Προϋπολογισμός λεπτών ισορροπιών μεταξύ μέτρων στήριξης 3,5 δισ. ευρώ – οριακού πλεονάσματος

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προϋπολογισμός λεπτών ισορροπιών μεταξύ μέτρων στήριξης 3,5 δισ. ευρώ – οριακού πλεονάσματος
Έναν προϋπολογισμό που επιχειρεί να επιστρέψει τα δημοσιονομικά της χώρας σε συνθήκες πλεονασμάτων, έστω και οριακών, καταθέτει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή.

Έναν προϋπολογισμό που επιχειρεί να επιστρέψει τα δημοσιονομικά της χώρας σε συνθήκες πλεονασμάτων, έστω και οριακών, (περί το 0,7% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2023) καταθέτει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή. Στηρίζεται στην πεποίθηση για διατήρηση ενός ρυθμού ανάπτυξης της τάξης του 2,1% και υψηλής εισπραξιμότητας φόρων εισφορών μέσω των οποίων θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση στοχευμένων μέτρων στήριξης και μόνιμων ελαφρύνσεων αξίας 3,5 δισ. ευρώ.

Το προσχέδιο Προϋπολογισμού 2023 έχει υψηλό βαθμό αβεβαιότητας λόγω της παγκόσμιας κρίσης, με τα κράτη ανά την Ευρώπη να διαμορφώνουν «Plan B» ύφεσης και να καθυστερούν τις αποφάσεις για κοινή αντίδραση στο ενεργειακό πεδίο και όχι μόνο. Επίσης, είναι διαμορφωμένο με βάση τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που θέτουν και τα κοινοτικά όργανα και (κυρίως) οι αγορές με στόχο την αποκλιμάκωση του χρέους.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως το 2022 τελικά ότι το έλλειμμα θα είναι ελαφρώς μικρότερο ή ίσο με το 2% του ΑΕΠ (σ.σ. τουλάχιστον στο προσχέδιο), ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 5,3% (πάνω από τα 210 δισ. ευρώ σε αξία), οδηγώντας σε μεγάλη αποκλιμάκωση του χρέους (πάνω από 13% του ΑΕΠ ή σε επίπεδα χαμηλότερα από το 180% του ΑΕΠ). Η αποκλιμάκωση γίνεται εφικτή σε συνδυασμό με την πρόβλεψη για πληθωρισμό της τάξης του 9% φέτος (και 3% το 2023).

Στις Βρυξέλλες σε δύο εβδομάδες

Το προσχέδιο Προϋπολογισμού θα σταλεί (με άλλη μορφή) στις Βρυξέλλες, έως τα μέσα του μήνα, στο πλαίσιο της αξιολόγησης όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο με την έκδοση πορίσματος από την Κομισιόν, ενώ το περιεχόμενό της και η κατάσταση των οικονομιών στην ΕΕ συζητείται και σήμερα και αύριο στο Λουξεμβούργο στη σύνοδο των ΥΠΟΙΚ (Eurogroup - Ecofin). Το περιεχόμενο του Προσχεδίου θα τεθεί επίσης επί τάπητος και στις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών που ξεκινούν τις επαφές στην Αθήνα από αύριο.

Το Προσχέδιο τελεί εν αναμονή και των εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο ειδικά στο ενεργειακό πεδίο. Αναμένεται να προσαρμοσθεί επίσης ανάλογα με την τροπή που θα έχει η παγκόσμια κρίση. Στην τελική του μορφή ο Προϋπολογισμός του 2023 θα κατατεθεί στη Βουλή το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Το προσχέδιο Προϋπολογισμού για το 2023 περιλαμβάνει τις μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση αξίας 3,5 δισ. ευρώ περίπου, αλλά και την πρόβλεψη για μέτρα στήριξης και τον επόμενο χρόνο: του πακέτου παρέμφασης στο ρεύμα αλλά και την παράταση του επιδόματος θέρμανσης και το 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν προς Ελλάδα: Μαζεμένα δημοσιονομικά και μεταρρυθμίσεις με το βλέμμα στις αγορές - Μετά τις εκλογές η επενδυτική βαθμίδα

Δύο μέτωπα αρχίζουν να διαμορφώνονται στην ΕΕ: Λιτότητα vs Μέτρα στήριξης - Tι θα κρίνει τις παροχές του 2023

Προϋπολογισμός 2023: Φρένο σε μέτρα στήριξης και επιστροφή σε πλεόνασμα με το βλέμμα στις αγορές– Η ελπίδα για Ευρωπαϊκή παρέμβαση

gazzetta
gazzetta reader insider insider