Attica Bank: Στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οδεύει το ενημερωτικό για την ΑΜΚ – Οι 3 στόχοι της αύξησης

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica Bank: Στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οδεύει το ενημερωτικό για την ΑΜΚ – Οι 3 στόχοι της αύξησης
Attica Bank
Το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, συνολικού ποσού 490 εκατ. ευρώ, ενέκρινε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank.

Το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, συνολικού ποσού 490 εκατ. ευρώ, ενέκρινε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank και σήμερα αναμένεται η υποβολή του στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Στόχος είναι οι διαδικασίες να «τρέξουν» και η ΑΜΚ να ολοκληρωθεί τέλη Μαρτίου έως το Πάσχα.

Η αύξηση κεφαλαίου θα προχωρήσει με νέο ιδιώτη επενδυτή, μετά την αποχώρηση της Ellington από το μετοχικό σχήμα της Attica Bank τον Ιανουάριο και την μεταβίβαση του ποσοστού της στο ΤΜΕΔΕ, το οποίο ελέγχει πλέον ποσοστό 20,11% στην τράπεζα. Ενδιαφέρον συμμετοχής στην ΑΜΚ έχει εκδηλώσει η Thrivest του επενδυτικού σχήματος των μεγαλομετόχων της Παγκρήτιας Τράπεζας, Δ. Μπάκου – Γ. Καϋμενάκη – Αλ. Εξάρχου.

Η Thrivest διενεργεί due diligence στην Attica Bank και όπως αποκάλυψε το insider.gr, παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στο ΤΧΣ, τους όρους με τους οποίους συζητά μία νέα συμφωνία μετόχων για την συμμετοχή της στην επικείμενη ΑΜΚ. Οι όροι που θέτει η Thrivest έχουν να κάνουν με την συγχώνευση Παγκρήτιας - Attica Bank και την μη ανάληψη των ζημιών από τις τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων της Attica. Ο Μάρτιος θα είναι ο κρίσιμος μήνας των διαπραγματεύσεων με το ΤΧΣ προκειμένου να συναφθεί νέα συμφωνία μετόχων και να παρουσιαστεί επίσης στους λοιπούς μετόχους (ΤΜΕΔΕ, ΕΦΚΑ), προκειμένου να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν στην επικείμενη ΑΜΚ. Φήμες των τελευταίων ημερών φέρουν την ΤτΕ να έχει βρει και δεύτερο ενδιαφερόμενο ιδιώτη επενδυτή για την Attica Bank. Κάτι που η αγορά, πάντως, φαίνεται να αμφισβητεί, λόγω της «προϊστορίας» της Attica Bank με το ενδιαφέρον επενδυτών και του περιορισμένου χρόνου που απομένει για την προγραμματισμένη ΑΜΚ. Σημειώνεται ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου, η Attica Bank αναμένει και τις δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων Astir I που θέτει προς πώληση. Όπως έγραψε το insider.gr, η Διοίκηση της Attica Bank έχει ανοίξει data room για τα κόκκινα δάνειά της, με Bain και Fortress να δείχνουν διερευνητικό ενδιαφέρον. Η εκκίνηση στις πωλήσεις NPLs θα γίνει με το χαρτοφυλάκιο Astir I, ύψους 320 εκατ. ευρώ, το οποίο απαρτίζεται από επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις.

Η επικείμενη κεφαλαιακή ενίσχυση της Attica Bank, όπως έχει αναφέρει η Διευθύνουσα Σύμβουλος κα Ελένη Βρεττού, έχει τρεις στόχους:

Πρώτος στόχος είναι να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες των εποπτικών κεφαλαίων, ώστε να αποκατασταθούν οι απαιτούμενοι εποπτικοί δείκτες που θα επιτρέπουν την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών της Τράπεζας. Στο 9μηνο 2022 οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου είχαν διαμορφωθεί σε CET1 6,3% και CAD 10,1%. Με την ολοκλήρωση της ΑΜΚ μεμονωμένα και σε pro forma επίπεδο υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν οι δείκτες CET1, Tier 1 και CAD, κατά περίπου 18 ποσοστιαίες μονάδες.

Δεύτερος στόχος είναι η αποτελεσματική διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ), με τον δείκτη NPEs σήμερα στο 66% με στοιχεία 9μήνου. Η διαχείριση των ΜΕΑ αποτελεί κομβικό σημείο της εξυγίανσης της Τράπεζας, με στόχο ποσό έως 300 εκατ. ευρώ από την σχεδιαζόμενη ΑΜΚ, να διοχετευθεί προκειμένου να μειωθεί οριστικά το ιστορικά υψηλό απόθεμα των ΜΕΑ.

Τρίτος στόχος είναι η αναδιάρθρωση και ανάπτυξη της τράπεζας μέσω της υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου. Από την επικείμενη ΑΜΚ, συνολικό ποσό ύψους 190 εκατ. ευρώ έχει οριοθετηθεί για την αναδιάρθρωση και την ανάπτυξη της Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, η Διοίκηση της Attica Bank έχει καταρτίσει ένα προσδιορισμένο και μετρήσιμο πρόγραμμα αναμόρφωσης και ανάπτυξης της τράπεζας με στόχο:

  • την μείωση του λειτουργικού κόστους
  • την αύξηση των εσόδων
  • την δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών
  • την κάλυψη του κενού στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
  • τον ψηφιακό μετασχηματισμό και
  • ένα πιο στοχευμένο και πελατοκεντρικό δίκτυο με καλύτερη εικόνα και στελέχωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Πώς θα «τρέξει» για νοικοκυριά, αγρότες, επιχειρήσεις – Κέρδος 17.000 ευρώ από ένα οικιακό σύστημα

Attica Bank: Νέα επιτόκια έως 2,30% στις προθεσμιακές καταθέσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider