Διαδοχικά crash-test από Δευτέρα για μέτρα στήριξης και μεταρρυθμίσεις- Ο Προϋπολογισμός, το Eurogroup και η «κάθοδος» για τη νέα εποπτεία

Δήμητρα Καδδά
Μοιράσου το
Διαδοχικά crash-test από Δευτέρα για μέτρα στήριξης και μεταρρυθμίσεις- Ο Προϋπολογισμός, το Eurogroup και η «κάθοδος» για τη νέα εποπτεία
Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης επιχειρεί, έχοντας πολύ χαμηλή ορατότητα, να διαχειριστεί τα πολλαπλά «διαπιστευτήρια» που πρέπει να δώσει από την Δευτέρα στο «εσωτερικό» αλλά και εκτός συνόρων, στους δανειστές και στις αγορές. Οι στόχοι στο προσχέδιο Προϋπολογισμού, Τι κρίνεται στη διήμερη σύνοδο των υπουργών οικονομικών της ΕΕ. Ξεκινά την Τρίτη η πρώτη μεταπρογραμματική «κάθοδος» των θεσμών (Κομισιόν, ESM, ΕΚΤ) στην Αθήνα για την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις.

Με το σχέδιο για κοινή απάντηση της Ευρώπης στο πεδίο της μείωσης των τιμών φυσικού αερίου να παραμένει σε εκκρεμότητα, συμπαρασύροντας χρονικά και τις αποφάσεις για το δημοσιονομικό status του 2023, αλλά και με το πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται, το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης επιχειρεί – σε συνθήκες πολύ χαμηλής ορατότητας - να διαχειριστεί τα πολλαπλά «διαπιστευτήρια» που πρέπει να δώσει από την Δευτέρα στο «εσωτερικό» αλλά και εκτός συνόρων: στους δανειστές και στις αγορές.

Τη Δευτέρα θα καταθέσει το προσχέδιο Προϋπολογισμού στη Βουλή, ενώ θα πρέπει να «περάσει» τις ελληνικές οικονομικές θέσεις στη διήμερη σύνοδο των υπουργών οικονομικών της ΕΕ (Eurogroup και Ecofin). Επίσης θα πρέπει να ξεκινήσει με επιτυχία από την Τρίτη την πρώτη μεταπρογραμματική «κάθοδο» των θεσμών (Κομισιόν, ESM, ΕΚΤ) στην Αθήνα για την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί να κάνει η Ελλάδα.

Ουσιαστικά, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καλείται να υποστηρίξει την παροχή μέτρων στήριξης, αποδεικνύοντας πώς μπορεί (παρ όλα αυτά) να επιστρέψει το 2023 σε πρωτογενή πλεονάσματα. Και τούτο με όχημα την ορμή στις μεταρρυθμίσεις (σ.σ. κάτι που συνδέεται και με το αίτημα για δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης που υποβλήθηκε την Παρασκευή.

Ο νέος προϋπολογισμός

Τη Δευτέρα θα κατατεθεί το προσχέδιο Προϋπολογισμού στη Βουλή και ως τα μέσα του μήνα στις Βρυξέλλες βάσει της σχετικής συνταγματικής υποχρέωσης. Πιθανότατα ωστόσο θα προσαρμοσθεί έως την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου (που θα πρέπει να κατατεθεί το τελικό σχέδιο) με βάση την εικόνα που τότε θα υπάρχει και για την επίπτωση της κρίσης και για την αντίδραση (ή όχι) της Ευρώπης στο ενεργειακό πεδίο αλλά και για τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα μπορούν να υπάρχουν.

Προς το παρόν οι στόχοι είναι για πρωτογενές έλλειμμα κάτω του 2% του ΑΕΠ φέτος και για μικρό πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 (σημαντικά μικρότερο από το 1% του ΑΕΠ). Συνδέονται με την εκτίμηση για πληθωρισμό της τάξης του 9% φέτος και 3% το 2023 που οδηγεί σε μεγάλη αποκλιμάκωση του χρέους σε συνδυασμό με την εκτίμηση για άνοδο του ΑΕΠ κατά 5,3% φέτος και κατά 2,1% το 2023 .

Οι σύνοδοι του Λουξεμβούργου

Από τη Δευτέρα ξεκινούν οι συνεδριάσεις των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης και της ΕΕ. Επί τάπητος θα τεθούν ο δημοσιονομικός δρόμος πού θα πρέπει να ακολουθήσουν τα κράτη-μέλη μαζί με επιπλέον κονδύλια που μπορούν να προέλθουν από το REPowerEU (το νέο εργαλείο που πρότεινε η Κομισιόν το Μάιο και επιχειρείται να ξεκολλήσει με συμβιβαστική πρόταση που έχει διαμορφώσει η Επιτροπή). Θα συζητηθούν και τα αποτελέσματα της συνόδου των υπουργών Ενέργειας .

Οι συζητήσεις για την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων αναμένονται πιο έντονες από την επόμενη σύνοδο του Νοεμβρίου γιατί στα τέλη Οκτωβρίου προσδιορίζονται πλέον οι προτάσεις της Κομισιόν (καθώς ο σχεδιασμός που είχε γίνει για τις αρχές φθινοπώρου τελεί σε αναμονή των ενεργειακών αποφάσεων). Όσο για το πεδίο της ενέργειας, η τεχνική πρόταση που είχε ετοιμάσει η αρμόδια επίτροπος για τη σύνοδο της προηγούμενης εβδομάδος και βασιζόταν σε ένα δυναμικό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου οδηγείται πλέον σε μία νέα απόπειρα εύρεσης λύσης έως τη Σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου από νέα ομάδα εργασίας στην οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των κρατών.

Η εποπτεία

Από την Τρίτη στην Αθήνα αρχίζουν οι επαφές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών με επίκεντρο την πρώτη μεταπρογραμματική εποπτεία της χώρας που βγήκε από τον Αύγουστο από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας. Θα υπάρξει πόρισμα τον Νοέμβριο (που θα εκδοθεί μαζί με τα υπόλοιπα πορίσματα του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου), αλλά θα υπάρχει και ένας παράλληλος έλεγχος που θα ενσωματωθεί σε αυτό. Ο έλεγχος συνδέεται με την οριστική λήξη μιας εκκρεμότητας του παρελθόντος: την ολοκλήρωση των 22 προαπαιτούμενων που οδηγούν στο τελευταίο πακέτο παρεμβάσεων στο (εκκρεμεί από το 1ο εξάμηνο του 2019 και επιχειρείται να έρθει ως το Δεκέμβριο).

Στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται μεταρρυθμίσεις αλλά και η υποχρέωση για διατήρηση της χρηστής δημοσιονομικής πολιτικής. Με τους θεσμούς πλέον να μην μπορούν να ασκήσουν την ίδια πίεση σε σχέση με το παρελθόν αλλά με τις αγορές να έχουν αναλάβει αυτό το ρόλο δεδομένου του επόμενου στόχου που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για επιστροφή σε επενδυτική βαθμίδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δύο μέτωπα αρχίζουν να διαμορφώνονται στην ΕΕ: Λιτότητα vs Μέτρα στήριξης - Tι θα κρίνει τις παροχές του 2023

Σταϊκούρας: Εκτίμηση για αύξηση συντάξεων στο 7% το 2023

Όλες οι ειδήσεις

23:09

Wall Street: Πέμπτη συνεχή ημέρα απωλειών ο S&P 500 με την ύφεση να «σκιάζει» τις αγορές

22:51

Ουάσινγκτον: Ο Πούτιν δείχνει «ανεύθυνος» μιλώντας «επιπόλαια» για τα πυρηνικά όπλα

22:39

ΗΠΑ: Ισχυρή αύξηση στον καταναλωτικό δανεισμό τον Οκτώβριο

22:14

Ukrenergo: Πάνω από 1.000 πυραύλους και ρουκέτες έχει δεχτεί το ουκρανικό ηλεκτρικό δίκτυο αλλά ακόμα λειτουργεί

22:08

Πετρέλαιο: Η ενίσχυση των αποθεμάτων καυσίμων έριξε τις τιμές - «Άγγιξαν» χαμηλό έτους WTI και brent

22:01

Συρίγος για ελληνοτουρκικά: «Φοβάμαι το λάθος» - Πόσο πιθανό είναι ένα «θερμό επεισόδιο»

21:49

Κρυπτονομίσματα: «Καμπανάκι» ΕΚΤ - «Πολλαπλές φούσκες που σκάνε η μία μετά την άλλη»

21:38

Σαμαράς: Η παράταξη οφείλει να δώσει ενωμένη την εκλογική μάχη

21:27

Περού: Το Κογκρέσο υπερψήφισε την καθαίρεση του προέδρου Καστίγιο - Τελεί υπό κράτηση

21:18

Κλειστή η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Βέροιας: Οδοφράγματα Ρομά για τον πυροβολισμό του 16χρονου

21:15

Μενέντεζ: «Δεν θα εγκρίνω την πώληση F-16 στην Τουρκία όσο ο Ερντογάν συνεχίζει τις παραβιάσεις»

21:11

Δήμαρχος Κιέβου: Πιθανό ένα σενάριο «Αποκάλυψης» αυτόν τον χειμώνα, αλλά να μην επικρατήσει πανικός

20:57

Πώς θα είναι η παγκόσμια οικονομία το 2075: Η ανάλυση της Goldman Sachs - Oι 4 τάσεις

20:54

Χρυσός: Ανοδικά για 2η σερί ημέρα αλλά παρέμεινε κάτω από τα 1.800 δολάρια

20:39

Γερμανία: «Βαθιά ανησυχία» εκφράζει ο ομοσπονδιακός πρόεδρος για τη δράση των «Πολιτών του Ράιχ»

20:21

Μελόνι: Δεν τα έχουμε βάλει με τον ρωσικό λαό, τον πολιτισμό ή την ιστορία του

20:18

Καραγιάννης: Ξεκινούν οι εργασίες στο πρώτο κομμάτι του ΒΟΑΚ - Έχουμε να κάνουμε με έργα, όχι με «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα»

20:07

ΕΕ: 9ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας - Τι περιλαμβάνει

19:57

Με κάτι λιγότερο από ένα δισ. η ΕΚΤ κρατάει -ακόμα- υπό «προστασία» τα ελληνικά ομόλογα

19:56

Generali: Πουλά ιταλικό χαρτοφυλάκιο ασφαλειών ζωής 20 δισ. ευρώ

19:42

Κεραμέως: Έχουμε προκηρύξει τις θέσεις για τους διευθυντές όλων των σχολείων της χώρας

19:39

Γεωργιάδης: Nέες επισκέψεις σε σούπερ μάρκετ αύριο για το «καλάθι του νοικοκυριού»

19:33

Μιχαηλίδου: Ευθύνη όλων μας να δημιουργήσουμε μια κοινωνία συμπερίληψης

19:27

Spotify: Το «μυστικό της επιτυχίας» του δισεκατομμυριούχου CEO και συνιδρυτή του

19:15

Στο Ριάντ ο Σι Τζινπίνγκ με στόχο τη σινοαραβική προσέγγιση

19:06

Θεοδωρικάκος για πυροβολισμό 16χρονου: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί επικίνδυνη ταύτιση με το 2008

18:54

Ευρωαγορές: Δεν ανακόπηκε η πτώση - Επιμένουν οι ανησυχίες για την ύφεση

18:51

«Λαχτάρα» για Μασκ: Έχασε προσωρινά τον «τίτλο» του ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

18:38

ΥΠΕΞ προς Λιβύη: Ασκούμε πλήρως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο

18:29

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Δεύτερη περίοδος εκτοκισμού του Κοινού Ομολογιακού Δανείου 2021