Fed: Ο Πάουελ επιμένει στα μέτρα για την αποκλιμάκωση των τιμών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed: Ο Πάουελ επιμένει στα μέτρα για την αποκλιμάκωση των τιμών
Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ έχει το περιθώριο να λαμβάνει μη δημοφιλείς αποφάσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών.

Μήνυμα για τη συνέχιση της νομισματικής πολιτικής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) ώστε να υπάρξει συγκράτηση των τιμών στην αμερικανική οικονομία έστειλε ο επικεφαλής της, Τζερόμ Πάουελ.

Σε γραπτή ομιλία του σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας (Riksbank), ο Πάουελ υπογράμμισε πως η Fed έχει το περιθώριο να λαμβάνει μη δημοφιλείς αποφάσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών.

«Η σταθερότητά των τιμών είναι ο θεμέλιος λίθος μια υγιή οικονομία και προσφέρει στον κοινό ανυπολόγιστα οφέλη σε βάθος χρόνου. Αλλά, η αποκατάσταση των τιμών ενώ ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα μπορεί να σημάνει μέτρα που δεν είναι δημοφιλή σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, καθώς αυξάνουμε τα επιτόκια για να επιβραδύνουμε την οικονομία.

Η απουσία απευθείας πολιτικού ελέγχου στις αποφάσεις μάς μας επιτρέπει να λαμβάνουμε αυτά τα απαραίτητα πολιτικά μέτρα χωρίς να υπολογίζουμε τους βραχυπρόθεσμους πολιτικούς παράγοντες» συμπλήρωσε ο Αμερικανός τραπεζίτης.

Σημειώνεται πως στην ομιλία του ο Πάουελ δεν κάνει αναφορά για τις επόμενες αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της Fed.

Η τράπεζα προχώρησε σε 7 αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων μέσα στο 2022, ενώ την περασμένη εβδομάδα «έδειξε» στο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση των επιτοκίων της εντός του 2023.

Για την κλιματική αλλαγή και τον ρόλο της Fed

Εξάλλου, ο Πάουελ μίλησε για τον ρόλο των κεντρικών τραπεζών σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την προώθηση της «πράσινης» οικονομίας.

«Η Fed έχει ισχνές, αλλά σημαντικές ευθύνες σχετικά με τη χρηματοδότηση των χρηματοπιστωτικών κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα. Χωρίς σαφή νομοθεσία από το Κογκρέσο, θα ήταν ακατάλληλο για εμάς να χρησιμοποιήσουμε τη νομισματική μας πολιτική ή τα εποπτικά εργαλεία για την προώθηση της πιο "πράσινης" οικονομίας ή για να επιτύχουμε άλλους κλιματικούς στόχους» τόνισε ο Πάουελ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Goldman Sachs δεν περιμένει πλέον ύφεση στην Ευρωζώνη για το 2023

BoE: Ο «επίμονα υψηλός πληθωρισμός» θα διατηρηθεί πολύ περισσότερο απ' ότι αναμέναμε

gazzetta
gazzetta reader insider insider