ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Το άτυπο δείπνο και η επόμενη μέρα του

Γιάννης Παπαγεωργίου
15-06-2024 | 13:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το άτυπο δείπνο και η επόμενη μέρα του

Πίσω από κλειστές πόρτες γίνονται οι πιο σκληρές και συχνά ιστορικές διαπραγματεύσεις. Το άτυπο δείπνο των ηγετών των 27 το βράδυ της Δευτέρας -λογικά- δεν είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις. Το εκλογικό αποτέλεσμα συνέδραμε περισσότερο από όσο μπορεί κανείς να φανταστεί ώστε να κυριαρχήσει το βασικό σενάριο. Το είχαμε περιγράψει διεξοδικά από τον Μάιο: Τα φαβορί για τις «top EU θέσεις» είναι η Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν, ο Αντόνιο Κόστα, η Ρομπέρτα Μέτσολα και η Κάγια Κάλλας. Το μόνο που άλλαξε έκτοτε είναι η ανάγκη να πιάσει άμεσα δουλειά η νέα Επιτροπή. Έγινε μεγαλύτερη, σχεδόν επιτακτική. Άρα ατόνισαν και τα (βάσιμα αρχικά) σενάρια περί υπερψήφισης της Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν για την προεδρία της Επιτροπής το φθινόπωρο.

Η αλήθεια είναι ότι ο απερχόμενος πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έκανε ότι μπορούσε -χωρίς αποτέλεσμα, άλλωστε ελάχιστοι του δίνουν σημασία στις Βρυξέλλες καιρό τώρα- για να μπλοκάρει την υποψηφιότητα Φον Ντερ Λέιεν. Ούτε ο Μακρόν τη στήριξε αλλά πλέον έχει πολύ σοβαρότερα θέματα για να καταναλώσει το εναπομείναν πολιτικό του κεφάλαιο. Εάν λοιπόν δεν προκύψει κάποια απροσδόκητη εξέλιξη, αυτό που απομένει είναι να διαπιστώσουμε είναι αν η Γερμανίδα πολιτικός πέραν του 55% των ηγετών (15 στους 27) που αντιστοιχούν κατ’ ελάχιστο στο 65% του πληθυσμού των κρατών της ΕΕ, θα έχει στο πλευρό της και τουλάχιστον 361 εκ των 720 ευρωβουλευτών. Ήδη Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι μετρούν 400.

Γιατί η Φον Ντερ Λέιεν είναι σχεδόν αδύνατο να χάσει στο Ευρωκοινοβούλιο

Κατά την άποψή μας τρία βασικά δεδομένα συνηγορούν στη στήριξη της υποψηφιότητάς της ακόμα και πέρα των ευρωκομματικών γραμμών.

Πρώτον: Αυτή τη φορά η διαδικασία του spitzenkandidat τηρήθηκε. Η Φον Ντερ Λέιεν ήταν η υποψήφια που πρότεινε το Λαϊκό Κόμμα. Συνεπώς δεν υφίσταται το περί του αντιθέτου επιχείρημα της προηγούμενης (δύσκολης) ψηφοφορίας το 2019.

Δεύτερον: Η Φον Ντερ Λέιεν είναι η βολικότερη λύση για τους Πράσινους προκειμένου να κρατήσουν ζωντανό όσο μεγαλύτερο μέρος του Green Deal είναι εφικτό. Οποιοσδήποτε άλλος υποψήφιος του ΕΛΚ θα είχε ακόμη πιο περιοριστική ατζέντα στην εφαρμογή της τρέχουσας νομοθεσίας. Αν προσθέσετε σε αυτό και την πολιτική για την προώθηση του «πράσινου αγροτικού τομέα» η οποία οδήγησε στους δρόμους τους αγρότες στις μισές χώρες της ΈΕ, αντιλαμβάνεστε ότι το καλύτερο σενάριο για τους “Greens” είναι η επανεκλογή της Προέδρου που στήριξε τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Τρίτον: Η Τζόρτζια Μελόνι, νικήτρια στην ιταλική εκλογική διαδικασία, έχει κάθε λόγο να διατηρήσει και να εκμεταλλευτεί τη σχέση που έχει αναπτύξει με την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά και προσωπικά με την Φον Ντερ Λέιεν. Μη την πολιτική της συμπεριφορά και τις επιλογές της στις Βρυξέλλες από την εκλογή της στην πρωθυπουργία της χώρας της έως σήμερα, έχει εύλογα πετύχει να τη θεωρούν πλέον ως εκπρόσωπο μίας mainstream δεξιάς δύναμης. Σε καιρούς που η ακροδεξιά αποτελεί κόκκινο πανί για κάθε δημοκράτη Ευρωπαίο -και με τη Γαλλία να δείχνει ολοένα και πιο ξεκάθαρα το δρόμο της πολιτικής ανωμαλίας (δε βρίσκω πιο politically correct τρόπο να περιγράψω την κατάσταση)- η Μελόνι έχει κάθε λόγο να συνεχίσει να υποστηρίζει και να εκμεταλλεύεται πολιτικά το τρέχον πολιτικό της προφίλ.

Αν λοιπόν έχει κάτι να φοβάται η Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν είναι περισσότερο κάποιο εσωτερικό παιχνίδι του Λαϊκού Κόμματος παρά κάποια έξωθεν απειλή. Και η συγκυρία κάθε άλλο παρά ευνοεί τέτοια παιχνίδια εντός της Ευρωομάδας της. Συνεπώς, ξεκινώντας από το άτυπο δείπνο της Δευτέρας και οδεύοντας προς τη Σύνοδο της 27ης Ιουνίου, το κυρίαρχο σενάριο για τις υποψηφιότητες των επικεφαλής των θεσμών και ειδικά της Φον Ντερ Λέιεν πολύ δύσκολα θα διαφοροποιηθεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:19

Το Instagram θα ειδοποιεί τους γονείς για τυχόν αναζητήσεις των παιδιών τους για αυτοκτονία

15:10

Μεγάλου (Πειραιώς): Σήμα για ισχυρή πιστωτική επέκταση το 2026, καθησυχάζει για δάνεια ν. Κατσέλη

15:02

Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα Α21-Επίδομα Παιδιού

15:02

Υπέρ των απελάσεων αλλά κατά των τακτικών Τραμπ η πλειοψηφία των Αμερικανών

14:59

«Η Μόσχα δεν έχει θέσει καμία προθεσμία για να βάλει τέλος στον πόλεμο», λέει ο Λαβρόφ

14:58

Τι προβλέπει το νέο συνταξιοδοτικό και φορολογικό νομοσχέδιο

14:52

Τσάπαλος: Ισχυροποίηση ΕΕΕΠ - Aυτόματα θα κατεβάζει ιστοσελίδες παράνομου στοιχηματισμού

14:50

Σχεδόν 1 εκατ. νέοι Βρετανοί εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης

14:45

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος κατέθεσε αίτηση για ίδρυση μη κρατικού πανεπιστημίου

14:39

Προκαταρκτική έρευνα για την κοπής καλωδίων τηλεδιοίκησης στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας – Θεσσαλονίκης

14:33

Δικαστήριο ΕΕ: Η Ουγγαρία παραβίασε το ευρωπαϊκό δίκαιο σχετικά με άδεια λειτουργίας ραδιοφωνικού σταθμού

14:27

Νεμπής (ΟΤΕ): Επενδύσεις 600 εκατ. για το 2026 - Νέα πολιτική αμοιβών των μετόχων

14:27

Δανία: Βουλευτικές εκλογές στις 24 Μαρτίου προκήρυξε η Φρεντέρικσεν

14:22

Πρόστιμα έως 50.000 ευρώ για διαφήμιση παράνομου τζόγου από influencers - Ποινές μέχρι 10 έτη

14:14

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη μηνιγγίτιδα - Οι ειδικοί συμβουλεύουν

14:12

Παραιτήθηκε ο CEO του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ μετά την έρευνα για σχέσεις με τον Έπστιν

14:08

Ρεκόρ κερδοφορίας για Allianz στο 2025 με άλμα 8,4% στα 17,4 δισ. ευρώ

14:02

Διαθέσιμα ψηφιακά μέσω gov.gr 12.375 πτυχία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου

13:59

Πεσκόφ: Προτεραιότητα οι κοινωνικοοικονομικές και ανθρωπιστικές ανάγκες στην Κούβα

13:56

Ντεμπούτο στο ΧΑ για το ομόλογο της Capital Clean Energy Carriers

13:49

Η Palladian Communication Specialists ανανεώνει τη συνεργασία με την Imperial Brands Hellas

13:49

Αποφασίζει η Κομισιόν για πρόσβαση των γυναικών σε ασφαλείς αμβλώσεις

13:46

Δύο ελληνικά νησιά στους 20 καλύτερους προορισμούς της Ευρώπης για το 2026

13:42

Eurobank Equities: Αντίστοιχα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα του ΟΤΕ

13:42

ΕΔΕΥΕΠ: Εκδόθηκε η άδεια αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο

13:42

Τσίπρας για Predator: «Οι πραγματικοί υπαίτιοι θα λογοδοτήσουν στoν λαό και στη δικαιοσύνη»

13:40

Εκτοξεύτηκαν τα λουκέτα των επιχειρήσεων το 2025 - Άνοδος 83,2% σε έναν χρόνο

13:39

ΤτΕ: Στα €22 δισ. αυξήθηκε η αξία του ενεργητικού των ασφαλιστικών

13:35

Lidl Ελλάς: Καθήκοντα Chief People Officer στη Lidl Γερμανίας αναλαμβάνει η Ν. Κολομπούρδα

13:31

ΤτΕ: Μειώθηκαν δάνεια και καταθέσεις ιδιωτικού τομέα τον Ιανουάριο