Pandora Papers: Κατηγορούμενοι για διαφθορά και υπό πτώχευση επιχειρηματίες αγόραζαν ακίνητα δισεκατομμυρίων στη Βρετανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Pandora Papers: Κατηγορούμενοι για διαφθορά και υπό πτώχευση επιχειρηματίες αγόραζαν ακίνητα δισεκατομμυρίων στη Βρετανία
Τα στοιχεία που έφερε στη δημοσιότητα η διεθνής δημοσιογραφική έρευνα δείχνουν πως η αξία των ακινήτων στη Βρετανία που περιλαμβάνονται στη λίστα ξεπερνούν τα 4 δισ. στερλίνες.

Τους κρυφούς ιδιοκτήτες περισσότερων από 1.500 ακινήτων στην Βρετανία, τα οποία αγοράστηκαν μέσω offshore εταιρειών αποκάλυψε έρευνα του BBC, στο πλαίσιο του νέου σκανδάλου Pandora Papers.

Τα στοιχεία που έφερε στη δημοσιότητα η διεθνής δημοσιογραφική έρευνα δείχνουν πως η αξία των ακινήτων στη Βρετανία που περιλαμβάνονται στη λίστα ξεπερνούν τα 4 δισ. στερλίνες και εμφανίζουν ως ιδιοκτήτες ξένουν πολιτικούς, ιδιώτες και επιχειρηματίες που έχουν κατηγορηθεί για διαφθορά μεταξύ άλλων.

Μεταξύ των ονομάτων που εμφανίζονται στα Pandora Papers βρίσκονται:

Η σύζυγος του γίγαντα του λιανικού εμπορίου Sir Philip Green, η οποία φαίνεται πως αγόρασε ακίνα στο Λονδίνο, ενώ τον Ιανουάριο το ζεύγος πούλησε την αλυσίδα καταστημάτων Topshop και ο όμιλος τους, Arcadia, κατέρρευσε θέτοντας σε κίνδυνο 13.000 θέσεις εργασίας.

Ο βασιλιάς του Κατάρ Hamad bin Khalifa Al Thani αγόρασε δύο από τις ακριβότερες κατοικίες του Λονδίνου, μέσω offshore, γλιτώνοντας εκατομμύρια στερλίνες φορολογίας.

Ο Ουκρανός δισεκατομμυριούχος Gennadiy Bogolyubov, ο οποίος βρίσκεται υπό διευρεύνηση από το FBI και έχει assets εκατοντάδων εκατομμυρίων «παγωμένα» λόγω υπόθεσης διαφθοράς, είναι ο ιδιοκτήτης ακινήτων αξίας άνω των 400 εκατ. στερλίνων στη Βρετανίας, μέσω offshore.

Ο γιος του Ρώσου ολιγάρχη Mikhail Gutseriev - ο οποίος έχει δεχθεί οικονομικές κυρώσεις - έχει στο «όνομα» του ένα οικοδομικό τετράγωνο γραφείων στο Λονδίνο, αξίας 40 εκατ. στερλίνων.

Το να αγοράζει κανείς ακίνητα μέσω offshore εταιρειών είναι νόμιμο, όμως αφήνει πολλά περιθώρια φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής, ενώ αξιοποιείται συχνά για ξέπλυμα χρήματος.

Η βρετανική κυβέρνηση πρόσφατα έκρινε ως «υψηλό» το ρίσκο για ξέπλυμα χρήματος μέσω αγοράς ακινήνων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ξεκινάει τις έρευνες το Μεξικό με «φόντο» τα Pandora Papers

Γερμανία: Δεν βλέπουμε σημαντική σύνδεση της χώρας με τα Pandora Papers

Κομισιόν για Pandora Papers: H Eπιτροπή μάχεται έντονα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

gazzetta
gazzetta reader insider insider