Τι αλλάζει στην πώληση της EPS μετά το deal Eurobank-Grivalia

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι αλλάζει στην πώληση της EPS μετά το deal Eurobank-Grivalia
Ποιο είναι το νέο πλαίσιο της συνεργασίας με Eurobank, Grivalia και FPS μετά την πώληση της Εurobank Property Services στις αρχές του 2019.

Πριν τα Χριστούγεννα αναμένεται να κλείσει η πώληση της Εurobank Property Services και να ολοκληρωθεί εντός του α΄ τριμήνου του 2019, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.

Μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της συγχώνευσης Eurobank - Grivalia στα τέλη Νοεμβρίου, η διοίκηση της τράπεζας κάλεσε τον προτιμώμενο αγοραστή και ζήτησε να υποβάλει εκ νέου προσφορά με βάση τα νέα δεδομένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Θυμίζεται ότι η πώληση της θυγατρικής της Eurobank σε στρατηγικό εταίρο αναμενόταν εντός του προηγούμενου μήνα, ωστόσο, το deal άλλαξε τα δεδομένα της συναλλαγής, και πρωτίστως την περίμετρος της δραστηριότητας της EPS, γεγονός που θα αντανακλάται και στο τίμημα της πώλησης.

Πηγές προσκείμενες στη συναλλαγή εκτιμούν, πάντως, ότι ο προτιμώμενος πλειοδότης δεν θα μεταβάλει σημαντικά την προσφορά του, ωστόσο, η συμφωνία είναι πιθανό να συνοδεύεται από πρόσθετους όρους που θα εξασφαλίσουν τον αγοραστή της EPS και μετά τη συγχώνευση.

Σημειώνεται ότι αυτό που ουσιαστικά κάνει η EPS, είναι να προετοιμάζει τα εν λόγω ακίνητα ώστε να πουληθούν σε τρίτους, όπως για παράδειγμα η νομιμοποίηση και τακτοποίηση άλλων εκκρεμοτήτων ώστε να καταστούν εμπορεύσιμα. Επίσης, ετοιμάζει τα «πακέτα» προς πώληση των εν λόγω ακινήτων σε επενδυτές.

Ποια είναι τα νέα δεδομένα

Όπως είχε αναφέρει σε προηγούμενο δημοσίευμα το insider.gr, η τράπεζα έχει υπογράψει 5ετές σύμφωνο συνεργασίας με την EPS για τη διαχείριση των «κόκκινων» ακινήτων της (REOs), δηλαδή όσων ανακτά η τράπεζα από τους πλειστηριασμούς. Η συμφωνία αυτή δεν αλλάζει και το SLA θα επικυρωθεί και από τη «νέα Eurobank», στην οποία θα περάσουν όλα τα ακίνητα της τράπεζας και της Grivalia, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ταυτόχρονα, η FPS, η εταιρεία διαχείρισης των κόκκινων δανείων της Eurobank η οποία θα πωληθεί στο πλαίσιο της συγχώνευσης, θα διαχειρίζεται και τα ακίνητα που θα ρευστοποιούνται μέσω των πλειστηριασμών, από τη «δεξαμενή» των τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων ύψους 9 δισ. ευρώ που θα διαχειρίζεται το SPV (7 δισ. βάσει του deal + 2 δισ. από την τιτλοποίηση που ήδη δρομολογείται).

Η FPS δεν μπορεί να δεσμευτεί με SLA συνεργασίας με την EPS, καθώς κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε αρνητικά για τον υποψήφιο αγοραστή της δεύτερης. Η εκτίμηση, πάντως, είναι ότι θα συνεχίσει τη συνεργασία της με την EPS και μετά την υλοποίηση της συγχώνευσης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο όγκος των έργων θα είναι πολύ μεγαλύτερος για την EPS, εφόσον η διαχείριση των απαιτήσεων από την FPS θα είναι πολύ ταχύτερος και αποτελεσματικός, συνεπώς επίκειται σημαντική αύξηση του τζίρου της εταιρείας –και μάλιστα εμπροσθοβαρής.

Σημειώνεται ότι η ομάδα της Grivalia διαχειρίζεται με μεγάλη επιτυχία επαγγελματικά ακίνητα και χώρους γραφείων, πλην όμως δεν έχει εμπειρία στα οικιστικά ακίνητα. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό να συνεργαστεί στενά με την EPS για τη διαχείριση των συνολικά 4.600 ακινήτων που έχει στον ισολογισμό της η Eurobank αξίας 2,2 δισ. ευρώ (pro-forma). Αυτό, βέβαια, δεν είναι ακόμη γνωστό στο πλαίσιο του σχεδιασμού της συγχώνευσης και η Grivalia διατηρούσε πολύ περιορισμένη συνεργασία με την EPS ως τώρα.

Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα αναμένεται να ενσωματωθούν στη νέα προσφορά που θα καταθέσει ο υποψήφιος αγοραστής εντός των ημερών.

Αντί να πωληθούν... μεταβιβάζονται τα Pixel

Μια ακόμη ανατροπή είναι η ματαίωση των ομαδοποιημένων πωλήσεων REOs μέσω των συναλλαγών «Pixel», τις οποίες η Eurobank σχεδίαζε με τη συνδρομή της EPS όλο το 2018.

Όπως έχουμε αναφέρει, παρότι το Pixel I που περιλάμβανε 640 ακίνητα αξίας 23 εκατ. ευρώ είχε σχεδόν κλειδώσει (με αγοραστή την Grivalia), η συγχώνευση ακυρώνει τη συναλλαγή. Το ίδιο ισχύει και για το «Pixel II», το δεύτερο πακέτο ύψους 70 εκατ. ευρώ που βρισκόταν στα «σκαριά».

Πλέον, όμως, όλα τα ακίνητα θα μεταβιβαστούν στη νέα Grivalia για διαχείριση και πώληση απευθείας από τη νέα, εξειδικευμένη εταιρεία ακινήτων του ομίλου Eurobank.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider