Attica Bank: Παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το ράλι της μετοχής – Το Astir I θα ανοίξει τις πωλήσεις NPLs

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica Bank: Παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το ράλι της μετοχής – Το Astir I θα ανοίξει τις πωλήσεις NPLs
Attica Bank
Με την πώληση των δανείων της πρώην τιτλοποίησης Astir Ι, αναμένεται να κάνει την έναρξη της υλοποίησης της στρατηγικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της η Attica Bank.

Με την πώληση των δανείων της πρώην τιτλοποίησης Astir Ι, αναμένεται να κάνει την έναρξη της υλοποίησης της στρατηγικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της η Attica Bank, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.

H Διοίκηση της Attica Bank υπέβαλε χθες στην ΤτΕ το επικαιροποιημένο business plan στο οποίο ενσωματώνεται και η στρατηγική εξυγίανσης με μείωση των NPLs, καθώς επίσης και το capital plan. Ωστόσο, η επιτάχυνση των κινήσεων για την ανάκαμψη της Attica Bank, τη στιγμή που η Thrivest πραγματοποιεί due diligence στην Τράπεζα με πρόθεση να συμμετάσχει στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, επισκιάζονται από το χρηματιστηριακό «πάρτι» των τελευταίων ημερών με την μετοχή της Attica Bank.

Καθώς η Τράπεζα από την αρχή του χρόνου έφτασε να έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 500 από 100 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που έχει αρνητική καθαρή θέση και ελλιπείς κεφαλαιακούς δείκτες που θα χρειαστεί να ενισχύσει με άντληση νέων κεφαλαίων 490 εκατ. ευρώ, το κερδοσκοπικό «μπαλόνι» στην Attica Bank άρχισε χθες να ξεφουσκώνει, με απώλειες για τη μετοχή στο -30%. Πληροφορίες κάνουν λόγο για ανάληψη δράσης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με αιφνιδιαστικούς ελέγχους χθες σε χρηματιστηριακές εταιρείες προς αναζήτηση του δρόμου κωδικών και συναλλαγών στη μετοχή της Attica Bank, η οποία έχει free float μόλις 2%. Τα επόμενα 24ωρα αναμένονται εξελίξεις και στο πεδίο αυτό προκειμένου – πέραν της δέουσας εποπτείας και προστασίας του επενδυτικού κοινού - να μην διακυβευθεί η είσοδος της Thrivest – του μοναδικού ενδιαφερόμενου ιδιώτη επενδυτή – στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank.

Όπως έγραψε το insider.gr, η Thrivest αναμένεται να έχει μια πρώτη εικόνα από το due diligence που διενεργεί στην Attica Bank μέχρι το τέλος του μήνα. Παράλληλα με το due diligence της Thrivest, η Διοίκηση της Attica Bank έχει ανοίξει data room για τα κόκκινα δάνειά της, με Bain και Fortress να δείχνουν διερευνητικό ενδιαφέρον. Η εκκίνηση στις πωλήσεις NPLs αναμένεται με το χαρτοφυλάκιο Astir I, ύψους 320 εκατ. ευρώ, το οποίο απαρτίζεται από επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις. Το χαρτοφυλάκιο Astir II, το οποίο περιλαμβάνει στεγαστικά δάνεια, φαίνεται πως προκρίνεται να παραμείνει στην Τράπεζα προς διαχείριση με στόχο ανακτήσεις μέσω ρυθμίσεων.

Σημειώνεται ότι ένα από τα βασικά προβλήματα της Attica Bank είναι το χαρτοφυλάκιο Omega, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, το οποίο είχε τιτλοποιηθεί με επενδυτή την Ellington, η οποία είχε αγοράσει το 95% του mezzanine και του junior τίτλου που είχε εκδοθεί, αξίας 70 και 585 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Το χαρτοφυλάκιο αυτό δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις της αποαναγνώρισής του από τον ισολογισμό της Attica Bank, ενώ εντός των βιβλίων της τράπεζας παραμένει και ο senior τίτλος που είχε εκδοθεί, ύψους 630 εκατ. ευρώ.

Πιο διαχειρίσιμη είναι η κατάσταση για τα χαρτοφυλάκια Astir I και ΙΙ, αξίας 320 και 370 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, για τα οποία η τράπεζα φέρεται να έχει γίνει αποδέκτης ενδιαφέροντος για την εξαγορά τους.

Σημειώνεται ότι στις τιτλοποιήσεις που είχε η Αttica Bank περιλαμβάνεται και το χαρτοφυλάκιο Metexelixis, το οποίο είναι αξίας 670 εκατ. ευρώ και έχει τιτλοποιηθεί το 2018 με επενδυτή την Pimco και διαχειριστή την Qquant.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χαμηλότερα επιτόκια μόνο στα πράσινα ή ESG εταιρικά ομόλογα υπόσχεται η ΕΚΤ

Νέο κάλεσμα Eurogroup για απόσυρση των μέτρων στήριξης: «Καμπανάκι» για μισθούς - Γλυτώνει την ύφεση η Ευρωζώνη

Wood & Company: Εξαιρετικό έτος μπροστά για τις ελληνικές τράπεζες

gazzetta
gazzetta reader insider insider