Όμιλος Βενέτη: Ο στόχος για τζίρο 200 εκατ. ευρώ, οι περιπέτειες στη Βοιωτία και οι βολές Μονεμβασιώτη... κατά πάντων

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όμιλος Βενέτη: Ο στόχος για τζίρο 200 εκατ. ευρώ, οι περιπέτειες στη Βοιωτία και οι βολές Μονεμβασιώτη... κατά πάντων
Μια προς μια οι επενδύσεις που δρομολογεί ο όμιλος Βενέτη για την επόμενη τετραετία και αγγίζουν τα 80 εκατ. ευρώ. Όλα τα concept καταστημάτων που αναπτύσσει. Το αγκάθι της έλλειψης προσωπικού.

Με... ορεκτικό το αναπτυξιακό πλάνο του ομίλου Βενέτη σε ορίζοντα τετραετίας συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ και… κυρίως πιάτο τις βολές προς πάσα κατεύθυνση, η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής του ομίλου, Παναγιώτη Μονεμβασιώτη, είχε από όλα.

Και αυτό γιατί ο Διευθύνων Σύμβουλος της αλυσίδας Βενέτη δεν μάσησε ούτε αυτή τη φορά τα λόγια του, εξαπολύοντας πυρά κατά πάντων.

«Χάσαμε δύο αναπτυξιακούς και μια επένδυση 30 εκατ. ευρώ»

Σύμφωνα με τον κ. Μονεμβασιώτη, εδώ και τέσσερα χρόνια η εταιρεία προσπαθεί να επιτύχει τη μετεγκατάσταση της μονάδας παραγωγής της από τη Λυκόβρυση στη Βοιωτία, αλλά σκοντάφτει στο σκόπελο της γραφειοκρατίας.

«Η γραφειοκρατία είναι μεγάλο πρόβλημα, δυσκολεύει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, δεν μας αφήνει να μεταφερθούμε στη Βοιωτία. Μέσα σε τέσσερα χρόνια χάσαμε δύο αναπτυξιακούς νόμους και μια επένδυση 30 εκατ. ευρώ, παρόλο που έχουμε ήδη αγοράσει τον χώρο. ΕΥΔΑΠ και ΔΕΔΔΗΕ αποτελούν τροχοπέδη για την ελληνική οικονομία», τόνισε, σπεύδοντας μάλιστα να συμπληρώσει πως «για να μεταφερθούμε στη Βοιωτία χρειαζόμαστε 35 διαφορετικές άδειες. Δεν γίνεται 30 υπηρεσίες να ελέγχουν έναν φούρνο. Πλέον μετά από τέτοια καθυστέρηση, το κόστος της επένδυσης είναι τριπλάσιο. Ποιος θα το επωμιστεί; Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι άλλο… Μπανανία».

Παναγιώτης Μονεμβασιώτης
Ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης

Ο κ. Μονεμβασιώτης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η εταιρεία να κινηθεί νομικά, ζητώντας αποζημιώσεις για τις καθυστερήσεις, αφήνοντας, μάλιστα, να εννοηθεί πως συγκεκριμένη υπάλληλος μπλοκάρει με δόλο τις διαδικασίες. «Θα βγάλουμε ονόματα ανθρώπων που δεν θέλουν να δουλέψουν», δεν δίστασε να δηλώσει.

Περιγράφοντας ένα ακόμη ενδεικτικό παράδειγμα γραφειοκρατικών καθυστερήσεων από την πλευρά της πολιτείας, ο επικεφαλής του ομίλου Βενέτη αναφέρθηκε και στο ιστορικό κτήριο Μπάγκειον στην πλατεία Ομονοίας. «Το κτήριο μισθώθηκε το 2006 και τελικά λειτούργησε το 2020. Πληρώναμε 14 χρόνια για ένα κτήριο που δεν λειτουργούσε», σχολίασε.

«Ρωτήστε τον κ. Γεωργάτο γιατί δεν είμαστε στα αεροδρόμια της Fraport»

Από τα πυρά του κ. Μονεμβασιώτη δεν ξέφυγε ούτε ο ανταγωνισμός. «Έχουμε 6-7 σημεία στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά δεν βρισκόμαστε πουθενά στα αεροδρόμια της Fraport. Εκτιμούμε ότι υπάρχει αποκλεισμός… ρωτήστε τον κ. Γεωργάτο (σ.σ. ο Βλάσσης Γεωργάτος είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Γρηγόρης) γιατί δεν είμαστε στα αεροδρόμια της Fraport», ανέφερε χαρακτηριστικά, ερωτηθείς γιατί ο όμιλος Βενέτη δεν διαθέτει ισχυρή παρουσία στις κλειστές αγορές, όπως τα αεροδρόμια.

«Αρνητικό κλίμα από την προηγούμενη πρόεδρο της Εθνικής Πινακοθήκης»

Ο κ. Μονεμβασιώτης άφησε αιχμές και για την προηγούμενη προεδρία της Εθνικής Πινακοθήκης. Υπενθυμίζεται ότι μετά από διαγωνισμό ο όμιλος Βενέτη ανέλαβε τη διαχείριση δύο χώρων εστίασης στην Εθνική Πινακοθήκη, το café εστιατόριο Κ. Παρθένης και το café Ilissos.

«Η ιστορία ξεκινά τον Ιούνιο του 2021 όταν υπεγράφη η μίσθωση για τους δύο χώρους. Είχαμε πάρα πολλές δυσκολίες και καθυστερήσεις. Υπήρχε αρνητικό κλίμα για την εταιρεία μας από την προηγούμενη πρόεδρο. Δεν μας ήθελαν, δεν απαντούσαν στα αιτήματά μας. Προτιμούσαν άλλη εταιρεία, ακόμη κι αν ο όμιλος Βενέτη είχε εμφανιστεί με το μεγαλύτερο τίμημα», αποκάλυψε, ενώ αναφερόμενος στη νέα ηγεσία της Εθνικής Πινακοθήκης, έκανε λόγο για μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. «Η νέα πρόεδρος δουλεύει ασταμάτητα και απαντάει στα αιτήματα μας. Το σύστημα έχει γίνει γρήγορο και αποτελεσματικό», εξήγησε.

«Έχουμε κάνει πλήρη αναδίπλωση στα σχέδια για το εξωτερικό»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής της εταιρείας αποκάλυψε ότι έχει γίνει πλήρης αναδίπλωση σε ό,τι αφορά τα σχέδια για το εξωτερικό.

«Οι κρίσεις μας επηρεάζουν. Στο Λονδίνο δεν υπάρχουν χέρια και δεν έχουν μειωθεί καθόλου τα ενοίκια. Είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση και παρακολουθούμε τους άλλους μεγάλους φούρνους να ‘τρώνε’ τα μούτρα τους. Πήγα στο Βερολίνο πρόσφατα και είδα κάτι υπέρογκα κόστη στην ενέργεια», εξήγησε ο κ. Μονεμβασιώτης για να συμπληρώσει πως «Θα είναι λάθος κίνηση να μεταφέρουμε τα concept μας σε αυτές τις χώρες. Δεν μπορούμε να πάμε με αυτές τις συνθήκες».

«Τεράστιο το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στην εστίαση, διαλυμένα τα καταστήματα»

Αναφερόμενος στο μεγάλο «αγκάθι» που πλήττει το τελευταίο διάστημα τους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού και δη στην έλλειψη προσωπικού, ο κ. Μονεμβασιώτης δεν έκρυψε την ανησυχία του. «Τα καταστήματα είναι διαλυμένα λόγω έλλειψης προσωπικού. Οι εργαζόμενοι δεν θέλουν να εργαστούν στην εστίαση. Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση μιλούν για πενθήμερη εργασία στην εστίαση, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει, αφού η εργασία στην εστίαση είναι επταήμερη. Αν γίνει αυτό, θα χρειαστούμε παραπάνω χέρια και το πρόβλημα θα το έχουμε όλα τα υπόλοιπα χρόνια», ανέφερε.

«Οι εργαζόμενοι έχουν πάψει να ονειρεύονται. Έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους και την ελπίδα τους. Τα επόμενα χρόνια στις κουζίνες θα γεμίσουμε με ανθρώπους από το Μπαγκλαντές…», πρόσθεσε.

«Η χώρα μας εκπαιδεύεται να αντιμετωπίζει τις κρίσεις»

Περιγράφοντας στη συνέχεια την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο γνωστός επιχειρηματίας παραδέχθηκε ότι «έχουμε μεγαλώσει μιάμιση γενιά νέων ανθρώπων με την λέξη κρίση. Η μία κρίση διαδέχεται την άλλη. Η χώρα μας εκπαιδεύεται να αντιμετωπίζει τις κρίσεις και σε προσωπικό επίπεδο και σε επίπεδο επιχειρήσεων. Μετά τα μνημόνια, ήρθε ο κορονοϊός, μετά αντιμετωπίσαμε την ουκρανική κρίση, την ενεργειακή κρίση – η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον τρία χρόνια ακόμη – την ακρίβεια των πρώτων υλών και την κρίση των τραπεζών, που ακόμα δεν μας έχει ακουμπήσει, αλλά υπάρχει. Μια σειρά άλλων κρίσεων ετοιμάζεται, όπως η επισιτιστική κρίση και η κλιματική αλλαγή που θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα».

«Ό,τι ανεβαίνει στην Ελλάδα, δεν κατεβαίνει»

Εστιάζοντας περαιτέρω στις αυξήσεις σε επίπεδο κόστους οι οποίες μοιραία οδήγησαν σε ανατιμήσεις, ο κ. Μονεμβασιώτης παραδέχθηκε πως «ό,τι ανεβαίνει στην Ελλάδα, δεν κατεβαίνει».

Η αύξηση της ενέργειας, η αύξηση του κόστους εργασίας και οι ανατιμήσεις των πρώτων υλών είναι σημαντικά προβλήματα, πρόσθεσε, για να συμπληρώσει πως «περιμένουμε να εκτονωθούν οι τιμές. Όλα τα καταστήματα έχουν χάσει όλο το κέρδος της λιανικής. Ένα φρενάρισμα στις τιμές των πρώτων υλών υπάρχει».

Όπως μάλιστα αποκάλυψε, μέσα σε αυτό το περιβάλλον ο όμιλος Βενέτη προχώρησε σε μεσοσταθμικές ανατιμήσεις 6,5%. «Κάναμε τη μικρότερη αύξηση από όλους», σχολίασε.

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα του 2023 και το πλάνο των 80 εκατ. ευρώ στην τετραετία

Σύμφωνα με τον κ. Μονεμβασιώτη, το αναπτυξιακό πρόγραμμα του ομίλου Βενέτη για το 2023 προβλέπει την έναρξη λειτουργίας των χώρων εστίασης της Εθνικής Πινακοθήκης (Café Εστιατόριο Κ. Παρθένης και Café Ilissos), δυναμική είσοδο στην αγορά των Dark Kitchens με δύο νέα concepts, τo JACKSON BURGER και την PIZZA MIA, επέκταση στο χώρο της εστίασης με τη δημιουργία του νέου concept TAILOR MADE COFFEE ROASTERS, καθώς και επαναλειτουργία του ιστορικού JACKSON HALL στο Κολωνάκι.

«Η εταιρεία μας διαθέτει σήμερα 125 σημεία πώλησης, ενώ στόχος μας είναι να φτάσουν τα 145-150 μέχρι το τέλος του έτους. Κοιτάμε εξαγορές δικτύων λιανικής πώλησης», σημείωσε, ενώ ξεκαθάρισε πως η εταιρεία Βενέτη παραμένει μια μεγάλη ποιοτική βιοτεχνία. «Δεν θέλουμε να γίνουμε βιομηχανία», τόνισε.

Την ίδια στιγμή, το αναπτυξιακό πλάνο του ομίλου για την επόμενη τετραετία ανέρχεται στα 80 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει:

-κατασκευή κτηριακών εγκαταστάσεων νέας μονάδας παραγωγής 15.000 τμ (15 εκατ. ευρώ)

-προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού νέας μονάδας παραγωγής (5 εκατ. ευρώ)

-προμήθεια εξοπλισμού γραμμών παραγωγής νέων προϊόντων (14 εκατ. ευρώ)

-δαπάνες για μελέτες – αδειοδοτήσεις (500.000 ευρώ)

-εξαγορά εταιρείας Παγωτά Δωδώνη και αναβάθμιση δικτύου διανομής – καταστημάτων (10 εκατ. ευρώ)

-προμήθεια νέου εξοπλισμού και ανάπλαση υφιστάμενων κτηριακών μονάδων παραγωγής (5 εκατ. ευρώ)

-ίδρυση νέων εταιρικών καταστημάτων (10 εκατ. ευρώ)

-εξαγορά δικτύου καταστημάτων εστίασης (20 εκατ. ευρώ)

Στόχος του τετραετούς αυτού προγράμματος είναι οι πωλήσεις του σήματος Βενέτη να ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ.

Συμπληρώνοντας φέτος 75 χρόνια επιχειρηματικής δραστηριότητας, ο όμιλος Βενέτη απαριθμεί 17 εταιρείες σε όλο το φάσμα της εστίασης. Το 2022 ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 52,29 εκατ. ευρώ έναντι 43,00 εκατ. ευρώ το 2021, σημειώνοντας αύξηση 24%. Τα κέρδη προ φόρων έφτασαν τα 3,67 εκατ. ευρώ από 5,06 εκατ. ευρώ το 2021, καταγράφοντας μείωση κατά 28%, ενώ το EBITDA ανήλθε στα 8,71 εκατ. ευρώ, έναντι 11,00 εκατ. ευρώ το 2021, μειωμένο κατά 24%. Για το πρώτο τρίμηνο του 2023 ο κύκλος εργασιών του ομίλου αναμένεται να καταγράψει αύξηση κατά 12%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Στον «αέρα» αύριο η νέα πλατφόρμα για την επιδότηση επιτοκίου σε ευάλωτους – Εκκρεμείς παραμένουν 39.179 αιτήσεις

Φωτοβολταϊκά στις Στέγες: Έτοιμα για αίτηση 3.500 νοικοκυριά – Στην τελική ευθεία η έναρξη

ΟΛΘ: Σε περιβαλλοντική διαβούλευση το Master Plan – Οι επενδύσεις των 300 εκατ., οι χρήσεις, οι στρατηγικοί άξονες

gazzetta
gazzetta reader insider insider