Πρακτικά Fed: Έρχονται νέες αυξήσεις στα επιτόκια - Καμία μείωση το 2023

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρακτικά Fed: Έρχονται νέες αυξήσεις στα επιτόκια - Καμία μείωση το 2023
Τον δρόμο των υψηλών επιτοκίων έως ότου παρατηρηθεί αισθητή υποχώρηση των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων, θα συνεχίσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Οι αξιωματούχοι της Fed δεσμεύτηκαν να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό και αναμένουν ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος σε αυτή τη «μάχη», σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου της FOMC.

Παράλληλα, μέσα από τα πρακτικά δίνεται «σήμα» για νέες αυξήσεις επιτοκίων καθώς οι φορείς άσκησης της νομισματικής πολιτικής υποστηρίζουν πως αυτές οι «άνοδοι» θα «είναι κατάλληλες για την επίτευξη των στόχων της FOMC», ενώ κανένα μέλος της Επιτροπής δεν αναμένει μειώσεις επιτοκίων το 2023, παρά τις όποιες κινήσεις της αγοράς.

Στη συνάντηση όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αύξησαν το βασικό τους επιτόκιο άλλη μισή ποσοστιαία μονάδα, εξέφρασαν τη σημασία της διατήρησης της συσταλτικής νομισματικής πολιτικής όσο ο πληθωρισμός παραμένει απαράδεκτα υψηλός.

«Οι συμμετέχοντες γενικά παρατήρησαν ότι θα έπρεπε να διατηρηθεί μια περιοριστική πολιτική μέχρις ότου τα στοιχεία παράσχουν βεβαιότητα ότι ο πληθωρισμός βρεθεί σε σταθερή καθοδική πορεία στο 2%, κάτι που είναι πιθανό να πάρει κάποιο χρόνο. Λαμβάνοντας υπόψη το επίμονο και απαράδεκτα υψηλό επίπεδο πληθωρισμού, αρκετά μέλη τόνισαν ότι η ιστορική εμπειρία προειδοποιεί κατά της πρόωρης χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η FOMC υπογράμμισε πως η επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων των επιτοκίων δεν αποτελεί ένδειξη αποδυνάμωσης της αποφασιστικότητας της Fed να επιτύχει τον στόχο της για τη σταθερότητα των τιμών ή μείωση του πληθωρισμού. Πάντως, μετά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ αναγνώρισε πως έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στη μάχη κατά του πληθωρισμού, αλλά τα «σημάδια» είναι οριακά και προτείνει τα επιτόκια να διατηρηθούν σε υψηλότερα επίπεδα ακόμη και μετά την παύση των αυξήσεων.

Οι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι όποια πιθανή ευελιξία στη νομισματική πολιτική, θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα που λαμβάνουν κάθε φορά. Στην παρούσα φάση, επενδυτές και αναλυτές αναμένουν ότι στην επόμενη συνεδρίασή της, που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 31 Ιανουαρίου-1 Φεβρουαρίου, η Fed θα επιβραδύνει ακόμη περισσότερο τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της, προχωρώντας σε αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης.

Ο λεπτός πάγος

Στα πρακτικά επίσης, σημειώνεται πως οι Τραπεζίτες καλούνται να βρουν την λεπτή ισορροπία στην «τραμπάλα» ανάμεσα σε δύο κινδύνους:

  1. Η Fed να μην διατηρήσει τα υψηλά επιτόκια για αρκετό καιρό επιτρέποντας στον πληθωρισμό να φουντώσει , παρόμοια τη δεκαετία του 1970
  2. Η Fed να κρατήσει την περιοριστική πολιτική για πολύ καιρό και επιβραδύνει υπερβολικά την οικονομία, με τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να επωμίζονται τα μεγαλύτερα βάρη.

«Tα μέλη γενικά ανέφεραν ότι οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό παρέμειναν βασικός παράγοντας που διαμορφώνει τις προοπτικές για την πολιτική και παρατήρησαν γενικά ότι η διατήρηση μιας περιοριστικής πολιτικής για μια παρατεταμένη περίοδο έως ότου ο πληθωρισμός κινηθεί σαφώς προς το 2% είναι σκόπιμο από την άποψη της διαχείρισης κινδύνου» προστίθεται. Ενώ ορισμένες από τις πρόσφατες μετρήσεις του πληθωρισμού έδειξαν πρόοδο, η αγορά εργασίας αποδείχθηκε ιδιαιτέρως ανθεκτική.

Οι οικονομολόγοι, εν τω μεταξύ, αναμένουν σε μεγάλο βαθμό οι ΗΠΑ να εισέλθουν σε ύφεση τους επόμενους μήνες, ως αποτέλεσμα τόσο της σύσφιξης από πλευράς Fed όσο και από το γεγονός πως η αμερικανική οικονομία είναι αντιμέτωπη με έναν πληθωρισμό που εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στα υψηλά 40 ετών.

Έριξε ρυθμούς η Fed: Αύξηση 50 μονάδων βάσης στα επιτόκια, σε υψηλά 15 ετών - Νέες αυξήσεις το 2023

Στις 14/12, η Fed αύξησε κατά 50 μονάδες βάσης τα βασικά της επιτόκια ενώ προέβλεψε επιπλέον αυξήσεις συνολικού μεγέθους 75 μονάδων βάσης ως το τέλος του 2023 αλλά και επιβράδυνση της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Αυτή ήταν για την έβδομη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων από την Fed εντός του 2022, με το βασικό επιτόκιο δανεισμού να διαμορφώνεται στο 4,25%-4,5%, στα υψηλότερα δηλαδή επίπεδα εδώ και 15 χρόνια. Το τελικό επίπεδο στο οποίο αναμένεται να τερματιστούν οι αυξήσεις στα επιτόκια τίθεται στο 5%-5,25%, γεγονός που σημαίνει πως εντός του 2023 θα ακολουθήσουν νέες -αλλά μικρότερες- αυξήσεις, ενώ οι πρώτες μειώσεις τοποθετούνται για το 2024. Παράλληλα, η FOMC αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας για το 2023, εκτιμώντας πως το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί μόλις κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, ενώ τον Σεπτέμβριο προέβλεπε ανάπτυξη 1,2%.

Σημειώνεται πως απόφαση της Fed για την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5% ήρθε μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 μονάδες, σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων, που απειλούν να ρίξουν σε υφεσιακό έδαφος την ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η «προσωρινότητα» της πτώσης του πληθωρισμού

«Άλμα» 8% το 2023 για τον Stoxx 600 «βλέπει» η Citigroup

Έκαναν το «3x3» για το 2023 οι ευρωαγορές με «καύσιμο» από τα οικονομικά στοιχεία

gazzetta
gazzetta reader insider insider