Attica Bank: Δύσκολο το παζλ για την ΑΜΚ – Οι όροι της Thrivest, κρίσιμος ο Μάρτιος

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica Bank: Δύσκολο το παζλ για την ΑΜΚ – Οι όροι της Thrivest, κρίσιμος ο Μάρτιος
Την Τετάρτη ΔΣ της Attica Bank για την έγκριση του ενημερωτικού, στόχος η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα. Τι είπε η Thrivest στο ΤΧΣ. Τέλος Μαρτίου οι δεσμευτικές προσφορές για το Astir I.

Έντονες είναι οι διεργασίες που συντελούνται ενόψει της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank. Οι διαπραγματεύσεις και οι διαδικασίες μπαίνουν στην τελική ευθεία, με τον βαθμό δυσκολίας στο «παζλ» της συμφωνίας των μετόχων να αυξάνει, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η Thrivest βάζει δύο όρους στο τραπέζι. Από την άλλη πλευρά, ενισχύεται ακόμη πιο αποφασιστικά η δέσμευση της Διοίκησης της Attica Bank και η θέληση κυβέρνησης και Τράπεζας της Ελλάδος να δοθεί οριστική λύση εξυγίανσης και ανάπτυξης στην πολύπαθη τράπεζα, με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να ολοκληρώνεται μέχρι το Πάσχα.

Στο πλαίσιο των διαδικασιών ενόψει της ΑΜΚ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank θα συνεδριάσει την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου για να εγκρίνει το νέο ενημερωτικό δελτίο και στην συνέχεια να το καταθέσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Το ενδιαφέρον της Thrivest, η οποία διενεργεί οικονομικό έλεγχο στην Attica Bank προκειμένου να καταλήξει, όπως εκτιμάται περί τα τέλη Μαρτίου, στις αποφάσεις της για τη συμμετοχή της στην ΑΜΚ της τράπεζας, κλονίστηκε από τα πρόσφατα χρηματιστηριακά παιχνίδια στη μετοχή. Θα είχε δε ακυρωθεί αν δεν παρενέβαινε προσωπικά ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, επικοινωνώντας με τον Αλέξανδρο Εξάρχου, τον μέτοχο της Thrivest που εκπροσωπεί και τους άλλους δύο μετόχους του επενδυτικού σχήματος, Δημήτρη Μπάκο και Γιάννη Καϋμενάκη. Κατόπιν της παρέμβασης αυτής, τα πράγματα προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, η Thrivest άνοιξε την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου τα χαρτιά της στο ΤΧΣ για την συμμετοχή της στην ΑΜΚ της Attica Bank, θέτοντας δύο όρους:

  1. η εισφορά των κεφαλαίων για την συμμετοχή της στην Attica Bank να συντελεσθεί αφού πρώτα προηγηθεί απόφαση για συγχώνευση της Παγκρήτιας Τράπεζας με την Attica Bank, και
  2. ως νέος ιδιώτης μέτοχος, η Thrivest να μην επωμιστεί τις ζημίες των τιτλοποιήσεων των κόκκινων δανείων της Attica Bank, κληρονομώντας τα προβλήματα που άφησε πίσω της η Ellington.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Thrivest δια στόματος του Αλ. Εξάρχου εξεδήλωσε έντονο προβληματισμό για το τελικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών της Attica Bank, θεωρώντας βέβαιο ότι θα απαιτηθεί και τρίτη κεφαλαιακή ένεση. Και αυτό, χωρίς ακόμη να έχει ξεκαθαρίσει το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστεί να βάλει η Thrivest στην επικείμενη ΑΜΚ. Η Thrivest φέρεται να έχει δηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής με ποσό 100 εκατ. ευρώ, αλλά δεν αποκλείεται να κληθεί να καλύψει μεγαλύτερο ποσό αν π.χ. δεν συμμετάσχει εν όλω στην ΑΜΚ το ΤΜΕΔΕ. Το Ταμείο των Μηχανικών ελέγχει μετά την αποχώρηση της Ellington, ποσοστό 20,11% της Attica Bank.

Το κρίσιμο του επομένου διαστήματος είναι να επιτευχθεί η συμφωνία του ιδιώτη μετόχου (Thrivest) με το ΤΧΣ, το οποίο ελέγχει ποσοστό 69,5% και έχει δεσμευμένο σε ειδικό λογαριασμό για την ΑΜΚ της Attica Bank το ποσό των 329 εκατ. ευρώ. Κατόπιν των όρων που έθεσε την προηγούμενη Πέμπτη η Thrivest, οι δύο πλευρές πρέπει να καταλήξουν σε μία ανανεωμένη, παραλλαγμένη συμφωνία μετόχων, την οποία στην συνέχεια να παρουσιάσουν και στους λοιπούς μετόχους (ΤΜΕΔΕ 20,11%, ΕΦΚΑ 8,40%) ώστε αυτοί να αποφασίσουν αν θέλουν να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος επιθυμεί να οριστικοποιηθεί η συμφωνία των μετόχων το ταχύτερο για να δρομολογηθεί η ΑΜΚ εντός του χρονοδιαγράμματος (τέλος Μαρτίου – Πάσχα). Στο πλαίσιο αυτό, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών της Attica Bank να κλείσει χωρίς να χρειαστεί να ληφθούν εποπτικά μέτρα ή/και να δημιουργηθούν προβλήματα για την χρηματοπιστωτική ευστάθεια. Είναι θετικό ότι η Attica Bank ενισχύθηκε κεφαλαιακά με την ΑΜΚ του 2021, ενώ έχει καταρτίσει και την στρατηγική της για την απαλλαγή από τα NPLs. Ωστόσο, εκκρεμεί να κλείσει την χρήση του έτους 2022 και βεβαίως – κάτι που απαιτεί και η ΤτΕ – να εξασφαλίσει σημαντικά περιθώρια στα κεφαλαιακά της αποθέματα, ικανά να απορροφήσουν τις απώλειες από την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όπως έγραψε το insider.gr, η στρατηγική μείωσης των NPLs της Attica Bank θα ξεκινήσει να υλοποιείται με την πώληση των δανείων της τιτλοποίησης Astir I, χαρτοφυλακίου 320 εκατ. ευρώ επιχειρηματικών δανείων με εξασφαλίσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Διοίκηση της Attica Bank αναμένει τις δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο στα τέλη Μαρτίου. Λογικά, στο διάστημα αυτό αναμένεται και ο τελικός χρησμός της Thrivest για την συμμετοχή της στην ΑΜΚ της Attica Bank.

Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι το θέμα της Attica Bank δεν μπορεί να παραμείνει ανοιχτό προεκλογικά και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την αίσια έκβαση στις διαπραγματεύσεις με την Thrivest.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέο πρόγραμμα εθελουσίας για το προσωπικό από την Attica Bank

Attica Bank: Αναζητεί επενδυτές για άμεση πώληση «κόκκινων» δανείων 1,3 δισ. – «Τρέχει» το due diligence της Thrivest για την ΑΜΚ

gazzetta
gazzetta reader insider insider