«Πράσινη» η Wall Street μετά το «ναι» για «ένεση» 30 δισ. δολ. στη First Republic Bank - Ράλι 10% για τη μετοχή της

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πράσινη» η Wall Street μετά το «ναι» για «ένεση» 30 δισ. δολ. στη First Republic Bank - Ράλι 10% για τη μετοχή της
Ισχυρά κέρδη σημείωσαν και οι 3 βασικοί αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες με επικεφαλής τον Nasdaq - Ανάσα για First Republic Bank.

Η αισιοδοξία επέστρεψε στη Wall Street μετά την ανακοίνωση 11 μεγάλων τραπεζών ότι θα βοηθήσουν την First Republic Bank εν μέσω της κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος με τις ήδη 3 χρεοκοπίες (Silvergate, Silicon Valley Bank και Signature Bank).

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,17%, κλείνοντας στις 32.246,55 μονάδες. Ο S&P 500 κέρδισε 1,76% και διαμορφώθηκε στις 3.960,34 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έκανε άλμα 2,48% στις 11.717,28 μονάδες, καθώς οι επενδυτές αγόρασαν μετοχές τεχνολογίας με την ελπίδα ότι η κρίση θα μπορούσε να ωθήσει την Fed να αλλάξει την τακτική για τη νομισματική πολιτική στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα.

Και οι τρεις δείκτες υποχωρούσαν ενδοσυνεδριακά, αλλά γύρισαν όταν κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα που ανέφερεαν πως μια ομάδα από τραπεζικά μεγαθήρια είναι έτοιμη να διαθέσει 30 δισεκατομμύρια δολάρια στην First Republic Bank, η μετοχή της οποίας έκανε ράλι σχεδόν 10%.

Στήριγμα στις αγορές έδωσε νωρίτερα και η ανακοίνωση για την ελβετική Credit Suisse, που εν μία νυκτί θα δανειστεί 50 δισ. ελβετικά φράγκα από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας για να εξασφαλίσει βραχυπρόθεσμη ρευστότητα. Η τράπεζα ταλαιπωρήθηκε αφού έπεσε σε ιστορικό χαμηλό την Τετάρτη μετά από αναφορές ότι η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, ο μεγαλύτερος επενδυτής της δήλωσε ότι δεν θα παράσχει πρόσθετη βοήθεια.

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις τραπεζικές μετοχές ειδικά μετά το «λουκέτο» σε SVB και Signature Bank που προκάλεσε ανησυχίες για κραχ στον κλάδο τις τελευταίες ημέρες. Παρά τις αγωνίες όμως που βαραίνουν τα μυαλά των επενδυτών, και οι τρεις δείκτες της Wall Street είναι έτοιμοι να κλείσουν την εβδομάδα υψηλότερα από ό,τι ξεκίνησαν, με επικεφαλής τον Nasdaq με άνοδο 5,2% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα.

«Η αγορά λέει ότι "ίσως ο κόσμος δεν θα τελειώσει όπως οι άνθρωποι πίστευαν πριν από πολύ καιρό"», εκτίμησε ο Μπομπ Ντολ, επικεφαλής επενδύσεων στην Crossmark Global Investments. «Είναι απλώς ένας αναστεναγμός ανακούφισης» πρόσθεσε.

Οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο παρακολούθησαν επίσης την ανακοίνωση για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη. Η απόφαση έρχεται καθώς οι επενδυτές στις ΗΠΑ είναι έτοιμοι για τη συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα. Tεχνολογικοί γίγαντες όπως η Amazon και η Alphabet που θεωρούνται ιδιαίτερα ευαίσθητες στα επιτόκια μαζί με άλλες αντίστοιχες μετοχές, κέρδισαν περίπου 4% στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

«Την τελευταία εβδομάδα, οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα σίγουρα προσθέτουν άλλο ένα στρώμα αμφιβολίας γύρω από την εμπιστοσύνη των επενδυτών», σημείωσε ο Γκρεγκ Μπασούκ, Διευθύνων Σύμβουλος της AXS Investments. «Αλλά, τελικά, οι επενδυτές συνδέουν τις εξελίξεις με το βασικό: Τι σημαίνει για την πολιτική της Fed και τα επιτόκια;» διερωτήθηκε.

Σημειωτέον ότι η Goldman Sachs προχώρησε σε πτωτική αναθεώρηση της πρόβλεψης της για την πορεία του ΑΕΠ των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι υπάρχουν ανησυχίες για ενδεχόμενα bank runs στις μικρότερες τράπεζες των ΗΠΑ.

Μάκρο

Οι επενδυτές κάνουν focus και στα τελευταία στοιχεία για τις αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενισχύοντας ενδεχομένως το σενάριο για νέες αυξήσεις επιτοκίων από την Fed, όπως άλλωστε έχει διαμηνύσει επανειλημμένα και η ίδια η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ. Εξάλλου, οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ για τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση 9,8% έναντι συρρίκνωσης 2% τον Ιανουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια αύξηση 0,1%. Οι οικοδομικές άδειες αυξήθηκαν για τον Φεβρουάριο 13,8% από άνοδο 0,1% τον Ιανουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 0,3%. Τέλος ο δείκτης για την αισιοδοξία των επιχειρήσεων στην κρίσιμη -οικονομικά- περιοχή της Φιλαδέλφεια έφτασαν στις -23,2 μονάδες για τον Μάρτιο από -24,3 μονάδες τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις -15 μονάδες.

Εμπορεύματα

Ο χρυσός αποκαθηλώθηκε από τα υψηλά έξι εβδομάδων την Πέμπτη, καθώς οι παγκόσμιες τραπεζικές ανησυχίες υποχώρησαν. Ειδικότερα, ο χρυσός παράδοσης Απριλίου έχασε 0,4% στα 1.923 δολάρια ανά ουγγιά στην Comex, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones. Το ασήμι παράδοσης Μαΐου διολίσθησε 0,9%, στα 21,69 δολάρια ανά ουγγιά. Το παλλάδιο παράδοσης Ιουνίου υποχώρησε 2,5%, για να διαμορφωθεί στα 1.409,30 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ η πλατίνα παράδοσης Ιουλίου απώλεσε 0,7%, στα 977,10 δολάρια ανά ουγγιά. Τέλος, ο χαλκός παράδοσης Μαΐου διαμορφώθηκε στα 3,87 δολάρια ανά λίβρα με -0,6%.

Το πετρέλαιο διαπραγματεύτηκε σε θετικό έδαφος την Πέμπτη, αφού χτες «έχασε» τα 70 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2021. Ειδικότερα, το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate παράδοσης Απριλίου σημείωσε άνοδο 1,1%, φθάνοντας στα 68,35 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, μετά την ολοκλήρωση του χαμηλότερου κλεισίματος για μηνιαίο συμβόλαιο από τις 3 Δεκεμβρίου 2021 την Τετάρτη. Το Brent παράδοσης Μαΐου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, ενισχύθηκε 1,4%, στα 74,70 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, αφού έκλεισε την Τετάρτη στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Δεκεμβρίου 2021. Η βενζίνη παράδοσης Απριλίου, κέρδισε 2,7% για να κλείσει στα 2,5035 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Απριλίου έκανε άλμα 1,5% για να κλείσει στα 2,6435 δολάρια το γαλόνι. Το φυσικό αέριο παράδοσης Απριλίου εκτοξεύθηκε 3,1% στα 2,514 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

    Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

    Διαβάστε ακόμη

    ΕΕ-ΝΑΤΟ: Τask Force για ενίσχυση της προστασίας υποδομών ζωτικής σημασίας

    Attica Bank: Στις 30 Μαρτίου ξεκινά η ΑΜΚ – Τι θα γίνει με τα ποσοστά των υφιστάμενων μετόχων

    Credit Suisse: Υποβάθμιση από DBRS στη σκιά της κρίσης

    gazzetta
    gazzetta reader insider insider