ΕΚΤ: Μονόδρομος η λήψη μέτρων κατά του κορονοϊού – Τι θα ανακοινώσει η Λαγκάρντ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Μονόδρομος η λήψη μέτρων κατά του κορονοϊού – Τι θα ανακοινώσει η Λαγκάρντ
Καθώς ο κορονοϊός έχει ήδη ανακηρυχθεί σε πανδημία και ορισμένες από τις ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη έχουν αναλάβει επιθετική δράση, η ΕΚΤ δεν έχει άλλη επιλογή από το να ανακοινώσει μέτρα.

Αποφασιστική δράση αναμένεται να λάβει σήμερα, Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανοίγοντας τη φαρέτρα της και ανακοινώνοντας εργαλεία θωράκισης της ευρωπαϊκής οικονομίας απέναντι στους κινδύνους που γεννά η ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού. Άλλωστε, ο κίνδυνος ύφεσης έχει αρχίσει να πλανάται πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία.

Καθώς ο κορονοϊός έχει ήδη ανακηρυχθεί σε πανδημία και ορισμένες από τις ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη έχουν αναλάβει επιθετική δράση, προχωρώντας σε μειώσεις επιτοκίων (Fed, Bank of Canada, Bank of England), η ΕΚΤ δεν έχει άλλη επιλογή από το να ανακοινώσει μέτρα. Μάλιστα, σύμφωνα με αρκετούς παράγοντες της αγοράς, η Κριστίν Λαγκάρντ, έχει ήδη αργήσει…

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως 28 από τους 40 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters, ήτοι ποσοστό 70%, θεωρούν βέβαιη την ανάληψη δράσης από την πλευρά του «στρατηγείου» της Φρανκφούρτης.

Έρχεται μείωση των καταθετικών επιτοκίων κατά 0,10%

Οι παράγοντες της αγοράς ποντάρουν πως η ΕΚΤ θα μειώσει κατά 0,10% τα επιτόκια καταθέσεων, τα οποία βρίσκονται ήδη στο -0,50%. Αρκετοί από τους αναλυτές «βλέπουν», επίσης, επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων κατά 10 δισ. ευρώ μηνιαίως, στα 40 δισ. ευρώ, από 30 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, αλλά και νέο γύρο χορήγησης φθηνής ρευστότητας στις τράπεζες.

«Τα επιτόκια της ΕΚΤ θα μειωθούν κατά 0,30% εφέτος, με την πρώτη μείωση να έρχεται την Πέμπτη», προβλέπουν οι αναλυτές της Morgan Stanley.

«Κόντρα σε όλη αυτή την αβεβαιότητα, η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ένα νέο πακέτο μέτρων την Πέμπτη, όχι για να αποδείξει την ετοιμότητά της, αλλά για να αντιμετωπίσει την επιδείνωση των συνθηκών στην οικονομία της Ευρωζώνης, προτού σημειωθεί πλήρης εκτροχιασμός», εκτιμούν οι αναλυτές της Natixis. Σύμφωνα με τους ίδιους, η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια καταθέσεων κατά 0,10%, θα αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων και θα ανακοινώσει νέο γύρο χρηματοδότησης των τραπεζών.

«Η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια» συναινούν πλέον, όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, οι αναλυτές των Deutsche Bank, JPMorgan Chase, HSBC και Oxford Economics.

Η κατάσταση της οικονομίας επιδεινώνεται

«Η Κριστίν Λαγκάρντ γνωρίζει καλά ότι η πρώτη της μεγάλη απόφαση θα διαμορφώσει τις συνθήκες της επόμενης μέρας. Η οικονομία επιδεινώνεται και η απάντηση που απαιτείται, θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη», υποστηρίζει η JP Morgan.

«Η ΕΚΤ θα αναλάβει δράση και αυτό έχει προεξοφληθεί από τις αγορές. Το θέμα είναι τι μέτρα θα λάβει. Κατά την εκτίμησή μας, η ΕΚΤ θα ανακοινώσει μια σειρά σοβαρών, αλλά μικρών μέτρων», επισημαίνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank.

«Η ΕΚΤ, στην πραγματικότητα, δεν έχει κάνει ακόμη τίποτα στη μάχη κατά του κορονοϊού που έχει πλήξει σφόδρα παγκόσμια οικονομία και διεθνείς αγορές», υπογραμμίζει από την πλευρά του το CNBC, επικαλούμενο τις θέσεις πλειάδας αναλυτών.

Το ισχυρό ευρώ αυξάνει τις προκλήσεις για την οικονομία

Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές προειδοποιούν πως όσο ισχυροποιείται το ευρώ, τόσο ενισχύονται οι πιέσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία, γεγονός που δεν αποκλείεται να οπλίσει το «χέρι» της Κριστίν Λαγκάρντ, με ακόμη πιο επιθετικά εργαλεία.

«Το ισχυρό ευρώ καθιστά κάτι παραπάνω από επείγουσα την ανάληψη δράσης από την ΕΚΤ», σχολιάζουν οι αναλυτές της Pantheon Macroeconomics, αναφέροντας και οι ίδιοι, πως το βασικό σενάριό τους «βλέπει» μείωση επιτοκίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider