ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Το άτυπο δείπνο και η επόμενη μέρα του

Γιάννης Παπαγεωργίου
15-06-2024 | 13:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το άτυπο δείπνο και η επόμενη μέρα του

Πίσω από κλειστές πόρτες γίνονται οι πιο σκληρές και συχνά ιστορικές διαπραγματεύσεις. Το άτυπο δείπνο των ηγετών των 27 το βράδυ της Δευτέρας -λογικά- δεν είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις. Το εκλογικό αποτέλεσμα συνέδραμε περισσότερο από όσο μπορεί κανείς να φανταστεί ώστε να κυριαρχήσει το βασικό σενάριο. Το είχαμε περιγράψει διεξοδικά από τον Μάιο: Τα φαβορί για τις «top EU θέσεις» είναι η Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν, ο Αντόνιο Κόστα, η Ρομπέρτα Μέτσολα και η Κάγια Κάλλας. Το μόνο που άλλαξε έκτοτε είναι η ανάγκη να πιάσει άμεσα δουλειά η νέα Επιτροπή. Έγινε μεγαλύτερη, σχεδόν επιτακτική. Άρα ατόνισαν και τα (βάσιμα αρχικά) σενάρια περί υπερψήφισης της Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν για την προεδρία της Επιτροπής το φθινόπωρο.

Η αλήθεια είναι ότι ο απερχόμενος πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έκανε ότι μπορούσε -χωρίς αποτέλεσμα, άλλωστε ελάχιστοι του δίνουν σημασία στις Βρυξέλλες καιρό τώρα- για να μπλοκάρει την υποψηφιότητα Φον Ντερ Λέιεν. Ούτε ο Μακρόν τη στήριξε αλλά πλέον έχει πολύ σοβαρότερα θέματα για να καταναλώσει το εναπομείναν πολιτικό του κεφάλαιο. Εάν λοιπόν δεν προκύψει κάποια απροσδόκητη εξέλιξη, αυτό που απομένει είναι να διαπιστώσουμε είναι αν η Γερμανίδα πολιτικός πέραν του 55% των ηγετών (15 στους 27) που αντιστοιχούν κατ’ ελάχιστο στο 65% του πληθυσμού των κρατών της ΕΕ, θα έχει στο πλευρό της και τουλάχιστον 361 εκ των 720 ευρωβουλευτών. Ήδη Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι μετρούν 400.

Γιατί η Φον Ντερ Λέιεν είναι σχεδόν αδύνατο να χάσει στο Ευρωκοινοβούλιο

Κατά την άποψή μας τρία βασικά δεδομένα συνηγορούν στη στήριξη της υποψηφιότητάς της ακόμα και πέρα των ευρωκομματικών γραμμών.

Πρώτον: Αυτή τη φορά η διαδικασία του spitzenkandidat τηρήθηκε. Η Φον Ντερ Λέιεν ήταν η υποψήφια που πρότεινε το Λαϊκό Κόμμα. Συνεπώς δεν υφίσταται το περί του αντιθέτου επιχείρημα της προηγούμενης (δύσκολης) ψηφοφορίας το 2019.

Δεύτερον: Η Φον Ντερ Λέιεν είναι η βολικότερη λύση για τους Πράσινους προκειμένου να κρατήσουν ζωντανό όσο μεγαλύτερο μέρος του Green Deal είναι εφικτό. Οποιοσδήποτε άλλος υποψήφιος του ΕΛΚ θα είχε ακόμη πιο περιοριστική ατζέντα στην εφαρμογή της τρέχουσας νομοθεσίας. Αν προσθέσετε σε αυτό και την πολιτική για την προώθηση του «πράσινου αγροτικού τομέα» η οποία οδήγησε στους δρόμους τους αγρότες στις μισές χώρες της ΈΕ, αντιλαμβάνεστε ότι το καλύτερο σενάριο για τους “Greens” είναι η επανεκλογή της Προέδρου που στήριξε τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Τρίτον: Η Τζόρτζια Μελόνι, νικήτρια στην ιταλική εκλογική διαδικασία, έχει κάθε λόγο να διατηρήσει και να εκμεταλλευτεί τη σχέση που έχει αναπτύξει με την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά και προσωπικά με την Φον Ντερ Λέιεν. Μη την πολιτική της συμπεριφορά και τις επιλογές της στις Βρυξέλλες από την εκλογή της στην πρωθυπουργία της χώρας της έως σήμερα, έχει εύλογα πετύχει να τη θεωρούν πλέον ως εκπρόσωπο μίας mainstream δεξιάς δύναμης. Σε καιρούς που η ακροδεξιά αποτελεί κόκκινο πανί για κάθε δημοκράτη Ευρωπαίο -και με τη Γαλλία να δείχνει ολοένα και πιο ξεκάθαρα το δρόμο της πολιτικής ανωμαλίας (δε βρίσκω πιο politically correct τρόπο να περιγράψω την κατάσταση)- η Μελόνι έχει κάθε λόγο να συνεχίσει να υποστηρίζει και να εκμεταλλεύεται πολιτικά το τρέχον πολιτικό της προφίλ.

Αν λοιπόν έχει κάτι να φοβάται η Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν είναι περισσότερο κάποιο εσωτερικό παιχνίδι του Λαϊκού Κόμματος παρά κάποια έξωθεν απειλή. Και η συγκυρία κάθε άλλο παρά ευνοεί τέτοια παιχνίδια εντός της Ευρωομάδας της. Συνεπώς, ξεκινώντας από το άτυπο δείπνο της Δευτέρας και οδεύοντας προς τη Σύνοδο της 27ης Ιουνίου, το κυρίαρχο σενάριο για τις υποψηφιότητες των επικεφαλής των θεσμών και ειδικά της Φον Ντερ Λέιεν πολύ δύσκολα θα διαφοροποιηθεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:28

«Όχι» από το ΔΣ της Warner Bros στην προσφορά εξαγοράς από Paramount: «Είναι ανεπαρκής»

14:26

Η ΕΕ καταργεί σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου

14:23

Ποιοι κατασκευαστικοί όμιλοι «δίνουν μάχη» για τον Τριπλό Κόμβο Σκαραμαγκά

14:12

Τα 10 κυριότερα προϊόντα που εξήγαγε η Ελλάδα στις ΗΠΑ στο 9μηνο

14:11

Γερμανία: Ο Μερτς δεν αποκλείει την αποστολή στρατιωτών στην Ουκρανία

13:58

Ρωσία: Στις 16/1 η ακρόαση για την αγωγή 230 δισ. της κεντρικής τράπεζας κατά του Euroclear

13:50

Medline: Συγκέντρωσε 6,26 δισ. δολάρια στη μεγαλύτερη IPO του 2025

13:46

PepsiCo: Γενικός Διευθυντής για την Ελλάδα και την Κύπρο ο Konstantin Merkviladze

13:29

Μυλωνάκης στην Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Τα στοιχεία καταρρίπτουν τα fake news της αντιπολίτευσης

13:27

Τζιτζικώστας: Σανίδα σωτηρίας για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία η νέα δέσμη μέτρων

13:26

Υπερταμείο: Διαγωνισμός για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στις Ελληνικές Αλυκές

13:21

Trade Estates: Αγόρασε 520.834 μετοχές για 1 εκατ. ευρώ

13:20

ΣΤΑΣΥ: Αλλάζει η εικόνα του σταθμού Μοναστηράκι - Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν

13:14

Έρχεται νέο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας για νέους από τη ΔΥΠΑ με επιδότηση 17.500 ευρώ - Έμφαση στις γυναίκες

13:06

Μουσείο του Λούβρου: Λειτουργεί μερικώς παρά την παράταση της απεργίας

12:58

Ράλι στο πετρέλαιο φέρνει η αύξηση της γεωπολιτικής έντασης σε Βενεζουέλα και Ρωσία

12:56

Πληθωρισμός: Επιβράδυνση στο 2,4% για ΕΕ τον Νοέμβριο - Άνω του μέσου όρου η άνοδος στην Ελλάδα

12:47

Πεσκόφ: Η θέση μας για τα ευρωπαϊκά στρατεύματα στην Ουκρανία είναι γνωστή

12:44

Νέο κύμα κακοκαιρίας με χιόνια στα ορεινά το Σαββατοκύριακο

12:32

Το 98,7% των ελληνικών επιχειρήσεων έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο για επαγγελματικούς σκοπούς

12:19

ΕΚΠΟΙΖΩ: Ευρωπαϊκή έρευνα για τους influencers στα τρόφιμα και τη γρήγορη μόδα

12:17

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση 5,5% στις τιμές εκροών γεωργίας - κτηνοτροφίας τον Οκτώβριο

12:11

Μητσοτάκης για αγρότες: Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε εκτόνωση της κατάστασης

12:11

Λουκασένκο για Ουκρανία: Αν εξαρτόταν μόνο από τον Τραμπ ο πόλεμος θα είχε τελειώσει προ πολλού

12:08

Metlen: Αναλαμβάνει την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου για την βρετανική EDF

12:04

Eurobank Equities: Ανεβάζει στα €16 την τιμή-στόχο για Aegean

12:01

Η Βρετανία επιστρέφει στο πρόγραμμα Erasmus από το 2027

11:57

Σκέρτσος: Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια εφαρμόζει με συνέπεια οδικό χάρτη μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων

11:52

e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλεται το αδειοδωρόσημο Χριστουγέννων σε εργατοτεχνίτες οικοδόμους

11:48

Η TotalEnergies πουλά το 50% χαρτοφυλακίου ΑΠΕ 424 MW στην Ελλάδα