ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Το άτυπο δείπνο και η επόμενη μέρα του

Γιάννης Παπαγεωργίου
15-06-2024 | 13:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το άτυπο δείπνο και η επόμενη μέρα του
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Πίσω από κλειστές πόρτες γίνονται οι πιο σκληρές και συχνά ιστορικές διαπραγματεύσεις. Το άτυπο δείπνο των ηγετών των 27 το βράδυ της Δευτέρας -λογικά- δεν είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις. Το εκλογικό αποτέλεσμα συνέδραμε περισσότερο από όσο μπορεί κανείς να φανταστεί ώστε να κυριαρχήσει το βασικό σενάριο. Το είχαμε περιγράψει διεξοδικά από τον Μάιο: Τα φαβορί για τις «top EU θέσεις» είναι η Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν, ο Αντόνιο Κόστα, η Ρομπέρτα Μέτσολα και η Κάγια Κάλλας. Το μόνο που άλλαξε έκτοτε είναι η ανάγκη να πιάσει άμεσα δουλειά η νέα Επιτροπή. Έγινε μεγαλύτερη, σχεδόν επιτακτική. Άρα ατόνισαν και τα (βάσιμα αρχικά) σενάρια περί υπερψήφισης της Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν για την προεδρία της Επιτροπής το φθινόπωρο.

Η αλήθεια είναι ότι ο απερχόμενος πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έκανε ότι μπορούσε -χωρίς αποτέλεσμα, άλλωστε ελάχιστοι του δίνουν σημασία στις Βρυξέλλες καιρό τώρα- για να μπλοκάρει την υποψηφιότητα Φον Ντερ Λέιεν. Ούτε ο Μακρόν τη στήριξε αλλά πλέον έχει πολύ σοβαρότερα θέματα για να καταναλώσει το εναπομείναν πολιτικό του κεφάλαιο. Εάν λοιπόν δεν προκύψει κάποια απροσδόκητη εξέλιξη, αυτό που απομένει είναι να διαπιστώσουμε είναι αν η Γερμανίδα πολιτικός πέραν του 55% των ηγετών (15 στους 27) που αντιστοιχούν κατ’ ελάχιστο στο 65% του πληθυσμού των κρατών της ΕΕ, θα έχει στο πλευρό της και τουλάχιστον 361 εκ των 720 ευρωβουλευτών. Ήδη Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι μετρούν 400.

Γιατί η Φον Ντερ Λέιεν είναι σχεδόν αδύνατο να χάσει στο Ευρωκοινοβούλιο

Κατά την άποψή μας τρία βασικά δεδομένα συνηγορούν στη στήριξη της υποψηφιότητάς της ακόμα και πέρα των ευρωκομματικών γραμμών.

Πρώτον: Αυτή τη φορά η διαδικασία του spitzenkandidat τηρήθηκε. Η Φον Ντερ Λέιεν ήταν η υποψήφια που πρότεινε το Λαϊκό Κόμμα. Συνεπώς δεν υφίσταται το περί του αντιθέτου επιχείρημα της προηγούμενης (δύσκολης) ψηφοφορίας το 2019.

Δεύτερον: Η Φον Ντερ Λέιεν είναι η βολικότερη λύση για τους Πράσινους προκειμένου να κρατήσουν ζωντανό όσο μεγαλύτερο μέρος του Green Deal είναι εφικτό. Οποιοσδήποτε άλλος υποψήφιος του ΕΛΚ θα είχε ακόμη πιο περιοριστική ατζέντα στην εφαρμογή της τρέχουσας νομοθεσίας. Αν προσθέσετε σε αυτό και την πολιτική για την προώθηση του «πράσινου αγροτικού τομέα» η οποία οδήγησε στους δρόμους τους αγρότες στις μισές χώρες της ΈΕ, αντιλαμβάνεστε ότι το καλύτερο σενάριο για τους “Greens” είναι η επανεκλογή της Προέδρου που στήριξε τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Τρίτον: Η Τζόρτζια Μελόνι, νικήτρια στην ιταλική εκλογική διαδικασία, έχει κάθε λόγο να διατηρήσει και να εκμεταλλευτεί τη σχέση που έχει αναπτύξει με την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά και προσωπικά με την Φον Ντερ Λέιεν. Μη την πολιτική της συμπεριφορά και τις επιλογές της στις Βρυξέλλες από την εκλογή της στην πρωθυπουργία της χώρας της έως σήμερα, έχει εύλογα πετύχει να τη θεωρούν πλέον ως εκπρόσωπο μίας mainstream δεξιάς δύναμης. Σε καιρούς που η ακροδεξιά αποτελεί κόκκινο πανί για κάθε δημοκράτη Ευρωπαίο -και με τη Γαλλία να δείχνει ολοένα και πιο ξεκάθαρα το δρόμο της πολιτικής ανωμαλίας (δε βρίσκω πιο politically correct τρόπο να περιγράψω την κατάσταση)- η Μελόνι έχει κάθε λόγο να συνεχίσει να υποστηρίζει και να εκμεταλλεύεται πολιτικά το τρέχον πολιτικό της προφίλ.

Αν λοιπόν έχει κάτι να φοβάται η Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν είναι περισσότερο κάποιο εσωτερικό παιχνίδι του Λαϊκού Κόμματος παρά κάποια έξωθεν απειλή. Και η συγκυρία κάθε άλλο παρά ευνοεί τέτοια παιχνίδια εντός της Ευρωομάδας της. Συνεπώς, ξεκινώντας από το άτυπο δείπνο της Δευτέρας και οδεύοντας προς τη Σύνοδο της 27ης Ιουνίου, το κυρίαρχο σενάριο για τις υποψηφιότητες των επικεφαλής των θεσμών και ειδικά της Φον Ντερ Λέιεν πολύ δύσκολα θα διαφοροποιηθεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Σε δύο πυρκαγιές στη Γαλλία επιχείρησε η ελληνική ομάδα δασοπυρόσβεσης

23:45

Βενεζουέλα: Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης θέλει να επιστρέψει «για να φέρει σταθερότητα» στη χώρα

23:30

Σχοινάς στους Διαλόγους Νισύρου: Η γεωργία αποτελεί πλέον γεωπολιτικό εργαλείο για την Ευρώπη

23:20

Ρωσία: Ανακοίνωσε ότι κατέλαβε το στρατηγικής σημασίας προπύργιο της Κοσταντίνιουκα στην ανατολική Ουκρανία

23:15

Αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του «Χόμπιτ» πουλήθηκε έναντι 38.400 λιρών

23:00

Λίβανος: Περισσότεροι από 600.000 εκτοπισμένοι επέστρεψαν στις εστίες τους

22:49

Μαρινάκης: Η ανάγκη ταυτοποίησης των χρηστών στο διαδίκτυο έγινε αποδεκτή και από την κοινωνία των πολιτών

22:40

Το αεροπλανοφόρο Charles-de-Gaulle αναχώρησε από τη Μέση Ανατολή και επιστρέφει στην Τουλόν

22:26

ΗΠΑ: Ακυρώνονται εκδηλώσεις για τους εορτασμούς της 4ης Ιουλίου λόγω του καύσωνα

22:11

Πυροσβεστική: 44 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

22:03

Πετρέλαιο: Τέταρτη εβδομάδα απωλειών ενώ συνεχίζονται οι ροές στο Ορμούζ

21:50

Λιθουανία: Το Βίλνιους θέλει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος «της πυρηνικής αποτροπής» απέναντι στη Ρωσία

21:30

«Η Γροιλανδία δεν πωλείται» επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός της χώρας

21:14

Νάγκελ για επόμενη απόφαση ΕΚΤ: Θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και με ανοιχτές επιλογές

20:51

Τηλεφωνική συνομιλία Μελόνι-Ερντογάν ενόψει της συνόδου ΝΑΤΟ

20:47

Ισπανία: Πυρκαγιά κοντά στο τουριστικό θέρετρο Κόστα Μπράβα

20:25

Πιερρακάκης: Η εποχή της γεωπολιτικής αθωότητας έχει τελειώσει για την Ευρώπη

20:18

Ουκρανία-Πολωνία: Το Κίεβο προχωρά σε βήματα για αποκλιμάκωση των εντάσεων με τη Βαρσοβία

19:56

Νετανιάχου και Τραμπ συμφώνησαν να συναντηθούν «σύντομα»

19:53

Δικαίωση για τους ξενοδόχους Σαντορίνης - Η Trivago απέσυρε το επίμαχο βίντεο

19:39

Ευρωαγορές: Νέο ρεκόρ ο Stoxx 600 - 4η εβδομάδα κερδών

19:39

ΗΠΑ: Επέτειος 250 ετών στη σκιά του διχασμού και της αμφισβήτησης της παγκόσμιας ισχύος

19:37

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στο Σπαθοβούνι Κορινθίας

19:27

Υεμένη: Οι αντάρτες Χούθι απειλούν με πλήγματα στη Σαουδική Αραβία

19:18

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Σάαρ κατηγορεί τον Φιντάν για «υποκίνηση σε γενοκτονία»

19:02

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εικονικής συνταγογράφησης φαρμάκων - Πάνω από 405.000 ευρώ η ζημιά στον ΕΟΠΥΥ

19:00

ΔΕΗ: Ανακοίνωση ρυθμιζόμενης πληροφορίας

18:50

Φον ντερ Λάιεν: «Πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν» για τις ουρές στα αεροδρόμια λόγω των νέων ελέγχων

18:48

OPEC: Εκτοξεύθηκε η παραγωγή τον Ιούνιο καθώς αυξήθηκαν οι ροές μέσω Ορμούζ

18:39

Λίβανος: Περισσότεροι από 600.000 εκτοπισμένοι επέστρεψαν στις εστίες τους μετά την εκεχειρία