Κλείδωσαν για 4 και 10 Οκτωβρίου τα ραντεβού των θεσμών στην Αθήνα για νέα αξιολόγηση και δόση

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλείδωσαν για 4 και 10 Οκτωβρίου τα ραντεβού των θεσμών στην Αθήνα για νέα αξιολόγηση και δόση
Τα δύο πορίσματα για την μεταπρογραμματική παρακολούθηση και για τα 22 προαπαιτούμενα της ενισχυμένης εποπτείας. «Κλειδί» τα πορίσματα για την επενδυτική βαθμίδα αλλά και για επιπλέον δημοσιονομικό χώρο. Στις 4/10 φτάνουν τα τεχνικά κλιμάκια, στις 10/10 οι επικεφαλής.

Η Ενισχυμένη Εποπτεία τελείωσε, οι τρίμηνοι έλεγχοι με την ασφυκτική μορφή που είχαν στο παρελθόν έχουν παρέλθει, αλλά εποπτεία (με άλλη μορφή) συνεχίζει να υπάρχει. Συνοδεύεται και πάλι από αποστολές εκπροσώπων των θεσμών (σ.σ. Επιτροπή, ΕΚΤ, ESM) στην Αθήνα. Τα ραντεβού είχαν από καιρό προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο και οι ημερομηνίες πλέον κλείδωσαν: Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 4 Οκτωβρίου ξεκινά η αποστολή σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και στις 10 Οκτωβρίου θα γίνουν οι συναντήσεις σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών και ηγεσίας του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης.

Η θεσμοί δεν μπορούν πλέον να «επιβάλλουν» μέτρα όπως στο παρελθόν, αλλά οι επαφές αυτές έχουν ειδική σημασία, καθώς θα οδηγήσουν σε 2 πορίσματα:

  • Η αποτίμηση για τα 22 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν από την Ενισχυμένη Εποπτεία συνδέονται με την τελευταία δόση από τον ESM για την απομείωση του χρέους που θα τονώσει και τα κρατικά διαθέσιμα και
  • Η πρώτη έκθεση σε καθεστώς Μεταπρογραμματικής Παρακολούθησης (σ.σ. που θα ισχύει για χρόνια σε όσα κράτη πέρασαν από μνημόνια, έχει επίσης ειδική σημασία για τη χώρα. Τόσο αναφορικά με την προσπάθειά της διατηρεί την πρόσβασή της στις αγορές και να επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα όσο και σε σχέση με την προώθηση των ελληνικών θέσεων στην ΕΕ για το ενεργειακό πακέτο και για διευκολύνσεις στους δημοσιονομικούς κανόνες που συνδέονται με τη σειρά τους με δύο πολύ σημαντικούς στόχους: τη διασφάλιση επαρκούς κάλυψης στο πεδίο του ρεύματος και του αερίου (καθώς η ΕΕ στρέφεται σε στοχευμένη στήριξη, αλλά και τη δημιουργία περιθωρίου για επιπλέον μέτρα στήριξης που θα αποφασισθούν τους επόμενους μήνες όταν ολοκληρωθεί η υλοποίηση του πακέτου της ΔΕΘ).

Ετοιμότητα στην Αθήνα

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αυξάνει ρυθμούς στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων που θα βρεθούν στη «λίστα» των θεσμών, όπως είναι τα κρατικά «φέσια», τα κόκκινα δάνεια, αλλά και το Κτηματολόγιο, η εργατική νομοθεσία και η πρωτοβάθμια υγεία. Ο λόγος για κάποια από τα μεταρρυθμιστικά πεδία για τα οποία δίδουν ειδική σημασία οι δανειστές.

Μία καλή έκθεση, συνιστά «απόδειξη» πως το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα συνεχίζεται, εξηγούν αρμόδιες πηγές. Έτσι, συνιστά και ένα αντιστάθμισμα για πιθανή απόκλιση το 2023 (οριακή) από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Eurogroup και προϋπολογισμός

Η κάθοδος των κλιμακίων θα γίνει την επομένη του Eurogroup (πραγματοποιείται στις 3/10). Με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρχει μία πιο «φρέσκια» εικόνα για τη δημοσιονομική «ντιρεκτίβα» των Βρυξελών.

Θα γίνει επίσης την επομένη της κατάθεσης στη Βουλή του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού. Σε αυτόν θα φαίνεται η νέα εκτίμηση για το ΑΕΠ, το χρέος αλλά και για το πλεόνασμα του 2023 αφού θα ενσωματώνει το πλήρες πακέτο των μέτρων στήριξης. Στα μέτρα της ΔΕΘ θα προστεθεί και η νέα παρέμβαση σε ρεύμα και φυσικό αέριο, όπως θα εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο και μετά. Να σημειωθεί πως οι συστάσεις της ΕΕ θα αποτυπωθούν επιπλέον των ειδικών πορισμάτων της εποπτείας και στα πακέτα πορισμάτων (που επίσης θα εκδοθούν το Νοέμβριο) που ισχύουν για όλα τα κράτη της ΕΕ στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οφειλές: Από τη ρύθμιση μέχρι την πτώχευση – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι οφειλέτες

Πόσο θα αυξηθούν συντάξεις και επιδόματα από το 2023 - Ποιοι θα λάβουν την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider