Μητσοτάκης: Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης 350 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο σε ευάλωτους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης 350 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο σε ευάλωτους
Συνολικό ποσό 350 εκατ. ευρώ θα δοθεί στοχευμένα τον Δεκέμβριο σε έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στους δικαιούχους του επιδόματος τέκνου, στους πολίτες με αναπηρία, σε όσους λαμβάνουν ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Συνολικό ποσό 350 εκατ. ευρώ θα δοθεί στοχευμένα τον Δεκέμβριο σε έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

«Όταν η οικονομία πάει καλά, μπορούμε να στηρίξουμε τους αδύναμους», τόνισε ο πρωθυπουργός, αναλύοντας τους δικαιούχους.

«Αναφέρομαι συγκεκριμένα στους δικαιούχους του επιδόματος τέκνου του ΟΠΕΚΑ, φαντάζομαι πολλοί ακροατές μας οι οποίοι μας ακούν παίρνουν αυτό το επίδομα. Εκεί θα υπάρχει μία σημαντική αύξηση. Αναφέρω ενδεικτικά ότι ένα ζευγάρι με δύο τέκνα με χαμηλά εισοδήματα θα λάμβανε κανονικά 140 ευρώ και θα πάρει το Δεκέμβριο 350 ευρώ. Θα αυξήσουμε δηλαδή κατά 150% όλα τα επιδόματα τέκνων του ΟΠΕΚΑ.

Θα ενισχύσουμε τους συμπολίτες μας με αναπηρία. Θα δώσουμε 200 ευρώ σε 225 χιλιάδες δικαιούχους των επιδομάτων ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ. Θυμίζω, ήδη τα επιδόματα αυξήθηκαν κατά 8%, τους δίνουμε μία έκτακτη στήριξη.

Θα στηρίξουμε και πάλι τους συμπολίτες μας που παίρνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Είναι κατά τεκμήριο οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας και θα λάβουν και αυτοί μια έκτακτη ενίσχυση.

Και τέλος, θα ενισχύσουμε και τους χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι δεν είχαν "προσωπική διαφορά", διότι ήδη έχει ανακοινωθεί στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι είχαν "προσωπική διαφορά", γιατί δεν είδαν αύξηση στη σύνταξή τους. Αυτοί είναι συνταξιούχοι οι οποίοι είδαν μία μικρή αύξηση. Έχουμε τη δυνατότητα να τους δώσουμε 150 ευρώ παραπάνω και αυτή η ενίσχυση θα αφορά και τους ανασφάλιστους υπερήλικες. Όλα αυτά αθροίζουν περίπου στα 350 εκατομμύρια», είπε αναλυτικά.

Φοροδιαφυγή

Αναφερόμενος στη φοροδιαφυγή, ο πρωθυπουργός είπε όποιος φοροδιαφεύγει ζημιώνει διπλά το κράτος.

«Γι' αυτό και προχωρούμε σε αυτή τη μεταρρύθμιση που δεν αφορά μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η προσπάθεια που κάνουμε για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής είναι εξαιρετικά σύνθετη», είπε, σημειώνοντας πως έχουμε προοδευτική φορολόγηση, «την οποία υπερασπίζομαι» και ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα κάνουμε πίσω στο νομοσχέδιο. Ο πυρήνας του δεν πρόκειται να αλλάξει».

«Αυτές οι συζητήσεις για το flat tax είναι ξεπερασμένες. Πιστεύω στην προοδευτική φορολόγηση και πιστεύω ότι αυτός ο οποίος κερδίζει περισσότερα χρήματα πρέπει να φορολογείται από έναν υψηλότερο φορολογικό συντελεστή. Μειώσαμε τη φορολόγηση στις επιχειρήσεις και αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό παραπάνω από αυτό που εισηγούνταν ειδικοί. Όσο η ανεργία μειώνεται τόσο η αγοραστική δύναμη του εργαζόμενου θα αυξάνεται και οι μισθοί θα βελτιώνονται», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αγορά ακινήτων, προαναγγέλλοντας αλλαγές στην Golden Visa, αλλά και σε κίνητρα για την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης τα οποία εξετάζονται. Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων, ειδικά στο υγειονομικό προσωπικό.

«Γιατί να μην δώσουμε τη δυνατότητα απόκτησης Golden Visa σε όποιον αγοράζει ένα διατηρητέο με υποχρέωση να το επισκευάσει. Αυτόματα, κατευθύνουμε επενδυτικά κεφάλαια σε μια κατηγορία ακινήτων», είπε.

Κυκλοφοριακό και μετρό Εξάρχεια

Η συνέντευξη ξεκίνησε με το κυκλοφοριακό, με τον πρωθυπουργό να τονίζει πως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, προαναγγέλλοντας όμως σειρά παρεμβάσεων, οι οποίες θα παρουσιαστούν μέσα στον επόμενο μήνα.

Αναφέρθηκε σε μακροχρόνιες παρεμβάσεις, όπως η γραμμή 4 του Μετρό, αλλά και ποδηλατόδρομους. «Πιστεύω ότι μέσα στον επόμενο χρόνο μπορούμε να έχουμε ορατά αποτελέσματα», σημείωσε, κάνοντας λόγο για τοποθέτηση 700 καμερών στο κέντρο της Αθήνας.

Με αφορμή τη σημερινή του συνάντηση με τον εκλεγμένο δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε παντελώς υπερβολικές τις αντιδράσεις για το μετρό.

«Δεν συναποφασίζουμε και το μετρό θα προχωρήσει όπως έχει σχεδιαστεί», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τη Β. Όλγας, είναι έργο που δρομολογείται ήδη. Ό,τι πεζοδρομείται δεν ξεπεζοδρομείται. Θεωρώ αδύνατο η Β. Όλγας να ξανανοίξει για τα αυτοκίνητα και θεωρώ ότι είναι και λάθος», πρόσθεσε.

Θεσσαλία και Τέμπη

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι σε μια εποχή μεγάλων καταστροφών δεν μπορεί το κράτος μόνο του να επωμίζεται όλο το κόστος αποκατάστασης και πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά της ιδιωτικής ασφάλισης. «Η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ είναι ένα μέτρο. Θα ακολουθήσουν κι άλλα βήματα», ανέφερε.

Για τη Θεσσαλία είπε ότι «πρέπει να υποστηρίξουμε αφενός τους ανθρώπους που έπαθαν μια μεγάλη καταστροφή και έχουμε κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα. Είπε επίσης ότι έχουμε ζήτημα με τα έργα υποδομών και υπενθύμισε ότι την επόμενη Τετάρτη θα συζητηθούν όλα στη Βουλή. «Το μέγαλο πρόβλημα είναι η διαχείριση του νερού. Θα δούμε αποτελέσματα σε ορίζοντα τετραετίας. Δεν είναι μόνο οι πλημμύρες. Δεν έχουμε αρκετό νερό για άδρευση στη Θεσσαλία», σημείωσε.

Για τα Τέμπη και τη συζήτηση στη βουλή είπε πως «ό,τι και να κάνουμε κατηγορούμαστε για συγκάλυψη, ναι στην εξεταστική συγκάλυψη, όχι στην εξεταστική συγκάλυψη». «Είναι μεγάλο άλμα να πεις ότι επειδή δεν έγινε κάτι καλά στην "717" υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Αν δεν είχε γίνει το δυστύχημα θα γινόταν αυτή η προκαταρκτική; Εμείς είπαμε ναι στην εξεταστική. Ηταν η πιο δύσκολη στιγμή για μένα όταν επισκέφτηκα το σημείο. Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα γίνει ποτέ», πρόσθεσε.

ΣΥΡΙΖΑ

Όσον αφορά τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Κασσελάκη είπε ότι έχει δώσει υπόσχεση στον εαυτό του να μη μιλάει για τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ. Για την πρόσκληση του κ. Κασσελάκη να πάνε μαζί σε λαϊκή αγορά ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «είκοσι χρόνια πηγαίνω στους πολίτες , συνομιλώ, συζητώ, ακούω κριτική. Δεν είναι κάτι καινούργιο να πηγαίνουμε. Τα κάνουμε αυτά τα πράγματα όλοι μας από τότε που μπήκαμε στα κοινά».

Επίσης δήλωσε πως δεν είναι δική του δουλειά να υποδείξει στην αντιπολίτευση πως θα ασκήσει τα καθήκοντά της και τόνισε πως οι πολίτες δεν θέλουν τοξικότητα αλλά συγκεκριμένες προτάσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Δεν είμαστε εξαρτημένοι από καμιά πολυεθνική

«Κλείδωσε» ο κουμπαράς για το έκτακτο χριστουγεννιάτικο επίδομα

Συνάντηση Τσίπρα - Κασσελάκη χθες το βράδυ

gazzetta
gazzetta reader insider insider