Στο «κόκκινο» η Wall Street πριν τη Fed - Απώλειες σχεδόν 2% για τον Nasdaq

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «κόκκινο» η Wall Street πριν τη Fed - Απώλειες σχεδόν 2% για τον Nasdaq
Τέλος το ανοδικό σερί για τον Dow Jones που υπέκυψε στην πίεση ενόψει Fed - Ο τεχνολογικός Nasdaq ηγήθηκε των απωλειών καθώς έχασε 227 μονάδες.

Η Wall Street έκανε το χειρότερο δυνατό ξεκίνημα εβδομάδας, καθώς «λύγησε» στις πιέσεις από το άγχος που φέρνει μαζί της η συνεδρίαση της Fed και η νέα πιθανή αύξηση των επιτοκίων της, με τον βιομηχανικό Dow Jones να διακόπτει ένα σερί έξι διαδοχικών ανοδικών συνεδριάσεων, ενώ στο επενδυτικό μικροσκόπιο βρίσκονται ταυτόχρονα και τα εταιρικά αποτελέσματα.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) που συνεδριάζει την Τρίτη και την Τετάρτη, αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια της Fed κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας και οι επενδυτές καλούνται να διαχειριστούν τη νέα άνοδο, παρόλο που υπάρχουν στοιχεία για αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Οι αξιωματούχοι της Fed δεσμεύτηκαν να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό και αναμένουν ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος σε αυτή τη «μάχη», σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν στις 04/01/2023 από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου της FOMC.

Παράλληλα, μέσα από τα πρακτικά δόθηκε «σήμα» για νέες αυξήσεις επιτοκίων καθώς οι φορείς άσκησης της νομισματικής πολιτικής υποστήριξαν πως αυτές οι «άνοδοι» θα «είναι κατάλληλες για την επίτευξη των στόχων της FOMC», ενώ κανένα μέλος της Επιτροπής δεν αναμένει μειώσεις επιτοκίων το 2023, παρά τις όποιες κινήσεις της αγοράς.

«Ενώ υπήρξαν αρκετές θετικές εξελίξεις, πιστεύουμε ότι τα καλά νέα έχουν πλέον στερέψει και η πραγματικότητα θα είναι σκληρή στο τέλος του μήνα, με την αποφασιστικότητα της Fed να τιθασεύσει τον πληθωρισμό», υπογράμμισε ο Μάικ Γουίλσον, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών στις ΗΠΑ για τη Morgan Stanley τη Δευτέρα.

«Βλέπετε αυτή την ώθηση και την ελκυστικότητα στις τιμές των μετοχών μεταξύ του αν η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια εκεί που είναι καθ' όλη τη διάρκεια του έτους ή εάν θα στραφεί στη μείωση των επιτοκίων. Ίσως υπάρξει μία περισσότερη ενδιάμεση άνοδος των τιμών των μετοχών», εκτιμά ο Τομ Χαϊλάιν, ανώτερος στρατηγικός επενδυτής στην U.S. Bank.

Η κίνηση των δεικτών

  • O Dow Jones διολίσθησε 0,77% στις 33.717 μονάδες
  • Ο S&P 500 υποχώρησε 1,30% στις 4.017 μονάδες
  • Ο Nasdaq έκανε βουτιά 1,96% στις 11.393 μονάδες (χαμηλό 5 εβδομάδων)

Ο κλάδος των επικοινωνιών αποτέλεσε το μεγαλύτερο «βαρίδι» στον S&P 500, ενώ τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Meta (-3,08%) και η Alphabet (-2,5%) αλλά και οι εταιρείες ημιαγωγών προκάλεσαν ισχυρές πιέσεις στον Nasdaq. Η μετοχή της Semiconductor Advanced Micro Devices υποχώρησε 3,9% ενώ η μετοχή της Ford έχασε σχεδόν 2,9%.

Περίπου το 20% των εισηγμένων του S&P 500 αναμένεται να αναφέρει αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των McDonald's και General Motors την Τρίτη, ενώ ακολουθούν οι γίγαντες της τεχνολογίας όπως οι Apple, Meta, Amazon και Alphabet αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Εμπορεύματα

Το πετρέλαιο υποχώρησε τη Δευτέρα, διευρύνοντας τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες, ενώ το φυσικό αέριο κατρακρημνίστηκε σε χαμηλά 19 μηνών. Το αποτέλεσμα μιας συνεδρίασης της επιτροπής του ΟΠΕΚ+ και η απόφαση νομισματικής πολιτικής της Fed θα ανακοινωθούν την Τετάρτη, ενώ η απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων θα ξεκινήσει στις 5 Φεβρουαρίου.

Υπό αυτό το πρίσμα, το αργό West Texas Intermediate παράδοσης Μαρτίου διολίσθησε 2,2%, για να διαμορφωθεί στα 77,98 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό ήταν το χαμηλότερο επίπεδο για συμβόλαιο από τις 11 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones. Το Brent παράδοσης Μαρτίου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, απώλεσε 2%, στα 84,90 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, το χαμηλότερο από τις 16 Ιανουαρίου. Το Brent παράδοσης Απριλίου, το συμβόλαιο με τις περισσότερες συναλλαγές, υποχώρησε 2,2%, στα 84,50 δολάρια το βαρέλι. Η βενζίνη παράδοσης Φεβρουαρίου βούτηξε 3,5% στα 2,4989 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Φεβρουαρίου έκλεισε στα 3,1108 δολάρια το γαλόνι με -4,7%. Το φυσικό αέριο παράδοσης Μαρτίου είχε ελεύθερη πτώση 6% στα 2,677 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, στον χαμηλότερο διακανονισμό για συμβόλαιο πρώτου μήνα από τις 15 Απριλίου 2021 (χαμηλό 19 μηνών).

Με μικρές απώλειες για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση έκλεισαν την Δευτέρα οι τιμές του χρυσού, με την επιφυλακτικότητα των επενδυτών εν αναμονή των αποφάσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) σχετικά με τα βασικά της επιτόκια να είναι συνεχώς παρούσα στις συναλλαγές.

Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παραδόσεως Απριλίου του χρυσού στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης διαμορφώθηκαν στα 1.939,2 δολάρια/ουγγιά, σημειώνοντας πτώση 0,3% ή 6,4 δολαρίων/ουγγιά. Σημειώνεται πως το πολύτιμο μέταλλο μετρά έξι διαδοχικές βδομάδες κερδών, στο μεγαλύτερο ανοδικό σερί από τον Αύγουστο του 2020, λαμβάνοντας ώθηση τόσο από την γεωπολιτική αβεβαιότητα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία όσο και εξαιτίας της αποδυνάμωσης του δολαρίου. Στα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι παραδόσεως Μαρτίου ενισχύθηκε κατά 0,5% στα 23,733 δολάρια/ουγγιά, ενώ ο χαλκός Μαρτίου έχασε 0,5% και διαμορφώθηκε στα 4,202 δολάρια/λίβρα. Η πλατίνα Απριλίου ενισχύθηκε κατά 0,4% στα 1.020,6 δολάρια/λίβρα, ενώ το παλλάδιο Μαρτίου κέρδισε 1,8% και έκλεισε στα 1.628 δολάρια/ουγγιά.

Επιχειρηματικά νέα

Αντιδράσεις έχει πυροδοτήσει η απόφαση της Tesla να μειώσει τις τιμές μοντέλων της, τη στιγμή όσοι πελάτες της προχώρησαν σε αγορά ακόμα και μόλις λίγες ημέρες πριν τις σχετικές ανακοινώσεις, πλήρωσαν πολλά περισσότερα χιλιάδες δολάρια. Στα μέσα Ιανουαρίου, η εταιρεία μείωσε τις τιμές κατά σχεδόν 20% σε μέρος των αυτοκινήτων της, τη στιγμή που ανταγωνιστές της ανεβάζουν κατακόρυφα τις τιμές στα ηλεκτρικά τους αυτοκίνητα. Σχολιάζοντας την κίνηση αυτή της Tesla, o Τάισον Τζόμινι, αντιπρόεδρος στον τομέα data and analytics της ερευνητικής εταιρείας J.D. Power, παρατήρησε ότι είναι η πρώτη φορά που βλέπει αυτοκινητοβιομηχανία να προβαίνει σε μία τόσο άμεση και μεγάλη μείωση των τιμών σε πολλά μοντέλα.

Εν μέσω του συνεχιζόμενων πιέσεων για την απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ, ο επικεφαλής της εταιρείας, Σου Ζι Τσιού, θα βρεθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο για να δώσει εξηγήσεις για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει η κινεζική τεχνολογική εταιρεία για την ασφάλεια της πλατφόρμας, μετέδωσε η Wall Street Journal. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Τσιού θα βρεθεί στην επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 23 Μαρτίου, όντας ο πρώτος επικεφαλής της TikTok που θα μιλήσει σε επιτροπή του Κογκρέσου. Εκπρόσωπος της επιτροπής είπε στην WSJ που ο Τσιού συμφώνησε εθελοντικά να βρεθεί ενώπιων της επιτροπής και θα είναι το μοναδικό άτομο που θα καταθέσει στην εν λόγω συνεδρίασης.

Η Ford ανακοίνωσε πως θα ενισχύσει την παραγωγή και θα μειώσει την τιμή πώλησης για το ηλεκτροκίνητο μοντέλο της Mustang Mach-E, στον απόηχο των μειώσεων τιμών στις οποίες έχει προχωρήσει η Tesla. Σύμφωνα με το CNBC, η μέση μείωση στο Mustang Mach-E θα είναι περίπου 4.500 δολάρια, με το εύρος της μείωσης να κυμαίνεται από τα 600 έως τα 5.900 δολάρια. Παράλληλα, η παραγωγή των εν λόγω crossover θα αυξηθεί από τα 78.000 οχήματα στα 130.000 οχήματα ετησίως. Μετά από τις σχετικές ανακοινώσεις, η μετοχή της Ford σημειώνει πτώση 2% πριν από το άνοιγμα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η αγωνία για τα επιτόκια οδήγησε σε απώλειες τις ευρωαγορές

Mytilineos, ΟΠΑΠ και Πειραιώς έστειλαν το ΧΑ πάνω από τις 1.020 μονάδες

Στην αντεπίθεση η ΕΕ: Το προσχέδιο - απάντηση στο πρόγραμμα πράσινων επενδύσεων των ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider