Σε χαμηλά 19 μηνών το φυσικό αέριο - «Βουτιά» για το πετρέλαιο ενόψει Fed και OPEC+

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε χαμηλά 19 μηνών το φυσικό αέριο - «Βουτιά» για το πετρέλαιο ενόψει Fed και OPEC+
Eλεύθερη πτώση για το φυσικό αέριο ενώ ο «μαύρος χρυσός» δέχεται τεράστιες πιέσεις και υποχώρηση άνω του 2%.

Το πετρέλαιο υποχώρησε τη Δευτέρα, διευρύνοντας τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες, ενώ το φυσικό αέριο κατρακρημνίστηκε σε χαμηλά 19 μηνών.

Το αποτέλεσμα μιας συνεδρίασης της επιτροπής του ΟΠΕΚ+ και η απόφαση νομισματικής πολιτικής της Fed θα ανακοινωθούν την Τετάρτη, ενώ η απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων θα ξεκινήσει στις 5 Φεβρουαρίου.

Υπό αυτό το πρίσμα, το αργό West Texas Intermediate παράδοσης Μαρτίου διολίσθησε 2,2%, για να διαμορφωθεί στα 77,98 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό ήταν το χαμηλότερο επίπεδο για συμβόλαιο από τις 11 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones.

Το Brent παράδοσης Μαρτίου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, απώλεσε 2%, στα 84,90 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, το χαμηλότερο από τις 16 Ιανουαρίου. Το Brent παράδοσης Απριλίου, το συμβόλαιο με τις περισσότερες συναλλαγές, υποχώρησε 2,2%, στα 84,50 δολάρια το βαρέλι. Η βενζίνη παράδοσης Φεβρουαρίου βούτηξε 3,5% στα 2,4989 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Φεβρουαρίου έκλεισε στα 3,1108 δολάρια το γαλόνι με -4,7%. Το φυσικό αέριο παράδοσης Μαρτίου είχε ελεύθερη πτώση 6% στα 2,677 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, στον χαμηλότερο διακανονισμό για συμβόλαιο πρώτου μήνα από τις 15 Απριλίου 2021 (χαμηλό 19 μηνών).

«Δεν αναμένονται αλλαγές στην παραγωγή πετρελαίου του OPEC+»

Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και οι σύμμαχοι του (OPEC+) πιθανά δεν θα πραγματοποιήσουν αλλαγές σχετικά με την παραγωγή πετρελαίου που έχει αποφασιστεί από τον Οκτώβριο του 2022, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Υπενθυμίζεται πως προ μηνών οι χώρες του OPEC+ είχαν αποφασίσει να μειώσει την παραγωγή «μαύρου χρυσού» κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του 2023. Την Τετάρτη, 1η Φεβρουαρίου, η κοινή υπουργική επιτροπή (JMMC) του Οργανισμού θα συνεδριάζει και δεν αναμένονται αλλαγές στα μέχρι σήμερα ισχύοντα, ανέφεραν άτομα με γνώση του θέματος στο πρακτορείο.

Στο επίκεντρο των επαφών που θα έχουν αξιωματούχοι θα τεθούν οι εξελίξεις για την πορεία της ζήτησης πετρελαίου από την Κίνα, εν μέσω της σταδιακής επαναφοράς της κινεζικής οικονομίας σε ρυθμούς κανονικότητας μετά από τη χαλάρωση των μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού.

Μήνυμα Πούτιν στη Σαουδική Αραβία για «σταθερότητα» στις τιμές

Ακόμα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για να συζητήσουν τη συνεργασία στο πλαίσιο του OPEC+, προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα των τιμών του πετρελαίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέες απώλειες για τον χρυσό εν αναμονή των αποφάσεων της Fed

Η αγωνία για τα επιτόκια οδήγησε σε απώλειες τις ευρωαγορές

Σαουδική Αραβία: Επενδύσεις άνω των 266 δισ. δολαρίων για πιο καθαρή ενέργεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider