βράδυ της Δευτέρας -λογικά- δεν είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις. Το εκλογικό αποτέλεσμα συνέδραμε περισσότερο από όσο μπορεί κανείς να φανταστεί ώστε να κυριαρχήσει το βασικό σενάριο. Το είχαμε περιγράψει διεξοδικά από τον Μάιο: Τα φαβορί για τις «top EU θέσεις» είναι η Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν, ο Αντόνιο Κόστα, η Ρομπέρτα Μέτσολα και η Κάγια Κάλλας. Το μόνο που άλλαξε έκτοτε είναι η ανάγκη να πιάσει άμεσα δουλειά η νέα Επιτροπή. Έγινε μεγαλύτερη, σχεδόν επιτακτική. Άρα ατόνισαν και τα (βάσιμα αρχικά) σενάρια περί υπερψήφισης της Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν για την προεδρία της Επιτροπής το φθινόπωρο.

Η αλήθεια είναι ότι ο απερχόμενος πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έκανε ότι μπορούσε -χωρίς αποτέλεσμα, άλλωστε ελάχιστοι του δίνουν σημασία στις Βρυξέλλες καιρό τώρα- για να μπλοκάρει την υποψηφιότητα Φον Ντερ Λέιεν. Ούτε ο Μακρόν τη στήριξε αλλά πλέον έχει πολύ σοβαρότερα θέματα για να καταναλώσει το εναπομείναν πολιτικό του κεφάλαιο. Εάν λοιπόν δεν προκύψει κάποια απροσδόκητη εξέλιξη, αυτό που απομένει είναι να διαπιστώσουμε είναι αν η Γερμανίδα πολιτικός πέραν του 55% των ηγετών (15 στους 27) που αντιστοιχούν κατ’ ελάχιστο στο 65% του πληθυσμού των κρατών της ΕΕ, θα έχει στο πλευρό της και τουλάχιστον 361 εκ των 720 ευρωβουλευτών. Ήδη Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι μετρούν 400.

Γιατί η Φον Ντερ Λέιεν είναι σχεδόν αδύνατο να χάσει στο Ευρωκοινοβούλιο

Κατά την άποψή μας τρία βασικά δεδομένα συνηγορούν στη στήριξη της υποψηφιότητάς της ακόμα και πέρα των ευρωκομματικών γραμμών.

Πρώτον: Αυτή τη φορά η διαδικασία του spitzenkandidat τηρήθηκε. Η Φον Ντερ Λέιεν ήταν η υποψήφια που πρότεινε το Λαϊκό Κόμμα. Συνεπώς δεν υφίσταται το περί του αντιθέτου επιχείρημα της προηγούμενης (δύσκολης) ψηφοφορίας το 2019.

Δεύτερον: Η Φον Ντερ Λέιεν είναι η βολικότερη λύση για τους Πράσινους προκειμένου να κρατήσουν ζωντανό όσο μεγαλύτερο μέρος του Green Deal είναι εφικτό. Οποιοσδήποτε άλλος υποψήφιος του ΕΛΚ θα είχε ακόμη πιο περιοριστική ατζέντα στην εφαρμογή της τρέχουσας νομοθεσίας. Αν προσθέσετε σε αυτό και την πολιτική για την προώθηση του «πράσινου αγροτικού τομέα» η οποία οδήγησε στους δρόμους τους αγρότες στις μισές χώρες της ΈΕ, αντιλαμβάνεστε ότι το καλύτερο σενάριο για τους “Greens” είναι η επανεκλογή της Προέδρου που στήριξε τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Τρίτον: Η Τζόρτζια Μελόνι, νικήτρια στην ιταλική εκλογική διαδικασία, έχει κάθε λόγο να διατηρήσει και να εκμεταλλευτεί τη σχέση που έχει αναπτύξει με την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά και προσωπικά με την Φον Ντερ Λέιεν. Μη την πολιτική της συμπεριφορά και τις επιλογές της στις Βρυξέλλες από την εκλογή της στην πρωθυπουργία της χώρας της έως σήμερα, έχει εύλογα πετύχει να τη θεωρούν πλέον ως εκπρόσωπο μίας mainstream δεξιάς δύναμης. Σε καιρούς που η ακροδεξιά αποτελεί κόκκινο πανί για κάθε δημοκράτη Ευρωπαίο -και με τη Γαλλία να δείχνει ολοένα και πιο ξεκάθαρα το δρόμο της πολιτικής ανωμαλίας (δε βρίσκω πιο politically correct τρόπο να περιγράψω την κατάσταση)- η Μελόνι έχει κάθε λόγο να συνεχίσει να υποστηρίζει και να εκμεταλλεύεται πολιτικά το τρέχον πολιτικό της προφίλ.

Αν λοιπόν έχει κάτι να φοβάται η Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν είναι περισσότερο κάποιο εσωτερικό παιχνίδι του Λαϊκού Κόμματος παρά κάποια έξωθεν απειλή. Και η συγκυρία κάθε άλλο παρά ευνοεί τέτοια παιχνίδια εντός της Ευρωομάδας της. Συνεπώς, ξεκινώντας από το άτυπο δείπνο της Δευτέρας και οδεύοντας προς τη Σύνοδο της 27ης Ιουνίου, το κυρίαρχο σενάριο για τις υποψηφιότητες των επικεφαλής των θεσμών και ειδικά της Φον Ντερ Λέιεν πολύ δύσκολα θα διαφοροποιηθεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Θάνατος Μάθιου Πέρι: Κάθειρξη 15 ετών στη «Βασίλισσα της κεταμίνης»

23:44

Τέμπη: Δεκτό το πρώτο αίτημα συγγενών για εξετάσεις σε εργαστήρια του εξωτερικού

23:31

Η Ουγγαρία θα αγοράσει έως και 10 μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες από τις ΗΠΑ

23:18

Relief rally στη Wall Street - Η καλύτερη ημέρα του Dow Jones εδώ και 1 έτος

23:05

Πετρέλαιο: Ημερήσιες απώλειες εξαετίας για WTΙ με φόντο τα «σύννεφα» στα Στενά του Ορμούζ

22:52

Το Μ. Σάββατο ο πρώτος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ με Ιράν - «Κλειστά τα Στενά του Ορμούζ»

22:39

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 4,1 εκατ. ευρώ

22:26

Δένδιας: Προγραμματική συμφωνία με ΕΤΕπ για ενεργειακή αναβάθμιση στρατοπέδων

22:13

Πρόεδρος κοινοβουλίου Ιράν: 3 από τα 10 σημεία της συμφωνίας έχουν ήδη παραβιαστεί

22:00

«Πυρά» Τραμπ στο NATO και νέο ζήτημα αποχώρησης - «Δοκιμάστηκαν και απέτυχαν»

21:47

Shell: «Ρίχνει» τις προβλέψεις για παραγωγή LNG, αλλά τα κέρδη από το πετρέλαιο θα είναι «σημαντικά υψηλότερα» το Q1

21:34

Σε υψηλό σχεδόν τριών εβδομάδων ο χρυσός με βλέμμα στην εκεχειρία

21:21

Πρακτικά Fed: Επιβεβαίωση για μία μείωση επιτοκίων φέτος - Η ανάγνωση για πόλεμο και δασμούς

21:08

Νετανιάχου: «Δεν είναι το τέλος του πολέμου - Το δάχτυλο παραμένει στη σκανδάλη»

20:55

Μητσοτάκης στο CNN: Η διεθνής κοινότητα δεν θα δεχτεί διόδια στα Στενά του Ορμούζ

20:42

ΥΠΕΞ Ισραήλ: «Τίποτα δεν έχει τελειώσει μετά την εκεχειρία με το Ιράν»

20:26

Λευκός Οίκος: Tο σχέδιο 10 σημείων που δημοσίευσε το Ιράν δεν είναι αυτό που διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ

20:13

Παγκόσμιος αντίκτυπος για το ελληνικό «Age Ban» στα social media: Τα διεθνή δίκτυα για την πρωτοβουλία της Αθήνας

20:00

Μέση Ανατολή: Εκεχειρία σε «τεντωμένο σχοινί» - Η διαμεσολάβηση του Πακιστάν και το παρασκήνιο

19:56

Στην πλατφόρμα του Ψηφιακού Φροντιστηρίου τα διαγωνίσματα Προσομοίωσης Πανελλαδικών Εξετάσεων

19:45

Νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης από Meta - Στην κούρσα απέναντι σε Google και OpenAI

19:36

Prodea: Εκτίναξη για Adjusted EBITDA το 2025 - Πρόταση για συνολικό μέρισμα 420 εκατ. ευρώ

19:34

«Πάρτι» λόγω εκεχειρίας στις ευρωαγορές - Στο +7% ο ταξιδιωτικός κλάδος

19:19

Ουγγαρία: Ο Βανς καταδικάζει τα «σκανδαλώδη» σχόλια Ζελένσκι για τον Όρμπαν

19:13

Τραμπ: Ο Λίβανος δεν περιλαμβάνεται στην συμφωνία εκεχειρίας ΗΠΑ-Ιράν

19:03

Κουβέιτ: Καταστροφές σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς

18:52

Επικοινωνία Ερντογάν-Τραμπ: «Το παράθυρο ευκαιρίας δύο εβδομάδων πρέπει να αξιοποιηθεί»

18:45

Αυξήσεις φόρων 80% στα τσιγάρα με πάνω από 6 ευρώ το πακέτο στην Ελλάδα ίσως φέρει οδηγία της ΕΕ

18:32

Bwin: Πασχαλινές δράσεις με νόημα

18:19

Premia: Από 9 Απριλίου αρχίζει η διαπραγμάτευση των 150.000 νέων ομολογιών στο ΧΑ