Τελευταία ενημέρωση 20.57
Τουλάχιστον 77 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στο δυτικό τμήμα της Κολομβίας, ισοπεδώνοντας κτίρια σε πολλές πόλεις και παγιδεύοντας ανθρώπους κάτω από τα ερείπια
Σύμφωνα με προσωρινούς απολογισμούς κυβερνητών και δημάρχων που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, 40 θάνατοι καταγράφηκαν στον νόμο Ρισαράλντα, του οποίου πρωτεύουσα είναι η Περέιρα. Δύο θάνατοι καταγράφηκαν στη Μανιθάλες, άλλη πόλη της τουριστικής «περιοχής του καφέ». Στη Βάγιε δελ Κάουκα, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Κάλι καταγράφηκαν 27 θάνατοι.
Ο δήμαρχος του Κάλι δήλωσε τουλάχιστον 20 κτίρια κατέρρευσαν στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα ερείπια. Ο Αλεχάντρο Έντερ δήλωσε ότι ζήτησε από ομάδες από την Μπογοτά και το Μεντεγίν να βοηθήσουν στις προσπάθειες διάσωσης. Έκανε λόγο για «μεγάλες ζημιές», που αξιολογούνται με τη χρήση drones.
Η κολομβιανή αρχή Πολιτικής Αεροπορίας ανέφερε ότι ζημιές έχουν υποστεί τα αεροδρόμια των πόλεων Περέιρα, Μανιθάλες, Κίμπντο, Αρμένια, Καρτάγο, Μπουέναβεντουρα. Η λειτουργία αυτών των αεροδρομίων διεκόπη.
Cali #Temblor edificio de 4 pisos y notaría. pic.twitter.com/GnXvYwZ8t4
— Jessik (@TiestoLifee) August 10, 2026
Ο σεισμός, μεγέθους 7,4 βαθμών σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, σημειώθηκε σε εστιακό βάθος περίπου 100 χλμ. Η Εθνική Μονάδα Διαχείρισης Κινδύνων Καταστροφών (UNGRD) δήλωσε ότι ο σεισμός σημειώθηκε στις 7:34 π.μ. (τοπική ώρα).
Επίκεντρο του σεισμού είναι στην επαρχία Τσόκο στο δυτικό τμήμα της χώρας, στις ακτές του Ειρηνικού. Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι τη Βενεζουέλα, τον Ισημερινό και τον Παναμά.
Το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) έδωσε το μέγεθος του σεισμού στους 7,4 βαθμούς και το εστιακό του βάθος στα 115 χλμ.
Κτίρια στη Μπογοτά εκκενώθηκαν, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Μόλις βιώσαμε έναν ισχυρό σεισμό στην επαρχία Τσόκο. Ανησυχούμε για μετασεισμούς. Αν και το επίκεντρο ήταν κοντά στο Σαν Χοσέ ντελ Πάλμαρ, υπάρχουν τραυματισμοί και σημαντικές ζημιές σε κτίρια στην πρωτεύουσα (της επαρχίας) Κίμπντο. Ήδη διενεργούμε την εκτίμηση των ζημιών και σύντομα θα εκδώσουμε την πρώτη επίσημη έκθεση», δήλωσε η κυβερνήτρια της επαρχίας, η Νούμπια Καρολίνα Κόρδομπα- Κούρι σε ανάρτηση στο X.
Ο σεισμός έπληξε τη χώρα μόλις λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του Αμπελάρδο Ντε Λα Εσπριέγια ως προέδρου, με τη νέα κυβέρνηση να αντιμετωπίζει την πρώτη της μεγάλη κρίση και με τις μνήμες να είναι ακόμη νωπές από τον διπλό καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη γειτονική Βενεζουέλα τον Ιούνιο.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία: @associatedpress



