Μεγάλη «πληγή» για τον κλάδο της εστίασης η έλλειψη προσωπικού

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεγάλη «πληγή» για τον κλάδο της εστίασης η έλλειψη προσωπικού
Πόσες θέσεις εργασίας μένουν ακάλυπτες σε έναν από τους πιο νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας. Τι συνέβη και αναζητούνται με το… κυάλι οι εργαζόμενοι. Η εικόνα του σήμερα και οι προβλέψεις για διόγκωση του προβλήματος τα επόμενα χρόνια.

Σε μεγάλο «αγκάθι» για τον κλάδο της εστίασης, έναν από τους πιο νευραλγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας και έναν από τους μεγαλύτερους «εργοδότες» της χώρας αναδεικνύεται το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού.

Οι εργαζόμενοι έχουν γυρίσει για τα καλά την πλάτη στον κλάδο της εστίασης, όπως επίσης και στον τουρισμό, με παράγοντες του χώρου να διατυπώνουν «κραυγή αγωνίας» για το μέλλον, εκφράζοντας ρεαλιστικούς φόβους για ακόμη μεγαλύτερη διόγκωση του προβλήματος τα επόμενα χρόνια.

«Διαλυμένα τα καταστήματα…»

«Τα καταστήματα είναι διαλυμένα λόγω της έλλειψης προσωπικού. Οι εργαζόμενοι δεν θέλουν να εργαστούν στην εστίαση», παραδέχθηκε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, πριν από μερικά 24ωρα ο επικεφαλής του ομίλου Βενέτη, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης.

«Οι εργαζόμενοι έχουν πάψει να ονειρεύονται. Έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους και την ελπίδα τους. Προτιμούν να πάρουν 500 ευρώ από το ταμείο ανεργίας και ο πατέρας τους να συμπληρώσει λίγα ακόμη χρήματα, παρά να δουλέψουν στην εστίαση», τόνισε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στους δημοσιογράφους, τη χρονιά που μας πέρασε έλειψαν 60.000 εργαζόμενοι από την εστίαση, ενώ φέτος η έλλειψη σε ανθρώπινα χέρια τόσο στην εστίαση, όσο και στον τουρισμό θα ξεπεράσει τις 100.000 θέσεις εργασίας.

Τα επόμενα χρόνια στις κουζίνες θα γεμίσουμε με ανθρώπους από το Μπαγκλαντές…», εκτίμησε.

«Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση μιλούν για πενθήμερη εργασία στην εστίαση, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει, αφού η εργασία στην εστίαση είναι επταήμερη. Αν γίνει αυτό, θα χρειαστούμε παραπάνω χέρια και το πρόβλημα θα το έχουμε όλα τα υπόλοιπα χρόνια», δεν δίστασε να σχολιάσει ο κ. Μονεμβασιώτης, χωρίς να μπορεί να κρύψει την ανησυχία του.

Να σημειωθεί εδώ ότι σήμερα ο όμιλος Βενέτη απαριθμεί 17 εταιρείες σε όλο το φάσμα της εστίασης, απασχολώντας περί τους 2.000 εργαζόμενους.

«Δεν μπορώ να βρω ούτε λαντζιέρη»

«Για να βρω προσωπικό για το κατάστημα της Μητροπόλεως αγανάκτησα. Δεν μπορώ να βρω ούτε λαντζιέρη... έχω μεγάλο πρόβλημα και αυτό με πονάει πολύ», δήλωνε τον περασμένο Φεβρουάριο ο πρόεδρος και ιδρυτής του ομίλου Καστελόριζο Αντώνης Σταύρου, παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους το νέο κατάστημα του ομίλου, το εστιατόριο Athens Mezze, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και δη στη Μητροπόλεως 12-14.

Πρόκειται για το 15ο κατάστημα του ομίλου Καστελόριζο που έχει διαγράψει μια μακρά πορεία στον κλάδο της εστίασης, συνεχίζοντας απρόσκοπτα τις επενδύσεις κόντρα στην τρέχουσα αρνητική συγκυρία.

«Ξένους δεν έχουμε και οι Έλληνες δεν έρχονται. Είτε έχουν φύγει από την Ελλάδα, είτε έχουν αλλάξει επάγγελμα», εξηγούσε τότε ο κ. Σταύρου.
Λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία της περυσινής χρονιάς, εκτίμησε πως η κατάσταση θα είναι δραματική ενόψει της έλευσης του καλοκαιριού, εξηγώντας πως το πρόβλημα χρειάζεται πολιτική λύση, ήτοι την αξιοποίηση στον κλάδο της εστίασης των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα.

Να σημειωθεί εδώ ότι ο όμιλος Καστελόριζο απασχολεί σήμερα περί τα 500 άτομα προσωπικό με μέσο μισθό τα 1000 ευρώ.

«Το πρόβλημα είναι υπαρκτό…»

«Πριν από δύο χρόνια δεν είχαμε κανένα πρόβλημα σε ό,τι αφορά την εξεύρεση προσωπικού για τα εστιατόριά μας. Πλέον το πρόβλημα είναι υπαρκτό, καθώς όπως γίνεται αντιληπτό, αυξάνονται οι ευκαιρίες στην αγορά εργασίας», σχολίαζε πρόσφατα και η Simona Mancinelli, Managing Director της Premier Capital Ελλάς, της εταιρείας που διαχειρίζεται τα εστιατόρια McDonald's στην Ελλάδα.

Όπως έχει ήδη γράψει το insider.gr, τον Μάρτιο άνοιξε νέο εστιατόριο McDonald's στην Αθήνα και συγκεκριμένα επί των οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Μακρή. Πρόκειται για το 29ο εστιατόριο McDonald's στη χώρα μας, ενώ έως το τέλος του 2023 προβλέπεται η λειτουργία τριών ακόμη εστιατορίων – ένα στην Πέτρου Ράλλη, ένα στο Χαϊδάρι και ένα τρίτο σε μια ακόμη περιοχή της πρωτεύουσας.

Η Premier Capital Ελλάς έχει στόχο το άνοιγμα 22 νέων εστιατορίων σε ορίζοντα πενταετίας, ώστε αυτά να προσεγγίσουν τα 50, καθώς και τον διπλασιασμό των εργαζομένων της, οι οποίοι σήμερα ανέρχονται σε 1.500.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider