Credit Suisse: «Όχι» στην πρόσθετη βοήθεια - Ιστορική κατρακύλα για τη μετοχή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Credit Suisse: «Όχι» στην πρόσθετη βοήθεια - Ιστορική κατρακύλα για τη μετοχή
«Έχουμε ισχυρούς δείκτες κεφαλαίου, έναν ισχυρό ισολογισμό» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Credit Suisse, Άξελ Λέμαν.

Ο Πρόεδρος της Credit Suisse, Άξελ Λέμαν τόνισε πως η κρατική βοήθεια «δεν συζητείται καν» για την τράπεζα που προσπαθεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ πελατών, επενδυτών και ρυθμιστικών αρχών μετά από μια σειρά λαθών, με τη μετοχή της να κατακρημνίζεται σε νέα ιστορικά χαμηλά και να αναστέλλεται τελικά η διαπραγμάτευσή της.

«Έχουμε ισχυρούς δείκτες κεφαλαίου, έναν ισχυρό ισολογισμό», υπογράμμισε ο Λέμαν στο συνέδριο του χρηματοοικονομικού τομέα στη Σαουδική Αραβία την Τετάρτη. Επεσήμανε ότι «δεν θα ήταν ακριβές να συγκρίνουμε τα τρέχοντα προβλήματα της Credit Suisse με την πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank», ιδιαίτερα επειδή οι τράπεζες ρυθμίζονται διαφορετικά.

«Πήραμε ήδη το φάρμακο», σημείωσε σύμφωνα με το Βloomberg, προσθέτοντας ότι η τράπεζα με έδρα τη Ζυρίχη βρίσκεται σε καλό δρόμο στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσής της.

Δεύτερο «όχι»

Παράλληλα και ο κορυφαίος μέτοχος της Credit Suisse απέκλεισε το ενδεχόμενο παροχής πρόσθετης οικονομικής βοήθειας, επικαλούμενος ρυθμιστικά ζητήματα. «Η απάντηση είναι απολύτως όχι, για πολλούς λόγους πέρα από τον απλούστερο λόγο που είναι ρυθμιστικός και θεσμικός», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας (Saudi National Bank, SNB), Aμάρ Αλ Κουνταρί, σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV την Τετάρτη.

Η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, η οποία ανήκει κατά 37% στο κρατικό επενδυτικό ταμείο του βασιλείου, έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της Credit Suisse στα τέλη του περασμένου έτους, αφού εξαγόρασε το 9,9% του ελβετικού δανειστή. Η μετοχή της Credit Suisse κατέγραψε άλλο ένα ιστορικό χαμηλό για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, σημειώνοντας πτώση έως και 28%.

«Ουσιώδεις αδυναμίες»

Xτες πάντως, ανακοίνωσε ότι εντόπισε «ουσιώδεις αδυναμίες» στις διαδικασίες υποβολής εκθέσεων για τα οικονομικά έτη 2022 και 2021 ωθώντας την να υιοθετήσει ένα σχέδιο αποκατάστασης. Για τα δύο χρόνια «ο εσωτερικός έλεγχος του ομίλου στις χρηματοοικονομικές αναφορές δεν ήταν αποτελεσματικός», επεσήμανε η Credit Suisse στην ετήσια έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. «Η Διοίκηση κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι οι έλεγχοι αποτελεσμάτων και διαδικασιών δεν ήταν αποτελεσματικοί».

Η τράπεζα αναγκάστηκε να καθυστερήσει τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσής της από την περασμένη εβδομάδα, αφού οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έθεσαν ερωτήματα την τελευταία στιγμή. Η Credit Suisse δεν διευκρίνισε εάν αυτά έχουν επιλυθεί. Οι «ουσιώδεις αδυναμίες» που εντοπίστηκαν σχετίζονται με την αδυναμία σχεδιασμού και διατήρησης αποτελεσματικών αξιολογήσεων κινδύνου στις οικονομικές της καταστάσεις, σχολίασε η τράπεζα.

«Η PwC, η ανεξάρτητη εγγεγραμμένη δημόσια λογιστική εταιρεία που έλεγξε τις οικονομικές καταστάσεις για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022, που περιλαμβάνονται σε αυτήν την ετήσια έκθεση, έχει εκδώσει αρνητική γνώμη σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εσωτερικού ελέγχου του Ομίλου στη χρηματοοικονομική αναφορά στις 31 Δεκεμβρίου, 2022», δήλωσε η Credit Suisse.

Ρουμπινί: «Ώρα Lehman» για την Ευρώπη η Credit Suisse

Σήμα κινδύνου για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα στέλνει με ανάρτησή του ο Νουριέλ Ρουμπινί, χαρακτηρίζοντας «Ώρα Lehman» για τη Γηραιά Ήπειρο την κρίση της Credit Suisse.

Ο κ. Ρουμπινί επεσήμανε ότι ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος είναι «πολύ μεγάλος για να καταρρεύσει και πολύ μεγάλος για να σωθεί», δίνοντας το στίγμα των ομοιοτήτων με την κατάρρευση της Lehman Brothers στις ΗΠΑ, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η μεγάλη οικονομική κρίση, που επηρέασε σφόδρα και την Ελλάδα.

«Η κρίση της Credit Suisse είναι μια "ώρα Lehman" για τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές. Πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει και πολύ μεγάλη για να σωθεί. Δεν είναι καν σαφές ποιες είναι οι διάφορες μη πραγματοποιημένες ζημιές της σε τίτλους και άλλα περιουσιακά στοιχεία» υπογράμμισε ο «Dr Doom».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2021

Είχε ξεκινήσει ποινική έρευνα για τη Signature Bank πριν από την κατάρρευσή της

Alpha Bank: Κέρδη μ.φ. 398 εκατ. ευρώ το 2022 – Στο 7,8% ο δείκτης NPE – Προς επικαιροποίηση στόχων

gazzetta
gazzetta reader insider insider