Με το... ζόρι η μείωση του πληθωρισμού στη Γαλλία - Στο 3,3% τον Ιανουάριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με το... ζόρι η μείωση του πληθωρισμού στη Γαλλία - Στο 3,3% τον Ιανουάριο
Πιο πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών η πορεία των τιμών καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Οριακή μείωση και μικρότερη από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γαλλία για τον Ιανουάριο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Insee), δείχνοντας πως οι αυξημένες τιμές συνεχίζουν να πιέζουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Αναλυτικότερα, ο εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης πληθωρισμός στη Γαλλία σε ετήσιο επίπεδο αυξήθηκε με ρυθμό 3,3% έναντι αύξησης 3,4% τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν να αυξηθεί κατά 2,9%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αυξήθηκε 0,1% έναντι ανόδου 0,2% τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αποπληθωρισμό 0,2%.

Ο γενικός πληθωρισμός στη Γαλλία σε ετήσιο επίπεδο αυξήθηκε 2,9% έναντι ανόδου 2,8% τον Ιανουάριο του 2021 και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 2,5%.

Σε μηνιαίο επίπεδο ο γενικός πληθωρισμός ενισχύθηκε 0,3% έναντι αύξησης 0,2% τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αποπληθωρισμό 0,2%.

Ανά κλάδους της οικονομίας, οι τιμές της ενέργειας κατέγραψε τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο στη Γαλλία (+19.7% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021), ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι τιμές των φρέσκων τροφίμων (+3,6% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021).

Υπενθυμίζεται πως χθες και η Γερμανία ανακοίνωσε μικρή υποχώρηση του πληθωρισμού για τον πρώτο μήνα του 2022 που κινήθηκε εκτός των προβλέψεων των αναλυτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: Μείωσε «ταχύτητα» η οικονομία στο τέλος του 2021

Ισπανία: Με πληθωρισμό στο 6% ξεκίνησε το 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider