Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι αποδόσεις των ομολόγων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι αποδόσεις των ομολόγων
Διατηρούνται οι πιέσεις στις αγορές των ομολόγων με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Διατηρούνται οι πιέσεις στις αγορές των ομολόγων με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Η τάση που φαίνεται πλέον να έχει διαμορφωθεί στις αγορές της ευρωζώνης, αλλά και αυτής των ΗΠΑ, αποδίδεται στην σταδιακή μεταστροφή της νομισματικής πολιτικής που ακολουθούν οι Κεντρικές Τράπεζες προς μία πιο περιοριστική κατεύθυνση, και στην απόσυρση των έκτακτων μέτρων που είχαν υιοθετήσει λόγω της πανδημίας, προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό.

Η στροφή αυτή η οποία οδηγεί σε υψηλότερα επιτόκια αναμένεται να ξεκινήσει πρώτα από τις ΗΠΑ, επηρεάζοντας αρνητικά όπως προειδοποίησε σήμερα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεορκίεβα τις χώρες εκείνες οι οποίες έχουν υψηλό εξωτερικό Δημόσιο Χρέος σε δολάρια.

Η ΕΚΤ -όπως προεξοφλούν οι αγορές- θα αναγκαστεί και αυτή να στραφεί σε μία πιο σφικτή νομισματική πολιτική, όχι όμως με τον ίδιο ρυθμό που θα πράξει η Fed, όπως διευκρίνισε σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ. Και τούτο διότι όπως εξήγησε η ίδια μιλώντας σε ψηφιακή εκδήλωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η ανάκαμψη της ευρωζώνης κινείται με διαφορετική ταχύτητα από εκείνη της αμερικανικής οικονομίας, γεγονός που καταδεικνύεται από τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας. Σε κάθε περίπτωση η επικεφαλής της ΕΚΤ κατέστησε σαφές ότι η ΕΚΤ θα δράσει όταν τα κριτήριά της σχετικά με τον πληθωρισμό θα έχουν ικανοποιηθεί.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων, και πιο συγκεκριμένα, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ), σήμερα, καταγράφηκαν συναλλαγές 24 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 8 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε στο 1,72% από 1,66% χθες, έναντι -0,07% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρυνθεί στο 1,79% από 1,67%.

Στην αγορά συναλλάγματος ανακάμπτει το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1341 δολ. από το 1,131 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1348 δολ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνεχίζεται το πτωτικό σερί στην Wall Street - Ισχυρές πιέσεις για τον Nasdaq

Έχασαν έδαφος οι ευρωπαϊκές αγορές - Απώλειες άνω του 2% για τον DAX

gazzetta
gazzetta reader insider insider