Άνοιξε τις πύλες του το εστιατόριο Athens Mezze στη Μητροπόλεως – Νέα επένδυση από τον όμιλο Καστελόριζο

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοιξε τις πύλες του το εστιατόριο Athens Mezze στη Μητροπόλεως – Νέα επένδυση από τον όμιλο Καστελόριζο
Πρόκειται για το 15ο κατάστημα του ομίλου Καστελόριζο που έχει διαγράψει μια μακρά πορεία στον κλάδο της εστίασης. Το κόστος της επένδυσης και τα επόμενα σχέδια του ιδρυτή του ομίλου, Αντώνη Σταύρου. Οι επαφές για είσοδο στο Ελληνικό, η ώθηση από τον τουρισμό και η έλλειψη προσωπικού.

Άνοιξε τις πύλες του στο κέντρο της Αθήνας το νέο κατάστημα του ομίλου Καστελόριζο. Το εστιατόριο Athens Mezze βρίσκεται στη Μητροπόλεως 12-14 και ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 12 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για το 15ο κατάστημα του ομίλου Καστελόριζο που έχει διαγράψει μια μακρά πορεία στον κλάδο της εστίασης, συνεχίζοντας απρόσκοπτα τις επενδύσεις κόντρα στην τρέχουσα αρνητική συγκυρία.

Όπως αποκάλυψε σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους την Παρασκευή, ο πρόεδρος και ιδρυτής του ομίλου Καστελόριζο Αντώνης Σταύρου, η επένδυση για το Athens Mezze ανήλθε στις 200.000 ευρώ, ενώ το νέο εστιατόριο του ομίλου έρχεται μια δεκαετία μετά το Mezze της Γλυφάδας. «Το εστιατόριο στη Μητροπόλεως είναι για όλες τις ηλικίες και για όλα τα πορτοφόλια», σημείωσε.

Απασχολεί περί τα 25 άτομα, ενώ οι χώροι του συνολικής έκτασης 300 τμ έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν έως και 170-180 άτομα. Ο εσωτερικός και ο εξωτερικός χώρος μπορούν να εξυπηρετήσουν 75-80 άτομα, ενώ ακόμη 80-100 άτομα μπορούν να φιλοξενηθούν στο πατάρι του εστιατορίου, το οποίο διατίθεται για πληθώρα εταιρικών εκδηλώσεων. Καθώς βρίσκεται σε έναν από τους πιο ακριβούς δρόμους της Αθήνας, το ενοίκιο που καταβάλλεται, αγγίζει τις 9.500 ευρώ.

Σε ποσοστό 60-70% το μενού που σερβίρεται στο Athens Mezze είναι ίδιο με εκείνο της Γλυφάδας, παντρεύοντας περίτεχνα τις γεύσεις του ψαριού και του κρέατος. Μια βασική ωστόσο διαφορά είναι ότι το κατάστημα της Μητροπόλεως ανοίγει από τις 8 το πρωί, προσφέροντας πρωινό, δυνατότητα την οποία δεν παρέχει το εστιατόριο της Γλυφάδας που ανοίγει στις 12:00.

Ο τουρισμός του κέντρου και οι συνεργασίες με ξενοδοχεία

Σύμφωνα με τον κ. Σταύρου, το νέο κατάστημα του ομίλου Καστελόριζο ποντάρει πολλά στην αυξημένη τουριστική κίνηση που παραδοσιακά συγκεντρώνει το κέντρο της Αθήνας, ενώ όπως έκανε γνωστό, από τον προσεχή Μάρτιο το Athens Mezze θα προχωρήσει στη σύναψη συνεργασιών με τα ξενοδοχεία της περιοχής που δεν περιλαμβάνουν στις υπηρεσίες τους την παροχή πρωινού γεύματος.

«Θα προετοιμαστούμε τον Φεβρουάριο ώστε τον Μάρτιο να είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τα ξενοδοχεία του κέντρου», ανέφερε.

Οι συζητήσεις για είσοδο στο Ελληνικό

Όπως επίσης αποκάλυψε, έχουν γίνει συζητήσεις για πιθανή είσοδο του ομίλου Καστελόριζο στο Ελληνικό. «Θα το δούμε», εξήγησε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέα καταστήματα στο άμεσο μέλλον, ανέφερε πως για την ώρα δεν είναι κάτι που εξετάζεται, ωστόσο αν υπάρξουν τυχόν ευκαιρίες, τότε δεν θα το απέκλειε.

Ο τζίρος των 15,2 εκατ. ευρώ και οι ζημιογόνες ιχθυοκαλλιέργειες

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιδόσεις του ομίλου Καστελόριζο, ο τζίρος ανήλθε στα επίπεδα των 15,2 εκατ. ευρώ το 2022, αυξημένος κατά 3-4 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019, ήτοι το τελευταίο έτος κανονικότητας πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Από το σύνολο των 15,2 εκατ. ευρώ, τα 12 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα εστιατόρια του ομίλου, ενώ τα υπόλοιπα 3 εκατ. ευρώ περίπου προέρχονται από τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών στον οποίο επίσης δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια ο κ. Σταύρου, έχοντας αφήσει το δικό του αποτύπωμα ως ένας εκ των ιδρυτών της εταιρείας Σελόντα. «Ο όμιλος είναι κερδοφόρος αλλά οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι ζημιογόνες», σημείωσε.

Παρά τις δύσκολες ημέρες που βιώνει ο κλάδος της εστίασης στη χώρα μας, κανένα εστιατόριο του ομίλου Καστελόριζου δεν κινδύνευσε να κλείσει. Το ενεργειακό κόστος έχει πολλαπλασιαστεί, ωθώντας στα ύψη τα λειτουργικά κόστη των καταστημάτων, με τον όμιλο να προχωρά σε ανατιμήσεις της τάξης του 10%.

Η μέση απόδειξη στο σύνολο των εστιατορίων του ομίλου κυμαίνεται από 20 έως 50 ευρώ, με τον καταναλωτή να ξοδεύει από 25 έως 30 ευρώ -συν κρασί- στα καταστήματα της Μητροπόλεως και της Γλυφάδας.

Η μεγάλη πληγή της έλλειψης προσωπικού

«Για να βρω προσωπικό για το κατάστημα της Μητροπόλεως αγανάκτησα. Δεν μπορώ να βρω ούτε λαντζιέρη… έχω μεγάλο πρόβλημα και αυτό με πονάει πολύ», παραδέχθηκε ο κ. Σταύρου, αναφερόμενος στη μεγάλη πληγή του κλάδου της εστίασης που δεν είναι άλλη από την έλλειψη προσωπικού. «Ξένους δεν έχουμε και οι Έλληνες δεν έρχονται. Είτε έχουν φύγει από την Ελλάδα, είτε έχουν αλλάξει επάγγελμα», πρόσθεσε.

Λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία της περυσινής χρονιάς, εκτίμησε πως η κατάσταση θα είναι δραματική ενόψει της έλευσης του καλοκαιριού, εξηγώντας πως το πρόβλημα χρειάζεται πολιτική λύση, ήτοι την αξιοποίηση στον κλάδο της εστίασης των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα.

Να σημειωθεί εδώ ότι ο όμιλος Καστελόριζο απασχολεί σήμερα περί τα 500 άτομα προσωπικό με μέσο μισθό τα 1000 ευρώ.

Το ταξίδι στη γεύση μετρά αρκετές δεκαετίες

Ο όμιλος Καστελόριζο περιλαμβάνει μερικά από τα πιο γνωστά εστιατόρια της Αθήνας που σερβίρουν μεσογειακή κουζίνα, εμπνευσμένη κυρίως από τα θαλασσινά.

Το ιστορικό Καστελόριζο της Καλλιθέας το οποίο αποτέλεσε την αρχή του ταξιδιού στη γεύση εγκαινιάστηκε το 1981 και αποτελεί το πρώτο εστιατόριο του ομίλου. Από το 2012 έχει μετονομαστεί σε Ρακί Μεζέ. Ακολούθησε το 1986 το το δεύτερο Καστελόριζο στην περιοχή της Κηφισιάς - το πρώτο εστιατόριο με ψάρι στα Βόρεια Προάστια.

Σειρά πήρε το Καστελόριζο της Βάρκιζας το 1994, ενώ ακολούθησαν οι Ορίζοντες στο λόφο Λυκαβηττού το 2002 συνδυάζοντας το ποιοτικό φαγητό με την καλύτερη θέα της πόλης.

Το 2010 εγκαινιάστηκε το Όμικρον στην περιοχή της Νέας Ερυθραίας, σερβίροντας νέες ελληνικές γεύσεις, ενώ ένα χρόνο αργότερα λειτούργησε το νέο μέλος του ομίλου με το όνομα Κ.GRILL στην περιοχή της Καλλιθέας, απευθυνόμενο αυτή τη φορά στους λάτρεις του κρέατος. Λόγω της επιτυχημένης πορείας του, το 2016 απέκτησε και «αδερφάκι» στην κεντρική πλατεία της Βούλας.

Το 2014 ο όμιλος Καστελόριζο άνοιξε ένα σύγχρονο μεζεδοπωλείο στη Γλυφάδα, το MEZZE Glyfada, ενώ δύο χρόνια αργότερα στο δυναμικό του ομίλου εντάχθηκε το κατάστημα RAMINO στην αγορά της Γλυφάδας, προκειμένου να προσφέρει μια αυθεντική ιταλική εμπειρία.

Ο κορονοϊός δεν έβαλε «πάγο» στα σχέδια του ομίλου για νέες επενδύσεις. Ήταν λίγο πριν τα τέλη του 2020 όταν άνοιξε το all day bar restaurant Omnivore στην πλατεία Αγίας Ειρήνης στο κέντρο της Αθήνας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider